Planning for next vacation with Traveloka Saleabration

Pffftttt... Cepatnya dah bulan 3 kan. Walaweh. But for this year my husband and I are not yet decided where we are heading to.

Kalau last year trip kami ke Perth pada bulan 5, hujung bulan 8 ke Koh Lanta, hujung tahun ke Koh Lipe and Singapore. This year, untuk yearly trip yang kena beli tiket flight not yet decided.

This year pulak Adriana da start pre school dekat government school so it means we have to travel during school break la kan which means will break our leg as we need to dig in more money for flight tickets. Sighhh... So korang anak-anak yang belum start sekolah tu silakan la berjalan sampai lebam ya. Anak da sekolah nanti susah kena berjalan time cuti sekolah ja. Eh tali aku selalu ja nampak ada orang yang bawak anak-anak travel time tak cuti? Boleh ehhhhh?


This year antara yang mungkin dalam list untuk travel adalah:


1. Tawau, Semporna and Mabul Island.

Since my sister kena posting dekat sana. So why not right? Jeles tengok gambaq adik aku dekat Semporna and Mabul hari tuπŸ˜‘πŸ˜‘πŸ˜‘


From my brother photo. 



2. Legoland JB.

hey walapun dekat JB ja tapi bercinta lah nak drive dari Penang ni. Jauh nauuuu. Naik flight je boleh kan? Ni sebab ada budak berzikir nak pi Legoland California. Apa dia ingat bapak dia tokey balak ka sampai ke California ko nak pi Legoland. JB sudehhhhh ya.



3. Shanghai.

Out of no where Shanghai is in the list sebab terpengaruh tengok ig kak Shilashower. Nak-nak pulak ada yang berzikir-zikir nak pi Disneyland. Tak payah nak Disneyland Paris ka California ka. Shanghai sudehhhhh. Yes I was sceptical at first ya lah konon orang cakap China ni macam euww skit kan. Tapi bila kak Shilashower cakap bersih ja Disneyland Shanghai aku rasa macam ok la kot. Why not kan? Lagipun Disneyland Shanghai adalah Disneyland termurah and second terbesar and mempunyai latest games mcm Thrones rides tu. Lagipun Shanghai tu sendiri pada aku macam menarik ja. Lagi-lagi bangunan The Bund semua tu. Ahh very futuristic and so futurama. Kahkah!


Cantik! So futuristic  ! 



4. South Korea, Jeju Island perhaps?

Kalau South Korea ni aku rasa kalau Seoul tu belum lagi la aku nak tertarik nak pi. Tapi kalau sebut Jeju Island sumpah aku nak pi sangat. Sebab masa tengok cita-cita korea macam Lovely Samsoon (hyun bin aku berlakon.. Kahkah) dengan My Girl (junki aku berlakon.. Kah!!!) tu memang aku rasaaaaa woiii lawanya Jeju ni. Nak piiiii......😍😍😍


Lawa nya lah hai Jeju Island ni


5. Melbourne

Obviously not this year la kan. Aku teringin nak rasa 4 seasons in one day bak kata org Aussie kat Melbourne. U boleh rasa winter, autumn and bloody hot summer in one day. Menarik kan. And obviously la sebab aku suka sangat Aussie ni.. Ok serious talk jatuh cinta first step landing dekat Perth in 2016 tu. The Great Ocean Road is a MUST when u travel to Melbourne kot kan.


Cantiknya. Husband please bring me here🀣🀣🀣


6. New Zealand.

Yeah ni pun salah satu wishlist but obviously not this year jugak la kan. Bagi pencinta nature macam aku... This is the MOST WANTED country I want to visit. Tapi laki aku cakap tunggu anak-anak besar skit. Dah anak besar skit, nak beranak baru pulak. Dah bilanya nak pi kannnnn.... Arghhhh stresss...


The beautiful Lake Tekapo in NZ. 

Tapi tu lahhh. Tak tau nak survey kat mana tiket, hotel, pakej and tempat-tempat yang menarik selalu orang pi kan. Walaupun orang cakap dekat Matta Fair selalunya murah gila.

Percaya atau tak aku sebenarnya tak pernah pun pi ke Matta Fair. Selalu la juga kakak aku dapat deals yang bagus-bagus dekat Matta Fair promo tu kan. Tapi tu la bein me, nak pi ke fair macam ni nak kena bersesak-sesak dengan anak-anak ni memang BIG NO la kan.

Tak sanggup aku nak hadap anak-anak aku buat kuat lentang ka dalam. Jenuh kot. Sorang-sorang nanti buat berebut stroller la. Adoi. Stress mak nak. Baik duduk kat rumah diam-diam tak pun pi mall lepak-lepak kat cafe sudah.

TAPIIIIII KANNNNN...
Bila aku dengar Traveloka ada buat Saleabration dia sendiri aku jadi jakun la sat kan. Ehhhh senang la dah ada online menda-menda macam ni kan. Tak gaduh la aku nak pi bersesak-sesak dekat Spice Arena Penang tu. Tak koserrr la makjem kan.


  • Dah ada semua kat hujung jari lagi senang la lepas ni nak buat pilihan kan. Dah la tawaran-tawaran dekat Traveloka Saleabration ni pun boleh tahan hebat. Selain murah, Traveloka bukan saja tawarkan penginapan hotel pada harga yang murah tapi ada juga provide kan kita dengan cheap flight. Ehhh gila tak suka macam ni kan. Harus lah terlajak suka mac ni kan.




Senang bila guna Traveloka ni kau dah tak payah susah-susah nak bersesak-sesak dekat Matta Fair tu. Dengan nak bersesak-sesak dengan nak pikir cari parking lagi. Ehhh so serabut. Dengan Traveloka Saleabration ni hassle free gitu.


Woww.. Tiket ke Shanghai boleh tahan mur-mur ni.. .. 

Nak cari hotel, nak cari flight ticket murah, nak cari attractiin dekat kawasan yang hang nak pi melancong pun semua boleh cari dekat Traveloka ni. Dah save masa da dekat situ. Mak-mak macam aku yang on the go ni macam ni lah ya. Tak kuasa dah nak hadap menda-menda leceh ni. Semua nak senang ja kejanya.


Semua ada in 1 apps. So silalah rajin-rajinkan diri hampa download Traveloka ok. 


Nampak tak Legoland ticket promo kat situ. Ahaks. 

Ok lah korang. Aku geram pulak lama-lama tengok Traveloka Saleabration ni. Nak survey untuk next trip ni. Nak kena buat survey 2 3 tempat and bentangkan bajet dekat papa budak2 ni. Mana tau usul menteri kewangan rumah ni diluluskan ke kan. Hampa pun jangan lupa cepat-cepat survey awai-awai dekat Traveloka Saleabration ni tau. Tak gaduh dah nak pi bersesak-sesak dekat Matta Fair 2019 hampaaa oiii. 






14 Comments

  1. Traveloka ni kan menguji kita la. Time-time ni la nak buat sale. Kang ada yang terbeli tiket pergi travel ni kang. Heheh

    ReplyDelete
  2. terima kasih awak. serious bagus sgt pengetahuan n info macam ni. at least kita tau merancang untuk perjalanan dan semestinya accomodation cost harus lah within budget kan

    ReplyDelete
  3. Saya suka book tiket flight dekat Traveloka. harga pun kalau dah murah tu memang murah sangat-sangat.

    ReplyDelete
  4. kalau saya mesti nak pilih Mabul Island, ni daha ada offer menarik dari Traveloka lagilah senang nak buat keputusan , tinggal kumpul duitnya jer

    ReplyDelete
  5. Bestnya tempat dia nak pergi semua. .Kita pun tgh rancang dengan suami nak bercuti. .Tak dapekla pergi Matta Fair. .Tengok online jela dekat traveloka

    ReplyDelete
  6. Pernah guna traveloka dulu dlm 4 tahun lepas mmg memudahkan sbb swmua dh diatur

    ReplyDelete
  7. Wah! best I heard of this traveloka also. Memang nak plan to go for a short break mid year will check out their website.

    ReplyDelete
  8. Travelok mmg senang nak plan trip, all in one. We havent been planning on our trip for this yet, too. Husband been very busy sobss

    ReplyDelete
  9. murah tengok harga yang ditawarkan dnegan traveloka. rasanya lebih berbaloi guna dengan apps ni kan...efisien dan dan sangat smenjimatkan...terutama pada mereka yang kaki traveller.

    ReplyDelete
  10. Tak pernah lg cuba traveloka..next planning nk cuba lah. Dis year memang kena kat umah je sb anak exam..mayb lps tahun ni..:)

    ReplyDelete
  11. Wowwwww! banyaknya list. Moga tercapai, semua tempat tu pun tempat idaman onie jugak nak pergi,hehehe... Moga kita semua dimurahkan rezeki :D

    ReplyDelete
  12. Thanks for the information, can't wait to see what deals and bargains that one can get from this traveloka deal. :)

    ReplyDelete
  13. wow banyaknya!!! caantik2 kan... apapun traveloka mmg berbaloi

    ReplyDelete

Post a Comment