Kuey Tiaw Thng Sedap di Penang

2:00 AM

Kalau sebut Penang ni orang asyik cakap pasai nasi kandaq ja. So boringgggg...

Ingat kat Penang ni xdak makanan lain ka.....hahaahha

Selain terkenal dengan char kuey tiaw.. Penang ada satu lagi Kuey Tiaw Thng atau orang luaq panggil kuey tiaw sup la. Apa yang special kuey tiaw thng ni kuah sup dia crystal clear tau tapi penuh dengan rasa.

Antara tempat yang kami suka makan kuey tiaw thng ada lah dekat depan BJ Complex tu. Dekat kedai corner lot opposite dengan petrol pump dekat BJ Complex tu.

Kedai dia mcm stall dekat Kedai Mamak dekat situ. Biasanya bukak pukul 9mlm-9.30mlm. Berbaloi tunggu wei

Ni yang special with teloq gedek2

Close up!!!! 

Bila letak cabai dia... Perghhh lincin semangkuk. Semangkuk tak ckup siap paw yg anak2 punya lagi. Kahkah. Dasar sangat kan. Sedap uiii. 

So hampa kalau mai Penang tak payah nak nasik kandaq sangat lah. Lagi2 yang kena beratoq berliku2 tu. Kadang rasa hampeh and tak berbaloi kot.

Sekian saya melaporkan😋😋😋


You Might Also Like

14 comments

  1. lapar perut akak siap pakej bunyi2 tengok gambar ni...

    ReplyDelete
  2. Mesti sedap kan. Sebab kita suka kalau keteow yang jenis berkuah ni.
    Sebab selalu makan keteow kungfu macam tu..
    Jenis goreng ni kureng sikit.

    ReplyDelete
  3. wahhh bila nampak orang makan, semuanya macam sedap, tapi saya pula tak suka kuey tiaw.

    ReplyDelete
  4. Ala tak pernah cuba lagi. hahaha. sedap sangat ke ni. Banyak betul la makanan best kat Penang ni. Bila la nak ke sana. Huhuu.

    ReplyDelete
  5. thanks alia sharing. plan nak ke Penang tak lama lagi. kena cari kedai kuey tiaw yang sedap ni.

    ReplyDelete
  6. penang memang tempat cari makan.
    terbaik penang.
    aida pun kalau dpt makanan yg telur nyer gedek gedek, jatuh cinta.
    yg pasti now, kena beralah dgn anak-anak dara berdua tu.
    diorang pun suka telur gedek gedek.

    ReplyDelete
  7. Suka kuah yang clear macam ni. Tak suka yang banyak rempah tu. Style macam ni ala masakan cina ni. Prefer yang ni.

    ReplyDelete
  8. Dapnya kuey teow sup tp kak min suka makan dgn sambal kicap pedas2

    ReplyDelete
  9. Uishhh mengoda tul. Susah nk jumpa sup lagu ni. ..

    ReplyDelete
  10. Tak pernah try kuey tiaw camni. Nampak best. Yang part letak cabai merah tu yang lagi buat terliuq tu. Harus mau singgah kalau ke penang ni.

    ReplyDelete
  11. I kat perak ni pun popular kuetiaw teng ni. Paling I suka dia punya bawang putih goreng crispy yang ditabur sebaik sebelum makan

    ReplyDelete
  12. Adoi menyelerakan betui la tgok kuew teow ni. Dah la mmg fav. Cabai die warna unik dan nampak macam pedas betul tu. Nanti mmg nk try kalu ke Penang. Thanks kak Alia share bende ni.hehehe.. Mengidam plak tiber2

    ReplyDelete
  13. nampak memyelerakan, memang feveret makanan berkuah dan pedas, emm tertelan airliur hahaha

    ReplyDelete
  14. liez suka sup jenis clear mcm ni.. tak banyak ramuan-ramuan dlm sup selain condiment utkmakan supla kan..susah nak dpt yang sedap so buat sendiri la jugak yang best dan puas makan.. anak0-anak pun suka makan

    ReplyDelete