Food Review : Halab Penang

8:18 PM

Rasanya dalam bulan 11 tahun lepas ada makan-makan dekat Halab ni sebab baru bukak kan dekat Penang ni. So apa lagi family aku dengan family adik suami aku.. Kami pi la serang untuk try apa yang bestnya di sini kan.
Location Halab ni terletak dekat Chulia Street yang mana jalan dia agak sesak dan semak. Dan susah nak parking. Disebabkan tu kami decide untuk guna perkhidmatan Mula. Macam ala2 Grab jugak la. Tapi ni ada pakai MPV besar. So muat la kami 2 family kan.

Rupa restoran Halab masa waktu malam
Ada sediakan breakfast, lunch and dinner.

Cosy kan...
Dah nama pun kedai arab kan... Tengok la menu2 nya di bawah.. Part of it la... 





So aku pun poyo lah order salad la lamb shawarma la... 
While waiting for the food


Here comes the foods


Mine salad.


Mine lamb shawarma


Foodies.
Ok nasi beriyani and mandy dia sedap gila. Aku rasa2 macam tu ja nasi dia tapi ok memang sedap. Tekak aku boleh terima. Selalu aku makanan arab ni tak berapa sangat sebab kering kan. Tapi ni ok pulak. 
Overall... Aku rasa this place is nice. Food is good also. So aku rasa kalau orang yang prefer nak lepak2 and releks boleh la mai makan tang ni sebab environment dia best kot. Aku sukaaa😍😍😍


Hampa yang nak pi Halab boleh set dekat waze ja terus. Atau search;

Halab Penang

381 Chulia Street, 
10200 George Town, 
Penang
Malaysia

You Might Also Like

26 comments

  1. Kalau nak gi area town tu, mesti pikir nak parking mana kan. Huhu. Tapi tempat ni nampak menarik je. Dia bukak dari lunch tak? Nak ajak husband gi try lah nanti.

    ReplyDelete
  2. The food looks very tempting. Makes me hungry now. Never been here before. Need to plan a visit here soon and try all these food.

    ReplyDelete
    Replies
    1. If u come to Penang... Please come and eat here😘

      Delete
  3. Cantiknya kedai ni. Unique dan konsep kedai masih mengekalkan konsep heritage penang but more classy dan elegent. Tentang makanan tak yah cerita mmg nmpk menyelerakan. Nnti mmg nk kesini Thanks sharing this aliaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes.. Kedai dia so cantik.. Last time tak silap cafe hipstur dekat sini.. Tapi lupa dah nama apa

      Delete
  4. Menarik. Masa cx pergi Pinang, tak sempat pon nak usha byk tempat makan. Masa suntuk satu hari sahaja. Kalau stay semalam ok juga kan? Heheh. Next time boleh try. Cx suka makanan arab. Dia special ingredient. So rasa dia unik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee.. Kalau suka makanan arab thrn u should try their foods. Memang sedap

      Delete
  5. wah suka dengan dekorasi kedai ni. tampak begitu klasik dan menark .ada perasn juga banyak kafe hispter kt situ. tapi tu la masalah parking ahah nanti nak try la kalau ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Area Chulia Street ni memang sbuk... And along sini banyak gila hipstur cafe... Kalau nak ke sini dari hotel ka utk org2 luar better amik grab je kot.. Then jalan2 area sini

      Delete
  6. Makanan memang nampak sedap tapi tekak Rawlins sejenis yang tak layan sangat makanan arab. Haha. Lagipun tak makan lamb tu semua. But a good sharing - mana tau apak tetiba teringin nak makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah sama kita rawlins. .for me arab food not so nice.. Kering.. But this one nice.. Oh i really love lamb😊

      Delete
  7. i heard many ppl talking about this but i still have not visit to there yet. the place very atas and very elegant right. thanks for sharing, i will try their nasi briyani when im there then!

    How to deal with markets ups and downs?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh henry. .U stay which part of penang... Tgk u pi kt karpal singh tu.. Tak jauh dah tuu

      Delete
  8. I miss Penang food a lot. long time haven't visit Penang haha. I must go to Halab Penang when I visit Penang again next time. their food looks so delicious

    ReplyDelete
  9. Cantiknya kedai ni. Makanan pun nampak sedap sedap. Nak try la nanti kalau ke Penang nanti. Jom repeat .hehehe

    ReplyDelete
  10. Makin banyak ye kedai makanan kat Penang. Dah lama tak gi..dulu gi pun dah banyak apatah lagi sekarang..sure kalau sis kesana pening pala mana nak singgah makan, nampak gaya kena refer kat blog ni lah ekk..:)

    ReplyDelete
  11. banyak tempat menarik di penang rupanya..how i miss so much penang hehehehe..kalau turun sini lagi harus singgah tempat ni :-) tq for sharing

    ReplyDelete
  12. suka tengok deco restoran arab... ala-ala klasik moden gitu.... tak pernah kesini akan datang nak cuba la kalau ada ke penang... kita mmg suka makanan arab sebab dah terbiasa makan makanan mereka. hehhee... tengok menu pon menyelerakan lak.. aduhh craving nasi arab da nii...

    ReplyDelete
  13. Alaaa baru bercuti ke penang baru ni... kalau tau mmg boleh jejak tpt ni. Nampak mcm best. P penang aritu mmg jjcm .. sana mkn mmg best

    ReplyDelete
  14. Liez suka arab foods.. terutama sekali shawarma tu.. dpt mkn daging mmg heaven.. salad tu pun nampak tempting sangat.. if duk penang ni mmg mau liez g makan sana..nasi arab pun macam sedap je nampaknya..

    ReplyDelete
  15. dah ramai rekomen cuba makanan di halab kalau singgah penang, wah nampaknya i kena naik penang sekali lagi la.. sure nak pergi sini, makanan pun nampak macam sedap gila je, especially yang lamb shamwarma tu

    ReplyDelete
  16. Suka sangat nasi arab. Kalau kena dengan tekak ni memang akan teringat je rasa tu.hahaha..alahi tliur tengok taw. Dalah kita ni suka nasi arab. Tengok kedai and hidangan makann tu pon dah rasa nak pegi sana.. cantik dan kemas.

    ReplyDelete
  17. tengok restoran ni memang selesa.Deco pun cantik.Kalau dah semuanya ok.mestilah akan repeat lagi kan.Kalau ke sini, nak jugak rasa makanan kat Halab ni..nampak pun menyelerakan sungguh.Saya pun tak suka nasi arab yang kering-kering sangat..Tak best pulak kat tekak ni

    ReplyDelete
  18. Perghhhh, dah agak makanan arab bila tengok part tajuk tu. Lama lak rasa tak makan makanan arab ni, paling penting bangunan restoran ni pun cantik dan rindu penang!

    ReplyDelete
  19. kena masukkan dalam senarai JJCM ni....nampak sedap semuanya..harga pun ok sebab nampak portion agak besar .....suka gak makanan2 arab sebab dia ada rasa yang lain dari yang lain....rasanya lamb shawarma tu paling menggoda....

    ReplyDelete