Resipi Kari /Gulai Telur Pecah Mudah

9:21 PM

Actually malas nak share sebab rasa macam simple. Malu la jugak nanti orang kata eleh kari teloq pun nak share ka? Hahahhaha. Tapi tu la since ada yang tanya kan...kita share ja lah ye.

Actually dah lama tak makan kari teloq pecag macam ni. Ni antara favourite arwah abah. Saja la nak bagi cucu-cucu dia rasa macam mana rasa kari favourite tokwan depa. Walaupun tak pernah kenai tokwan depa, at least kita kena ceritakan something about tokwan depa so that literally they will know something about arwah.

Ok la..berbalik kepada cerita kari teloq pecah ni. Ada orang prefer kari teloq rebuih, macam aku prefer yang macam ni walaupun jarang gila masak and makan ni. Sekali sekala kena ajaq anak-anak makan menda-menda simple macam ni supaya tak la kalau kena duduk hostel meraung tak nak makan kari teloq ka apa ka kan.

Intro da panjang... jom lah kita tengok bahan-bahan dan cara-caranya:


Bahan-bahan:

Bawang besar sbiji.

Bawang putih 3 or 4 ulas.

Daun karipole

Rempah kari daging+ikan

Serbuk cabai

Air asam jawa

Bunga rawang+kayu manis

Telur (ikut la berapa biji hampa nak)

Garam

Serbuk perasa

Tomato* taknak letak pun xpa..ni optional ja

Cabai melaka * taknak letak pun xpa..ni optional ja


Cara-cara:

1. Bawang besar+bawang putih diblend. Tinggalkan skit untuk potong halus untuk menumis.

2. Panaskan minyak dah tumis bawang merah dan putih yang dirincik tadi dengan bunga lawang dan kayu manis. Ha jangan lupa daun karipole sekali. Tumis sampai naik bau.

3. Masukkan bahan-bahan yang dibelnd tadi dengan rempah kari dan serbuk cabai. Masak sampai rempah nampak garing dah agak pecah minyak. 

4. Kemudian masukkan air asam jawa and air skit. Tunggu sampai pekat and masukkan garam dan serbuk perasa. And masukkan tomato dan cabai melaka.

5. Telur pecahkan satu-satu ke dalam mangkuk then lepaskan ke dalam kuah kari yang menggelegak tu. Sampai la berapa biji telor yang hampa nak. Jangan kacau telur-telur tu. Biar ja. Dah nampak mengeras baru kacau-kacau skit.

6. Sedia dihidang. Ada orang suka kuah yang pekat. Ada yang suka cair. Korang pandai-pandai la adjust ikut tekak korang. Aku suka pekat sebab suka nak cicah dengan roti nanti.

Ok la..senang ja kan..tak susah pun...remoah nak masuk banyak mana pun ikut suka korang. Nak rasa kari tu kuat buh la banyak..tu je. Pandai-pandai la korang adjust

You Might Also Like

22 comments

  1. Biasa makan kari kelur rebus..hat macam ni biasa akak masak lemak cili api telur itik...campur pucuk ubi...huiiii sedapppp

    ReplyDelete
  2. ccl suka makan gulai telur pecah ni berbanding telur rebus

    ReplyDelete
  3. Kalau menu cenggini memang saya tak reti, nak nak lagi jenis gulai pekat. Biasanya memang tak menjadi saya masak. Lagipun husband tak berkenan makan kari. Kalau makan kari cicah roti canai tu pun, beli je

    ReplyDelete
  4. Kenapa akak buat Gulai Kari telur pecah ni cantik kita buat habis hancur semua telur tu wakakakka macam mana nak nampak rupa telur tu yang cantik... nanti kita cuba cara akak buat lak yer hehehehe...

    ReplyDelete
  5. kak ipar pernah masak kt kg..first time try..sedap gak

    ReplyDelete
  6. Qiss tak pernah try masak Kari telur pecah ni. First time tahu. Alang2 esok cuti Deepavali boleh lah Qiss try buat nanti. Kot2 menjadi.hehee

    ReplyDelete
  7. Uishh ni kalau cecah dgn roti canai memang terangkat. Aah selama ni tak pernah terpikir pon pasal telur pecah ni.Kite tahu masak sambal je. Sebab mak selalu masak dulu. Nak kene cuba ni. Thanks for the recipe.hehehe

    ReplyDelete
  8. Kalau Diah masak kari tak letak santan panggil kari mamak. hihiihi. ikut mood dan selera juga nak letak santan ke tak. tapi memang minat kari telur makan dengan kicap. perghh tak sedar pastu ada ulam memang bertambah nasi.

    ReplyDelete
  9. First time tengok cara masak kari telur mcm nie. Selama nie ibu masak telur tu sebijik. Telur yg dah direbus. Lepas nie bolehlah cuba buat versi telur yg macam nie. Nampak menyelerakan !

    ReplyDelete
  10. Thanks for sharing, I've not tried this dish before, will test it someday cause I love eggs and it looks like a comfy food.

    ReplyDelete
  11. Makanan yang simple macam ni la paling sedap. Telur ni, kalau buat apa memnag laju je makan. Sedap masak kari. Boleh la masak harini, dah takde idea nak masak apa

    ReplyDelete
  12. Menu simple kari telur ni best juga kalau dah xde idea nak masak kan. Memang tambah nasi berkali-kali makan dengan kicap.

    ReplyDelete
  13. Bagus jugak idea ni, simple tapi mesti bertambah nasi kalau makan. Boleh la jadikan menu makan malam, senang dan takde la lama kat dapur.tq

    ReplyDelete
  14. AM suka masak gulai telur camni.. anak2 AM suka mkn.. nasi sampai bertambah2..

    ReplyDelete
  15. Tu cicah roti dan makan nasi panas bersama kicap pun terbaik. Hahaha. Saya masak telur selalu tak cukup kak. Kena masak 8 biji baru la cukup perut dalam rumah ni. Haha. Penangan telur lain macam skit. Haha

    ReplyDelete
  16. Huih! ni yang teringin nak makan kari ni. Nampak sedap wei makan denagan capati ni. I kalau masak kari telur just rebus je dulu telur tu.

    ReplyDelete
  17. Tak pernah lagi cuba kari telur pecah ni. Pasni leh la try masak hehehe thanks tau share resipi ni. Senang je nak buatkan..yang penting cepat, mudah, sedap hahaha

    ReplyDelete
  18. Tak pernah makan lauk kari telur mcm ni. Nanti boleh la cuba buat. Kalau buat pun guna telur dah direbus je.

    ReplyDelete
  19. Tak pernah lg masak kari telur tapi kalau masak lemak cili api telur selalu gak..:).
    Nanti nak cuba lah buat cara masakan ni

    ReplyDelete
  20. Eh eh, resepi ni lah yang saya cari. Tapi tak tahu nak cari nama apa. Sedap oh telur dalam kari tu.

    ReplyDelete
  21. Oh yes. Boleh share dengan adik so that dia boleh sediakan untuk Rawlins. Hahaha. Rawlins sejenis yang gagal bila memasak nie Hahaha.

    ReplyDelete
  22. I can't wait to try this recipes. Look easy and the ingredients also simple. Thanks sharing a new recipes with us.

    ReplyDelete