Nasi Kandar Ali Khan

7:16 AM

Haluuuu...

Masa aku update gambaq nasi kandaq yang aku makan kelmarin maka ramai la tanya kat mana kan. Ya lah mesti cuti-cuti ni ramai kawan-kawan yang nak mai bercuti ke Penang kan.

So kalau dah bercuti ke Penang ni mesti la nak makan nasik kandaq kan. Balik-balik Deen Maju, beratoq la hampa panjang-panjang. Laki aku kata orang luaq ja yang rajin nak beratoq panjang2 ni. Kalau dia jangan harap dia nak bawak aku ke situ.

And bila sebut nasik kandaq ja mesti semua orang kena tala kat belah pulau ja kan. Tapi sebenaqnya ada ja kot belah2 mainland ni nasik kandaq sedap. Salah satunya ni haaa. Nala punya baikkkk.

Actually kami pun discovered tempat nu secara tak sengaja. Padahal dejat ja kot dengan rumah. Hahahha. Tu pun sebab lapaq sangat lepas balik dari Poslaju Bayu Mutiara tu. Paling dekat kedai tu ja time tu. So belasah la kan.

Masa first time aku makan dekat sini time tu hari Jumaat. Ada special nasi hujan panas. Mula-mula serius aku under esimate, sebab aku rasa mesti another typical nasi minyak mamak yang macam laki aku selalu beli. Hahhah. Marah dia kalau tau aku ni kurenggg skit nasik minyak mamak belah2 pulau nun.. Hahahhaha.

Sekali bila aku suappppppp.... Alamakkkkk sedapppp daaaa. Dah la kena suap dua anak. Ohmygod! Ini tak cukup! Dengan tak malunya aku pi mintak nasi tambah. Kahkah. Pedulik aaa diet ke lautan pun. Ini seriusssssss... Nasik ujan panas dia dengan lauk2 dia ONZ sangat woi.

Time tu tak terpikiaq pun nak amik gambaq sebab kan under estimate kan. Hahaha. Serius sedap gilo nasi ujan panas dia.

Tapi takpa lepas2 tu aku jadikan pengajaran amik ja gambaq makanan sebelum makan walapun laki aku kata loser sgt tauuu keja amik gambaq makanan u ni... Ahhh kesah pulak aku loser ke tak. Macam la tak paham bini dia ni kannn.

Nah few gmbaq untuk hampa... 

Ni untuk kali kedua pi... Pi time malam kan.. 

mcekik Megi goreng share dengan Ecah.

Adriana with her favourite kari. 

Husband ordered roti teloq. Husband kata ok kuah sedap. Aku personally tak suka makan roti canai dekat kedai mamak. Prefer roti canai dekat kedai melayu sebab aku suka kuah kari campoq dengan sambai tumis lagi dari kuah dal mamak. Well lidah n tekak masing2 kan. 

Ni pulak kali ketiga. 

Dah makan baru ingat nak snap gambaq. Loser sangat kan. Kahkah. Tiberrr. 

Ni laki aku punya. Kari kambing dia best! 


Haa ni pulak kali keempat ya. 

Husband's. 

Bini punya. Gila penuh lauk amik. Hahhaha. Kari perut kambing tu fav ok! Peria goreng oun fav! Kerang masak apa ntah tu pun fav... Ahh semua nak fav.. Gilo ka... 

Satu menda yang aku suka kat kedai ni sebab kedai dia bersih. 

Hampa kalau nak cuba silakan lah ke sini ya:

Nasi Kandar Ali Khan, 
Jalan Bayu Mutiara 2, Bayu Mutiara, 14000 Bukit Mertajam, Pulau Pinang

And kalau tak silap aku dia ada cawangan lagi kat tempat lain. Tempat lain aku tak pernah try. Yang aku pernah try kat sini ja. So tempat lain aku tak pasti la sedap macam ni ke tak kan. 



 

You Might Also Like

23 comments

  1. Lama weiiii ...tak makan nasi kandar. So hungry looking at this post in the morning. I will check this out. Nampak kedai bersih.ok la...boleh try nanti

    ReplyDelete
  2. food looks really yummy, makes me feel like going to nasi kandar shop like right nowwwww! haha yes i agree with rina, it's important to have clean kedai, most of those nasi kandar shop way too dirty to my liking.

    EPF increases minimum basic savings! See how it affects you!

    ReplyDelete
  3. until today i cant find delicious nasi kandar in KL or Selangor... i really craving the food at my hometown..this Ali Khan is also one of my favorite to makan roti naan and tandoori chicken!!!!

    ReplyDelete
  4. lapor plk tgk memcm mknnn ni.. hihi.. kalau pergi penang memang tak sah kalau tak makan nasi kandar ye..eh sama la ciktom pun tak suka roti canai restoran mamak lg prefer org melayu bt lg best..hihi

    ReplyDelete
  5. now that i read again, just realized you are using huawei mate 20?! how was it? do you like it? i mean they surely makes those food looks good but just want to know your opinion. cause i was planning to get mate 20 pro.

    How to deal with markets ups and downs?

    ReplyDelete
  6. Kita tak pernah makan nasi kandar. Haha..
    Selalu dok tengok orang update sedap je. Tapi sendiri tak pernah merasa. Buat masa ni belum berkeinginan sangat. Hihi

    ReplyDelete
  7. Alamaakkk nasi kandar tuh enak sekali. Aku pernah makan saat ke KL. Roti telur juha suka klo sarapan di warung mamak tuh

    ReplyDelete
  8. Sedapnyaaaa.nasi kandar ni jns mkn campur lauk byk² kan? Tak pernah lagi makan piau nasi kandar penang. Ramai kata sedap. Tp cx gambar pon da ngencess. Masa pergi penang dulu, tk sempat nk merasa. Sedih

    ReplyDelete
  9. Selalu makan nasi kandar mamak je la. Ni hujung bulan nak pi Penang jalan2 cari makan. Nak tahu juga macam mana rasa masakan ori kat sana.

    ReplyDelete
  10. Ya allah sedapnyaaaa.....sana sini masuk blog kawan2 hari ni semua citer tentang makanan..balas dendam ke apa ni..hahaha...takpe2 nanti akak pi Penang akak tayang plak apa akak makan..nanti jap lagi kang akak up lagi resepi...hahahaha

    ReplyDelete
  11. dah lamanya tak makan nasi kandar.craving ! dulu study penang setiap minggu pekena nasi kandar.adik nak masuk study penang bulan 1 ni memang kena masuk list makan nasi kandar

    ReplyDelete
  12. Uikss..boleh la try ni. Actually kak min suka sangat makan nasi kandar tp tu la nasi kandar yg sedp cuma di penang je heheh

    ReplyDelete
  13. amboi memang meriah noooo...lauk pauk dia..jeles tengok..kit akalau makan kandaq memang melimpah-limpah kuah dia..banjiqqqq...makan dengan ayam goreng atau lauk sotong pedas memang padu

    ReplyDelete
  14. Wow review nasi kandar hehehe bestnya makan sedap lak tu tengok lauk pauk yang banyak dengan kuah banjir ni hehehe kita memang lama tak makan nasi kandar ni best nya...

    ReplyDelete
  15. saya pun suka nasi kandar!!! yeah, the place very clean, seronok g makan kat tempat yang bersih plus lauk sedap plak tu. sini ada nasi vanggey. sedap jugak lain kali kita leh wat entri nasi kandar vangey lak hehe

    ReplyDelete
  16. Sebenarnya banyak je kan kedai nasi kandar Yang sedap kat penang. Walaupun nama dia tak dikenali ramai . Yang famous selalunya orang luar Penang yg makan.

    ReplyDelete
  17. Aduhaii rindu pulak nak makan nasi kandar, meleleh air liur tengok. Ni yang buat sis nak cari nasi kandar ni..nak cari sedap kena ke Penang le kan..huhuhu

    ReplyDelete
  18. Rawlins suka jika lokasi dan pekerjanya bersih. Dan yang penting, nampak sangat-sangat sedap woiiiiii... hahahaha....terliur plak

    ReplyDelete
  19. Nasi kandar ni portion yang Besar dan nampak sedaaappppp! Kalau berpeluamg singgah Pulau Pinang nnt, mesti nak cuba masakan ni. Terima kasih!

    ReplyDelete
  20. Betul tu Alia. Dulu Nad study sana pun kalau nak makan nasi kandar sedap memang ke pulau lah jawabnya. Kita jarang menghala ke arah Bukit Mertajam. So taktau sangat nasi kandar area sana hehe.

    ReplyDelete
  21. Yummy !! kalau budak-budak suka confirm orang dewasa pun suka dan sudah pastilah makanan tu sedapkan. :)

    ReplyDelete
  22. Lama tak makan nasi kandaq oii.. Lama tak p penang.. Datang sana tak pekena nasi kandaq tak sah. .Pergh yang ni nampak menggiurkan. .Kuah merah tu. .Haishh rasa nak p sekrg ja.. Hahaha. .Penuh tu. .

    ReplyDelete
  23. Akak harga OK tak? Tengok pinggan akak tu. Mau berpeluh ringgit kat KL ni. Wuwuwuw. Saya nak makan nasi kandar sedap pun sudah sekarang ni. Tak sabar pi bercuti ke Penang.

    ReplyDelete