Travelog Perth (Western Australia) : Day 3, Bunbury & Busselton

11:03 AM

Bersambung dari hari sebelumnya, Rujuk Entry Day 2. Seawal pukul 7.30 pagi kami dah turun breakfast di hotel. As usual la makanan yang disediakan hotel tu pun simple ja. Ada roti, cereal, fresh milk and coffee ja. Ok la nak alas perut kan.
Selesai breakfast dalam pukul 8.00 pagi kami terus check out dari hotel untuk meneruskan perjalanan kami ke Busselton. Perjalanan daru Perth ke Busselton mengambil masa kira-kira 2 jam 30 minit tanpa berhenti minum,bubuh minyak, kencing dsb. As usual kalau dah namanya berjalan ada saja berhenti dia so xda la jadi 2 jak 30 minit ya.

Tapi on the way ke Busselton akan lalu dekat area Bunburry, cumanya kami tak ke pekan Bunbury tu. Kami cuma singgah di Bunbury Farmers Market di situ.


Kalau nak tau Bunbury Farmers Market ni senang ja nak carinya sebab dia terletak betul-betul di tepu hiway nak ke Busselton. So korang takkan missed punya lah pit stop yang best ni.
Untuk pengetahuan korang dekat sini la petani-petani tempatan diorang akan jual hasil pertanian dan ladang depa. Kiranya all locally grown and produce  kat situ la kan. Selain dari sayur-sayuran dan buah-buahan ada gak hasil tenusu, pelbagai jenis daging, produk-produk seperti homeade sosej dsb.


Jom jamu mata tengok hasil pertanian local farmers di situ.

















Nota kaki kalau singgah di Bunburry Farmers Market jangan lupa beli yogurt diorang. Ya Allah sedap giloss wei..rasa mcm makan cheese cake gitewwww...

Lepas ja shopping apa yang patut di Bunburry Farmers Market ni kami pun meneruskan perjalanan ke Bussekton. Tapi on the way tu masing-masing da kelaparan kot si kami decide la untuk berhenti makan bekalan yang kami masak.  Gambar masa picnic and makan ni pun tak sempat nak amik dah sebab masing-masing dah kelaparan kot. Hahahha.


Selesai saja makan dan cuci kawasan yang kami tumpang picnic tu maka kami meneruskan perjalanan ke Busselton. Tiba saja di Busselton kaki terus ke Busselton Jetty yang dibina semasa zaman kedatangan British ke Australia.


Busselton Jetty ni dibina menganjur 1.81km ke tengah laut. And along the jetty u either can walk or naik diorang punya tram. As for us kami decided untuk jalan kaki ke hujung jetty tu. Actually masa 2016 dah pernah mai ke sini but due to bad weather (winter time tu)..boleh baca di  ENTRY ni it was temporary closed. And this time kami mai ke sini dapat kami jalan-jalan and releks amik udara segar dekat laut.


Macam tak percaya jugak boleh jalan sejauh ni. Hahahha. Kalau kat Msia kompem peluh keti. Ni panas terik pun angin sejuk oii.




Ni dekat hujung jetty tu. Memang dekat tengah laut la kan. Sejuk and gigil wei.


Sambil jalan menikmati keindahan alam sambil tolak budak ni. Nasib dia mau duk diam-diam dalam ni. Lali je mek ni kena angin sejuk-sejuk gediiii tu.


Balik naik tram oiii.

Memang sayup jugak la berjalan kat tengah-tengah laut ni kan. Tapi tu la it's a must try experience kot kan. Taknak la terlepas lagi chances macam ni.
Setelah bergambar and koya apa yang patut maka kami pun decide untuk pulang ke pangkal jalan dengan menaiki tram...hahaha..save d best dor the last giteww...lagipun dah makin lewat. Cuaca panas terik time tu...muka aku pun da burn tapi angin dia Ya Rabbi sejuk gila wehhhh...so autumnz dekat Western Australia can be hot damn cold gitew.. hahahhaha.
Selesai ja lepak-lepak dekat area jetty tu maka kami pun decide untuk chalo sebab nak ke Coles Busselton beli ayam, udang, ikan dan seangkatan dengannya. Lagipun jam da lebih kurang pukul 3.30 petang and pukul 5 nanti dah maghrib ok.


Look what I found in Coles. Nyaris nak beli tanpa arah tujuan. Cute sangat sapa suruh weiiii.


Selesai ja membeli belah di Coles kesukaan aku tu maka kami pun bergerak untuk mencari homestay yang aku sewa di Busselton. By the time kami sampai dekat area kawasan perumahan tu hari da makin gelap and it was a bit tricky to find the house.


Bayangkan dah senja kawasan perumahan diorang tu tak macam kita ada orang lepak2 sapkoklu apa kan..diorang takde ok. Sorang makhluk pun xda ya duk lepak2 kat luaq...semua da kat dalam rumah kot.


Mencari-cari la kitaorang rumah tu. Nasib la jumpa oi. Dah jumpa rumah nya..nak kena cari keys pulak..ada dekat secret box..secret box tu pulak ada dia punya pin bagai. Nak mencari secret box dalam2 gelap tu pun boleh tahan la..dah macam treasure hunt masing2 macam duk kena pikir kat mana..kat mana.. hahahahha.

Last-last sekali jumpa jugak weiii...
Canggih sangat wei depa ni.....
And terpaling kagummm sekali bila masuk rumah tu bilaaaa.....

BERSAMBUNG.. jeng jeng jenggg


Gambar rumah di siang hari.

(Jangan maki makjem noks)

You Might Also Like

18 comments

  1. hadoi. bersambung plak drama swasta perth nih :) ha ha ha ha ha...
    sayur nyer, best lah hai. segar bugar.
    lain dari yg kita jumpa kat malaysia nih ekk.
    sgt best la memori sana, alia. menggugat iman. ada yg next year plan honeymoon perth ni karang.

    ReplyDelete
  2. Insyaallah Lia nak ke Perth next year . Sebab geram tengok ramai update travel ke sana . Nak merasa juga

    ReplyDelete
  3. Seronok tengok orang jalan-jalan kat Aussie..kita tak de rezeki lagi nak ke sana. Anyway tengok sayur fresh tu seronok betul rasa nak makan sayur tu..haha

    ReplyDelete
  4. Cantiknya Aussie. Belum ada kesempatan lagi nak kesana. One day insyaallah. Sayur2 dieorang nmpk fresh sangat. Teringin plak rasa.huhuhuhu

    ReplyDelete
  5. Bestnya , cantik Perth ni , nampak tenang dan bersih je .. best cuaca yang angin sejuk camni .. Hope de rezeki ke sana juga nanti

    ReplyDelete
  6. ohh the ingredients looks so good and fresh it would be so hard for me to resist! Perth is beautiful hoping to visit it someday.

    ReplyDelete
  7. Bestnya drive dekat perth, tak pernah sampai sana lagi tapi memang ada plan. boleh la check itinerary dekat post ni. hehehe

    segar bugar betul sayur-sayur dia. nampak my favourite veggie, brussel sprout. Kalau kat malaysia, mahal betul hahaha

    ReplyDelete
  8. Uish..sambung cecepat. Part saspen tu yang haru tu. Secret box kat tempat gelap? Biasa box kat rumah penginapan Malaysia letak kat depan pintu je. Awat diorang letak dalam gelap?

    ReplyDelete
  9. Lah sambung pulak tengah syok-syok nak tahu apa la ada dalam rumah macam cerita seram hahhaa. tapi part jalan kaki tu memang salute la. Berbaloi kot dengan pemandangan. Bila berjalan di negara orang pergi pasar, masak sendiri memang best sebab boleh belajar culture diaorg

    ReplyDelete
  10. Wah bestnya dapat jalan jalan ke negara orang. Tanaman diornag segar segar dan memacam warna ada. Suka tenfok. Kalau dapat pergi sana mesti seronok dua kali ganda

    ReplyDelete
  11. PErghh tomato dia sebijikk macam dalam buku hahaha.segar gila.australia pun one of my wish list kak liaaa.bestnya kalau dapat jejak kaki ke sana ni.teringin sangat nak pergi.

    ReplyDelete
  12. Bila tengok lokasi Perth tu teringat cerita Jangan Benci Cintaku. Alaaa yang Saharul Rizwan dengan Zahirah McWilson berlakon tu. hehe. Teringin jugak nak pergi Perth. tapiii tak pernah jejak lagi negara Kangaroo ni. Doakan SR dapat jejak Aussie taww! inshaaAllah suatu hari nanti akan tiba jua. hehe. salam kenal sis! meh visit www.syazaredzuu.com

    ReplyDelete
  13. Cantiknya perth ni. Tak pernah sampai sini tapi ramai member yg datang semua nak repeat dtg lagi. Sukalah tengok sayuran kat sini segar2

    ReplyDelete
  14. Wow...sayur-sayuran mereka semua nampak segar-segar dan gebu-gebu kan? Bestnya perth. harap-harap boleh lah pergi melancong kat sana suatu hari nanti :)

    ReplyDelete
  15. Wahh!! Menariknya di perth nie.. AM xpenah sampai lagi.. best tgk alia dpt jengok tmpt org.. feel the different environment, weather n culture.. hope one day, AM berkesempatan utk jejak kaki ke sana..

    ReplyDelete
  16. Bestnya dapat peluang travel dengan family and buat road trip. Nanti boleh la masukkan total expenses sekali.

    ReplyDelete
  17. Australia memnag tempatnya cantik sangat kan.. tapi TB kagum tengok sayur2 mayur dia tu segar-segar dan cantik, rasa macam geram TB tengok..

    ReplyDelete
  18. Yaallah rindunya PERTH. teringin nak ke sana lagi. tempohari pergi 5 hari memang tak puas jalan-jalan. next time memang nak jejak kaki lagi ke sini. Insyaallah

    ReplyDelete