Another Phase In Life

11:05 AM

Well...it's 1.25am when I start to write this post. What I'm goin to write here..i mean in this post is about how sometimes time change people.

Rasa macam lawak jugak nak tulis pasal menda ni but hell yeah...i'm gonna jot down this to my blog. Well my blog is part of my life so why bother not to write it here right?

Pernah tak korang ada satu obsession macam gila beli kasut or anything? I bet my women do kan. We tend to buy the shoes that we think we need it but end up it stuck forever in our shoes cabinet. Hahahha. Tak beli menyesal. Dah beli tak pakai pulak. Setan betul perangai kan. Aku la tu tak kata orang lain pun. Membazir ja. As I grow old,my shoes obession withdrawn just like that. I no longer buying shoes like I do before. 

Kalau sapa tengok cerita ni tau betapa cronicnya kaki shopping ni kan...

Muka bahagia bila shopping..tapi at the end of d day akan jadi serabut.

Rasanya start my first pregnancy aku stop buying shoes I think I might need but truth tak berguna pun. Hahahha. Masa first pregnancy masa da start sakit kaki tu laki aku belikan kasut from Scholl. And start from that la aku tak pernah beli kasut and lenjan kasut tu sampai la Adriana setahun lebih. Itupun laki aku beli baru sebab dia kata teruk sangat aih lenjan kasut tu ja. Hahahhaha.

Start dari situ la aku beli kasut aku bila kasut aku yang aku suka pakai tu dah nazak. Mostly selalu beli dekat Scholl la. Ada gak yang kasut pi kenduri tu beli from Medifeet sebab yang penting keselesaan. Dulu main beli ja kasut Vincci la Nose la yang offer RM29 la apa bagai tapi bila pakai alahai sakitnya kakiku keko...asal keluar ja beli kasut. Kadang2 sebab kasut tu lawa belu jugak walaupun tak offer. Last2 duduk la dalam cabinet tu. Rasa membazirnya lahai.

Sama jugak dengan obsession aku dengan handbag. Dulu pun gila jugak dengan Coach. Ala Coach ja la pun mampu. MK la Kate Spade la Fossil la. Tapi tu la beli sekali lenjan sampai lunyai. Takda nya pakai baju pink..handbag pink..baju biru..handbag biru. Lani lebih suka pakai yang leather from Fossil ja. Senang nak matching mana-mana. Ada satu handbag kulit tu aku beli masa dekat Phuket 3 tahun lepas. Still in a good condition. Sekarang ni nak beli handbag pun xda napsu. Alahai. Duk pikir handbag2 yang ada kat umah pun x terpakai. Laki aku cakap bini dia ni dah monopos from shopping. 

Tu belum cakap pasal shopping baju and make up. Pun sama jugak wei. Kelakar kan. How from a mild shopaholic aku jadi tak suka shopping! Tadi pi Design Village Outlet dekat Penang ni pun rasa tak bernapsu nak masuk kedai-kedai dia. Kahkah. Sama macam hari tu pi GPO. Masuk Coach la Fossil la bagai last-last keluar sebab ntahhhh rasa macam mana ntah. Big boss da bagi ja green light untuk aku beli handbag tapi tu lah...napsu ke arah tu dah xda. Dia pun pancing aku..xyah la beli beg beribu..baik beli emas kan. Ehhh yang tu sokongggg!

This evening at DVO ...nak masuk kedai tak da perasan. Sedap ja mata memandang landscape dekat sini. Tengok Monstera dia tu.... fuyoooh sangat.

And mungkin jugak sebab aku sedang dalam fasa nak menjalani minimalist lifestyle. Hahahha. Aku baru lepas buang baju2 lama yang aku dah tak sentuh more than 6 months. Bayangkan few months back aku dah buang 1 plastik hitam yang besar tu. And last month aku baru buang another one. Belum lagi cerita donate kan 1 plastic hitam besar baju aku and anak-anak dekat irang yang benar2 need it.

I guess I'm entering different phase of life. Seronok jugak. It's kinda lite and easy and hassle free. I dont need to feel the struggle to save my money to buy something I DON'T ACTUALLY NEED! hahahah.

Shoppin pokok ok kannnn...

I start to buy plants that make me happy. Well at least the plants will supply me and the world the fresh air and O2. Kalau orang Islam pulak cakap...pokok2 bertasbih and at some point I also got credit / pahala for this kan.

I kinda like this. I'm trying to fill my surrounding with positive one. More plants mean more positive energy what. I smile everytime I look at my plants. Well at least I never regret buying and taking care of them. Well some of them I plant from the seeds. Seronok! Rasa puas which nothing can describe this feelings.

I guess bersebab jugak kenapa Allah hilangkan semua rasa nak shopping and membazir aku tu. At least aku salur kan ke arah lain yang lebih berfaedah.

Sebelum2 ni masa aku ada penyakit mild shopaholic ni aku ada sedikit penyakit hoarder ni. Aku sayang nak buang barang yang aku dah tak guna. Tapi xda la tahap botol plastik ka detergent ka taknak.buang tu. Tapi sejak2 nak.lead to minimalist lifestyle ni aku asyik nak membuang/ donate ja barang yang aku tak perlukan.

Adakah benar shopping pun boleh monopos bak kata laki aku?

Dis is me now😎😎😎

You Might Also Like

19 comments

  1. Kalau saya pulak suka window shopping. Selalu rasa nak beli lepas tu fikir akan pakai ke benda ni? End up tak beli pun. Haha. Iyalah lagipun sekarang musim berjimat cermat kan. Tapi bagusnya ada minat dengan pokok-pokok sekarang. Lagi bermanfaat untuk badan, boleh tambah pahala dan sebenarnya pada saya pokok-pokok ni boleh bagi terapi juga. :D

    ReplyDelete
  2. i hate shopping too but lately i started to shops. lolz... is not a kind of therapy for me but is like upgrading myself to another level with new stuffs and also for my home. but after that... no more shopping la.. lolz. however, i hate to go shopping.. i did 80% online and even groceries mostly online too...

    ReplyDelete
  3. Nak kata sy suka shopping taklah juga. Nak kata tak suka pun tak jugak. Biasa-biasa je tapi kalau stress ia ubat yang cukup baik 😍😍 itu yang kadangkala terlebih jugak

    ReplyDelete
  4. I serious tak tau nak beli apa kalau shopping. Tapi I giler beli baju. huhuhu...yang lain i tak kisah but baju i bought almost every week. dulu la...now dah insaf sbb bilik baju penuh dah

    ReplyDelete
  5. Memang ada..tapi masa nak beli semuanya tak cantik..tak ngam. Bila tak nak beli bnyk pula yg cantik. Baju pun dah 2 beg donate dalam kotak derma tu sb tak nak pakai dah. Kalaula dok umah sendiri, memang suka beli or tanam bunga, ke sayur mayur ke. Best kan.

    ReplyDelete
  6. hehe.. I love shopping too, yeah talk about shoes I also have a few. Not so many la.. no need a truck. But shoes styles can nice to match clothing too. If only have more money and more space will be easy for us :D

    ReplyDelete
  7. Sukalah dengan pokok-pokok sekarang pon dah mula menanam pokok herba dan ulam-ulaman sebab senang hidup, pokok bunga adalah sepasu dua he he he

    ReplyDelete
  8. Sis dulu2 memang gila shopping handbeg dan kasut. Bila dah berumur ni dah hilang semua minat tu. Bila tengok handbeg n kasut yang masihs ada tersimpan tak pakai lagi dah rasa nyesal pulak. Sekarang dah x ada minat nak beli apa2 dah..simpan duit utk hr tua pulak..:D

    ReplyDelete
  9. Saya dari dulu kurang suka sangat shopping. Masa study orang lain dapat ptptn shopping memacam, saya dapat scholarship, siap ada balance 4k daripada scholarship tu lepas habis belajar. Buat jadi duit kawen hahahaha

    ReplyDelete
  10. Nad ni pun kdg suka shopping.. Tapi mmikir balik duit. .Hohoho terus lupakan.. Mmg kita patut shopping barang yang berguna je kan

    ReplyDelete
  11. i dulu pun ya Allah asyik menyopping je kerja. Duit ada takde belakang kira. takde duit baru senyap2 kat rumah. but now as i'm saving money for another huge life goal, slowly i buang tabiat shopping tak kena tempat tu. moga terus istiqamah.

    ReplyDelete
  12. To be honest, i satu masa dulu memang shopaholic. Jenis duit sikit pun boleh belanja beria. And rasa pus bila dapt bawa balik barang shopping hehehe

    ReplyDelete
  13. Perempuan kalau xsuka shopping agak pelik la.. liez pun suka shopping gila2 sebelum ada anak.. sekarang dah stop.shopping brg sendiri tapi shopping brg2 utk anak-anak je..

    ReplyDelete
  14. ya Allah, Alia. mcm sama la dulu. kasut vincci and nose is my feveret too.
    teringat dulu kat Uni, sebilik 4 org. tapi kasut kat luar mcm ada 40 org :) ha ha ha ha...
    vincci and nose mcm sgt cantik for anak dara and sgt affordable that time, kan.
    aida terus ilang napsu dgn kasut tinggi & kasut berfesyen lepas anak dah 2org.
    berat badan started to tak terjaga. apatah lagi lepas lahirkan Ijat. no more kasut tinggi, meskipun 2 inci.
    ha ha ha ha semua flat shoes. yg skang ni, aida pakai, dah more that 2 tahun!!!
    masih cantik.
    masih ok.
    material nyer tu memang tahan. bata jer pun.

    ReplyDelete
  15. sha kalau shopping kat mall nafsu boleh tahan lagi but kalau online shopping selalu tertewas hahaha sampaikan buahati selalu bising apa benda selalu beli macam macam haha

    ReplyDelete
  16. haha.. such a lovely way to write up like this.. hahahahaha~~ let's go shopping.. jom jom! Online shopping pun ok..

    ReplyDelete
  17. Ops! Mouse mommy recently love to shop especially those useful and practical outfits and shoes for family and of course myself too! Mouse mommy so happy to shop at the Robinsons grand launch party recently! Worthy and can contribute to charity too!

    ReplyDelete
  18. AM bukan kaki shopping tapi kalu ada sales n harga berpatutan n mampu milik, AM confirm grab juga.. hehehe

    ReplyDelete
  19. i feel you my fwen.. i feel youuuu....

    ReplyDelete