How to lead a ZERO WASTE lifestyle?

5:27 AM

Kita selalu bising apa peranan kita sebagai khalifah Allah di muka bumi tak tertegak selagi hukum Islam belum terlaksana. Yes aku paham sebagai orang Islam tu memang impian kita nak tengok hukum Islam terlaksana.
Tapi pernah tak kita terpikir selain daripada tu kita ada juga peranan lain sebagai khalifah Allah di sini. Antara lainnya memelihara alam sekitar kita. Ni pun salah satu peranan kita di muka bumi Allah ni.
Kadang-kadang bila kita travel ke negara-negara maju yang majority rakyatnya bukan beragama Islam kita akan kagum dengan akhlak dan adab depa dalam menjaga alam sekitar. Tak macam kita litering ikut suka hati. Sighhh bising pompang2 itu ini tapi dekat rumah penuh dengan sampah sarap. Jumpa sampah sarap tengah jalan pun buat-buat tak nampak. Dengan alasan ahhh itu bukan kerja aku...nanti cleaner nak buat apa pulak kan...itu antara mentaliti yang patut kita ubah! Ubah la  kerajaan macam mana pun kalau mentaliti masih sama..percayalah kita masih kekal dengan perangai lama.
So sekarang ni aku nak cerita sikit peranan kita sebagai khalifah Allah ni salah satunya dengan menjaga alam sekitar. Cara dia? Kita boleh bermula dengan menjadi seorang yang bertanggungjawab dengan alam sekitar.
Apa ZERO WASTE LIFESTYLE tu wei?
Zero waste lifestyle ni basically orang yang memgamalkan gaya hidup yang seboleh2 nya cuba untuk meminimalkan  waste atau bahan buangan depa terutamanya plastik. Yes plastik! Pernah tak hampa terpikiaq berapa banyak kita buang plastik everyday? And pernah dak hampa terpikiaq where all the plastik end up? Most of it will end up in the land fills and the rest will go straight to the sea and oceans.


Even in United State they have this garbage island on their sea. Haaa. Jangan main-main korang. Plastik yang ringan terbang masuk sungai..then masuk laut. Kesan dia? Ada mungkin ada yang terurai menjadi microplastic dan microplastic ni dimakan pulak oleh ikan dan haiwan2 laut lain. Dan ikan dan haiwan laut pulak kita makan.


So can you guess where is the end up of all those microplastic? Yes in our stomach. And do you know how harmful plastic can be to our health? Camon bebeh..its carcinogenic! Google please what is carcinogenic!


Degradation of plastic will form a microplastic!


This is what we called microplastic.


So the microplastic will eventually end up in our plate😑😑😑

So korang boleh tau kan kenapa banyak negara yang banned pengunaan plastic macam straw semua tu? And they prefer using paper to pack their things? This is one of the course why they banned it...
So dah tau kenapa kerajaan ambil langkah nak haramkan straw di KL? tapi aku harap sangat diharamkan ke seluruh Malaysia. Its a good thing kot kan. And aku harap juga jangan ada komen bodoh cakap straw nak haram kan...yang arak xnak haram kan pulak...arak tu jeles2 HARAM untuk orang Islam...yang dah kenapa nak kena minum cerdik pandai oiiii. Yang ni under kementerian alam sekitar. Yang satu lagi under  kementerian agama Islam kan. Dah tentu2 memang arak tu haram diminum orang Islam. And kita bukan satu-satunya agama yang ada kat dalam Malaysia ni. Eh aku xnak cakap bab ni panjang-panjang. Kang jadi lain kang.
Jom kita tengok macam mana cara nak adapt dengan Zero Waste lifestyle ni. Antara cara-caranya untuk how to go no waste adalah:

  • Reusable water bottle ...tapau ayaq and everything using ur resusable water bottle.



  • Use ur tote bag to shop! Sekarang dah banyak negeri buat hari NO PLASTIC BAG kan...PENANG EVERYDAY NO PLASTIC BAG OK! releks ja kami2 ni. Dah 8 tahun dah rasanya.

  • Reusable straw and utensils


  • Sapu tangan instead of tissues.

  • for ladies..instead using disposable panty liners or menstrual pads u can change to cloth pad n cloth panty liner. It's economical, safer for ur Miss V , pockets and the environment.


  • For babies, instead of using disposable diapers, you can go for cloth diapers. Same reason with why you should change to CD. This one memang take a lot of courage la...kena rajin. My 1st one i memang pkaikan CD most of the time kecuali time outing or travelling. The second one kadang2 ja...i feel bad about it. Seriously😣😣😣 and i hate how much disposable diapers waste came out from my house!





And fo course keep "The 5Rs" in our mind.
What is 5R?
Refuse what u dont need (yeah i will try!!!)
Reduce what u need (yeah crossing my finger again..i will try my best)
Reuse what you consume.
Recycle what you cannot refuse, reduce and reuse.
And start Rot (compost) the rest.
Maybe kita tak boleh buat semua tu..but a liltle change can bring a lot of different to our environment. Imaging kalau kita dapat reduce the usage of plastic bag, takdak la landfill tu makin mnggunung and plastic island makin membesar kan.
So lets change our lifestyle for a better world.





You Might Also Like

16 comments

  1. menarik artikel nih. memang kena bg kesedaran untuk semua. dok buang2 sampah merata ended up masuk perut sendiri jgk..berhentikan penggunaan straw plastik tuh is a small step to a better future!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks...yes..small step will lead to a big change! Lets hope for the best

      Delete
  2. Hari tu ramai bising pasal straw , padahal straw je pun , dulu boleh je teguk terus takde straw hehe .. Nak negara bersih tapi mentaliti pun taknak ubah , benda gitu komplen macam2 kan.. ayoyoy

    ReplyDelete
  3. Zaza okay je kalau xde straw.. Hrtu baca org duk bising2 kalau straw xde.. Rasa myampah je haha.. Apa pun ni salah satu usaha yg baik dilakukan demi khidupan kt bumi ni.. Sama2 lah kita jaga alam sekitar dgn sebaiknya..

    ReplyDelete
  4. Great sharing, those are true indeed! Kat negara maju lain dah lama dah cakna bout issue ni semua, tp kat sini bru sentuh bab straw dah mcm tak bagi minum sebulan pulak huhu..

    ReplyDelete
  5. great sharing on this! Yeah saw on youtube too on the microbead and microplastic, it can be very danger to sea animal life. About the straw, yeah been thinking to get myself a set.

    ReplyDelete
  6. kempen kesedaran perlu di giatkan di semua kawasan atau negara..kesedaran perlu dipupuk..negara lain semua dh buat.negara kita je baru sibuk-sibuk nak mulakan

    ReplyDelete
  7. Sis lama dh tak suka benda2 plastik ni..kalau depa tak buang merata tak pa..tapi di campak merata sampaikN haiwan jadi mangsa. Sis tgok turtle yg staw stuck kat hidung tu..nangis wei..mcm2 lagi lah kejadian yg x sanggup tgok. Bagi sis bagus lah palastik ni tak dok

    ReplyDelete
  8. macam straw dan sapu tangan tu maybeliez boleh lagi tapi tang pad kain tu mmg Liez rasa susah sgt.. maybe pertama kali cuba kan..mmg betul klau perasan sehari kita buang sama banyak dan makin byk pembuangan setiap tahun.. kena cr solution untuk kurangkan

    ReplyDelete
  9. Tahniah sebab buat artikel yang memberi kesedaran pada semua. Ye! ramai merungut tentang straw ni sebab dah bezaman biasa dengan straw tanpa menyedari akibat..

    ReplyDelete
  10. nampak straw besi tu teringat isu straw.hehehe.actually bagus gak sebenarnya hapuskan penggunaan straw tu kan.

    ReplyDelete
  11. Saya suka baca artikel ni. Memberi kesedaran dan baru saya betul2 faham kenapa perlu haramkan straw. Saya nk sahut cabaran bawa botol air sendiri ketika membeli minuman. Yeahhh

    ReplyDelete
  12. Bila bercerita pasal sampah ni. Especially yg tak boleh compose tu. Ramai lagi yang tak tahu tentang effect dia. Kalau dah tahu dan sedar. Mesti diorang x berani buang sampah everywhere

    ReplyDelete
  13. Ramai orang luar negara dah cuba nak praktikkan cara hidup minimal barang buangan. Memang amazing tengok deorang komited dalam benda macam ni.

    ReplyDelete
  14. Pernah liajt dokumentari tentang gaya hidup bebas sampah ni. bagus sangat untuk elakkan pencemaran alam sekitar. syaratnya disiplin ketat

    ReplyDelete
  15. Orang orang yang komited dalam menjalankan tanggungjawab mereka memelihara alam sekitar memang wajar di contohi. mentaliti macam ni kalau satu negara amalkan. bayangkan kesannya

    ReplyDelete