Travelog Pak Bara: Day 2

9:46 PM

Hai hampa kita bersambung dari Travelog Pak Bara: Day 1 ya. Nak perabih yang ni sebab nak update  travelog kat Perth pulak. Takut nanti lama-lama lupa pulak kan.
Untuk Day 2 ni, pagi tu masa bangun menda pertama yang kami cari adalah breakfast. Banyak ja kedai-kedai Islam yang jual breakfast di sekitar Pak Bara ni. Tapi as usual la bila kalut-kalit dengan anak-anak ni gambaq pun takdan nak amik. Hahhahah.
Kedai yang kami makan tu bertentangan dengan 7E Pak Bara. Senang nanti kot-kot hampa pi and nak cari ka. Menu pun banyak. Ada nasi lauk la, nasi kerabu la pulut dan macam-macam lagi. Aku as usual makan nasi kerabu and paw pulut mak aku. Huu sedap.
Lepas ja breakfast mak aku ajak balik ke chalet untuk memerut and relax sat before check out. Sebab kami nak terus keluar ja takmau rushing nak patah balik nak kena check out bagai kan. So best way terus check out ja.
Lepas check out tu terus kami ke market di Pak Bara. Jadi gila sat sebab murah gila weiiii. Habis aku borong stock ikan, sotong and daging dekat sana.








Lepas ja beli kat sini apa yang patut, mak aku ajak pi ke jetty yang depa duk bawak naik ikan tu. Kebetulan masa kami pi dah tak banyak ikan dah. Tapi dapat la jugak sotong-sotong yang kalau kat Malaysia ni sekilo RM30 tu dalam 140B lebih kurang RM15+ macam tu la kan.


Dekat jetty ni, depa tengah sorting setiap jenis makanan laut ni ikut jenis and size.


Yang ni tak silap aku dalam 80B macam tu. Apa lagi borong la mak aku sorang 2kg. Tu belum yang sotong besar tu ya.


Yang ikan-ikan kecil tu la ikan bilis uolls.
Lepas ja habis beli kat jetty ni. Kami pi pulak ke tempat pengeringan ikan bilis. Kalau dari tepi jalan tu boleh nampak bersepah-sepah tempat pengeringan tu. Hampa boleh mintak untuk beli la beberapa kilo. Aku beli 2kg mak aku beli 2 kg. 1kg dalam 120B saja ok. Dah la ikan bilis yang halus tu,kalau kat Malaysia tu mau la RM35+/kg. Apa ja yang murah kat Malaysia ni😂
Selesai ja shopping ikan dan segala binatang bagai tu maka kami pun bergerak la untuk balik ke Malaysia. Kami singgah makan dekat kedai-kedai kampung yang jual makan tengah hari. Sedap jugak lauk2 dia. As usual x tangkap pun gambaq sebab anak-anak tengah buat perangai sebab panas kan. Spesisss sangat tau. Kat Aussie kemain hampa seronok kan walaupun sejuk gedi..tak gaduh pun nak mengamuk kannnn..
By the time 3pm macam tu kami dah sampai dekat border untuk keluar dari Thailand.


Bordee post kat Wang Kelian lebih tenang kalau dibandingkan dengan Danok. Danok lebih serabut and lemaih perut😅
Sebelum tu mai tengok hasil belian kami di sana.


Sotong fresh. Sedap uiiii. Buat celup tepung tonyam semua. Adudu.


Daging kat sana sekilo 200B macam tu ikut jenis. Ikan pelara tu 60B , ikan nyoq-nyoq isi putih tu 20B saja. Kat Malaysia memang tak dapat la kan.



Best gila penuh peti ais. Semua ni tak sampai pun RM120. Murah kan....

Maka berakhir lah penggembaraan ke Pak Bara, rasa macam nak pi lagi ja sambil-sambil tu borong stock untuk rumah kan. Best jugak kan.

You Might Also Like

19 comments

  1. Bestnyaaaa..kalau akak la kan..sure banyak giler beli ikan kat sana...haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huu.tu l kak..murah gila kak..ni pun bagi dekat mak angkat..bagi dekat jiran skit..

      Delete
  2. alahai.. bestnya.. penuh peti sejuk.. boleh masak macam-macam tu.. hari-hari lain menu kan.. kat kl ni mahal nak beli banyak2 macam tu.. kalau rm120 boleh kira apa yang dibeli.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la..memang penuh peti sejuk tu..heaven gila...brg mentah diorg murah x mcm kita..kedai makan pun murah sebab brg mentah murah kan

      Delete
  3. peh. ini mahu jejak 4, 5 ratus ni kakak. sini sotong besar 5 ekor dah RM15. walhal JB sebelah laut kut 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kan..jb btul la mahal..sian org jb..mahal sebab dekat spore la tu

      Delete
  4. murahnya sotong!!!
    aduhai, penuh freezer. best nyer, alia.
    terasa nak pegi aje memborong.
    ari tu 7eleven yg ohsem. ni pasar basah plak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..murah gila kan..memang meroyan gila la time tu..semua nak beli rasa

      Delete
  5. Whoa! bestnye seafood murah. I sure giler seafood pegi sana. Semua nampak fresh plak tu. Mau pegi mau pegi soon.

    ReplyDelete
  6. Tudiaa penuh satu peti sejuk. Seronok boleh borong banyak2 terus. Nak masak ambik ja. Murah2 betul

    ReplyDelete
  7. Wahh.... Syiokk nya dapat ikan seafood segar bugar fresh! Jelesnya kita nengok.. . Kalau Nina, perabih beli udang banyak². Hantu udang! HAhaha. .

    ReplyDelete
  8. Murahnya penuh satu peti tu. Haiii kalau la dekat boleh jugak shopping ikan kat situ. Fresh pulak tu ikan tu semua.

    ReplyDelete
  9. Murahnya. Nanti kalau ada masa nak jugak pergi sini. Tapi nak bawak ice box sekali sebab nak borong seafood banyak banyak hahaha. Boleh dok?

    ReplyDelete
  10. wow so cool. the seafood look so fresh. Hopefully next vacay can get to perth hehe

    ReplyDelete
  11. Murahnya semua tu. Penuh freezer tu. Hehe. Berbahagia la keluarga dapat santapan lazat sebegitu kan. Next share la masak apa dengan hasil belian tu ye.

    ReplyDelete
  12. Murah betul tu. Tapi kat umah ni kurang sgt makan ikan sotong bagai..so kurng beli makanan laut. Bila terasa nk mkan je baru beli...so x lah penuh peti ais...hehehe

    ReplyDelete
  13. Jauh berjalan cari makan sedap sedap ya sis. Sambil sambil tu kita dapat saksikan kecantikan alam ciptaan ilahi. Selamat pergi dan balik ke tanah air

    ReplyDelete
  14. Bestnya pak bara jalan jalan cari makan dan lihat permandangan ciptaan tuhan. Semoga dapat cari hikmah untuk bekalan kehidupan

    ReplyDelete
  15. Mama suka jalan jalan dengan keluarga prgi tempat baru. Sebab berjalan jalan ni selain tambah pengalaman, tambah kemesraan keluarga juga

    ReplyDelete