Resipi : Air Asam Lokan / Kepah

4:47 AM

Kali ni nak cerita pasal satu resipi yang menggiurkan. Sedap uiiii. Resipi ni asal dari Thailand.

Jom kita tengok bahan-bahan dan cara-cara nak buat.


Bahan:

Kepah / lokan 1kg

1 biji cili besar

3 biji cili melaka

Tomato (aku guna tomato cherry 3 biji)

Gula merah / gula somtam / gula kabung

Namfla /kicap ikan

Air perahan limau


Cara-cara:


1. Rebus lokan /kepah sampai terbuka. Jangan lama sangat nanti kecut.

2. Untuk bahan-bahan air asam, tumbuk semua bahan dengan lesung batu. 

3. Then gaulkan air asam tu dengan lokan / kepah. Rasa apa yang patut, kalau tak cukup rasa tambah apa yang patut.


Dah siap. Senang ja kan. Aku meratah ja menda alah ni. Suami aku pun suka. Dia kata macam mamat siam yang viral dalam video tu buat. Macam-macam dia guna udang la sotong la. Nanti aku buat kerabu / air asam yang lain pulak


Daaa.

You Might Also Like

8 comments

  1. sedap yer. awal tahun hari tu huda tangkap sendiri lokan dan panggang. sedap makan fresh2. resepi ni pun simple jer. boleh try ni. tq sharing Alia =)

    ReplyDelete
  2. Tudia amboi resepi yang simple namun Ika sukakannya.Boleh la hujung minggu ni Ika try buat kan. Sedapnya makan dgn nasi putih nyummm

    ReplyDelete
  3. Saya tak pernah cuba lagi air asam kepah. Selalu air asam bawang, tomato, cili je. Wakakaa. Kalau menu macam ni, makan dengan nasi panas pun ON kan kak. Hehehe

    ReplyDelete
  4. Sedapnya makan lokan dan kepah macam ni. Nyum byum. Terbaik kalau ada kuah cicah yang manis dan pedas

    ReplyDelete
  5. Nampak gaya pedas betul masakan ni. Memang mama suka makan pedas pedas macam ni

    ReplyDelete
  6. sedap nya..selalu klo jumpa lokan mesti masak rendang je..lps nie boleh try resepi air asam lokan pula..😊

    ReplyDelete
  7. sedapnyaaaaa..... and so senang the recipe. Slalu I balik kg kat perlis my mak angkat will prepare something like this.. teringin nak makan la now.

    ReplyDelete
  8. Omg... bagi orang yang suka makan pedas and masam food macam ini memang sedap giller la. Preparation also senang cuma kena cari kepah yang fresh. Thanks

    ReplyDelete