Total Images No More Smelly Ketiak!

9:14 PM

Hahahha...
Sapa kat sini jenis keti tu bau perghhh macam makan bawang sekilo bila bashahhhh tu???
Sapa macam tu? Eh heloooo sory skit...aku tak macam tu okeh. Aku makan bawang Holland so ketiak aku tak tengit bau macam keti Abangla ( bukan racist ok..hakikat)

Dah kalau korang jenis yang ada masalah bau badan stail Nauzubillah sendirj bau sendiri nak pitam...elokla korang amik masa sat baca lagi apa aku nak carutkan dekat sini.

Hampa tau dak dekat bahagian ketiak kita ni adalah bahagian yang quite sensitive. Sebab dekat sini la terletaknya nodus limfa (lymph nodes) kita. Apa itu nodus limfa? Nodus limfa ni adalah sistem pertahanan badan kita. Ada yang amik Biology tak masa SPM dulu? Ingat lagi dak apa cikgu Biology hang duk ngajaq kat depan oi? Tak ingat tu hang duk lenaaa la tu kennn...


Credit to spengetahuan.com
Boleh click SINI untuk baca lebih details apa itu nodus limfa (lymph nodes)


So apa kena mengena ketiak dengan nodus limfa la apa bala la...of course la ada kena mengena...sebab lani kita terlampau obses nak ketiak tak busuk...taknak busuk lepas tu takmau bagi dia berpeluh pulak...dah taknak bagi berpeluh nak bagi dia wangi..lepas da wangi nak bagi ketiak tu putih pulak...ehhh banyak betul cengkadak korang nak keti korang macam-macam kan...

Dah tu apa yang korang nak.dengan ketiak korang ni kan? Kalau aku, cukup la dengan tak bau sudahlah kan. Biar ketiak hitam..jangan hati yang hitam bro...ehhh #siscubadakwah. Lepas tu kat ketiak tu jugak la duk shave tak bagi bulu tu.boleh dandan n dreadlock kan. Selalu kalau pengalaman aku bila lepas shave tu kan after sapu deodorant dalam dua tiga hari nanti mesti naik macam jerawat tak jerawat. Oihhh seram oihhh...jangan main-main wei. Serius aku seram.

Seram tak seram la. Aku perasan everytime aku shave ketiak ja nanti akan jadi macam tu. Sampai la satu hari ni aku dah cuak..aku pi Gleneagles untuk jumpa breast surgeon dia. This is serious talk. Siap  doc check raba-raba ( yang laki tu tak payah nak imagine lebih-lebih sangat boleh?panggg kanggg) siap pakej scan buat ultrasound semua. Alhamdulillah takdak apa-apa. Doc cakap maybe sebab aku baru lepas shaving and then pakai deodorant sebab tu jadi macam tu. Sebab maybe ada luka and the ingredients deodorant tu terkena and sebab tu jadi macam jerawat and bengkak tu.

Aku da tahap paranoia dah dengan deodorant kat pasaran tu semua. Habis semua chemical ingredients aku check satu-satu sampai la aku google semua ingredients tu balik. Haihhh..jangan wat main-main...budak-budak background chemical engineering ni bab-bab chemical ni dia alert skit. Bukan sikit tapi banyak! Mak aku nak tau sikit pasal bahan kimia ni bahan kimia nu mesti nak tanya aku. Ehhh dah macam jadual berkala pulak aku ni.

Dah kalau semua bahaya....aku nak buh apa kat keti aku ni xbagi bau kepam wei? Pening pala. Sampai la aku lepak kat Guardian time tu duk belek satu persatu ingredients kat botol-botol deodorant tu...belek satu next..belek satu next...belek satu next sampai la dekat product ni. Ehhhhhh apsal ingredient dia ni aja...ehhh...apo ko bondo ni ehhh.


Taraaaa. Aku beli yang kecil ja. Tapi tahan berbulan-bulan. Nak masuk setahun hokey!


Antara sebab aku pilih Total Image Smelly No More ni adalah:
1. Dibuat dari mineral salt
2. Anti-bacteria yang menyebabkan bau keti!!!
3. Selamat untuk semua jenis kulit.
4. Alcohol n fragrance free.
5. Reduce peluh without blocking pores kita..tak macam deodorant biasa tu ye.
6. Tak da harmful chemicals sperti parabens, aluminium chlorohydrate,  takda mineral and perfume oils dan lain-lain.
7. Tak sticky and oily
8. Tak mengelap kan keti! In fact my keti dah bertambah seri...kahkah.
9. Tahan lama nak mampus. Setahun nak habis satu stick pun bercinta wei.
10. Tak keraskan baju hampa macam commercial deodorant...euwwwwww nampak bertompok putih kat ketiak gitewww...ewwww



Cara penggunaan pun mudah wei. Hang basahkan je garam tu pastu tenyeh je secukup rasa kat ketiak hang. Awal-awal memang rasa ketiak tu macam light-light takda penrlindunga  gitewww macam euwwww ketiak rasa mcam tak pakai deodorant. Pastu lama-lama dah biasa and ketiak hang pu da addapt dengan garam ni hang pun akan ok ja. Pastu lama-lama hang akan perasan ketiak makin glow...kahkah..glow tu tipuuu...maksud aku makin cerah dari guna yang whitening tapi ketiak makin kepam n makin hitam!


Acrive ingredient: natural salt sajo.

So cerita dia..baik lah hampa pi beli ni pakai ni. Ingat hat mana kita boleh elak..kita elak. Aku dah lama nak share pasal deodorant ajain ni tapi asyik lupa ja. Maafkan aku tau sebab lambat nak share menda baguih macam ni.

Kepada kaum hawa ku, aku menyeru korang rajin-rajin la examine breast korang untuk tengok any abnormalities tau. We should alert with our body!

Macam mana nak check?

Mai sini hampa tengok dekat bawah ni tau




Sebaiknya buat lepas seminggu period ya korang.


Credit to thesun.co.uk 


Jangan lupa check any abnormalities tau. Nak senang masa check..check depan cermin.




You Might Also Like

13 comments

  1. Bagus2 share kak alia.. Nnt nk try guna

    ReplyDelete
  2. Tq for sharing ni. Bab check abnormalities tu, agreed. Sentiasa. Selalu. Jgn amik mudah, kan.
    Bagus la plak benda tu. Aida ni memang guna deodorant lah. Bau tak bau, tapi kekadang tanpa deodorant tu berbau x sedap la jugak.
    Nanyi nak survey la.

    ReplyDelete
  3. kita guna benda alah ni kak.. dan tq for sharing tntg breast skli.. betul...sbb kdg2 tkut deodoran ada kaitan dgn breast tkut jd breast cancer... mula2 pakai no smelly ni rasa macam eerrrr... tp sbnrnya dia xla rumit mana pon... dan yg pnting xberbau ok! hahaha...

    ReplyDelete
  4. Rawlins pun suka ingatkan adik beradik pasal penjagaan diri dan self examination tu. Moga kita akan saling mengingatkan.

    ReplyDelete
  5. ya ampun org2 yg ade masalah ketiak ni memang patut dapatkan ubat ketiak ni, k lily pernah cuba produk ni bagus jugaklah

    ReplyDelete
  6. So far x oernah ada aagi masalah smelly ketiak ni..akak x pernah guna lagi prduct jenama ni..nampak menarik..boleh cuba la nanti ni..

    ReplyDelete
  7. Ketiak tuh perlu di jaga kesehatan dan kebersihannya. Makanya perlu nih deodorant. Kegunaan deodorant ini penting banget di ketahui orang banyak.

    ReplyDelete
  8. Tq sharing info bagus ni. Huda pun lama tak guna deodorent sebab takut sgt dengan bahan2 mcm paraben tu masuk dalam badan yg boleh sebabkan kanser. First time tahu product ni, nak try gak la.

    ReplyDelete
  9. Memang penting penjagaan keti ni, kalau tak jaga ya ampunnnnn...boleh pengsan orang sebelah hahahha.

    Oh yang jenis gini memang tahan lama pernah guna tapi brand lain.

    www.yanmieonline.com

    ReplyDelete
  10. Walaupun tak de masalah camni but we never know la kan since all of us is going through hormone change and so on. Don't know that this brand pun ada keluarkan produk ketiak. huhuhuh

    ReplyDelete
  11. self hygiene is the most important. if own self hygiene fail to take care, how can we take care the others at home right. and really thanks for reminding us to do self check as well!

    ReplyDelete
  12. Bagus perkongsian ini. Selalu main belasah pkai deadorant kita x tahu fungsi dia kan hehehhe. Tapi mmg jaga bau badan salah satu personaliti yg kena kita amik berat

    ReplyDelete
  13. pertama kali nampak ni..Macam menarik je..nak kena cari la..ni untuk lelaki boleh pakai tak..hehehee..Bab kanser payudara tu memang kena alert..

    ReplyDelete