Resipi : Kambing Goreng Cili Bersama Daun Selasih

5:58 PM

Kali ni nak cerita pasal simple dish. Actually dah lama beli kambing ni, nak buat grilled macam malas pulak. Last-last teringat pernah makan kambing yang dekat Mee Tarik..ala yang guma tooth pick tu. So dapatlah idea nak buat kambing ala-ala macam tu.

Simple ja tapi sedap nak mati weh.



Jom tengok resipinya ok.

Bahan-bahan:

Kambing (aku guna yang bahagian shoulder..guna bahagian daging biasa lagi sebab senang nak potong kan)
Bawang besar (potong cube)
Bawang putih (chopped kan)
Chilies flakes
Sos tiram
Garam
Daun selasih /thai basils.

Cara-cara:

1. Panaskan sedikit minyak dan masukkan daging kambing yang da dipotong tadi.
2. Masak and biarkan air kambing mengering then masukkan bawang besar dan bawang putih.
3. Then masukkan sos tiram dan chilies flakes.
4. Lastly masukkan daum selasih dan sedikit air.

Dah siappppp...
Senang ja kan..husband aku cakap sedap!
Memang sedap pun.
Ratah sedap..makan dengan nasi pun sedap.


Ok..korang jangan lupa try buat sendiri tau. Sedap and simple sangat kan.

You Might Also Like

23 comments

  1. Wowww kambinggg. Tengok siang hari di bulan puasa pulak tu hahah adoii. Pi bazar ptg karang nak beli kambing laa

    ReplyDelete
  2. ala tak makan kambing cam no ni ek... kalau di tukar dengan ayam atau daging boleh kot kan... nampak cam senang nak buat je ni

    ReplyDelete
  3. Ya Allah sedapnya.. jrg guna daun selasih.. cmne eh rasanya.. nk kena cuba ni

    ReplyDelete
  4. Terliur oii baca resepi di tengahri bulan puasa...hahaha. nice and simple recipe nanti boleh try ni, nyums!

    ReplyDelete
  5. Great recipe and it looks simple. I am looking at this hour making me hungry .

    ReplyDelete
  6. alaa tak makan kambing juga. hahah at first ingatkan koeytiaw! heheeh btw resipi ni boleh guna bahan lain x macam ayam ke?

    ReplyDelete
  7. takpernah masak kambing kat rumah haha

    ReplyDelete
  8. Daun selasih tuh beda gak yah sama daun kemangi yang jarum tuh?. Ohbya disini kli biji selasih biasanya buat campuran es buah. Rasanya enak.

    ReplyDelete
  9. eh senang je kan resepi nya...simple tapi sedap...menu wajib cuba ni...tq sis resepinya

    ReplyDelete
  10. Kambing goreng ni kan macam ala ala kambing goreng berempah masakan cina. Cuma yang lainnya rasanya ada letak jintan jugak. Kambing ni kaluuu memang hubby suka lah. Saya makan juga tapi kurang.

    ReplyDelete
  11. Uisshhhhhhhh senangnya nak buat menu ni kak. First time tengok resepi kambing goreng,hehehe ... Nantilah lepas puasa ni nak try masak, thank you kak sudi share resepi,heeee

    ReplyDelete
  12. Baru semalam masak kambing, berbuka gan kambing tapi grill je...memang fav sis sekeluarga kambing tak kira masak apa..janji jangan hamis. Tengok resepi ni rasa cam senang je, nanti nak cuba buat jugaklah.

    ReplyDelete
  13. Senang gila kan nak masak daging ni, tapi tak semua orang rajin nak buat. Sebab nak masak daging kena banyak sabar, amik masa lama.

    ReplyDelete
  14. wow kambing ! i suka makan kambing nampak macam best pula resepi ni.. nanti nak cari daging kambing la, serious lama tak makan kambing... memang patut kita cuba.. letak cili tu buat resepi ni nampak enak

    ReplyDelete
  15. sedap laa kambing tu.. guano pun jadi sedap =P

    ReplyDelete
  16. Nampak sedap je. Tapi bolehkan ubah kambing tuh oada daging lembu sebab tak makan kambing la walaupun orang cakap sedap

    ReplyDelete
  17. Daun selasih ?? Wow unik sungguh resepi nie. First time dengar org masak daging kambing with daun selasih. Jadi penasaran nak tahu rasa dia. Nanti nak cuba jugaklah. Thanks for sharing

    ReplyDelete
  18. sedapnya tengok bahan dan kaedah yang dikongsi..tapi kambing ni kalau tahu cara terbaik masak mmg sedap..makan macam tu pun leh layannnn

    ReplyDelete
  19. Wahhh terliur plak. Tapi sy xmakn kambeng.. boleh ke kalau gantikan bahan kpd daging merah?

    ReplyDelete
  20. Wah nampak menarik, nak kena cuba ni. tapi mesti susah nak handle kambing tu kan. biasalah kita ni bukan pandai masak sangat hehe

    ReplyDelete
  21. Terliur sekejap, this dish really looks tempting and actually its not that difficult to prepare. Perhaps i can try it when i have time.

    ReplyDelete
  22. fuhh..rasanya makan dengan nasi putih panas-panas pun dah bertambah-tambah ni..sedap nak mati ye

    ReplyDelete
  23. menarik utk copypaste resepi ni :)
    tq for sharing.

    ReplyDelete