Garnier Natural Matcha Detox Pollution and Oil Deep Clean Foam Review

12:23 PM

Aku selalu ada masalah dengan kulit muka aku ni. At one time dia boleh jadi berminyak, pastu kering dekat bahagian pipi..xleh nak kata V zone sebab dekat dagu can be oily...dekat T zone memang harap maklong masalah berminyak. Kejap jadi combination...sat2 jadi oily nak mampus satu muka. Dahhhh pulak pening nak cari skincare.


Dulu aku pernah pakai Clinique face soap tu. Pernah pakai yang untuk oily and then change to yang combination tu. Sekarang ni dah lama jugak tak pakai Clinique but still I love Clinique products. Cuma saja sebab nak try other skincare kan aku pun stop dengan Clinique. Now aku pakai cleanser dari Safi Rania Gold yang micro cleanser dengan Garnier Matcha Detox ni(penat nak taip nama menda alah garnier ni). Normally aku switch in between antara Garnier Matcha Detox ni dengan Safi Rania Gold Cleanser tu. Tapi bila muka aku terlebih berminyak memang aku akan guna cleanser yang ni lagi-lagi kalau jerawat menyerang.

Kalau hampa nak tau matcha tea atau teh hijau ni ada banyak kebaikkan untuk kulit kita. Antara kebaikkannya adalah;


Sumber google


1. Mengurangkan risiko kanser kulit disebabkan kandungan antioxidant nya.
2. Menyingkirkan sel kulit mati dengan cepat.
3. Melembabkan kulit.
4. Mengurangkan penghasilan minyak berlebihan di muka.
5. Percepatkan penyembuhan jerawat.
6. Mencegah penuaan kulit.


Perkenalkan sahabat baik kulit saya ketika kulit saya buat perangai merembeskan minyak dan jerawat.


Boleh digunakan for everyday use. Ikut korang lah ye. Macam aku suka switch in between tapi bila muka berminyak teruk n jerawat keluar memang aku pakai ni ja. 


Warna hijau favourite aku. Bau dia pun best. I liokkkeee sangat. 


Cuci jangan tak cuci. 


Tadaaa. Lepas guna Garnier Matcha Detox tu. Kulit rasa fresh. Tak oily dah. Tapi kulit rasa toing-toing moisturized gitewww. 

*** untuk pertama kali, aku beli trial size ja sebab yang ni aku jumpa masa aku pi Pak Bara, Thailand hari tu. Terjumpa dekat 7E depa and kebetulan time tu aku tak bawak cleanser. So aku beli yang kecik ni dulu. Bau macam best. Kaler menarik..kaler favaourite kata kan. Terus cekau ja.

So wajib repeat beli or tak?
Bagi aku harus ok. Harus. Sebab aku suka effect after cuci muka aku yang sekarang ni agak kuat berminyak maybe due to hormone and weather sama kan. Walaupun dia wipe off minyak-minyak dari muka aku, tapi dalam masa yang sama dia tak keringkan muka aku malah moisturised kan lagi muka aku ni. 

Sapa yang sesuai pakai ni?
Orang yang ada masalah kulit berminyak dan beejerawat. Korang kena give a try to this product. Tak kira la laki ka pompuan ka sajad ka saffiey ilias ka siti kassim ka...selagi mana korang nama manusia yang berkulit berminyak macam telaga minyak dan berjerawat...boleh la cuba ya nyahhhhh...auuuuu nyahhhh.

I really hope Garnier can come out with Garnier Matcha Detox mask pulak. Yang macam ala-ala clay tu. Mesti best nyahhhhh....

Ok nyahhh...mak nak tidur....




You Might Also Like

15 comments

  1. airah pun suka pakai yang matcha ni kulit rasa bersih tapi beli dua tube je lepastu nak cuba cleanser lain pulak

    ReplyDelete
  2. Tak pernah pakai lagi Garnier ni, dulu pakai brand Garnier jugak tapi lebih sesuai dengan Clinelle. Btw saya pun suka Clinique jugak..

    ReplyDelete
  3. banyak jugak positive review produk garnier yang ni.

    ReplyDelete
  4. bila picit hijau ek bila sapu kat muka jadi putih hehhehe bila baca infonya nampak macam menarik je ni...

    ReplyDelete
  5. Tak pernah cuba Garnier punya. Boleh cuba nanti nie. Sebab kulit eyqa sejenis oily. Stress oiii!

    ReplyDelete
  6. tak pernah try lg jenama ni..mc ok ja nohh..ikut kesesuaian kulit kot noh serasi ka dak..

    ReplyDelete
  7. garnier ni memang bagus,. darii zaman sekolah lagi khai memang pakai. baik laki atau perempuan dua2 bagus. cuma yang match ni tak pasti lelaki boleh try ke x

    ReplyDelete
  8. Wah macam menarik je Garnier Natural Matcha Detox Pollution ni. Warna pun menarik macam nak makan je kan. Produk jenama Granier pun best juga dalam pemakaian dan merawat wajah.

    ReplyDelete
  9. Sekarang Teh Hijau ni memang selalu jadi produk untuk kecantikan selain daripada untuk kesihatan dalam juga bagus untuk kecantikan luaran orang perempuan hehehe..

    ReplyDelete
  10. ooo Alaia guna Garnier Green Tea. mimi pernah pakai juga masa bujang tapi hat lemon lah. tapi sekarang guna jenama lain tapi produk drugstore juga sebab lagi selamat dan diyakini. betul x? Btq nampak best je pencuci Garnier Green Tea ni

    ReplyDelete
  11. wahh matcha detoks...tapi garnier memang produk dia x pernah menghampakan...harga pun okla takde mahal sangat..tapi mmg nampak bersihlah lepas menggunakannya..

    ReplyDelete
  12. Beli dekat Thailand ek... teringat lagi g Thailand tak bawa berus gigi.. Selamat ada 7e dekat sana hahaha

    ReplyDelete
  13. Matcha tu bagus utk anti oxidant. Boleh beli kat mana?

    ReplyDelete
  14. oohh I have not used green tea skincare products before. Looks very convincing with your skin condition right now. Doesn't look like it's problematic punnn. Want to check it out at the stores over the weekend.

    ReplyDelete
  15. muka kak lia dh memang flowless.. pakai apa pun ok

    ReplyDelete