Travel tips : Travel with kids, what to bring?

10:26 AM


Credit to Google.


Haiiii guys....
Kali ni nak share skit travel tips bila travel dengan kids. Macam kami personally kalau travel memang angkut sekali anak-anak kami sebab kami takdak maid nak tinggai kan. Tak fair jugak kalau kami nak tinggaikan anak-anak kami yang stil kecik and tak boleh nak uruskan diri depa sendiri kat mak kami kan.

Kesian mak kami, bagi la maktok rest kan. But it doesn't give a right for me to critic those don't bring their kids while they're travelling. Well, kami kalau ada maid maybe kami pun nak jugak travel berdua dengan laki kami but at the tine being...angkut ja lah..mana tau nanti depa dah masuk duk hostel ka..time tu kami berjalan la berdua dengan laki kami pulak kan. So cut it short kita cerita la apa yang nak kena hangkut kalau travel dengan anak-anak ni kan.

Jom tengok barang-barang apa yang wajib kita bawak kalau travel dengan anak-anak ni:


Credit to mamonde.com

1. Pasport/mykid & tiket kapal terbang

Kalau travel keluar negara, jangan lupa pasport and mykids anak and kalau fly...jangan lupa tiket boarding korang. Sama juga kalau roadtrip naik bas ke,ketapi ka..jangan lupa tiket ye




2. Baju yang sesuai

Kalau pi negara 4 musim..time summer tak payah la beria-ria nak bawak coat bulu bagai kat anak ok. Tu namanya cempera. Pilih baju ikut kesesuaian.

3. Diapers

Pilih disposable diapers yang nipis; so far untuk next time punya trip for 10 days aku beli Fitti Gold Pants. Memang betul-betul jimat space sebab nipis gila. Korang yang ada bajet lebih boleh la beli offspring ke yg nipis gila tu. Aku bajet lebih xda. So aku opt for Fitti Gold pants je.
Buat kira-kira berapa keping kena  bawa
Contoh= 5 keping× 10 hari=50 keping
Spare= 10 keping in case of emergency.
Untuk diapers ni, kalau taknak makan space dekat dalam luggage...korang boleh la selit-selit dekat hand cary korang, 3 keping..hand cary laki korang 3 keping, hand cary anak korang 4 keping...and jangan lupa selit jugak dekat stroller bebeh 3 keping ke. Kat situ korang dah jimat space kat dalam luggage u olls.

Gambar from Google.
0.4cm je uolls. Memang nipis gila! Sep space. Bought this for travelling purpose this May!


4. Formula milk

Bagi anak korang yang minum fm, jangan lupa bawak satu kotak yang belum buka (sebab ada sesetengah negara yang quite strict dengan fm yang dah buka ni..mcm Aus tu). Masa kat Aus aku memang bawak sepeket kat Adriana dulu yang belum bukak. Yang dekat atas flight, aku letak ja dalam milk dispenser untuk habuan untuk dia minum dekat atas flight. Untuk Aishah nanti quite easy sebab takyah nak angkut FM dah sebab dia BF jer. Senang keja mama takyah nak angkut susu ni.

Pic credit to Google



5. Stroller/baby wearing

Asal ada nama anak kecik ko angkut jelah stroller tu. Bukan dia kira kgs pun dalam ko punya luggage tu. Baby wearing? Ko angkut jugak je..selit je kat stroller tu haaa. Macam aku tak larat nak baby wearing si Aishah ni sebab dia gedebab...sakit belakang aku walaupun pakai dah betul. Tolak dengan stroller ja senang. Ni dengan si kakak lagi. Memang ada dua strollers untuk anak berdua ni. Larat nak dukung salah sorang kalau dua-dua tidur time travel nanti. Jangan cari pasal wei. Boleh mengundang bad mood kalau kena berdukung. Nanti pak hang hijau...anak pun nak hijau jugak mengamuk kena paksa berjalan!


Credit to google
Bought one Mimosa Stroller origin from Spore and it's totally light and so cabin friendly. Will do the review bout this stroller soon. Adriana still using her Halford Lite Stroller which has been used almost 4 years+


6. Baby wipes

Need more explainations?


Credit to Google. 
Thanks to the inventor of wipe tissues! You are my hero!


7. Baby balm.

Bawak je. Kalau selsema takyah susah2 nak beli kan.

Credit to Google


8. Medicine

Sama juga macam kat atas. Ubat macam paracetamol, ventolin semua tu standby je.

9. Barang mandian baby

Yalah of course kena bawa khas untuk diorang sebab kulit diorang soft and gentle lagi. So kena la guna yang khas untuk diorang kan.

10. Baby blanket / sleeping bag.

Yang ada bawak baby tu sila la bawak baby blanket /sleeping bag ya. Kesian ke anak kalau sejuk tu lagi-lagi kalau travel time autumn/winter tu.


Credit to Google.


11. Small towels/ napkin

Senang kalau nak mandikan diorang guna ja towel kecik or napkin. Cepat kering pun cepat.


Credit to google.
Bawak la spare 2 helai. Banyak kegunaan ni.


12. Biscuits

Kalau nak travel jauh-jauh lagi-lagi nak roadtrips dinasihatkan beli biscuits supaya diorang tak boring kan. Bila depa kenyang, cepat skit lena

13. Baby food.

Baby food untuk baby yang start boleh makan macam Heinz tu ka. Seelok-eloknya beli yang dalam plastic pack so tak mudah pecah.


Credit to google.
Haa beli yang macam ni. Senang bawak travel.


14. Segala tooth brush and tooth paste.

Penting! Jangan lupa. Sebab aku la selalu lupa ni. End up selalu kena beli baru....membazirrrrr. sekarang ni spare siap-siap dalam bag travel diorang berdua. Senang!

Haaa tu ja lah. Anak aku tak pakai baby powder so xda la dalam list ni. Kalau anak kau pakai..kau listkan la sekali ya. Anak kau bukan anak aku. Ehhh.

Ok la chow sin chiiiii.

You Might Also Like

20 comments

  1. Kitorang jenis yak le tinggai anak gak hehe. Sunyi kang berdua aje hehe.

    Btw...giid tios ni. Aritu, 1st time pp bali..3 hari ja pun. Berbag2 jugak lah hehe

    ReplyDelete
  2. Yang penting perlu ambil sikit masak-masak dan buku cerita supaya boleh mereka main dan tengok buku cerita semasa dalam kapal terbang.
    Bajuspot

    ReplyDelete
  3. Memang renyah sikit kalau bawa anak-anak kalau pergi bercuti. Tapi ada je solusinya, make them busy. Kita buat diorang DIY "busy kit" google kat pinterest. Masa travel, diorang main sampai tertidur.

    ReplyDelete
  4. Tips yg bernas sangat.thank u srbab share. Mana lah tahu lepas ni ada rezeki anak. Kot la jodoh panjang.
    Dan boleh juga share kt kawan lain tips ni

    ReplyDelete
  5. Bagus juga tips macam ni. Senang nak bawak anak kecik nanti.

    Kena sediakan segala kelengkapan la. Supaya mudah. Anak kecik ni banyak hal juga kalau jalan jauh ni.
    Heje

    ReplyDelete
  6. Bagus.
    Info yg kompek :-)
    Bila dgn anak2, mesti lebih renyah!
    Bila prepare completely, mudah le.

    ReplyDelete
  7. Ya Allah. Pentingnya semua yang kat atas tu kalau travel dengan bebudak kan. And Rawlins selalu juga ingatkan adik-adik agar store 1/2 cartoons di smartphone memasing, just in case depa mengamuk - pasang je cartoon tu biar leka kejap kan.

    ReplyDelete
  8. Bila baca post nie, tetibe tanya diri sendiri, dah bersediakah aku utk menjadi seorang bapa. Wakakaka. Thanks atas infonya

    ReplyDelete
  9. Hehe kalau bleh semua benda nak bawa kan. Risau di waktu kecemasan, tantrum semua tu takda pula toys, snacks utk redakan dia. Hehe

    ReplyDelete
  10. Masa anak-anak kecil dahulu memang kalau nak travel dengan mereka, memang kelam kabut nak siapkan keperluan diaorg dahulu. Terpaksa buatkan list apa yang patut di bawa..kdg2 dah buat list ada jugak yang terlupa..hehehe. Ni anak dah besar so senang lah sikit, diaorg lah pack barang2 sendiri

    ReplyDelete
  11. Sama la bila travel dgn anak2 liez lebihkan keperluan anak2.. mcm pampers , baju, ubat ubatan standby, dan stroller... nasib stroller liez jenis ringan sgt.. so senang nak bawa

    ReplyDelete
  12. Kena take note ni. Mudah kalau ada nak-anak nanti kan. Sekurang-kurangnya ada jugak ilmu tu

    ReplyDelete
  13. wah bagus sekali! takde la anak - anak meragam

    ReplyDelete
  14. Adore dengan parent yang sanggup bawa anak travel ni. Tapi tu lah, bawa anak-anak limited sikit tempat nak pegi.

    ReplyDelete
  15. There are so many things that you need to pack if you have toddler. I have see my best friend do it. The hassle is when you travel to oversea. You need to get foldable carrier. Useful information for my future planning.

    ReplyDelete
  16. Okay. I admit I must pin this post because my husband is planning this soon. Tapi kafang pikir mcm byak je nak kena pack mcm ni😅

    ReplyDelete
  17. Thankyou for the tips haha nanti dah ada anak boleh la apply.sekarang ni kumpul maklumat je

    ReplyDelete
  18. Kami tak berkesempatan nak travel jauh2 lagi. Travel balik kampung je la. Hehe. Nak travel kena tunggu ekonomi kukuh kot..hehe..selamat bertravel

    ReplyDelete
  19. Thanks for your tips and sharing. Sometimes we may forgot some of the things so need a checklist.

    ReplyDelete
  20. hmmm.. rasanya dah komen. x sampai rupanya.. kena komen balik

    biasa masa ada anak kecik kak nora always keep list yg basic saja.. itu yg ada tertingga. so.etimes fikir benda x penting tup tup ada jer nak pakai..

    anywahs good tips to share..

    ReplyDelete