Resipi : Sardine Homemade dengan Philip Pressure Cooker

11:08 AM

Kali ni nak share Stock sardin homemade utk bulan puasa nanti..
Sebab suami jenis suka makan sardin nak kena goreng...
So kita goreng dulu lah(taknak goreng pun xpa..ikut suka korang)

Lepas tu masuk dalam pressure cooker...
Aku guna philip pressure cooker...
Kalau guna periuk biasa mungkin amik masa 6-8jam..
Aku guna #ppc ni cuma amik masa 1.5hrs saja...
Kalau ada yang nak cari electric pressure cooker mcm ni..boleh cari brand russell taylor kat lazada..
Yang tu pun ok jugak katanya(sebenarnya aku tengah aimed nak beli yang RTPC ni untuk backup noks..tetiba haku jadi gila gajet dapoq..mampuss la kena cepuk dengan laki aku nanti....

Resipi:

Bahan:
Ikan selayang/sardin (nak guna makerel pun boleh...nanti jadi makerel homemade la bukan sardine homemade😆😆😆)
Sos tomato (aku pakai kimball dalam paket refill tu..sapa rajin nak buat sos tomato sendiri silakan)
Sos cili cap arnab ( aku buat versi pedas skit)

Cara-cara:
1. Ikan sardin ni saya potong kepala..buang segala sirip dan perut ( saya tak potong 2 sebab nak makan bagi puas sekoq2)

2. Goreng dulu ikan2 bagi nampak macam kesan goreng tapi jangan terlampau garing ya. Angkat dan toskan minyak ikan tadi ya.



3. Dalam philip pressure cooker aku, masukkan sos tomato dan cili.

4. Masukkan ikan yang digoreng tadi dan masukkan air paras-paras lepas ikan tadi ja. (Masak guna pressure cooker air takkan berkurang ya. Sebab tu kena guna air patut padan ja)


Ni dalam #ppc ye. Jangan biar tenggelam sangat tau. Macam ni dah ok dah!


5. Tutup philip pressure cooker dan pulas tombol ke seal dan set dekat bahagian pressure tu..pilih yang STEAM..tekan KEEP PRESSURE dan tambah masa (tekan MIN) hingga ke 59 (sebab setting dia sampai 59 ja...after 59min+ tambah lagi setting yang sama untuk 30-35min.




6. Bila da siap, beep akan berbunyi...jangan lupa release pressure...bukak and keringkan air guna mode BAKE...tekan ja yang chicken pun boleh. Agak2 air da kering jangan lupa off kan mode Bake tu.. and boleh la korang bahagikan dalam bekas.

7. Da siap bahagi dalam tipuware,sejukkan dia..pastu masukkan dalam freeser..nak makan nanti panaskan ja ikut cara korang.


Ni kalau cap yang aku suka King Cup tu setin tak lari RM7.50..kira la kalau beli 4 tin..dah berapa. Ni aku beli ikan sekilo RM9 je noks. Selamat duit laki aku. Tak sayang bini yang terer berjimat ni aku tak tau la nak cakap apa kan. Ehh philip pressure cooker ni pun aku beli duit bisnes aku ya. Kalau sruh dia alah..tak perlu ok...semua tak perlu. Takper...tapi aku perlukan handbag Coach raya nanti ya hubsbaby..kahkah...fattzura sangattt.


Dah siap.


Nah gerenti xdak cacing pita apa bagai! 

Jangan tanya kalau takda electruc pressure cooker macam mana nak buat ehh...sebab tu dah lari topic tau. Sebab tu tajuk dia dengan Philip Pressure Cooker. Kalau takdak..sila beli dulu ya. Invest for future bebeh..yang laki ko jangan cakap kat bini ko tak perlu tau..
Sebab dengan menda alah ni bini hang boleh masak nasik dalam masa 7 minit ja bro. 

Ok la chow sin chiiii.


You Might Also Like

22 comments

  1. Bestnya ada pressure cooker. Puashati masak sendiri kannn... . Walaupun Sardin. Kak nina pun suka brand Kings kalau yang segera dalam tin.

    ReplyDelete
  2. Menarik ni!
    Aida x pernah beli ikan sardin / selayang.
    Dok la beli sardin ayam brand tau.
    Yes mahal skang sardin! Hadoilah :-)

    ReplyDelete
  3. wahhhh sardin pun masak dalam pressure cooker? tak jadi tender ke ikan sardin yang memang dah lembut tu?

    i tak ada pressure cooker lagi, Insha Allah bonus tahun ni kalau ada rezeki lebih nak juga lah grab 1 pressure cooker sebab senang masak semua dalam tu... masuk campak tutup lepas tu buka dah masak terus jadi tak yah nak pikir pening...

    ReplyDelete
  4. wahhh bestnyer aliaaaaaaaaaaaaa.... sedappp nih............ x sabar nak tunggu pressure cooker sampai sabtu ni.. hrp ade kerajinan nak buat sardin jgk sbbb fav incek hubby..ekeke...

    ReplyDelete
  5. Bestnya gadjet dapur dia. Kata kunci kat sini kena RAJIN. Hehe. Tapi serius la kalau ada yang boleh dijimatkan kita jimat. Memang mahal pun tin sardin yang kita beli kat kedai tu. Buat sendiri juga boleh kita pastikan tahap kebersihannya.

    ReplyDelete
  6. Dari kecil sampe sekarang aku sangat suka sekali dengan sarden. Harganya sangat murah. hehe. nanti tak cobain dirumah, seoalnya belum pernah pakai pressure cooker.

    ReplyDelete
  7. Wow..boleh buat sardin guna pressure cooker. Best ni. Cepat sikit masak. Hehehe. Terima kasih atas perkongsian ni. One day saya nak grab la pressure cooker ni. :)

    ReplyDelete
  8. Wahhh... nampak macam sardin dalam tin lah. Pernah sekali jer buat sardin homemade. Tapi tak goreng dulu ikan tu. Dah lama tak buat. Tengok entry ni rasa nak buat pulak ☺

    ReplyDelete
  9. Pandai Alia jimat duit laki la..kalau akak ada PPC ni best ni...huwaaa nak jugak beli and buat sardine sendiri..boleh ke pakai ikan lain selain ikan sardin tu?eh banyak tanya plak kan..padahal xde PPC lagi ni...nak cari la satu at least...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je kak..pkai makerel tak pun ikan kayu tu...

      Delete
  10. Pintar masak rupanya nih ya. Liat foto Sarden yang sudah di olah tuh nampak maknyuuss.. makasih resepnya yah jika senggang Abby mau buat juga dah hehee

    ReplyDelete
  11. Baru je terbaca pasal sardin TL* ada cacing kan? Risau kita, nasib baik Mak tak suka makan sardin. Tengah scroll Lazada ni, nak beli pressure cooker ;)

    ReplyDelete
  12. Wah boleh cuba ni utk menu berbuka nanti. Plg penting sardin kita masak sendiri ternyata lebih bersih dan selamat

    ReplyDelete
  13. philip preasure cooker ni femes sangat pasal lazada benda ni murah dulu

    ReplyDelete
  14. Hebatnya Mami. Buat sardines sendiri. Bagus bagus. Bukannya susah sangat rupanya. Nanti bleh praktis

    ReplyDelete
  15. Alamak! Sedapnya! Tapi sy ni memang fail bab memasak. Kena tunggu orang masakkan lah nampaknya. Tunjuk resipi ni. Hihi.

    ReplyDelete
  16. oh yeah... it is so easy right. but too bad im only using noxxa,however it shares almost the same recipe kan... machine aje different.

    ReplyDelete
  17. Puas hati buat ikan sardin sendiri tak payah nak beli dari tin lagi selamat. Kalau nak buat sandwich ke apa ambik je stock ikan sardin yang dah buat tu kan.Senang ada Philip Pressure Cooker ni kan.

    ReplyDelete
  18. Wah boleh try resipi ni. Mudah je pun rupanya. Ana pun guna Philip PC tu. Lagi lah mudah kan. Boleh buat stok untuk puasa nanti.

    ReplyDelete
  19. terbaek.. sedap. :)


    Jemput join segmen ejulz jika sudi k.. :)
    http://ejulz.blogspot.my/2018/04/segmen-aminkan-doa-sahabat.html

    ReplyDelete
  20. tetiba rasa lapar pulak baca artikel ni. nyum nyum. ikan sadin memng favourite kita, nak-nak kalau buat nasi goreng hehe

    ReplyDelete