Rawatan Alternatif Anak Selsema dengan Narinar Flutheraphy.

4:21 AM

Bila jadi mak-mak ni kita akan jadi super protective lain macam sikit lagi-lagi bila anak tak sihat and meragam kan? Takyah cakap orang lain la, aku sendiri kalau anak start temperature naik sikit or nampak hidung diorang da berair automatik sibuk ja duk mengoogle cari petua. Padahal rasanya dah ratus kali kot baca petua yang sama. Hehhh. Sapa sama dengan aku?



Credit to Google.
Hilang comel oiii sebab selsemaaaa


Nak-nak pulak underage kids especially yang below two ni bukan boleh simply bagi ubat selsema mahupun ubat batuk kan. Macam paeds aku sendiri, bila Aishah sakit like selsema ka batuk ka dia akan suruh aku makan lebih vitamin sebab Aishah still breastfeeding dengan aku kan.

And antara banyak-banyak rawatan alternative yang sering keluar di google adalah dengan melalui essential oils. Yalah, essential oils ni banyak kot benefit  nya. Bila dapat tau pulak Narinar Flutheraphy yang diblend atau diformulasikan dengan essential oils yang berkualiti seperti lavender, frankincense (gum arab), peppermint, lemon dengan minyak zaitun  serius aku sangat eksaited nak try dekat Aishah.



Si Aishah ni kalau selsema dia ni memang takes time betul la nak lega. Serius mak dia ni memang geram betul kalau tengok dia selsema. Nanti berhingusss ja....selebet anak i😂😂😂

Tapi sejak-sejak diperkenalkan dengan produk NARINAR ni mama depa ni boleh la tarik nafas lega. Satu sebab NARINAR punya produk ni berasaskan essential oils. You guys should know how obsessed I am with essential oils. Hahahah
Untuk masalah selsema dan batuk, NARINAR ada produk khas untuk masalah ni iaitu NARINAR FLUtheraphy. 



Ni lah dia NARINAR (FT) FLUtheraphy.


Kalau hampa nak tau, NARINAR FLUtheraphy ni menggunakan 100%  bahan semulajadi dan dibuat dengan tumbuhan-tumbuhan eksotik dan bebas dari bahan kimia berbahaya. Selain daripada menggunakan olive oil sebagai carrier oil, NARINAR FT juga mengandungi essential oils seperti lavender, pudina, lemon, frankincense (gam arab). Untuk pengetahuan korang, lavender ni bersifat antibacterial dan anti-iflamation which is good to cure those stuffy nose dan bertindak jugak sebagai penenang tubuh dan minda dalam erti kata lain membantu badan dan minda kita lebih releks. wah best kan. Kalau nak tau lavender adalah salah satu bau kesukaan kami satu family.

Essential oil seperti pudina atau mint juga bertindak sebagai antiviral dan ada aromanya segarnya tersendiri. Sebab tu, mint is widely used either in oral or inhalation. While in the other hands, lemon also play a role as antivirus which help to fight the infection. And the best part they also used frankincense or gam arab which is one of my essential oil favourite( yeah i got list of my favourite essential oils), kalau korang nak tau frankincense ni mampu meningkatkan daya ketahanan badan kita di samping bertindak  membantu melonggarkan kahak supaya baby senang nak muntah and keluarkan kahak tu sendri.

And korang mesti kena tau, cara macam mana nak gunakan NARINAR FT ni tau.

Untuk bayi yang selsema/ batuk:
1. Titiskan dua hingga emat titis NARINAR FLUtheraphy di tapak kakimenggunakan teknik Vitaflex, dada dan belakang badan. And jangan lupa calit nipis dekat hidung kalau hidung tersumbat.
2. Ulang setiap 15 minit hingga 30 minit untuk dua jam.
3. lakukan urutan lembut di T-zone anak kita(  Aishah kemain suka tau kalau buat ni)
4. Lakukan teknik urutan vitaflex; fokus kepada point sinus dan paru-paru.
5. Last but not least jangan lupa buat teknik percussion / cupping kat baby korang untuk longgarkan kahak and lendir.

Untuk baby yang demam:
1. lakukan teknik yang sama dengan di atas.
2. Titiskan satu hingga dua NARINAR FLUtheraphy di pelipat kaki dan tangan.
3. titiskan dua hingga empat NARINAR FLUtheraphy di sepanjang tulang belakang.


Lepas dah urut-urut dekat dada kemain selesa dia.


Selain dari selsema, masalah lain yang sering melanda baby kita mestilah perut depa kan. Ala normal la kan kalau angin ka, tapi kita as parents ni tak boleh la biarkan macam tu ja. Kesian kat depa ni, nak habaq sakit tak reti sudahnya menangis je lah reja nya. Ahhhh sudah. Nanti kita yang stress. But don't worry, kalau hampa nak tau NARINAR ada juga terapi khas untuk perut. Nama diberi Tummy Theraphy gitu, NARINAR (TT) Tummy Theraphy.


NARINAR (TT) TUMMY THERAPHY


Untuk NARINAR TT pula meggunakan ekstrak minyak pati aloevera, serai wangi, lemon dan juga pudina. Kesemua gabungan essential oils yang digunakan mampu melegakan kembung perut, sembelit dan cirit birit. And bau pun best okeh!

Korang tau tak teknik urutan untuk baby yang sakit perut ni?

Kalau dah tau bagus lah. Korang memang power! kalau yang tak tau, mai sini nak share skit cara-caranya tau.

Cara-cara:

1. Titiskan dua hingga empat NARINAR TT di perut dan urut lembut.
2. Untuk sembelit : Titiskan dua hingga empat NARINAR TT  dan urut mebulat ikut arah jam.
3. Untuk cirit-birit: Titiskan dua hingga empat NARINAR TT dan urut membulat melawan arah jam
4. Untuk yang mengalami ketidakselesaan perut, buat urutan sun&moon untuk kelegaan perut yang cepat.


Gendang gendut tali kecapi, selesa perut hati heppy



Untuk pengetahuan korang, selain NARINAR FT & NARINAR TT,  pihak Narinar ada juga satu lagi produk NARINAR ST (Sleep Theraphy).


NARINAR (ST) SLEEP THERAPHY.

Dah nama pun sleep theraphy kan, of course la untuk bagi tidur yang selesa kan untuk baby kita. Eh jangan cakap baby, mak pak baby pun tidur nyenyak tau bila bau ni. NARINAR ST ni mempunyai essential oils seperti lavender, epal hijau, oren, bunga chamomile dan juga bidara. Untuk NARINAR ST ni personally aku suka calitkan skit dekat dahi anak-anak aku masa diorang nak lena, eh aku pun sama jugak join letak sekali.

Tak cukup dengan tu, aku infused sekali dekat air purifier aku tu. Perghhhhh bau tenang satu bilik. Seadr-sedar dah bunyi jam loceng kejut Subuh tau. Nikmat sangat dapat tidur nyenyak macam tu tau.


Sedap bau dia. Satu bilik bau wangi!






Untuk pengetahuan korang, harga sebotol produk-produk NARINAR ni adalah RM59 yang mana bertahan sehingga sebulan which totally worth it. Korang kalau anak selsema ke, sakit perut ke, tak jerap tidur ka, TERAPIKAN JER DENGAN NARINAR ni.



Untuk dapatkan produk-produk NARINAR, korang bolehlah refer dekat sini:

Facebook : NARINAR

Instagram : Narinar.Malaysia

Website: www.narinar.com



You Might Also Like

22 comments

  1. Memang berguna untuk parents yang baru - thanks for sharing such item for the new parents

    ReplyDelete
  2. Boleh cuba untuk anak mommy yang tak tahan cuaca sejuk je terus selsema. Nak makan ubat selalu pon tak elok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sangat tu,puan.. Anak buah paksu pun dulu selalu sangat kene sawan tarik.. Bila apply narinar ft,Alhamdulillah makin elok dia..

      Kalau nak bagitau la ye.. Boleh postkan skali..

      #InspirasiPaksu

      Delete
  3. bagus ni. aida pun now guna yg sapu-sapu gini.
    alami.
    healing secara natural.
    instead of ubat, inilah usaha kita mak-mak kan.

    ReplyDelete
  4. Terbaik juga produk Narinar ni ya.

    Sesuai la untuk sesiapa yang ada anak kecil tu.

    Tak ada la mereka meragam bila tak sihat. Nanti bila maragam, kita pula sakit kepala

    ReplyDelete
  5. Sapa yang ada anak kecil kat rumah kena ada produk yang boleh guna waktu emergency macam ni bagus lah berkesan dan selamat...

    ReplyDelete
  6. Ramai juga suggest pakai eo untuk second option kalau anak sakit kan..mmg bagus sebenarnya sbb tak elok juga kalau banyak makan ubat ni kan..

    ReplyDelete
  7. My colleague ada jual benda nie dan ternyata ia sgt berkesan dlm menangani masalah selsema. Bahkan utk dewasa pon boleh guna. Okay itu saya.

    ReplyDelete
  8. Bagus produk ni. Ruby pun guna. Kadang lepas urut bebudak ni, kita yang lena. Hahahaha. 1 bulan RM 59 je sebotol. Bagus kan. Jimat dan sihat.

    ReplyDelete
  9. bagusnya rawatan alternatif ni. Biasa la mak-mak kan..bila anak sakit mesti tak keruan. Kalau selsema bukannya baby pandai hembus hingus...kadang-kadang hidung pula tersumbat dan jadi tak selesa. Mujur ada rawatan alternatif macam ni

    ReplyDelete
  10. oooo...i wouldn't mind getting one for myself too...since I usually have flu and cough....hahahha i know i am not that healthy..but hey at least i know that this product will be able to help me.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. This Narinar FT would release your migraine and stress too.. Just drop a few on your hand,then take a deep breath with both of your hand.. NICE.. I'll do that when im on high level stress.. Hahaha..

      Delete
  11. wah.. bagus betul ni. dengan bahan2 semulajadi, insyaAllah nampaknya mesti selesa dan selamat untuk bayi. Iyalah, ibu mana yang tak mahu anak2nya sihatkan. Ada produk alternatif macam ni di rumah pun memang sangat berguna untuk rawatan awal.

    ReplyDelete
  12. Macam menarik pulak produk ni. Nanti bolehlah sis suggestkan kat anak2 buah yang ada anak kecik. Terima kasih ya atas perkongsian ni

    ReplyDelete
  13. Kalau maknya berhingus boleh jugak pakai kan? Hehe. Kesian tgk kalu budak2 dah kene sakit, nak pula kalau selsema tak nak bagi kita lap. Hahaha. Oklah untuk perut ada, untuk sleep pun ada. Good for our babies..

    ReplyDelete
  14. Makasih sharenya ya. Aku jadi tahu tips tipsnya untuk kanak kanak yang memderita selsema.atau hidung tersumbat

    ReplyDelete
  15. menarik betul produk ni. kalau berkesan boleh la rekemen kt fmily kan untuk guna

    ReplyDelete
  16. ehh nk cuba la. kebetulan ank selalu selsema...tq for sharing this...insyaallah nak try

    ReplyDelete
  17. Oh thanks for the sharing. I will share with my friends who has children with flu, I think this will help them.

    ReplyDelete
  18. lately heard about this brand and it seems in the market there are more and more choices out there. will check this out ... thanks for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dont hesitate to try this product since u are the doctor.. Maybe u can suggest as an alterntive to parents who has those kind of health problem,sir.. There's special therapy technic would be teached by our consultant to u.. ^_^

      #InspirasiPaksu

      Delete
    2. Dont hesitate to try this product since u are the doctor.. Maybe u can suggest as an alterntive to parents who has those kind of health problem,sir.. There's special therapy technic would be teached by our consultant to u.. ^_^

      #InspirasiPaksu

      Delete