Sesi mewarna rambut ku dengan Shurah di rumah

10:44 AM



Hai....
Rasanya cerita pasal dye/warnakan rambut ni selalunya taboo untuk orang Islam ni...
Yalah...why kena warnakan rambut...why tak guna inai...why guna hair dye...why itu why ini

Menjadi seorang wanita yang sangatlah sayangkan rambutnya...walaupun aku ni bertudung...tak semestinya part rambut aku kena amik mudah. Untuk pengetahuan hampa...aku mempunyai masalah rambut beruban...grey hair...yes uban uolls..uban..muda-muda lagi dah beruban.

Part ni aku rasa aku memamg mengikut arwah abah aku...jenis beruban...arwah abah patern beruban dia mcm Almarhum Sultan Azlan Shah tu uolls. Walaupun beruban tapi tetap ganteng bangattt gituuu.

Untuk perempuan yang dah berkahwin macam aku, harus lah aku risau kan kalau beruban..laki aku pun tak beruban lagi apacerrrr. Memang la dia tak kesah rambut aku beruban ke tak ke. Dah tu..kita as bini nak la rambut tu bersinar-sinar ja depan laki kita kannnnn.....yes aku warnakan rambut aku ni untuk berhias untuk laki aku. Sunat ye!


Aku pulak jenis tak boleh tengok uban sendiri. Mula la nak cabut! Stresss makkkk nakkk oiii

Antaranya hadis diriwayatkan oleh Aisyah, Nabi SAW bersabda: "Ubahlah rambut yang beruban (dengan berinai), janganlah kamu semua menyerupai golongan Yahudi dan Nasrani (yang suka membiarkan rambut mereka putih)." (Sunan al-Nasaie)

Haaa bukan aku memandai-mandai tau. Nak cantik nak gorjes untuk laki apa salahnya kan..lagipun aku memang jenis suka sikit jaga especially my hair part. Dari zaman-zaman on off tudung pun aku memang jenis suka buat rambut. Favourite aku dulu curl rambut la. Rambut da memang straight buat apa nak rebonding kannn....kalau tanya aku lagi nak curl lagi tak rambut...of course aku tak nak dah sebab susah gila wei nak jaga rambut curl berbanding straigh hair!


Sekarang ni memang bagi rambut bervolume walaupun straight hair  and tak melepiaq ja. Now lagi satu kena jaga...part uban ni.

One of the reason I choose Shurah is because they are using Inai in their ingredient and all the ingredients are classified as Suci. Means on their side...The HALAL can only been given by Jakim to food products. So they have to use the word SUCI instead of HALAL. clear tak apa aku cakap ni?


Variety of colors. Liokke liokke...


Ni pulak penjelasan daripada pihal Shurah sendiri pasal pewarna rambut diorang ni.


If you are wondering air meresap or tak. You should read explaination from Shurah.


Untuk pengetahuan korang aku suka pakai Shurah ni sebab serius rambut aku jadi lembut, macam pakai inai dari pokok tu. Yes aku dari dulu lagi memang suka pakai inai kat rambut kot. Sejuk kepala wei. Kulit kepala sihat. Rambut cantik. Yang pasti kulit kepala syiok..sejuk ja rasa lepas tu wei. 


Sebelum ni aku pernah cuba satu produk yang agak fames untuk warnakan uban...alaa yang owner dia tu ada wat video kena kecam tu...tapi bila aku pakai tu rambut aku kerasss kejunggggg...kejung macam aku letak mousse zaman-zaman aku duk gila curl rambut aku sampai rambut aku rosak and keras kejung. Sejak dari tu aku stop pakai. 

Dan baru-baru ni aku teringat pasal Shurah. Dulu masa belajaq ada gak aku dengan kawan aku pakai Shurah ni. Best pun best. Disebabkan tu  aku pun cari and beli la Shurah ni untuk mewarnakan uban-uban aku ni.

Warna yang aku amik kali ni burgundy. Ecewahhhhh. Alaa ada 3 warna je kot...warna hitam..burgundy dgn blonde. Pilihan warna kat tempat aku beli ni tak banyak sangat. Nak pilih hitam orang cakap tak elok...khilaf la antara ulama ada yang kata boleh ada yang kata tak boleh. Pernah ja aku warnakan hitam sebelum2 ni. Kali ni nak tukar skit. So aku pilihla burgundy ni. Turns out hasil dia memang cantik wei. Aku suka sangat. 


Aummm cantik warna ni kan....
Tengok gambar ni teringin pulak nak curl rambut tapi kirim salam lah nak jaganya yang payah nak mampus tu.


Yes...dis is how my hair look like! Ehh harus ni bukan aku seba aku tak kurus ok!


For those yang tercari-cari pewarna rambut yang inai made n warna meresap ke dalam rambut...aku rekemen hampa try la Shurah ni. Aku pakai 40 minit tadi...burgundy helokkk rambut mak nokss...



You Might Also Like

29 comments

  1. Replies
    1. Kikiki..rambut beruban..terpaksa la kita tutup n cover uban tu dengan Shurah

      Delete
  2. warna baru rambut memang cantik sekali.. shurah ni best lah... i first time hear but looks great..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes..i like dis color...nitso obvious the color n suits my skin color

      Delete
  3. Del pun guna shurah untuk warnakan rambut. BUkan apa rasa selsesa sikit sebab dia halal. lagi pun warna dia tidak lah begitu terang kan...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah yg penting mmg approved utk pakai sebab ingredients dia suci and meresap kat dalam rmbut..tu yg pling pentint

      Delete
  4. Marsha ada beli shurah ni untuk en suami sebab uban banyak sangat. Cuma tak terpakai je lagi. Wiken ni la nak pakaikan kat en suami. Rasa nak pakai yg blonde untuk diri sendiri...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..try la blonde..nnt leh sharing2 ok dak yg blonde punya

      Delete
  5. Suka plak akak dengan warna Burgundy ni nampak cantik sangat..akak nak cuba la kaler ni sebab rambut akak kan memang ada masalah sama ngan Alia..rambut putih banyak...pernah nampak jenama Syurah ni..okey bleh beli lepas ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la kak..cantik warna burgundy ni..yg paling penting dr inai n mresap kat dalam rmbut. Warna ni kan kalau biasa2 tak nampak sangat..bila kena cahaya baru nmpk warna burgundy nya

      Delete
  6. Tu lah, mak kita pun mesti bising kalau warnan rambut. Untuk rambut curl kita raa best sebab tak payah beria nak blow-dry. Lps letak krim iols bio je kering. Tapi rimas tak boleh nak sikat. Kalo ada dandruff alamat lagilaha susah! Kita kalau beruban habis nanti macm Storm Halle Berry la kan? Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la psal boleh jadi storm...storm tu xpa lah halle berry kan...kita ni makcik halia jeee

      Delete
  7. Pernah juga tengok pewarna rambut shurah ni . Bila baca entri ni baru tahu , 100% halal .. tidak was2 jugak .

    ReplyDelete
  8. Cantik kaler alia pilih.oh mommy baru tau produk macamni ada..ada juga uban tapi tak banyak lagi kot..hehe

    ReplyDelete
  9. Hurm hard to say in term of ingredients that Shurah guna..for me i rela lagi gi cari daun inai and tumbuk or blend je..for sure dah tau dr sumber yg betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. They also used inai...
      U can refer and read their explaination of the ingredients n how their chemical properties work..it doesnt salut ur hair but it opened up the hair cuticel n make it absorbed into the hair...n thats what we called it chemical engineering technology...
      They enchance the use of inai

      Delete
  10. tak tahu pun yg shurah ada pewarna rambut. class lah. makin banyak produk.

    ReplyDelete
  11. Terkejut tadi baca sesi mewarna rambut lak hehehehe tak apa kalau masih terlindung apa salah yang penting rambut kita sihat dan memberi keyakinan kepada kita betul tak...

    ReplyDelete
  12. Saya pun warna rambut jugak sis. Sebenarnya yang tak boleh tu sbb bahan dia je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shurah kan guna inai...
      N it absorbed into our hair cuticel...bahan2 yang shurah guna pun classified as suci...u can read the explaination from Shurah side...
      Ni dinamakan teknologi

      Delete
  13. I also cannot stand see white hair. I will pluck it off. Seem Shurah color outcome is good and look natural.

    ReplyDelete
  14. Seumur hidup tak pernah lagi colour rambut ni. Rambut dah warna blonde semula jadi. Tapi sejak dua menjak ni dah ada pulak beberapa helai uban. Ish kena cari gak la shurah ni

    ReplyDelete
  15. Tak pernah dye rambut. Tapi cantik warna dye ni.nampak fresh

    ReplyDelete
  16. Sis dh berumur ni dh start le tumbuh uban..bolehlah cuba produk ni pulak.
    Belum pernah cuba yang ni. Tq ya for sharing

    ReplyDelete
  17. Cantiknya warna tu. Plg penting ianya halal dan selamat digunakan

    ReplyDelete
  18. that burgundy looks perfect! i have tried shurah before...and i loved the results...the colours are always on spot...and the hair definitely feels softer after that...

    ReplyDelete
  19. Model pada kotak 01 tu kawan onie. hehe... Yes, walaupun masih muda onie ni.. sekali ada uban gak, Allahu...nak menangis ke apa tah la,haha

    ReplyDelete
  20. best can do coloring at home kan.. saved a lot of money and great to know this is a HALAL product where more muslim friends can get to enjoy hair coloring too.

    ReplyDelete
  21. Sis.. Sy dh cuba warna hitam syurah... .Tp tang uban tu, tak jadi hitam. Cuma jd keperang perangan je... Kenapa ye.

    ReplyDelete