Resipi : Kerabu Kerang Ala Thai

7:13 AM

Quick update sebab aku agak kebizian giteww. Maaf atas bahasa dak2 wicet ye. Apapun jom check it out yooo


Amcam? Tergugat dak....


Bahan-bahan

Kerang (rebus jangan sampai kecut)
Cabai melaka
Bawang merah/besar
Bunga kantan(hiris nipis)
Limau nipis/limau kasturi
Belacan
Garam
Gula

Cara-cara:

1. Kupas kerang yang da direbus.
2. Dalam bekas lain, campurkan semua bahan-bahan lain dan tenyeh secukup rasa.
3. Rasa bahan-bahan yang ditenyeh tu da secukup rahsia ka belum.
4. Then masukkan kerang yang dikupas tu ke dalam bahan-bahan yang ditenyeh tadi.
5. Then masukkan ke dalam pinggan lain untuk dihidangkan.
6. Dah siap untuk dimakan!

You Might Also Like

22 comments

  1. feveret ccl ni , sedapnyaa terliur pulak rasanya

    ReplyDelete
  2. Fav akak!!!biasa nampak diorang buat buang kulit sebelah kan..hehhe..yang Alia buat ni buang kulit semua..x rajin nak pisahkan kulit tu kan...kalau buat sekilo ok lagi..kalau buat banyak sekali 2 kg jenuh nak buang kulit tinggal sebelah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menganggu la kak ada kulit sebelah2 plak...biar la buang dua2 belah..nak makan pun senang...ni nak kupas buang sebelah..time makan nak buang sebelah lagi...ehh x koser kitaa

      Delete
  3. The menu looks delicious and I yet to try it. Will follow your recipe to cook for my children.

    ReplyDelete
  4. wow looks yummy to eat. my sis suka masak wanna show her this too.. she love eat kerang like me

    ReplyDelete
  5. One of my pebret kerabu kerang ni..tengok pun dah telan liur..nanti nak try buat ikut resepi ni..

    ReplyDelete
  6. rajinnya masak...nampak sedap tapi tak tergugat sebab cik tom tak suka makan kerang. hihi..

    ReplyDelete
  7. Sukanya kerang. Kerang yg dibuat kerabu tak pernah try lagi tapi mesti sedap. Menunya simple je. Boleh cuba nanti...

    ReplyDelete
  8. Sgt tergugat la, Alia! ha ha ha... Sedap tuh!
    In shaa Allah sok pepagi Aida da sampai Thailand kot. Hmmmm misi memburu makanan akan bermula. Fengsan lah diet ku! hi hi

    ReplyDelete
  9. Finally ! Ada org share resepi nie. Selalu nampak mamat thai tu makan depan kmera. Terliur dibuatnya.

    ReplyDelete
  10. Pergghh... Tergugat jugak tengok ni. Resipi simple jer yer. Boleh lah try buat nanti. Thanks for the resipi.

    ReplyDelete
  11. Part berair tu yg mengiurkan ni. Boleh sgt try resepi ni, bahan2 pun simple, cuma kerang la skrg mahai sikit hehe

    ReplyDelete
  12. Terasa lapar pula niiii, tengok kerabu sis, thanks share resepi. Bleh la Del try nanti. haha

    ReplyDelete
  13. Mudah saja nak sediakan kerabu kerang ala thai nih ye.bahan bahan pun mudah cari

    ReplyDelete
  14. Kecur air liur tengok kerabu kerang ni. Ni dapat makan dengan nasi kosong panas2 pun dah cukup. Boleh cuba buat lepas ni. Nampak mudah je tu.

    ReplyDelete
  15. Fav ni kerabu kerang tp tk pernh try buat.. Tq share resepi.. Ada kesempatan bole try nanti.. Yummy

    ReplyDelete
  16. best ni kalau buat time bulan puasa nanti. tgk resepi takde la susah sgt

    ReplyDelete
  17. Kerabu memang sedap..kak suka makan kerabu kaki ayam tp kerang blm cuba makan lg

    ReplyDelete
  18. Simple je resepi nya..tp ni bila dah mengadap nasi panas2 ni, 2 pinggan blh pegi ni hahhaha...terbaik la resepi ni..buat lauk lunch esok la ni

    ReplyDelete
  19. wahh tq resepi. uzu punya fav ni sllu nakan ni kat tom yam kung ayer 8 putraya. sedap . sambal dia pon sedap allahhu

    ReplyDelete
  20. i nak cakap kejam, hahah just kidding memang nampak mennyelerakan lebih-lebih lagi yang lime tu awat letak fresh fresh, myguddd suddenly nak buka peti ais hiris buah lime ni. ;( sedap pula nengoknya...

    ReplyDelete