Barang-barang wajib bawak semasa travel

8:01 AM

Holaaaaa....
Mood blogging mencanak-canak uolls. Time sendu kemain takda idea kannnnnn nak hapdet nya pun....
Bila datang idea...pusss pusss keluar nyaaa...haaa gitewwww.

Actually aku tengah rangka iti untuk next trip bersama my Bikoi Sisthurhood gitewww. Bila duk plan n rangka iti ni macam kena jugak la listkan apa yang kena bawak ye dak? Kalau dulu travel dengan flight dengan anak sorang kali ni anak dua. Lain macam skit perginya. Hahahah.

Tapi takpa...small matter ja tu. Jangan cakap rugi bawak anak kecik-kecik ni depa bukan ingat pun. No no korang salah...Adriana setiap hari berzikir nak balik Ausie ok. Nak balik ok..nak balik..celah mana nak balik nak oiii...balik rumah ALIA je lah dari balik AUSTRALIA. tu belum lagi jom pi phuket. Ni maktok berkempen nak bawak cucu2 pi Kashmir pulak...ha kemain dia buat homework tekun habis sebab maktok janji nak.bawak pi Kashmir nanti. Pendek kata, kalau hampa kata rugi bawak budak-budak hampa silap....sebab depa memang ingat ok. Alaa kalau depa tak ingat pun hampa boleh haih tunjuk gambaq kat depa kan.

Ya udah melalut...jom kita check barang-barang yang wajib bawak.

1. Pasport / pengenalan diri



Yalah..kalau nak pi oversea make sure la pasport kena ada and valid sebelum 6 bulan tarikh paspirt luput ya. Kalau travel dalam negara jamgan lupa pulak IC..my kid anak2 tu. Kad nikah dsb.

2. Tiket/ dokumen perjalanan.



Jangan lupa print tiket atau dokumen perjalanan contoh sapa2 yang roadtrip nak ke negara jiran ke. Korang kena ada dokumen perjalanan pasal kereta etc. Yang nak ke Thailand boleh refer post aku dekat SINI pasal Roadtrip ke Thailand.

3. Charger fon.



Gila ka kalau tak bawak charger fon. Pecah pala kalau x bawak!

4. Usb cable.

Wajib kena standby kat celah2 bag tu untuk emergency, at least kalau charger fully occupied..boleh gak selit charge dekat tv etc.

5. Universal adapter.




Ya wajib kena ada kalau selalu travel luaq malaysia. Beli kat MR DIY murah je.

6.  Power-Wire extension.



Ya lah...kalau da travel oversea tu selalunya kepala plug dia tak sama dengan kita. Dari beli banyak universal adapter...hampa bawak ja power-wire extension dari rumah tu. Senang wei,boleh guna untuk masak bla bla bla.

7. Conditioner shampoo



Untuk orang macam aku yang frequency untuk shampoo rambut 2 hari sekali..memang wajib kena bawak conditioner shampoo ni sebab kalau guna shampoo saja tapi tak letak conditioner..kebarangkalian rambut nak jadi macam singa amatlah tinggi. Alaa beli la yang travel pack takpun letak la dalam botol travel yg kecik2 tu.

8.  Found~daiii~tionnnnnn ( sebut ala2 king cocoon)



Penting sebab aku tak suka muka aku selebet time travel. Time travel pun harus dead drop gorjes as always. Again, jangan lupa transfer ke bekas yang kecik and sesuai untuk travel.

9. Lipstick



Selain digunakan sebagai lipstick..boleh gak digunakan sebagai blusher+eye shadow giteww. Bawak la 3 warna yang berbeza so u dont look d same all day long during ur trips.

10. Eye liner



Ehhh..perlu elaboration kerrrr. Mesti la sebab aku nak look hot as always. Masalahnya hot keee...

11. Pencuci muka.



Penting. Sanggup ke nak biaq muka berkeladak???
Macam biasa isikan dalam bekas/botol kecik untuk travel.

12. Sun block



Wajib ya noks. Paling senang choose foundation yg came out lengkap dengan SPF.

13. Moisturiser

Adoiii ni basic la. Mesti kena tempek moisturiser setiap masa untuk pastikan kelembapan muka kita seimbang especially kat negara yang panas mahupun sejuk.

14. Wet tissue.



Senang wei. Cuci muka boleh..cuci yak2 boleh especially kat negara yang xdak bidet kat toilet tu.

15. Minyak angin.



16. Vicks inhaler +vicks balm



Aku jenis takleh berenggang dengan vicks inhaler kalau selsema wei.

17. Medicine/drug



Jangan lupa list kan untuk negara yang agak strict seperti Aus/NZ. Bawak ubat-ubatan yang common macam paracetamol, painkiller, cold/centrizine, etc. Ubat anak-anak jangan dilupakan juga tau.

18.  Pembalut luka+plaster


Malang tidak berbau kan? So standby jek korang.


19. Pad /tampon



Penting untuk kaum hawa untuk standby pad ya. Buatnya kalau tengah roadtrip kat tengah-tengah hutan tu period memang cari pasal betul.
Sama jugak kalau yang travel ke pulau-pulau and nak snokerling and sekali period la pulak..jangan lupa guna tampon tau. Korang yang lelaki apa tauuuuu...

20. Sunglass



Selain boleh nampak hot, at least dapat mengurangkan silau untuk orang yang silau tinggi macam aku ni.



21. Power bank



Of course la kena ada kan power bank. Life saver jugak ni.

22. Selfie stick



Wajib la kena ada kan...kalau tak sapa yang nak tangkap gambar korang sokmo.

23. Travel rice cooker.

Untuk orang yang kena makan nasi macam aku ni..memang kena la bawak travel rice cooker ni. Setakat ni dah try masak satu periuk penuh ni lepas kami 4 beranak makan untuk sekali makan.


Kecik2 ja. Tapi life savior sangat tau.

Hampa kalau nak beli travel rice cooker ni jangan lupa check Ig : kedai_barang_travel tau


24. Collapsible containers



Kata suka masak masa travel...so untuk yang suka masak untuk berjimat or kekangan makanan halal kat tempat nak travel tu boleh la beli collapsible containers ni ya sebab menda ni boleh penyek2 kalau tak digunakan. And sangat tahan lasak, xmakan space dalam lugage korang and yang paling penting boleh guna untuk panaskan dalam microwave. Aku ada 3 different sizes uolls. Senang nak isi lauk-lauk yang masak time travel gitewww.
Korang kalau nak..terjah la instagram kedai_barang_travel ya

25. Travel towel




Yang ni korang kena standby jugak tau..in case of emergency ke or korang nak mandi laut ka..mandi waterfall ke...or mana tau korang stay kat Air Bnb yang tak provide towel ka..haa make sure korang bawak travel towel sebab towel ni nipis and tak makan space tapi mnyerap air and paling penting cepat kering. Macam aku yang ada anak-anak kecik ni better ada la travel towel ni. Senang kalau apa-apa. Kat mana nak beli? Korang cer tengok dekat Ig : kedai_barang_travel ...diorg ada jual jugak travel towel ni.


Banyak kan yang wajib bawak. Biasalah nama pun perempuan. Kalau aku jenis Che Ta lagi panjanh gojeng list aku. Belum masuk bulu mata pelese....lingeriè apa ke bedah lagi kan...opppsss...ni baru part aku secara keseluruhan tau...yang spender ka coli ka takkan aku nak.listkan kat sni..nanti lagi panjang melampau noks...

Nanti sharing barang-barang for the kids (toddler and baby) plak ya. Wat masa sekarang izinkan aku berehat ya.

You Might Also Like

35 comments

  1. First time tengok org gi travel bawa mini rice cooker ni. Tapi kan...good idea la juga kalau travel with family. I selalu travel sorang je so makan apa pun boleh je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhahaha...sebab i rmai
      Kalau dalam negara biasanya tak bawak pun rice cooker ni...kalau luar Malaysia je i bawak sebab nak save kan..lgipun byk org makan..so can save a lot there

      Delete
  2. Bagus la idea bawak rice cooker ni..hehehe..banyak betul barang Alia bawak..akak kalau pi travel cukup 1 bag sandang, jeans 2 helai, selipar dan barang2 keperluan make up..pad memang standby la kalau pi time2 nak piyed, ubat- ubatan..itu je yang akak bawak..sampai tempat tu akak beli je baju t-shirt yang murah2 tu..hehehe...selalu akak buat macam tu la..senang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhaha..saya selalu xleh nak backpack sangat sebab nama pun dah ada anak2 kecik kan..so alang2 tu memang ninla..baju biasa x bwak byk..kalau semnggu pi bercuti..biasanya bwak baju utk 3days ja..lepas tu basuh je kat self service doby

      Delete
  3. Mmg perlu ada list senarai brg2 penting mcm ni utk memudahkan urusan travel. Kalut klu lupa bawa passport, ic dan juga charger tu.. yg lain tu kdg2 sy pun tak perhatikan sgt juga huhu. Bila dah kat tempat org baru sibuk nak mencari dan tak pasal2 tambah kos kena beli haha. Thanks sharing info bermanfaat ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btul..kena wat list..takut nnt kalau terlupa menda2 penting ni..dari nak save..jadi x save sebab nk kena beli baru pulak

      Delete
  4. Bagus tips nie. Boleh jadikan panduan nanti bila nak travel. Terima kasih ya :)

    ReplyDelete
  5. Byk2 brg yg dilistkn.. Tertarik mini rice cooker.. Hahaha... Bagus2. .. Byk brg yg perlu dibawa kan.. Mmg bagus share info mcmni bg yg first time nk gi travel...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq wawa...akk mmg jenis kena listkan..takut nnt terlupa or tertinggal

      Delete
  6. Kalau balik kampung pon sama gak bawa semua list kat atas kecuali universal adapter.. hehe belum ada chance g obesi lagi.. kita org pompuan klu boleh sumbat almari, senang..hahaha punya malas nak susun baju sendiri, laki, anak2.. banyak oi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahhaha..tau xpa...satu lagi time balik bercuti..bercinta nak unpack blik..fuhhh

      Delete
  7. Semua nih memg lenting kslau nak bawak pergi travel kalau tertinggal salah satu memang x senang hidup kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau xpa..silap2 belanja jd tinggi sebab kena beli menda2 yg tertinggal tu

      Delete
  8. semua penting. lom masuk brg anak-anak plak ekk :)
    kebetulan end of this month aida sekeluarga nak berjalan jauh.
    da siap dah tempek kat wall bilik ni what to prepare and what to bring.
    tq for sharing, alia.
    and done folo ur blog :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq aida...
      Selamat bercuti ya...
      Ke mana tu?

      Delete
  9. Thanks for the long list of things to bring during travel... I shall jot those down for my next travelling.... might miss out some important things if dun hv your list..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahhaha..everythinh important to woman like us😊😊😊

      Delete
  10. Memang banyak pun nak kena bawak. Kadang-kadang rasa nak angkut je rumah tu terus. Tapi apa kan daya, poket terhad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahha.tau xpa...semua rsa penting...tpi nnt mesti ada gak yg tertinggal

      Delete
  11. setuju dengan semua point. tapi sebagai lelaki agak beruntung jugak sebab x perlu untuk beberapa poin seperti pad dan foundation tu. btw good sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2 jadi laki senang...byk menda boleh potong dr list ni..hahahha

      Delete
  12. Good to have a list of things to bring for travelling. Sometimes I pack early and keep thinking of what to bring in the next few days to avoid missing items.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes...same like me...if travel jauh2...mmg i akan packing awal2

      Delete
  13. yang paling penting I adalah travel adapter tu, kalau lelaki atau yang tiada anak senanglah packing tak perlu bawa berat berat tpai kalau ada anak 3-4 x nak p travel ke tak haah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahha..anak ramai pun kena travel jugak for me utk retreat n destress kadang2..klau tak boring asyik duk rumah je

      Delete
  14. betul2.Tapi bawak yang penting ye. hehe nanti berat bag..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu yg buat berat bag mmg tak bawak masa single dulu..dah kawen mmg kena consider everything

      Delete
  15. Mouth wash, sunblock, passport, camera, face mist and phone are a must for me when travel. Of cos will not forget the boarding pass.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu betty liew...apa yg u listkan tu pun semua mmg penting kan

      Delete
  16. Wasn't expecting the mini rice cooker to be in the list...but I would say its the most brilliant thing to bring a long..especially if the place one is travelling to has concerns of food being halal... and my most definite thing to bring around besides the passport and travel documents is the minyak angin...hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes yana...
      I bring along my rice cooker when i travel downside to the south side of Western Australia where halal food is my main concern...lucky i bring along my rice cookee with me...xda la kelaparan over there

      Delete
  17. I always appreciate a guide whenever I travel and yours is one that I have bookmarked :) This was a very helpful list dear and I love the inclusion of the mini rice cooker as well - knowing me, my list would include that too <3

    ReplyDelete
  18. This is a very great this sharing for this first time travel or less travel. However often travel ppl will also text to forget things. So this is great for everyone

    Rach

    ReplyDelete
  19. Wah memang banyak barang yang you bawa bila travel, for me is those very essentials. Such as basic skincare, toiletries, makeup, passport, credit card and sikit cash.

    ReplyDelete