Adriana kena chicken pox and Aishah kena vaccine chicken pox

11:17 AM

Hai hampa-hampa semua. Kali ni nak cerita pasal chicken pox yang Adriana kena.

Masuk hari ni dah hari ke 4 Adriana kena chicken pox. Kalau nak tau chicken pox ni disebabkan oleh virus variecella zoster. Berbeza yang dengan meassles ya uolls. Yang meassles tu ada government bagi vaccine ya..yg MMR tu.



Adriana start kena hari Isnin lepas itu pun bila aku perasan kat belakang badan dia ada bintik-bintik merah. By that time try to be positive bukan kot maybe semut or apa-apa. Tapi bila masuk tengah hari dia da bagitau mama gatal la semut-semut ni gigit belakang kakak. Bila aku check da keluar blisters dekat yang merah-merah tu. Tapi dia tak demam pun. Yang menguatkan lagi instinct aku cakap dia kena chicken pox bila ada kawan-kawan dia kat kindy yang kena chicken pox. Hati ni da tak sedap wei.


Dua.minggu lepas dapat telegram group tadika Adriana cakap ada outbreak chicken pox. Sekali lepas 2 minggu, anak aku pulak yang kena


By petang tu, naik dekat muka pulak and then naik pulak dekat kaki and tangan. Oh my. Pitty my girl. Malam tu bagi dia makan ubat selsema/gatal ja supaya dia tak menggatal kan..ehh.


Bila masuk Selasa aku bawak dia pi check kat klinik 1 Malaysia kat rumah aku ni. Yes aku suka Klinik 1 Malaysia kat umah aku ni sebab x ramai orang. MA tu pun sahkan Adriana kena chicken pox. Dia bagi lotion calamine and ubat gatal untuk makan. Bayar RM1 ja wei. Xcover pun duit ubat tu wei. Untung jadi orang Malaysia ni kan.


Ni ubat yang MA tu bagi. Dengan aku-aku pun tumpang amik ubat gata allergik tu. Total damage RM2 je wei. Syukur jadi rakyat Malaysia. I LOVE U PM


Malamnya tu dia xleh tidur and makin menjadi-jadi gatalnya. Aku asingkan dia tidur dekat bilik study dia. Biar dia tidur dengan papa dia. Aishah pulak tidur dengan aku. Takut jugak merebak dekat Aishah kan sebab diorang tu macam belangkas, tidur nak kena sondoi2 dua dua orang. Sebenarnya papa depa ni pun xpernah kena lagi chicken pox.

Esoknya sebab tengok kesian sangat dekat dia kan so aku decide nak bawak dia ke Gleneagles and jumpa paeds depa. Sebab ada kawan aku komen dekat post aku kt fb biasa kat swasta depa ada bg ubat utk bg virus tu lemah. And kalau tanya Kenapa tak bawak awal-awal ke Gleneagles?sebabnya hari Selasa memang paeds depa cuti. And sebelum aku pi tu memang aku kol dulu cakap and raised my concern about Aishah. So after some conversation we decide to opt for chicken pox vaccine.

Lepas dua jam menunggu akhirnya dapatla jumpa paeds kesayangan kami. Sapa kata swasta tak kena tunggu lama wei..stress jugak makin lama makin ramai pulak patients Dr Cheah paed kami tu. Yalah, maybe orang lain macam kami juga suka cara Dr Cheah treat anak-anak kami and the way he explained to us bout something.


Nearly 2 hours waitin. Aku pi Klinik 1Malaysia kat rumah aku xdan panas bontot da kena panggil. Kikiki.


Alhamdulillah for Adriana xda yang serious pun. She's fine..cuma untuk Aishah kami amik pre caution untuk elak menda jadi teruk. Risau jugak sebab aku nampak ada bintik-bintik merah dua tiga mcm tu la kat badan Aishah n Dr Cheah kompemkan tu bukanlah chicken pox. Just some rashes ja. So after he explained about the vaccine, how it works even her sister get it bla bla bla. He also told us, bukan kata bila amik vaccine chicken pox ni Aishah guaranteed 100% tak kena chicken pox...it reduced the chances and kalau kena pun effect dia tak teruk. Yes maklumlah Aishah is still under 2 yo so effect kalau kena chicken pox tu agak teruk skit la kan.


Ok this is what Dr Cheah explained to me yesterday bout the vaccine n the variecella virus and I try my best to explain n deliver to u guys...
Based on his explaination once ada expossure to the virus..the virus will stay in our body and incubate within 2 weeks. After that baru la keluar all this chicken pox and he explained Aishah just expose within 3 days to the virus from her sister; so the virus itself still lemah n once u take the vaccine shot the virus will weak n if kena pun xda la teruk. My major concern is Aishah stil under 2yo where she cant simply takes drugs in her age. So the best way to prevent is by givin her this variecella vaccine.



Penat mengamuk lepas kena inject...minum susu terus lena


Kalau nak tau one of the reason I like Dr Cheah is the way he answered all my questions. He know i kinda person who like to know more about the things bla bla bla. So he will take his time explained to me. Aku dah cakap kat husband aku...kalau Dr Cheah pindah hospital lain..we follow him ok! Kahkah...

And then semalam dah ON antibiotic dekat Adriana, nampak la dia da kurang gatal dari sebelum ni. Nampak la dia pun mcm getting better kan. Sehari kena makan 4x.


Antibiotic for Adriana. Shouldnt they used antiviral like acyclovir to treat chicken pox? Rupa2 nya zoraxin also consist of acyclovir. Lolsss. Start to remember thing I learnt in Uni specifically for microbiology and bioproduct development..i think.


So this is d cost for Aishah variecella vaccine shot.


And guess what 2 bottles of Adriana's antibiotics cost us nearly RM200. wowww....everything so expensive nowadays. I think mama n papa need to do double triple jobs at one time oredy wei.


Sekarang ni kena pantau la Adriana n Aishah. And of course jugak papa depa pun dalam mode pemantauan mama depa ni. Kesian laki aku tu. Tua2 pun x pernah kena chicken pox lagi ya.


Semoga cepat sembuh ya sayang mama. I love u bebeh.

* please comment nicely...its my choice to vaccine my kid btw. I trust pakar dalam sesuatu bidang instead of so called makcik pakcik dr gugel. Its my kids...n they are my responsible and my priority.


You Might Also Like

23 comments

  1. better rujuk pakar.. sbb pakar lebih tau dari mck pck socmed.. hope cute cpt sihat yeee

    ReplyDelete
  2. pernah ada pengalaman jaga anak chicken pox.. lepas dua minggu papa dia plak kena.. lagi teruk dari chicken pox anak.. mcm2 ubat dari traditional smpailah rawatan klinik.. time nak kering tu yang kesian sbb gatal dan merenyam..huhuhu..

    ReplyDelete
  3. I vaccine my kids on chicken pox too and hopefully it will protect them from having it. Hope your daughter will recover soon.

    ReplyDelete
  4. Syafakillah adriana. Kalau perlu utk amik vaksin why not kan. Ana pun tak tolak kalau perlu amik. Anak sendiri tu kan.

    Ana selalu ke Kk je. Klinik 1M xpernah g lagi. Hehe

    ReplyDelete
  5. Alahai...kesiannya anak dara tu ha..mesti meragam kan sebab chicken pox ni gatal kan...akak bab ni dah pernah merasa masa dania kecik dulu..jangan la kena lagi sekali..tapi ada je orang kena 2-3 kali sepanjang hidup kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg tu rsanya meassles kot..different dr chicken pox..tpi doc kata kalau nk repeat pun virus ni xkn appear dlm bentuk chicken pox..tpi akan appear dalam bentuk kayap

      Delete
  6. I had my second chicken pox last year. 2 weeks before raya. What a nightmare. Get well soon ya ! Banyakkan minum air kelapa muda

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1 bdan ke kena zharif?ada tnya doc hari tu..dia ckp kalau kena 2nd time tu bukan chicken pox...tp apa ntah...virus yg sama but in dif form...akk pun pening.

      Delete
  7. Rose pernah jaga anak sedara yang kena chicken pox. Alahai kesian sangat tengok. Bukan takat gatal, tapi badan dorang lemah dan demam.

    ReplyDelete
  8. Gws ...

    Akk pn sama..memilih utk di vaksin kan.anak ni amanah Allah. Jaga lah sebaik2 nya. Hehe

    ReplyDelete
  9. Saya kena chickenpox masa 2nd trimester pregnancy. Memang takut apa pun tak boleh buat ubat pun tak dibenarkan makan.

    ReplyDelete
  10. semoga cepat sembuh
    pernah dulu tengok abang kena
    nampak kesian gila waktu tu

    ReplyDelete
  11. Tak apa kalau kena masa kecil ni jangan macam saya kena masa dah tua-tua ni dah muka hodoh wakakakaka moga cepat sembuh dan sihat ok selalu makan ubat tau...

    ReplyDelete
  12. Saya tak ingat pernah kena masa baby dulu, masa umur tak sampai setahun. Masa tu tak sempat dapat vaksin lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vaksin utk chicken pox mmg kerajaan kita xsediakan..kalau nak kena pi kt private

      Delete
  13. Saya tak ingat dah bila kena chicken pox ni. Kecik-kecik dulu mak cakap.. Baguslah terus pergi buat rawatan dan amik vaksin sebagai pencegahan kan :)

    ReplyDelete
  14. Nightmare la kena chicken pox ni. Lagi2 dah besar panjang ni, takut parut tak hilang. emi tak pernah kena chicken pox. risau sebab kata orang, semua org akan kena at least sekali.

    ReplyDelete
  15. Alololo kesiannya dua dua kena chicken pox. Tapi elok waktu bebudak kena. Kalau dah tua baru nak kena hehehe susah nak hilang bekas parut tu. Apa pun semoga anak2 cepat sihat..

    ReplyDelete
  16. Kesian Adriana hope she get well soon. I have not vaccine my daughter yet cause at the moment she's still at nanny maybe when she goes to kindy I will need to.

    ReplyDelete
  17. Semoga adriana cepat sembuh. Teringat masa anak-anak kena chicken pox dulu. Kena berjemaah pulak tu. Tak teringat nak amik vaksin untuk prevent yang lain. Tapi dah lambat.

    ReplyDelete
  18. Kena masa kecik bagus so parut senang hilang. Mcm sis dh tua2 ni kena mcm kelakar je..parut yg dlm kat muka mmg x ilang le.
    Masa kena ubat kampung..siap kena libas gan daun entah apa tah nama dia..hahaha tapi ubat doc ttp makan gak

    ReplyDelete
  19. I got my first chicken pox at the age 30 and it is much more suffer than having it when you are still kid. I have seen even the elder the have chicken pox at their bonr... Scary wei....

    Racheal

    ReplyDelete
  20. Risau gak anak kena chicken pox, tapi elok juga kalau kena waktu kecil-kecil ini..

    Ingat lagi 1st time Bro kena sewaktu duduk asrama dulu... tau2 satu dorm kena hahahahah demn

    ReplyDelete