Travelog Phuket : Day 1, Road trip to Phuket Part I

4:15 PM

Haihhh...
Baru sompek nak upload psal travelog ke Phuket ya. Seperti yang sedia maklum kami ke Phuket dengan kereta ya.



Tapi macam biasa la kan nak bawak masuk kereta ke sana ada beberapa prosedur yang hampa kena tau. Antaranya kena prepare dokumen seperti geran asal kereta (owner kena ada). Kalau guna kereta aku; nama kat geran nama aku, makna nya aku haruss ada sekali dalam kereta tu. So jangan gatal-gatal nak guna kereta omak kau tapi omak kau tak ikut kau yo.



Lepas prepare semua dokumen tu maka korang cari la kedai yang uruskan untuk buat insuran and uruskan dokumentasi masuk ke dalam tu. Kalau dekat Changloon tu yang aku tau dekat lepas Masjid Changloon tepi hiway tu ada satu, satu lagi lepas traffic light kat Aneka Changloon tu ada satu kedai makan cina belah kiri tu memang ada buat segala urusan mak nenek ni. Nak tukaq duit kat sini pun ok.

Untuk pengetahuan hampa semua; insuran untuk kereta ke Thailand adalah kurang dari RM20 untuk 9 days. Price depends dengan tempat hampa buat ok.

Untuk roadtrip kali ni kami pi 4 family so ada 4 bijik kereta la. And sebab nak urus segala dokumen masuk ke sana, kami gerak dulu ke Changloon one day earlier. Kiranya tengah hari sebelum nak masuk Siam kami da pi setel dulu dah. Malam tu kami tidur umah mak aku ja kt Jitra. So esok pagi tu boleh la kami gerak awai kan dari Jitra. 3 lagi family gerak dari Penang awal pagi tu. Ya lah, nak uruskan dokumentasi tu mau makan masa 1 jam setengah jugak tu. Kalau nak gerak awai, mana kedai bukak lagi kan.

Semua dokumen untuk masuk ke sana kami setelkan siap2 a day before termasuklah borang kemasukkan kat immigration tu. Buat siap-siap senang. Kalau semua nak buat pagi yang nak pitu jawab nya memang delay la korang punya perjalanan. Mana nak isi borang lagi, nak beratur kat immigration depa yang sentiasa ramai tu especially bila time cuti sekolah menjelma. Kami pernah stuck masa Xmas 2015 kat border BKH-Danok for nearly 3 hours untuk beratur and setelkan kemasukkan kereta ke dalam Thailand. Bear in mind, tu pun setelah semua dokumen da prepare one day before tau.


Ni untuk passkan dekat kaunter immigration
Untuk yang ni..sila simpan and jangan hilangkan ye.


So korang yg dari KL kalau nk roadtrip ke Phuket mayb boleh pit stop dekat Jitra or Changloon dulu. Yang nak cari homestay murah kat Jitra boleh tengok sini ya. In Sha Allah murah. Homestay mak aku memang murah2 jek.

So pagi-pagi tu sementara menunggu yang dari Penang sampai ke Bukit Kayu Hitam (BKH) kami pun gerak dulu ke Changloon. Yes as usual breakfast dekat Kedah memang heaven ok especially all those nasi bungkuih!

As usual, masa kat kat border depa memang la kena beratur panjang ye. Berliku-liku. Walaupun diorang da buat tempat immigration baru ya. Stress pun ada nak kena beratur panjang-panjang dengan baby lagi. Tapi nasib baik baby dapat express lane. Wakakakak, untung jugak ada baby ni dapat privilege skit kan. Alhamdulillah masa dekat immigration Danok ni xda la lama mana. Lagipun hari tu Jumaat so maybe yang masuk ke Danok cuma orang Kedah saja. Kalau hari Sabtu In Sha Allah lagi berliku-liku la kena beratur ya.


Welcome to Thailand.


Setel urusan kat immigration, husband aku kena bawak segala dokumen masuk kereta dekat kastam depa pulak. Lepas tu, ok setel boleh masuk sana. Semua documentation yang korang bawak tu simpan elok-elok ya. Sama jugak resit or dokumen yang dapat dari immigration or kastam sana. Sebab nanti masa nak keluaq kena tunjuk semua tu. Kalau tak next trip hampa tak boleh dah bawak masuk kereta hampa.

Lepas da setel, maka next adalah membeli simcard dekat Danok. Ala bersepah-s8epah ja. Sekarang ni da ada simcard untuk tourist kat Thailand. So boleh la beli yang tu. Yang ni aku tak tau berapa sebab suami aku ja beli simcard tu. Aku share data dia buat hotspot ja. Gila vavi laju dari kita punya tenet kat sni. Celcom pun kalah!

So bagi yang bertanya aku guna waze ja boleh tak? Aku rsa ok ja kalau guna waze sebab tenet depa kat ceruk-ceruk pun stil ok tak macam kat Malaysia ni.

Lepas da dapat simcard, maka kami pun makan-makan dulu di sekitar Danok. Ala breakfast pagi tadi tu dah hadam sebab penat duk menunggu urusan kat immigration n custom sebelum tu.

As usual la kan, kat Danok tu memang panas ye. Peluh keti tu biasa. And aku pun da biasa dengan cuaca panas gila bab kt Thailand tu sebab Jitra tu pun memang da iklim sana dah..

Untuk routes ke Phuket dari Danok,

Danok --> Patthalung --> Trang ---> Krabi -- > Phang -Nga --> Phuket 

Lepas ja makan dekat Danok around pukul 11 macam tu; kami pun meneruskan perjalanan ke Phuket.

Nanti kita sambung lagi ya noks. Mak da penat taip panjang-panjang. Kang panjang-panjang aku bebel hampa boring pulak kan...



You Might Also Like

40 comments

  1. Banyak jugak procedure nak kena buat eh nak masuk thailand..cepat sambung..x sabar nak baca lagi ni. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee..actually takla byk sgt prosedur..cumanya renyah since everything is still manually need to be fill..hahhaha...unlikely Malaysia pnya border...scan je..senang cerita

      Delete
  2. Very informative thanks for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai babe..i pun x sabar nak tau cerita u kat NZ

      Delete
  3. Best nya road trip gi Thailand. Meriah kalau konvoi ramai-ramai ni. Tak sabar nak baca next entry.

    ReplyDelete
  4. Tak pernah try road trip ke thailand..masa awal tahun haritu,backpackers je ke Hatyai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hatyai pun best..tapi ktorg selalu msuk hatyai balik hari ja sebab dekat jugak dengan rumah mak

      Delete
  5. Ya Allah bestnya..
    Jujur saya sungguh lah minat pape blog berkaitan travel. X kisah la road trip ke ape ke.
    Dlu penah g danok sat time outstation aor. Huuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai..gimme 5..kita pun suka baca kisah travel org lain...

      Delete
  6. Walaupun duk study kat perlis tak pernah lagi masuk siam. Takut hahaha. Tapi harga murah2 kalau beli borong. Teringin nak pi floating market dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. U shud go someday ika..mmg best jln2 kt sana...floating market dekat hatyai pun d best..d foods...arghh sedapnya

      Delete
  7. Wah seronoknya pergi konvoi dengan kereta lagi...cepatlah sambung cerita haha hanis dah excited baca ni haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee..kejap2...kena ingat balik one by one n recall balik ni

      Delete
  8. I always wanted to go to Phuket. Saw many beautiful photos of that place.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes..dis is my 5th time goin to Phuket..cant get enuf of this place

      Delete
  9. Pernah ke Phuket tapi naik flight je, memang dari dulu teringin jugak nak ikut jalan darat ke Phuket ni...tapi tu lah...takut tak larat n penat je, so terbantut niat tu..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg required lots of energy kak..ktorg rmai sgt..nk beli flight tiket mmg mhal la jwabnya...so lgi best roadtrip..bwak kereta enjoy2 tgk tempat orang

      Delete
  10. wow road trip! if ikut jalan darat, i tak boleh. penat and tak larat! sampai sana mesti letih sangat unless you mmg suka driving. but more freedom, bila-bila nak berhenti dan jalan jalan cari makan pun boleh. hehe

    Hwajing Royal High Tea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes...mmg penat..my husband mlam tu pengsan tdur tak ingat dunia lgsg tau

      Delete
  11. Pernah pergi Phuket tapi naik cruise - masanya pendek jadi memang tak sempat nak explore semua. InsyaALLAH nanti bolehlah ke sini lagi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akk sejenis tak boleh lama2 atas kapal..nnt cepat mabuk laut...mau menangis ja nnt kalau naik cruise tu
      Try la roadtrip next time dik..best

      Delete
  12. Alia ikut trip Tourism Thailand hari tu ke? Blog more, nak tahu keadaan di selatan Thailand tu. Sebab ruby masih takut nak travel ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak la ruby. This is sendirian berhad..sapa la nk sponsor i blogger sendu mcm gini kan..
      Pi sana kena byk2 berdoa..tpi so far akk selalu ja masuk ke sana and drive kat sana...Alhamdulillah ok ja

      Delete
  13. Alaahhh, tengah dok sedap membaca ada pulak interval.. cepat sambung tau Alia, excited akak dah ni

    ReplyDelete
  14. Pernah road trip dengan famili ke Selatan Thailand, menuju Songkhla dan Hatyai.
    Suka makanannya authentic.

    ReplyDelete
  15. Setakat nie pernah roadtrip ke Penang and Johor sahaja. Nak ke Thailand tak pernah lagi - perhaps next time with friends gak. Thanks sebab sharing pasal procedures tu.

    ReplyDelete
  16. Wow macam bestnya Roadtrip to Phuket. Thanks for sharing sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi ms sham...mmg best but a lil bit penat

      Delete
  17. Belum pernah pegi lagi ni..hope ada rezeki satu hari nanti. Thanx for sharing :)

    ReplyDelete
  18. Terima kasih untuk tip ni. Ada juga teringin travel ke Thailand or Phuket ikut jalan darat macam ni. Nanti boleh apply cara-cara masuk macam ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi zarin...u shud...seronom roadtrip ni sebab dpt tgk kqsan diorg kan...downside nya u penat skit la kan

      Delete
  19. Replies
    1. Ala..siam tu dekat je kot dengan kampung akk...phuket ni dah kali ke 5 sampai..3x drive ke sana..2 kali guna public transport kt sana

      Delete
  20. After reading this post, I miss phuket. I think i need a beach vacation soon.

    ReplyDelete