Travelog Perth : Day 7, Jalan-jalan sekitar Perth

10:39 AM

*** AWAS! Entry nak panjang dan banyak gambar. Mohon jangan carutkan mak jem ya***


Finally, fuhhh. Sebak pulak bila duk recap hari terakhir dekat Perth ni. Ye lah, bukan senang nak jejak kaki ke Perth ni. Takyah cerita la berapa tahun mengidam kan nak pi ke sana. Sebab bukan macam pi ke KL. Sebab aku baru ja tau ada orang kata eleh takda menda pun kat Perth tu...orang tak heran macam pi KL ja.

Waklu ( sambil angkat middle finger). Haah nak carut tapi tu la korang tak nampak pun kan aku angkat middle finger! Ok tipu...aku tengah menaip mana boleh angkat middle finger pun. Lagipun aku ni penuh sopan santun mana pernah pun duk middle2 finger ni. Mother finger mother finger where are u yes memang pernah.

Hang yang pernah kata kat aku pi Perth macam pi KL tu kalau baca ni sila hadam elok2 naa. Hang pernah sampai ka Perth? Kalau setakat drive pun sampai ke Penang ja jangan sembang terkena tiupan angin Indian Ocean gitu. Haaa benggang aku bila konon2 depan kita macam "kawan" tapi belakang eh macam hanat pun hado.

Eh jom la balik kepada story hari terakhir kami di Perth. Seperti yang hampa sedia maklum, kami stay dekat Kings Hotel yang terletak di Perth CBD. Pagi tu awal-awal lagi kami bangun dan menghabiskan pizza smoked salmon yang tak habis semalam tu masa kat Ciao Italia. Tapi tak best skit hotel ni takda microwave ya. Hotel yang aku stay kat Scarborough , Indian Ocean Hotel tu ada tau. And aku suka sangat hotel tu walaupun dia seasoned gila.

Macam biasa kalau dah namanya ke tempat orang, menda yang kami laki bini cari adalah masjid. Yes masjid! Terus set gps untuk cari Perth Mosque after checked out. Parking agak susah. Korang kena pandai-pandai la park ya.

PERTH MOSQUE


Perth Mosque dari side belakang.


Best masjid ni, sebab dia punya orang-orang Masjid dia siap mengalu-alukan kami lagi. Yang mamat omputih sorang tu siap offer donut and hot coffee lagi kat aku. Yalah kesian kot kat makyong ni.


Bunga di sekitar luar Perth Mosque.


Nak jugak bergmbar di belakang Perth Mosque. Kalau depan Perth Mosque main road. Too busy. Takleh nak tangkap gambar macam ni.


Dia pun nak ok!


Sempat la bersembang-sembang dengan orang-orang Masjid Perth tu. Ada sorang tu orang Malaysia Sarawak dah jadi PR dekat sana. Dia pun ada bagitau pasal satu lagi tempat dekat Western Aus ni ada penduduk setempat dia orang Melayu beragama Islam di Kattaning. Yes, next trip boleh cari ni.

Oh ya Perth Mosque ni berdekatan ja dengan Malaysian Hall tapi disebabkan parking kawasan sekitar tu agak payah dan leceh, maka kami pun tak pi la.




Love dis


Cantik sangat mesjid ni



Bapak besar kan bunga rose dia. Dah nak sama besar ngn muka aku yang setalam ni.




Kami meneruskan destinasi kedua kami pada hari tu ke Araluen Botanic Park.

ARALUEN BOTANIC PARK.

Araluen Botanic Park ni da kira macam keluar juga la dari Perth City. Dah menuju ke Albany Highway. Not sure about the public transport there. Tapi rasa macam susah ja kan.



Wild flowers sebelum masuk ke botanic park ni.



Anak pokok tulips.
Oh ya ada Morrocan jual lamb shanks. Kami tak beli pun.It halal ya.



Ada anak sungai bagai. Syiok!


Orang berpicnic.


Suka sangat sebab tenang ja



So what so special about this botanic park? Nothing special pun kecuali when the spring hit it. Yes, you can see the tulips! YES TULIPS ๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท
. So takpayah la kepingin sangat nak pi ke Amsterdam tengok tulips kan. Kat Perth pun boleh tengok. Masa kami pi ni dah nak habis winter ya. So bila nak masuk spring bunga banyak pakat duk blooming dah. Lavender depan rumah mat-mat salleh tu bersepah ja bhai.


Cantikkkkk ๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท


๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท


Nak pergi Europe and nak pi Keukenhof tak bila. Datang time nak masuk spring kat Perth ni pun boleh gak tengok ๐ŸŒท๐ŸŒท๐ŸŒท pegang-pegang and bau tulips kan. KL ada ka?


Tulips ni pun memang rare la kan. So masa tulips season ni, nak masuk Araluen Botanic Park ni kena bayar Aud15 per person ya. Quite pricey but worth it la. Boleh pegang and bergambar dengan tulip kan. Kat KL ada ke tulips oiii!!!


Kakak asyik nak duk dalam stroller ja.


Bagi chance la nak ber sawit dengan laki den.


Makyong memenuhi ruang ketika ini



Damai tak?

Lepas ja habis dekat Araluen Botanic Park kami pun balik ke Perth  balik. Pusing-pusing area Kings Park and cari Blue Boat House yang memang trademark Perth ni.

PERTH CRAWLEY EDGE BOATSHED aka BLUE BOAT HOUSE


Tak Perth la kalau tak mai sini kenn


Dari kejauhan. Sila menapak ye.



Blue Boat House yang terletak di Swan River ni yang gila bapak besar sungai dia ni...lagi besar dari teluk Penang ni. Belakang Blue Boat House ni korang akan nampak seolah-olah macam kat laut padahal cry me a river ja kot! And kalau bernasib baik dapat la tengok dolphin berenang-renang kat situ.

Wehuuu


Cap bapak cap anak


Harus mak jem kena ada la shoot gini.kennn


Tunggu que wei. Geram betul aku ada 2 couples Indian ni bergambar macam gila. Ada kot dekat 20minit diorang saja. Terlentang la terbaring la. Eii geram!


Anak bapak!


Cycling track. Menapak la berjalan nak ke Blue Boat House punya pasal.





Kenapa awan2 diorang cantik sangat? Why oo why


Untuk ke Blue Boat House ni, korang kena park kereta dekat sini and menapak jauh skit la. Ala tak la jauh pun. Landmark dia UWA (Uni of Western Aus)

Lepas habis ja bergambar, maka kami pun segera menuju ke Fremantle untuk last sourvenir shopping. Kat sini la kami makan lunch aka dinner kami, dekat Cicirello Fremantle.


Depan tempat parking kereta tu UWA. Adriana nanti study kat sini ya nak!



Fish n chip before balik!


Yummylicious seafood marinara.

Lepas ja makan, maka kami pun terus ke airport dan on the way ke airport melilau jugak mata nak cari carwash untuk cuci kereta sewa. Yalah, kalau nak dapat full refund macam mana keadaan kita amik, macam tu la kita kena return. Tapi fuhhh susah nau nak cari carwash wei. Memang tak jumpa bersepah macam kita yang mesin tiga hinggit tu. And tambah pulak hari Ahad kan. Pffft. Dalam hati memang tawakal ja lah. Kat dalam kereta memang kami cuci betul-betul, luar memang takleh buat apa sebab kami tak dapat nak hantar cuci kan. Tapi Alhamdulillah pihak Aries Car Rental kembalikan full secure deposit kami. And selama sebulan lepas kami balik dari Perth pun dupdap jugak takut la kena saman speedtrap ke apa ka. And Alhamdulillah clear ok! 


Thank you for serving us so well!
Nak tau tips taknak kena saman?
Silalah sewa GPS sekali ya..so everytime korang tertekan minyak and sampai speedlimit dia akan warning n bising ting2 ko da exceed limit. So memang Alhamdulillah kami selamat dari kena saman.


Berat hati nak tinggalkan Perth. It so hard to bid a goodbye. Dalam hati In Sha Allah aku mesti mai repeat balik. Western Australia region is a huge region in Aus, kami pasti akan kembali dengan itinerary roadtrip yang lebih mantap. Tapi hati kat Malaysia da memanggil-manggil. Teh tarik dan sambai belacan pun da terbayang-bayang. Gila wei, sampai-sampai KLIA pagi esok tu terus cari teh tarik!

Maka tamatlah Travelog Perth / Western Australia seorang Alia. Semoga matlamat nak travel lagi ke sini tercapai lagi. Amin.



You Might Also Like

46 comments

  1. Replies
    1. Best sgt..n mmg cantik...
      Boleh sis...tiket x mhal sgt..kt sana kalau pndai bajet ok ja

      Delete
  2. Best kan Perth..lps ni try la pegi Melbourne pulak..sgt awesome!

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Sha Allah...after round WA mmg ada plan nk ke another side of Aus jgk ine day

      Delete
  3. bestnya dapat pergi perth! sedapnya fish n chip tu hehe

    ReplyDelete
  4. cantiknyaaaaa.....bila lah nak dapat g sana ni...

    ReplyDelete
  5. Wow bestnya dapat pergi luar negara kita entah bila Perth ni ada banyak makanan halal ker.. kalau mcam tu boleh lah plan tahun depan ker sana hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perth stil consider senang nk cari halal food...

      Delete
  6. cantinya view rmh biru tgh laut tu..

    ReplyDelete
  7. wahhh bestnya dapat pergi perth.... view kat sane semua cantik-cantik.. macam tenang je keadaan di sana kan...

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Seronok sgt2...tak tergambar sebenarnya perasaan masa kat sana

      Delete
  9. Blue Boat House tu memang cantik and signifikan dgn Perth!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kes mmg trademark utk Perth blue boat house tu

      Delete
  10. menarik artikel ni.. SA sukakan. view pun cantik cantik.

    ReplyDelete
  11. Blue boat house tu menarik sgt!
    Tulips everywhere fuhhh tak kelip2 mata melihatnya..
    Tips guna sewa kereta ada GPS tu bagus...tq dear kongsikan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee landmark Perth tu...dah terindu Perth pulak dah๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Delete
  12. Ok. Next trip nak pegi Boat House tu gak. Cantik yang amat plak kalau bergambar kat situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahha...harus pegi ok! Tak Perth la kalau takpi ke sini๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

      Delete
  13. Ramai juga kawan yg kerja kat Aussie. Seronok tengok gambar- gambar menarik kat sana. Boleh gunakan info yang ada untuk iti ke sana nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronoknya...my dream to work in Aus jugak sebenarnya๐Ÿ˜…

      Delete
  14. good to know of this. I never been there, wanna go but that time uncle stop me.

    ReplyDelete
    Replies
    1. U shud go sometime...
      Perth is a calm, peaceful n lovely city

      Delete
  15. always wanted to revisit Perth, definitely will visit this place in the future, thanks for the info!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Me too...already plab for the second time one๐Ÿ˜…

      Delete
  16. wowww seminggu kot dekat Perth.... Tapi memang berbaloi dengan pengalaman yang diberikan

    ReplyDelete
  17. Suka tengok taman bunga tu menarik dan tertarik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taman bunga tu ada tulips hujung bulan 8 smpai hujung bulan 9 ja..kena pndai set time kalau nk tgk tulip

      Delete
  18. Suka perth, suka tulips...suka semuanya..tp ntah bila nak pergi..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak tengok tulip kena pi hujung bulan 8 smpi hujung bulan 9..lain2 time takde tulip

      Delete
  19. Looks like you had enjoy yourself so much. Will planning my trip there soon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Jane...Perth is such a peaceful place to stay. Dat is why I still can't move one with this place. Also good to settle down with your love one. I wish i can migrate there

      Delete
  20. cantik sangat..mau guling guling kat situ.sambl2 nyanyi industan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahha...i wish too..nanti i pi golek2 dekat Kings Park pulak

      Delete
  21. seronoknya jalan-jalan luar negara. kita pasport pon blog wujud lagi..hahahaa.. tips menarik ni klo ada yang sedang mencari info untuk ke Perth

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq awk..xpa..nnt buat pasport pi dekat2 dulu tau...mcm hatyai ke...tu pun best jugak

      Delete
  22. Bestnyaaa... semua tempat ni memang dalam wishlist nak pergi hehe

    ReplyDelete
  23. semua tempatnya indah , bisa kita contoh itinerarynya

    ReplyDelete