Resipi : Satey Goreng Mudah dan Ringkas

9:05 AM

Haaa...
Baru dan nak up entry satey goreng wei.
Ni pun da berkurun buat masa makan-makan raya hari tu
Actually satey goreng ni resipi dia sama ja ngn resipi satey bakaq tu.
Beza dia hat ni GORENG saja.


Jom tengok bahan-bahan and cara nya;

Bahan-bahan:

Ayam bahagian dada (potong dadu)
Bawang besar
Bawang putih
Serai
Halia
Lengkuas
Jintan manis
Garam
Gula
Kunyit

Cara-cara:

1. Blend kesemua bahan-bahan di atas kecuali ayam, kunyit,garam dan gula.
2. Masukkan bahan-bahan yang diblend ke dalam bekas yang berisi ayam.
3. Perasakan dengan garam, kunyit dan gula. Gula kena letak banyak ya sebab nak bagi satey rasa manis-manis.
4. Gaul sebati dan perap semalaman.
5. Keesokkan hari goreng macam biasa sehingga garing.

Sedap ni makan dengan kuah kacang and nasi impit. Walaweh....terliur pulak cerita dia.





You Might Also Like

24 comments

  1. Uittt...sedap nih...Dah bookmark resipi nih..nti nk try

    ReplyDelete
  2. Uishhh. Macam best je resipi nI. Nak try buat la nanti.
    Biasa makan satay bakar je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Goreng ni pun sedap gak sebab serdak2 dia tu pun boleh mkn ranggup2

      Delete
  3. woooo gitu. xyah susah susah bakaq idop api semua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee..ni kira short cut la ni ...
      Tpi nak rasa satey jugak kan...
      Yg penting jimat banyak woi

      Delete
  4. uih baca resepi pun rasa meleleh air liur haha kena pi cari bahanlah ni, goreng senang sikit

    ReplyDelete
  5. Nampak menarik. Boleh lah sis cuba nanti..terima kasih berkongsi resepi

    ReplyDelete
  6. OMG tak tahu pun boleh buat satay goreng idea yang bagus ni kalau tak habis makanan tu hehehehe saya suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya lg suka yg ni banding dgn bkar..
      Yg ni saya goreng pun minyak tak banyak sgt...tapi buat garing2 bagi serdak2 dia tu ranggup2

      Delete
  7. Ayam nya tak kisah guna ayam apa ea? i means ayam yang memang buat sate tu jenis lain kan?

    http://ceritaaisyaismail.blogspot.my/2017/08/why-shopee-why-crying.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama ja kan ayamnya...cuma saya guna bahan dada

      Delete
  8. Nampak sedap tu ha...akak x pernah lagi buat satay goreng...kena buat la nanti ni...

    ReplyDelete
  9. Menarik resepi ni bagi yang nak masak sate dengan mudah ..just perap dan goreng . Tk payah bakar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btul2...xyah ssh2 nk idupkan api n jaga api

      Delete
  10. mudah nak buat kan? goreng mmg sng xpayah nak berasap rumah..hihi

    ReplyDelete
  11. wah seriuslah simple macam ni! woohoo! nanti boleh cuba ni!

    ReplyDelete
  12. kalau tak habis sate tu boleh buat mcm ni.. baguss mengelakkan pembaziran..
    thanks for the sharing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheh...kan...saya suka buat mcm ni berbanding bakar...tpi guna minyak skit n buat betul2 kering n ranggup2

      Delete