Berpantang modern atau tradisional?

8:58 AM

Bila cakap pasal berpantang ni, macam-macam la perdebatan dari PRO MODERN N PRO TRADISIONAL ni. Aku? Tengah-tengah ja. In between orang putih kata.

Sebab aku ni ada la jugak pengalaman pahit berpantang secara tradisional ni. Disebabkan terlalu obses dengan kunyit, black pepper, halia dan serai bla bla bla. Maka effect dia sedikit sebanyak pi kat Adriana time tu . Ye lah kenit tu kan bf. So bila aku asyik makan menda-menda yang terlampau panas ni, kejap2 kuning dia naik. Bila aku stop jap baru la kuning dia drop balik. Haih la mama Adriana ni mana nak tau kan. Tu pun bila doc n nurse suruh stop dulu amik menda-menda macam tu. Mama aku apa lagi, takut cucu tak sehat punya pasal terus masak yang less habis segala mak nenek aku sebutkan tadi.

Tu belum cerita lagi minum air akar kayu yang tanak dalam periuk apa ntah. Time tu tak reti lagi beli la set berpantang Orang Kampung. Ya Ampun, first sip aku dah tersembur and muntah. Mak aih...muntah hijau! Adudu. Tak best langsung. Sampai ke sudah aku x minum, tipu ja maktok Adriana cakap da minum padahal aku buang dalam sinki! huuu azab kebedah oi.

Pilihan aku kali ni, adalah gabungan modern dan tradisional!

Jom kali ni kita tengok apa yang aku nak guna time berpantang nanti.


Hari tu ternampak set Tanamera tu ada sabun untuk berpantang kan. So aku pun why not aku buat sendiri sabun berpantang aku. Yang penting bau best gila and bau macam dekat spa! Antara sabun best seller aku. Orang pakat suka sebab bau dia best gila and boleh jadi scrub and lembutkan kulit. Tu yang bentuk rose tu ya. Aku buat gabungan lemongrass, halia, daun limau purut , kunyit san susu. Memang walla sangat. Yang satu lagi ty yang bentuk square tu sabun kopi yang aku buat. Tu pun best seller sabun aku. Boleh cuci muka and badan and jadikan scrub sekali. Memang ramai la yang suka sebab bau dia pun best kan.

Harga:
Confinement/aromatheraphy soap: RM22
Coffee soap: RM18

Sesiapa yang nak try boleh laju2 whatsapp ke: 0133363775


Ni pulak untuk dalaman la kan. Hari tu jenuh gak cari kat kedai jamu yang jual loose. Tambah-tambah yang macam pilis, tangas and mandian herba ni selalunya semua juai set. Aku memang taknak beli set. 
Ni aku beli kat akak tu kt fb dalam frenlist aku, kebetulan dia jual loose. Ynag bestnya pilis anugerah tu dia macam minyak tau bila letak kat dahi rasa sedap ja. Takdan beranak lagi aku dah buh kat dahi. Tapi serius best wei.
Kalau korang nak beli barang loose anugerah ni korang boleh beli kt Kak Ruby ya.
No tel dia: 0139663019


Ni pulak WAJIB dalam set berpantang aku kali ni. Nampak macam banyak kan. Banyak pun banyak la. Janji cepat sehat masa dalam pantang nanti kan.
Korang kalau nak beli Shaklee boleh ja roger2 aku. Best price n advice guarantee ok!

Nak? 
Whatsapp je: 0133363775


Yang mustajab tu memang wajib kena ada la kan. Yang tengah tu boreh, aku dapat masa review so jimat boleh guna untuk scrub badan masa dalam pantang nanti. Bau pun best! Bau herba-herba gitu. Yang minyak telon tu untuk si baby gebu mama. Aku memang suka betul dengan bau minyak telon tu dari masa Adriana lagi. 


Untuk jamu pulak, aku prefer nak sediakan sendiri macam ni. Rasa macam yang ni aku boleh telan. Nak buat banyak-banyak and simpan dalam botol kaca kan. Bila nak minum panaskan suam-suam. Banyak cakap sedap jamu ni. Masam-masam manis gitu. Lagipun kunyit, halia, asam jawa tu kan semua bagus untuk dalaman kita.


Cuma lani yang aku tak beli lagi cuma barut ja. Hari tu da habis masa kat kedai jamu tu. Ingat nak beli yang Sendayu Tinggi tu sebab yang tu lebau. Sesuai la dengan aku yang lebauuu ni. Dulu masa Adriana tak pakai n beli pun barut sebab kena cser. Hopefully la kali ni boleh beranak normal kan. Amin

Korang doakan ya aku boleh beranak normal kali ni. Seriau pulak bila pikir makin dekat due date ni. This week da masuk 38weeks dah. Orang cakap baby pun dah masak ranum dah. 

Mama is seram. Baby bila nak kuor?



You Might Also Like

11 comments

  1. semoga dipermudahkan ye bila tiba kelahiran nanti...

    ReplyDelete
  2. kalau amik ubat tu rasa yg modern kut..mcm shaklee tu mmg bole dipercayai
    bab2 makan tu mmg kena ikut tradisional lah sbb badan nak pakai lama cek oiii
    salah mkn nti urat2 kembang sakit awal sblm tua huhu
    papepun ikutlah masing2 punya style :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xlalu kak oi nak telan yg akar2 kayu punya air tu...
      Lagipun kesian ke anak kuning nnt...
      Sebab tu amik shaklee tu.

      Delete
  3. Moden utk dalaman.luaran tradisional..tak mampu rasa nak telan akar kayu bagai...
    Berpantang ambik shaklee full set berpantang..anak pon cepat lega kuning..mak nya pon sihat & yg penting tak sembelit.kihkihkih....



    ReplyDelete
    Replies
    1. Bersembor mnum air akar kayu last time..
      Huuu mak aih tak sangkaaaa teruk rasa dia

      Delete
  4. semoga dipermudahkan...
    bole simpan petua2 semua ni..kot2 la da rezeki nnt nnt ka..

    ReplyDelete
  5. ritu ms bpntang ambik Shaklee sbb ank kuning n czer(tkut nk bengkung pnya psl) tp lps abes pntg br telan segala jamu2 cuma mknn ja kena pantang btl2 ms dlm pntg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btul2..lagi2 kalau anak kuning..serba salah kita ni haa..makan panas skit..sian kat anak

      Delete
  6. As salam sis..just to share..sy dlu czer..tp ttp pkai bengkung sis..ambik yg bengkung lilit tu..kt bhgian jahit tu jgn ikat..hehe

    ReplyDelete