Cara Mengaktifkan Kad ATM /Debit Cimb untuk kegunaan luar negara

10:23 AM

Hai...
kali ni nak share untuk yang tertanya-tanya boleh tak guna kad debit CIMB kat oversea untuk swipe masa beli belah kat sana. Yalah, biasa kalau tukar kat sana biasanya exchange rate tu selalunya jadi lebih tinggi. so nak selamat moh aku share skit macam mana nak buat ya.

Senang saja, yang penting jorang kena ada ekses to cimbclicks account korang ya. So in my case, I'm using my current account (bisnes account mak  je!) so aku kena activate kan di bank sebab current account memang tak boleh nak activate kan function untuk E-commerce ya. memang kena go thru counter. Sila lah bawah cop bisnes korang ya. kalau yang pakai saving account boleh buat kat ATM machine saja ya.

So bila da selesai activatekan function E-commerce, pegawai CIMB yang incharge akan tanya korang nak diorang activate kan untuk oversea pnya ni ke tak. If nak diorang boleh ja, tapi temporary lah cuma 3 tahun saja, tapi dia cakap better aku buat sendiri so aku boleh set kan kepada FOREVER...HAHAH...PERMANENT la tu noks oi. Concern dia takut aku lupa ka, kang alih-alih time kat oversea tu punggah pulak debit card takleh pakai kat sana. Betul jugak cakap dia.

So better buat sendiri je lah kan. Senang.

Mula-mula macam biasa log in la ke cimbclicks korang ya.


P click kat Link account tu ya



So nanti akan keluar la Overseas Spending & Withdrawal



Next dia akan keluar macam ni ya.
So korang boleh la pilih nak yang permanent ka temporary ka.
Macam aku setting permanent terus ja. Senang skit kan.
Then click la SUBMIT tu lepas tu dia akan suruh kita request TAC num and masukkan TAC num in order nak activate kan menda alah ni. Ni kira memang wajib la ya TAC num kat mana-mana online banking pun kan.

So taraaa
Dah selesai satu bab dah.
semoga entry dapat membantu mereka-mereka yang takda credit card macam aku ni ya. Nak travel pun tak sakit kepala and tak berhutang pasni.





You Might Also Like

2 comments

  1. hehehehe on noted.. da share rupanya taadi scroll tepi. kena activekan la.. senang dahla xde kredit card..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes...senang dah pasni...xyah risau2 takda cc ka apa ka

      Delete