DIY Masker Jerawat dan Parut

9:52 AM

Sejak dua menjak ni jerawat tumbuh bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan. Hamboi2...
Mentang-mentanglah hormones sekarang tengah bercelaru...maka jerawat pun mula la bermaharaja lawak di muka aku ni.

Serius aku stress. Sampai nak make up pun jadi malas. Malas nak conceal malas nak cover itu ini...
Ehhh malas lah....
Tapi malam ni aku gatal jugak. Nak jugak make up ala2 barbie/ doll hat tak berapa nk doll sebab doll ni gemoks ya ampun.
Fuhhh.

Tangan bila da menggatal tu dia tak dapat la nak bendung kan. So meh la kita tengok jap hasil make up makjem malam ni merasmikan Nars Surabaya dambaan MUA di seluruh pelusuk doniaaa dan Nars Orgasms Blusher yang jugak memanjang selalu sold out tak hingat.

Bajet la nk barbie / doll look sangat ala2 MUA terkenal Alha...tapi mascara pun malas nak pakai. Lens lagi la jangan cakap. Fobia duk ada lagi.
Len kali kita test lagi.

Lepas ja dah make up lawa2 mcm ni mnyesal. Rasa nk tdoq dengan make up ni jugak. Sleeping beauty sangat la kan.
Pastu stress pulak nak remove make up sebab make up duk helokkkk lagi kannn....
Pastu takkan nak tdoq dengan make up kot.
A BIG NO OK!
lagi rosak la muka nanti Alia oi.

Bila da removed make up tadi stress tengok muka dengan jerawat n paruts jerawar. Ciss takleh jadik ni...

So marilah kita berspa di rumah saja.
Kita DIY saja mask jerawat n parut kita hari ni ya.

Bahan:
* serbuk kunyit
* serbuk kulit kayu manis
* 1 sudu makan air


Cara-cara:
1. Mix kan bahan-bahan di atas hingga sebati.
2. Then apply la di seluruh muka hampa.


Amaran: muka hampa akan rasa pedih skit. Sebab hampa tak besa tepek kan kulit kayu manis ni. Bila selalu repeat pakai, nanti lama2 ok lah.

3. Lepas da kering boleh la rinse dengan air na.


Ok da rinse muka dengan air rasa fresh ja. Muka ada la kesan-kesan kuning skit. Tapi takpa la by the time banguj pagi esok tu warna kulit akan back to normal balik.
Depa kata org India kata kalau nak bagi kulit macam Preity Zinta kena tonyoh kunyit. Aku syak Kajol wat treatment kunyit ni la satu badan dia. Cis takmau share langsung putih dengan kunyit. Ada duk kata dia duk dalan rumah ja tak mau bagi hitam.
Nampak nau nipu nyaaa....

Oklah harap2 hampa semua yang DIY masker ni dapat kesan yang mujarab la noh.
Seminggu wat sekali dua rasanya ok kot noh.

Ok lah gud nite.

You Might Also Like

6 comments

  1. bagus ni kak

    http://www.tashaqisha.com/

    ReplyDelete
  2. Lawa alia.. Alia mmg pandai make up pn..hehehe.. Yg masker tu nnti nk try.. Mana tau bole dpt kulit licin mcm alia jugak ke...heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hukhuk...
      Mna ada licin pun kak farah...
      Teruk kulit aloa skrg ni.kak

      Delete
  3. Boleh cuba buat yang masker tu insyaAllah

    ReplyDelete