Resipi Sticky chicken wing

7:06 AM

Nyummmm...nyummmmm
Tengok tajuk pun da telan ailio....
Cisssss.....

Ni lah padahnya bila duk tengok balik gmbaq2 dalam fon....



Abaikan pinggan yg comot momot tu....

Bahan-bahan:

*wings 6 pieces(potong dan asingkan bahagian kepak dan drumettes)
*Garlics 6 ulas(ketuk2 ja)

Utk blend( A)
* halia
*bawang besar

Untuk sticky sos:
*kicap manis
*sos cili
*madu

Cara:
1) panaskan minyak dan tumis garlic dan masukkan chicken wings tadi.
2) selepas 5 minit masukkan bahan2 yang dah diblend dan lepas tu masukkan kicap manis, sos cili dan madu
3) then masukkan air, kacau bagi tak hangit sebab madu tu akan buat menggelegak...kacau dan alih-alihkan wings tu sampai kuah tu jadi sticky...kalau nampak macam tak masak lagi...masukkan air..dan ulang sampai pekat...
4) nak lagi best lepas da pekat tu...bakar jap guna oven or pemanggang ajaib...takpun kalau malas sangat buh dalam microwave sat, set dalam 1.30 minit...
5) dah siapppp dah haihhhh....boleh ngapppp teruihhhh

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

3 comments