Petua: Nak bagi serapan tuala kembali seperti baru?

10:31 AM

Korang kan....
Pernah tak pkai towel....lama2 towel tu mcm absorption or serapan dia mcm da kurengggg skit????

Mesti pernah kan????
So korang watper?

Buang ker korng wat mcm mana????

So idea ni aku dpat bila aku kan pakaikan si Adriana ni ngan cloth diapers...so after a while mcm sebulan ke 2 bulan sekali ke aku kena stripped wash cd2 dia....

Apa tu stripped wash?
Stripped wash tu kekdahnya utk buang segala mak nenek detergent n ayaq kencing yg accumulate kat cd tu...

So same apply to towel la kan....
Cuma nya towel lgi cepat hilang absorption sebab ada accumulation detergent dgn softner kot ataih.....
Dan sebenaqnya...softner la yg pling wat cepat kurang serapan towel tu.....
Sbb tu dlm pngunaan cd....softner diharamkan sama sekali....
Cuma bila kita boh softner ni...towel tu bau lgi wangi n lembut gebu2 gutu.....

So macam mana nak revive kan blik towel tu????

Cara dia senang ja:

1. kumpul towel byk2 utk basuh sekaligus....
2. Buh detergent (kurangkan sikit potion dia) macam biasa
3. Then masukkan sabun sunlight/cuka/sodium bicarbonate.
4. Then set macam biasa la kalau korang basuh towel tu

Yer....senang kan????


Sodium bicarbonate yg hampa guna utk wat cekodok ni byk kegunaan dia selain utk memasak...cuci sinki dll.


Sama jugak dengan cuka ni...works like super cleaner!


Ni memang kegemaran kalau nk stripped wash cd adriana...bau wangi ja CD dia pastu

Hasil dia....



Towel hampa akan kembali absorp ayaq dengan jaya nya....

Tak caya ka???

Cuba la try sendiri...

Ok lah...Krabi Part 2 akan menyusul nnt....

Sorry naaa

Gud nite

You Might Also Like

0 comments