Urban garden katanya

9:47 AM

Ni semua pokok2 aku kat balcony....







Ada rose, ada pine, rosemary, cilantro,thai basils... anak pokok chilies..
Yang terbaru..aku da pindahkan balik pokok2 cili aku yang kat luaq rumah...dat side macam tak direct sunlight sangat..
So bila aku pos ke fb group ni...yang kebun dalam bandar ni...diorg ckp pkok cabai aku terbantut sbb kurenggg direct sunlight....

So dengan pantas...3 pokok cili aku sumbat dah kt balcony...makin penuh balcony aku...cuma nya...balcony aku tu...kalau panaih...panaih sgt...org utara kata panaih lit lit....

Kalau ujan lebat mmg kuyup la sebab direct depan apartment aku ni level aku kira xdak apa2 halangan...flat yg kt depan tu smp tgkt 4 jer...umah aku tgkat 6..so angin tu kalau mai mmg syiok la....

Pokok hydrangeas aku pun...aku da pindah mai kat balcony...harap2 positive la skit...berbunga la wahai cik hyrangeas intan payung ku....

Tapi aku rasa roses paling senang nak handle la sebab tahan lasak....tahan matahari...tak lembik n lemah gemalai yoo..

Impian tu...nanti nak letak rumput carpet kt balcony ala2 umah kok ping...heee...Amir pun tgh survey kata nya rumput carpet yg murah n berkualiti...tp tak tau la kontraktor sorg ni nak bgi quotation yang dia sendiri bayaq tu bilakan...ahaks....

Nanti...nak bubuh mcm bidai badi teduh skit...pastu letak kerusi n meja kecik...habuan nak lepak minum teh petang2 sambil layan novel ka apa ka....pastu buh pebbles skit2 kat bawah tu bagi rancak....


Fuhyooooo

Dan2 aku mmg da berangan gila nak beli rack besi yang kt ikea tu....ehhh bila ikea penang bukak ni???



My kind of fav ....sebab rumput tuh...ohhh jangan lupa ai kan suka kaler2 ijau ni...


Ranggi ja..tp maybe aku prefer kerusi yg biasa tu kot..or yg bulat tu jer...boleh sumbat bawah meja after that..



Ni pun mcm best...cuma beza nya..yg kat bawah kayu tu ganti ngn rumput carpet jer....

Oh encik somi....sila lah realisasikan impian wife mu ini

And to my lovely and fav flower....
My lovely hydrangeas...please be nice to mama....tolonglah berbunga ya sayang...mama harap sgt awk berbunga ya syg....
Mcam ckp ngn anak2 ja kan...hihi...
Ngan pokok2 ni kita kena penyayang2...cakap2 ngan diorang sama...jaga diorg macam jaga pets jugak..sebab diorg pun makhluk Allah n in fact depa ni akan berzikir sepanjang masa...so sedikit sebanyak bila kita tanam n jaga depa..pahala2 tu p kat kita jugak ye tak???

Plus..bagi aku...bercucuk tanam/planting/ gardening ni one of the way to release stress...tak guna banyak cost pun n kadang2 korang boleh guna..cth untuk masak ka apa ka...sbb tu aku suka tanam herbs jugak

You Might Also Like

0 comments