Pengalaman bersalin

11:30 PM

PENGALAMAN BERSALIN…

Cakap psal bersalin…semua orang pompuan yang mengandung mesti ada pengalaman masing2 kan…mcm aku ni…mcm ntah hapa2 ja experience aku nak deliver Adriana hari tu…
Aku beranak kan Adriana tu pun msa 37 weeks ++…dua minggu before that rasa nk patah2 ja pinggang aku…sekali satg dia siku la..tendang la mengeliat la…apa la..sekali2 ngn aku mngeliat...hoihhh….ingat part tu rsa nk putus pun ada pinggang tu…
Aku selamat deliver Adriana hari Selasa, 2 nd April…kul 1.37tgh hari…fuhhh….tu pun kena operate..tak merasa mak jemah nk push2…hoihhh…kenapa kena operate?nnt aku cita kesah tuh…
Hah..back to where I am tadi…before aku deliver Adriana…hari Jumaat tu masa keja…aku masuk half day ja…second  half aku blah sbb aku rasa da tak boleh blah nk keja…sakit pinggang..rsa sneak perut mcm nk *berak ja hah…memulas..hari sabtu plak dr tgh hari tu aku ajak husband p Queensbay..jalan2 cari barang baby lg sket2…mcm tau2 ja baby nk kluaq awai kan…padahal baru  30 March time tu walhal due date 19th April tu ha..jauh sangat larik nya…punya la berjalan2 bawak perut..nak bagi baby kluaq cepat punya pasai…tawaf la Queensbay…penat sket…duduk..pastu jalan balik…balik umah membongkang ja keja…esoknya hari Ahad tu..aku ajak amir balik kedah…sbb aku nk angah check aku n bgi MC kat aku..sbb aku mmg da tak lalu sangat nk keja dah…mmg aku selalu cakap ngan baby aku dalam perut please kluaq awai before mak ngah dia pegi jepun..please baby please…so sbb aku mmg da tak daya nk keja dah…aku pun decide la last2 minutes nk balik kedah ahad tu.,..walhal tak plan langsung pun nak balik tapi sbb angah kata dia nk bg mc and she need to check me first..then sbb tu la decide nk balik terus ke sana…alang2 kan..angkut la segala mak nenek barang baby ngn mama baby ni….penuh keta..walhal due date lambat ag tuh….lpas smpai ja umah kt jitra…duk malam tu laki aku pun balik la penang balik sbb esok dia keja kan…
So pagi esok tu p la hospital ngn angah terus dia check n seluk check kot2 la terbukak…padahal tanda semua tak turun langsung kot…angah cakap da bukak 4 cm…n tanya aku xsakit apa2 ka…aku kata dak…so bila aku kata aku tak sakit…angah suh aku balik dulu..makan dulu puas2 nk makan apa…pagi tu makan nasik lemak ngn mama lepas check..balik umah membongkang lg tdoq…then mama masak tgh hri bngun makan lagi…then ptg p hospital balik ngn angah since tgh hari tu dia ada kes ka pa ka kt hospital jitra tu…ptg tu check pun stil 4cm…n angah nya ada rasa apa2 ka…serius aku rsa sneak nk berak ja..tu ja….balik umah ptg tu angah belanja plak cendoi pulut seround..hoyeahhh…amir maghrib tu da smpi jitra dah balik…mlm tu siap p tgk wayang gi Joe lagi tau..pastu makan kuey tiaw kerang…balik dr kluaq tu ngn amir angah tanya ada sakit apa2 takkkk..stil d answer is NO….hahaha….
Esok pagi masuk hospital..p la ngn angah kat PAC hospital sultanah bahiyah tu…selok lgi…4cm lagi..hoi sakit oi selok2..cuba bayangkan kalau doc lelaki…malu wei..dah la tangan jantan lagi besau wei…pastu angah pecahkan ayaq ketuban..adoiiiyaiii sakit nya pun..xder la…xla sakit sangat…tp sakit la jugak..mnjerit manja gutu…angah pecahkan ayaq ketuban tu dengan harapan contraction makin kuat..dlm kul 9 kot aku da check in labour room…time sebelom tu aku cakap kt amir,aku tak kira..aku nk dia ada sebelah jugak time aku beranak nnt…cuakk dia..last2 mngalah n masuk jugak temankan aku…so  bila kt labour room tu..diorg bg aku ubat utk kuatkan contraction kalau tak slap aku…pastu angah awai2 lagi da request epidural kat aku…mmg best la aku kan dapat epidural…jap2 nurse mai check ada contraction ka dak..still my answer is no….then…sebab da lama n baby punya pulse rate jap naik jap turun…n bila check stil duk 4cm jugak…n no contraction pun…dlm kul 12.30 tu the doc…angah pnya kawen decided (angah refuse untuk sambut any family members yg nak deliver…xsmpai hati katanya…n some more kalau jadi apa2 she cannot bear the consequences) I  have to go for ceaser…oh no!time tu rasa nk teriak sangat….weiiii…aku nak beranak normal kalau leh…tap ink wat mcm mana..dri aku mbahayakan nyawa anak aku…redha lah…lega la amir dia xyah tengok aku  beranak….n masa csear hari tu pun kawan angah yg operate aku..angah kat sebelah tukang tengok n sembang2 ngn aku ja…pastu bila baby kluaq dia kidnap terus bwak larik dari aku…ok fine!aku dengaq ja anak aku teriak..
seriously aku mmg tak rasa lgsung contraction…braxton hicks aku pnya la kaw2 hari tu smpi kena admit kt hospital hari tu masa week 33…smpai ngat aku n ink beranak tak ckup bulan ka..haih la…rasa mcm tak thrill plak aku bersalin hari tu..orang lain meraung2 ke daung…aku muka cuak2 suam2 kuku ja…duk tunggu ja bila contraction nk kunjung tiba…sedeh la jugak sbb tak dapat deliver normal kan have to go for csear…mmg la best tak sakit..tapi azab lepas operate tu? Seminggu aku jalan2 terbongkok2 sakit oi…batuk n bersin pedo2..rsa mcm nk terburai perut aku bila batuk ker bersin ka..bayangkan aku operate appendix dulu pun rasa nk terbarai da urat perut aku masa aku batuk..ni kan pulak luka csear kan….
Sampai sekarang aku tak paham..mcm mana org boleh suka2 request nk go for csear? N kakak aku angah paling pantang kalau patient dia saja2 gatai p request nak csear padahal boleh  beranak normal ja Sbb bagi aku…tu lagi sakit nak mam…baby yg kluaq scara csear nil g sensitive berbanding yg kluaq normal wei..sebab tu kalau baby sakit ka apa..org mesti check beranak operate ke normal….kalau csear org mcm tak heran sangat…so harap sangat2 anak kedua n next aku dapat merasa nikmat sakit contraction n beranak normal macam orang lain….

Sekian laporan kejadian beranak saya hari itu…

You Might Also Like

2 comments

  1. hahaha..dah bukak 4 cm pon masih tak rasa sakit?? hebat la alia..akak mase bukak 2 cm pon rasa nak patah pinggang2..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak...serius x sakit...ingat tak yg alia duk sembang2 ngn akak hari tu...alia just sakit2 pinggang n rasa senak nk berak ja...darah tak trun lgsg...cuma lendir2 puteh tu 2 minggu before dat dah ada dah

      Delete