rezeki masing-masing kan

6:50 AM

well tergelak2 baca link seorang engineer ni yang duk kutuk2 golongan cikgu cikgi n counter back seorang cikgu ni...ok well said bgi aku dua2 mcm budak2...sebab apa...sebab satu yang si engineer liyana ni kenapa plak ko nk persoalkan kerja cikgu senang la apa la...hang tau mana keja depa senang?aku yg tgk status kwan2 aku yg cikgu dok update psai kepyahan nk didik anak bangsa tu hang ingat hang bleh handle kalau hang jadi cikgu?sudah la..aku pun keja kilang jugak..bwah aku ada 4 orang supervisor...21 orang technicians pun aku da pening kepala...ini kan plak nk handle budak2 wei...budak2 yang lagi2 tentu lagi byk ragam...tara hat yg tua ni pun da pnya aku stress dah...mana dgn machine lagi kalau problem nk kena deal...ni kan plak cikgu yg tentu2 keja dia hat tu ja...balik kena bwak blik keja lagi...hang suka ka kalau orang kata eleb keja engineer kilang senang ja...apa la sangat...p tgk2 line ada problem ka dak..pastu agak takleh handle panggil ja vendor...panggil ja maker...tu ja...mcm hat cikgu tu balaih kat hang la kan...hang pun tak suka kan?so xyah la hang nk persoalkan keja orang len tu senang...semua keja tu ada ssh masing2..ingat sket...jgn suka2 nk perlekehkan keja orang..hang buat keja hang...yang cikgu apa nama tu pun silalah buat kerja masing2...xpyah pkat nk membalas semua orang tau keja cikgu tu mulia...akak sendiri tak mampu dik oi nk jadi cikgu...abeh2 sangat akak nak ni pun akak mungkin minat jadi lecturer ja dik oi...sbb akak tau jdi cikgu mmg payah...akak mmg tak mampu...kalau ajaq budak U ni at least pandai2 la sdri ye dok?kalau budak sekolah...sekarang ni mcm2 kwan aku ckp...nk sentuh sket pun xleh...sentuh tu mksud aku mcm cubit ka apa ka...dulu aku kena cubit ka rotan ka ngn cikgu aku steady ja...sbb mak aku da habaq awai2 kalau aku ngadu ja kena pukoi ngn cikgu ka apa ka...nnt mak aku tlg tambah ag..kira add on la rotan kan aku kat umah...parents skrang da lain...semua tak boleh...kalau aku yang cengey ni mmg siap la kan...semua orang tau keja cikgu tu mmg ssh dik oi...xyah la nk layan si engineer liyana tu...maybe dia sdri jeles kot nk jadi cikgu tapi xdapat...
Mcm kalau aku ni..mmg aku marah kalau orang suh aku sajes aku sambung kpli utk jadi cikgu...sbb aku in d first place mmg tak berminat jadi cikgu..n kalau aku berminat...at d first place lagi dulu aku pilih education ovet chemical engineering....nk jadi cikgu ni bukan senang aku admit...kena bwak balik keja lagi kat umah...aku eventho keja kilang penat...kadang2 kilang or boss kol malam2 pun abeh sangat aku penat otak ja nk cri solution...ni kalau jadi cikgu nk kena check buku homework la apa la...semua la...n aku tau...aku takleh...bagi aku...keja mmg aku takkan bwak balik umah...tu prinsip keja aku...masa kat umah adalah msa utk family n santai...so dats aku cakap aku at the first place mmg takleh jadi cikgu...
N aku pun mmg sangat2 respek golongan2 cikgu ni...to engineer liyana oi..u r nothing if u didnt respect ur teachers...n anda jugak telah memalukan golongan2 yg bergelar engineer... to cikgu2 kat luaq sana tu...i respect u guys...xyah la marah2 lagi si liyana tu..dia pun da mntak maafkan...jgn la lemparkan komen2 yg bleh wat orang lain pndang korang sinis plak sebgai tenaga pngajar...sama ja peginya kalau ko pun kutuk keja dia...sama2 la kita muhasabah diri tu balik...xpyah terbawa dgn emosi masing2...
Ada sebab kenapa Allah jadikan anda cikgu...ada sebab orang ni jadi engineer...ada sebab kenapa orang ni jadi doctor ka apa ka....so sama2 lah kita berubah jadi yang lebeh positive bukan asik persoalkan rezeki orang tu orang ni...keja orang tu senang la...keja orang tu ssh la...

Sekian wassalam...

Published with Blogger-droid v2.0.8

You Might Also Like

0 comments