resipi kuih kapai terbang mini

6:45 PM

kuih kapai terbang mini ni slalunya fames sebagai kuih2 raya org kampung...
tpi sgt sedap kot....
belah utara panggil ni kapai terbang...belah selatan kol dis as tiram kot...
rsanya lah...semalam moon panggil...
aku pun pelik kenapa tok nenek tok moyang aku pnggil kuih ni kuih kapai terbang?
ada rupa mcm kapai terbang kah?
apa pun smlam since aku MC n boring nak mati tak tau nk watpa kan...
selepas ja sesi pergi ke jamban redha..
trus p clinic n serang tesco...
beli brang2 smua..mak aih...
dasatnya belanja...
mcm org da kawen ank 2 3 org dah....
rm200 aku terbang....
beli barang2 nk wat kuih raya la...
kurma cokelat badam la utk familia tersayang...
bla bla bla

apa pun dis d only kuih yg sempat wat semalam...
enjoy da pics bebeh...


bahan2 nya:
satu peket kulit popia... besaqqq pnyaaa....
bancuhan tepung gandum
gula...
susu tepung


cara2 nya:
kulit popia yg besaq tu...gunting dua...
and then gentel2 mcm ni...kt ujung dia lekat kan dgn bancuhan tepung gandum tuh...

pas da gentel....gunting mcm ni...

pastu goreng sajaaa....

pastu ...bila da pas goreng mcm ni la ghupa dia

masuk 3/4 sudu makan dula
sama ratio dia dgn susu tepung...

pastu gaulkan ja bagi smua kena....
and tadaaa
da siap pun....




You Might Also Like

2 comments

  1. owh ni ke biskut nye.. hihihi...

    ReplyDelete
  2. takda la nama dia biskut
    lebeh kepada kuih raya tradisional mcm kuih kapal terbang or tiram tuh...
    cuma bezanya guna kulit popia

    ReplyDelete