New Swedish Cafe At Ikea Batu Kawan

by Alia Farhan, 9:36 AM

 Hej!

Kalau sapa2 yang familiar dengan Ikea mesti recognised Hej ni kan. Hej is a Swedish words that means Hi. And for those yang memang kipas susah mati Ikea ni korang wajib la ke Swedish Cafe depa ni.


Untuk pengetahuan Swedish ni depa ada budaya FIKA atau dalam bahasa melayu nya mengopi. They will take a cup of coffee during the meeting as FIKA is more to their lifestyle.

Resipi Air Asam Ohsem

by Alia Farhan, 11:17 PM

 Assalamualaikum,

Hari ni dapat juga curi-curi masa untuk update blog walaupun sebenarnya hari-hari berazam nak update blog tau五. Semalam da missed ya update blog. Bzzzz五五五

Sebab semalam ada event dekat Ikea pagi tu..lepas tu pi shopping ikea sorg2 heaven sebab xda orang kacau nak lari sana sini..lepas tu xda orang buat muka tgk bini duk amik mood pikiaq nak deco2 letak barang ni barang nunkat mana..heyyy rimasss lahhhh kalau pi ikea tergopah-gapah u olls五五五

Blog Masih Relevan Ka?

by Alia Farhan, 10:55 PM

 Assalamualaikum,

Kadang-kadang terlintas juga di minda ni, blog ni masih relevan ka tak ya? Ada lagi ka maknusia rajin baca blog ya? Sebab kalau perasan sekarang ni more to trend video...so banyak la influencers yang lahir di tiktok dan ig. Tak kurang juga bloggers pun banyak da switch to ig sebab view dekat blog pun makin lama makin sendu.



 Assalamualaikum  semua,

Masih dalam mood raya kah? Kami masih dalam mood raya lagi. Kuih raya masih terhidang di meja kopi di ruang tamu. Baki kuih raya pun masih banyak di dapur. Seronok bila makan kuih raya sambil santai-santai di depan tv dengan suami and anak-anak. 

Obsessed with Shein

by Alia Farhan, 8:46 PM

 Assalamualaikum semua

Korang ada tak dekat sini plus size macam kami? Kalau ada masalah utama adalah nak cari baju-baju plus size yang cantik, trendy tapi stil menutup aurat kan. Sapa cakap orang berisi ni x boleh bergaya kan? Tapi kadang-kadang disebabkan tak berapa banyak pakaian plus size yang trendy kita tend to abaikan gaya untuk kita. Padahal kita pun boleh ja bergaya macam depa-depa yang kuruih tu kan云

Jenis-jenis Cili Kering

by Alia Farhan, 8:30 AM

 Assalamualaikum semua

Esok dah nak kena start rutin hidup macam biasa kan. Biaslah 3 hari cuti ni memang seronok. Anak-anak tak payah sekolah. Mak ayah cuti kerja and cuti jadi supir anak-anak kan. Maunya tak seronok kan

Aroma Eatery , Cafe Sedap di Penang

by Alia Farhan, 2:07 AM

Assalamualaikum 

Kali ni nak share satu cafe best ni dekat area Tanjung..orang Penang kata. Kira kawasan dia dekat kawasan yang payah nak parking la jugak. Ikut time hampa pi la kan.

Aku sebenarnya suka kalau cafe-cafe ni ada Asian2 fushion ni rather than hanya hidangkan makanan Western semata-mata. Sebab tu aku suka gila cafe macam Irama Dining, Lagenda Cafe ni sebab depa ada konsep-konsep gini. Kali ni aku nak share satu cafe ni nama dia Aroma Eatery. 

He & She Coffee Cafe, USM Penang

by Alia Farhan, 7:13 AM

 Ok la kali ni nak share sikit pasal satu cafe dalam USM Penang ni…so aku ni boleh kata hari-hari lah kan masuk USM kecuali weekend sebabnya Aishah tadika dekat dalam USM ni…so pernah la ternampak orang share pasal cafe ni..so aku pun bergegas la message Jumie @ Achi Keriau tanya the exact location cafe ni tang mana…

So kiranya cafe ni aku da selalu la jugak duk mai. Kopi dia sedap makanan2 n pastries dia pun sedap gak. So memang onz la kiranya.

Tips Memilih Rumah Sewa

by Alia Farhan, 1:40 AM

 Memilih rumah sewa kadang-kadang memeningkan kepala. Lagi-lagi kalau baru first time nak hidup sendiri lagi-lagi bagi fresh grad yang baru nak mula hidup sendiri. Tak kurang juga yang memilih untuk menyewa walaupun sudah berumahtangga disebabkan faktor lokasi tempat kerja yang sering berubah( relocations etc). Kita selalu dengar orang cakap rugi hidup menyewa ni, baik beli rumah sendiri and duduk. Tapi hidup ini tak seindah itu. Hidup manusia ni kan macam-macam corak. Kita tak boleh cakap what the best for us is best for others kan. So it’s never wrong to rent pun. Lagipun kos jual beli rumah ni bukan senang and murah.

How to Kekal Tenang ?

by Alia Farhan, 8:51 AM

 Bagus sharing ni. Simpan sini.


[ Bila Usia Masuk 40an-50an, Banyak Perkara Yang Perlu Kita Ubah ]


Antaranya :



1⃣ Bersederhana dalam bekerja, sebab kau kena lebihkan usaha mendekati Allah dan keluarga.

Genting Highland- Skytropolis

by Alia Farhan, 10:25 AM

 Assalamualaikum,

Cerita pun dah nak basi. Tapi tu la, antara salah satu tempat yang favourite kami anak beranak adalah Genting Highland sebab sejuk n best. Masa sebelum-sebelum tu pi rasa boring sebab Skytropolis semua tak buka lagi. Nk pun masa kami pi January hari tu pun outdoor tak buka lagi..geram ja tengok soft launch dia acah2 ada salji bagai kan五五五

Makanan Thai Sedap Di Penang

by Alia Farhan, 9:17 AM

 Assalamualaikum,

Sebab ramai kan duk tanya…kat mana kak alia makan makanan thai sedap ni?!!!Depa kata selalu sangat duk up layoq kan…

Takpa la kali ni kita reveal la kan…cuma x reveal la kt fb..sapa nak tau kena baca kt blog…hahahhahahahha 

 Assalamualaikum,

Sejak bela kucing ni macam-macam benda kami kena ambil kira sekiranya nak tinggalkan rumah lebih dari dua atau tiga hari. Kucing kami Si Ivy ni pulak jenis yang clingy dan cenggeng. Kalau kena tinggal ja mesti dia stress and bulu dia banyak yang luruh. Kesian dia.

Resipi Rendang Daging Pantas

by Alia Farhan, 7:11 PM

 Assalamualaikum…

Hari tu macam yang kita sedia maklum,terkejut tergempar  kita kena buat preparation raya kalut-kalut. Benda paling penting kalau nak raya of course la rendang kan. Tambah-tambah kalau rendang daging. Boleh termenung and tam tidur malam nak siapkan and tunggu daging tu empuk kan.

Big Bad Wolf Is Back To Penang

by Alia Farhan, 9:19 PM

 BIG BAD WOLF BOOKS RETURNS TO THE PEARL OF THE ORIENT  

Fans of Big Bad Wolf Books to savour 

“The Big Bad Box Sale – Midnight Madness” – for 14 hours & 11 days! 




Penang, April 27, 2022 --- Penangites! We’ve got fantastic news for you! The World’s Biggest Book Sale - Big Bad Wolf Books will be bringing thousands of its treasured books to the Pearl of the Orient, Penang Island at the end of this month!  

Selamat Hari Raya Aidil Fitri

in , by Alia Farhan, 9:35 AM

 Alhamdulillah..dah raya kita. Finally we got the chance to celebrate with our loves one again. Kalau sebelum ni MCO back to back kan..This year da boleh travel balik kampung kan. 

Alhamdulillah again and again. So greatful and thankful for that. And as expected raya 2nd or May…nasib tak dak la menggelabah sangat sebab rumah pun robot tlg cucikan..kita tinggal nak susun2 ja..masak rendang pun dalam presusre cooker..so everything is a bit easier for us.

Sebut pasal raya ja…aiii sat ja dah nak habis puasa.Macam baru ja hari tu puasa.hahahhah. Kormag kuih raya beli ka buat? Aku ni ikutkan malas nak buat. Tapi anak2 la duk ajak buat kuih raya. Kesian pulak kang nanti xda kenangan time kecik2 buat kuih raya kan. Sebab aku ada ja kenangan kecik2 dulu buat kuih raya dengan kakak aku buat biskut cornflakes ni. Kuih lain aku beli premix ja..add on butter and telur ja.. senang skit kan. 

 Assalamualaikum.

Dah masuk Ramadan yang ke 6 kan. Mengikut firasat aku ramai antara kita yang terkesan dik inflasi yang makin menjadi-jadi kebelakangan ini. Tak dinafikan nak makan kueytiaw goreng di kedai yang sepinggan berharga RM5-9 (mengikut varieti) di kedai kebanyakkan akan terasa bila terpaksa gandakan dengan 3 ataupun lebih lagi mengikut bilangan anak-anak kan. Memang terasa peritnya. Itu belum lagi masuk air yang diminum. Air kosong pun dah lama lima puluh sen kan.

 Assalamualaikum 

Macam mana so far dah puasa 4 hari ni?ok tak semua? Hopefully everything is ok utk semua orang kan. Korang ada yang plan nak makan-makan buka puasa dengan colleagues ka family ka best friends ka? Ada tak? Kalau ada meh aku nak rekemen kan sikit satu tempat best di Penang ni.

Assalamualaikum..


Hai semua saja la nak review jugak walaupun dah lama and basi dah pi sana. Ni cerita masa kami Road Trip kami yang bermula dari Penang ke Kelantan ke Terengganu ke Pahang ke Johor ke Melaka ke KL dan ke Pahang balik( Genting Highland) masa bulan satu dulu. Yes memang cerita dah lapuk tapi nak cerita jugak sebab dis kedai memang wajib masuk dalam cerita di blog aku.

Frozen Food For Ramadan

by Alia Farhan, 1:12 AM

 Assalamualaikum 

Hari ni dah 1st of April. Tinggal satu hari ja lagi nak sambut ramadan. Can’t wait . Rasa excited sangat.

Seminggu ni rasa lemau sangat sebab malasnya lah nak pi beli n restock bahan untuk memasak kan. Allah ja tau lemau tu macam mana.. tapi gagah jugak la ke market n ke lotus untuk beli apa yang patut.

Meggi Goreng Simple Terlajak Sedap

by Alia Farhan, 9:47 AM

 Kat sini ada peminat meggi goreng dak? Macam kami suka sangat meggi goreng dekat mamak. Tapi x semua la kedai mamak yang best kan. Kalau dapat yang best tu…asyukkk ja.

Kat rumah ni pun sentiasa beli meggi kering yang kosong tu banyak sebab senang kalau anak2 lapaq ka time minum petang ka or xda idea ka nak masak apa…so moh ler kita leburkan mee ni buat meggi goreng ja.

Progress In Life

by Alia Farhan, 11:10 AM

 Why do some people hate other people progress?

I’m not sure how others feel..but sometimes some people is unhappy to see other people progress..tak paham la..kenapa kena ada rasa tak suka tengok orang lain ada progres dalam hidup dia. Do you expect other people life stagnant and mendatar ja? Can’t we just be happy for them?

Movie Review : A Simple Favour

in , by Alia Farhan, 9:03 AM

Hai hampa semua…:

Masa kami quarantined hari tu macam biasa la kami kan dah bertalak dengan ASTRO… so kami hanya melanggan so Netflix ja…so macam biasa kita layan Netflix ja lah…

Salah satu cerita yang kami tengok adalah A Simple Favour ni…lakonan Blake Lively, Anna Kendrick and our handsome guy from Sarawak, Henry Golding (cingggg sangat).

 Hampa pernah dengaq dak ice cream Inside Scoop? Ice cream ni makin lama makin hot…biasa yang hot tu ice cream mcm Baskin Robins dengan Hagen Dasz kan…tapi tell u what this ice cream have a place on our family’s heart. Aaaa gitewww


Ni dark chocolate butterscoth. Sedap nyahhhh! Tak silap aku kalau guna cone ni RM10.90 macam tu..kalau dalam cup tu ja lagi murah

 Sedar tak sedar makin lama makin kertu diriku ini. Lepas tu sekarang ni paling malas gila nak make up tebal-tebal. Dah more to pentingkan penjagaan kulit lagi. Skincare is my new zinggg.

Lagi pulak sekarang ni asyik pakai mask ja kan lagi la malas gila haku nak make up. Hari tu masa kat Sabah kulit agak burn ya walaupun da pakai sunscreen. Ya lah tak rajin pulak aku nak apply setiap jam kennn五 

 Assalamualaikum 

Well dengan kos sara diri yang makin meningkat naik ni one of the way to berjimat is by cooking our own food. Nak tak nak memang kena masak la kan cerita dia. Paling senang kalau dah malas nak masak..buat nasi goreng ja. Menu yang anak2 suka and never say no.

Masak masa travel

by Alia Farhan, 9:57 AM

 Orang kata tekak orang Kedah n Penang ni dah jatuh kategori super premium…aaaa gituhhh..tekak cerewets..mungkin ya mungkin tak… aku dibesarkan dalam midle income family…nak kata makan meeah tu tak pun..nak makan KFC setahun sekali ja masa kecik2 dulu…itu pun kena bawak balik report card 3 beradik time tu semua A kecuali muzik tak A mak aku cakap tak kezahhh sebab dia bukan nak anak2 dia jadi ahli muzikkkk pun不

Growing up masa tu aku diajar ja untuk makan apa yang mak aku hidangkan di atas meja.. masa kecik2 aku rasa lauk yang paling aku tak suka adalah gulai/kari tu sebab almost everyday lauk tu..hahah tapi sekarang kawen dengab orang Penang..hari2 kari no problem..eh tipu! Laki aku pun kenot go kalau hari2 kari五

Nothing feels like home

by Alia Farhan, 4:09 AM

 Assalamualaikum,


I’m back after a long holiday with my little family. Little dis i know, eventho we enjoy vacation…we also miss our home a lot. The moment we opened the door, everybody said fuhhh nothing beats our comfy home…

Bestnya bila da sampai rumah..ada satu macam feeling yang susah nak digambarkan…i love how it feels..not only me…satu family pun rasa rindu dekat rumah…hahahha…

Vacation, A Good Theraphy

by Alia Farhan, 9:20 PM

 Currently in a vacation mode 


Benefits of having vacation:



1. Improve mental health.

 

Tengah trending cerita ni kat @netflix based on true story ya..of a total fake不



Memang best cerita dia..cerita dia pasal Anna Devley/Anna Sorokin ni bein a fake socialite n tipu bank/hotels etc utk mgambarkan dia ni seorang yg high reputations in med soc..everything yang dia show dekat instagram dia for the sake sebab nak org recognized dia as socialite mcm ala2 Paris Hilton semua tu and she nailed it…

Should Every Home Invest in WIFI?

in , by Alia Farhan, 5:40 AM

Introduction

 WIFI is a type of wireless technology that transmits data using radio waves. WIFI opened up a new dimension in internet access when compared to traditional Ethernet connections. WIFI networks are unquestionably simple to set up and utilize. Even before selling wireless LAN cards to their clients, most businesses install them in their computers.

 

However, before investing in WIFI networks at home, you need be aware of the benefits and drawbacks, therefore check out this comprehensive guide on WIFI by Reviewhub for better understanding.

Positive Covid , Kekal Tenang

by Alia Farhan, 10:03 PM

 Assalamualaikum 

Rasanya sekarang ni sana sini kawan2 kit or ahli family kit positive covid kan..tanbah2 musim omicron ni..sat ja da spread merata2. Aku la salah sorang nya yg dapat dari suami..suami pulaj dapat dari kawan..:nasib anak2 negative sepanjang tempoh kami berdua positive hari tu..memang kuasa Allah kan…padahal kuarantin pun macam tak kuarantin sangat pun kalau dah nama pun kuarantin dalam rumah ni..Tmbah2 dua2  beradik tu memang manja dengan kami berdua.



Succi Spa, Medispa Terbaik di Penang

in , by Alia Farhan, 10:53 AM

 Assalamualaikum 

Hai pejam celik dah nak habis bulan 2 dah..macam baru ha masuk 2022 tapi eh dah nak masuk bulan 3 dah…walaupun banyak krik2 di blog ni tapi masih kekal active di Ig dan masih maintain kuat merempan di Facebook..biasalah Facebook kan tempat org tua2 kertu merempan kan…dekat Ig kita potray yang indah2 aja..ehhh五五五

 Assalamualaikum 

Lama tak berupdate blog ni…limited betul masa nak hadap blog ni..haihhh..January 2022 had been an awsome month to me..seronok sebab bulan Jan ni la kami road trip dari penang turun ke pantai timur then ke selatan n pusing balik ke Penang…total road trip adalah 10 hari..memamg 10 hari yang best untuk kami sekeluarga. Tapi hari ni bukan nak cerita pasal road trip tu..ni nak cerita pasal jalan2 kat Perak hari tu. Lepas dari Kellie’s Castle tu kami terus ke Ipoh and singgah di Plan B. Fuhh boleh tahan ramai umat manusia ya.

 


Malaysian Meteorological Department (MET Malaysia) telah mengeluarkan satu infografik mengenai 1 RUMAH 1 BEG KECEMASAN.

Beg kecemasan ini perlu diletakkan di bahagian yang mudah dicapai apabila berlakunya segala jenis kecemasan yang tidak dijangka.

Cara Buat Daging Kering

in , , by Alia Farhan, 3:45 AM

 Disebabkan ramai gila tanya daging kering tu daging salai ka daging apa ka apa ka…

Meh sini aku nak cerita sikit pasal daging kering ni…macam ikan kering…sotong kering mhupun udamg kering…daging kering ni adalah daging yang dikeringkan dengan kaedah pengeringan dan dijemur di bawah cahaya matahari ya.




 Kali ni nak up pasal resipi pulak lah…kita alternate2 skit and buat kepelbagaian dalam blog ni kan…nama pun lifestyle kan…so semua genre kita tapau…ada aku kesahhhhh kekdahnya gitewww laaa kannnn

Kali ni nak cerita pasal makanan kegemaran aku…sambal kering…buat pulak guna daging kering….fuhhhh dapppp nyaaaa takyah cerita la kannnnn…Memang lauk menjahanamkan diet ni‍恫‍恫‍ ni pun sebab maktok buat daging kering bagi…maka jom lah kita buat bagi perabih不不不

 Sambungan dari cerita sebelum ni…yg unplanned trip ke Perak hari tu….dari Teluk Intan kami turun ke Ipoh dan singgah di Kellie’s Castle…

Kellie’s Castle ni antara bangunan bersejarah la jugak di Malaysia ni kan. Dibina oleh seorang Scottish Man yang datang ke Tanah Melayu zaman2 British tu.


Cantik betul istana dia ni
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS