Cakap pasal ikan keli ni... Ikan keli antara favourite aku la jugak. Suka sebab ikan keli ni murah.. Lepas tu sedap pulak tu. Goreng saja sedap.. Bakar pun sedap.. Haaa semua pun sedapppp.... Buat keli berlado lagi sedap. Ada peminat ikan keli dekat sini tak? Hampa suka makan keli ni masak apa? Aku memang hantu keli berlado.. Sedap uiiii.... 



Nak buat keli berlado ni pun senang ja.. Kalau dulu ya lah malas nak buat keli berlado ni sebab bila nak goreng tu bercinta asyik terpercik and meletop merata ja minyak dia tu walaupun dah salut tepung ka letak asam keping dalam minyak ka.. Tetap struggle wei nak goreng diaaa... Hahhahah

Cara dia macam mana? 

Guna ja air fryer tu kalau ada! Kahkahhhhhh.. Harus paham  and maklom aku suka beli gadget yang memudahkan hidup aku ya. Cuma thermomix tu out of budget mak nak.. Lagipun da xmuat dapoqπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Cara nak dapatkan texture ikan keli yang garing guna air fryer pun senang ja. Guna aluminium foil.. Then letak ikan keli dalam tu.. Lepas tu tuang sikit minyak kat atas ikan keli tu and aluminium foil sekeliling ikan keli tu sikit... And then ko brush ikan keli tu dengan minyak guna silicone brush yang orang duk baking tu.... 

Masa duk fry dia tu boleh jenguk2 and brush oil dekat atas keli tu.. And kalih keli tu and  ulang buat sampai la dapat texture keli  garing yang hampa suka. 

Untuk bahan-bahan berlado jom kita tengok apa yang aku pakai ya. 

*2 batang cili besar merah
*3 batang cili padi merah
*7 batang cili padi hijau
*1 biji bawang besar (kalau size sederhana guna 2 biji) 
*7 ulas bawang putih 
Minyak untuk menumis
Sekeping asam gelugor
Garam
Gula 
***maggi cukup rasa

Cara-caranya:

  1. Masukkan kesemua bahan-bahan bertanda * ke dalam chopper atau blender. (aku pakai chopper ja sebab malas nak keluarkan blender.. Sapa rajin nak tumbuk ikut sukaaaa). Kalau guna chopper tarik sissss(semongkooo) sampai la dapat texture yang hang nak.... Sama la dengan blender... Blend la ikut taste hang nak texture dia macam mana. 
  2. Sementara duk tunggu ikan keli hang duk bergoreng tanpa letup dalam air fryer (tips aku da bagi dekat atas dah), boleh la start masak kuah berladonya. 
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang da selamat di-blend tadi... Kacau-kacau dan masukkan asam keping dan sedikit air. 
  4. Masak la sambal ni dalam 15-20minit sampai bahan-bahan cili tadi tu masak. Kalau kering boleh tambahkan air ya. 
  5. Dah nampak pecah minyak elok, boleh la perasakan dengan garam, gula dan maggi cukup rasa kalau suka. Bila rasa masam, pedas dan manis tu dah balance dah boleh masukkan ikan keli air fryer hampa tu... 



Cantik tak kejadian ikan keli air fryer mak tu?! 


6. Da tiappp.. Boleh da angkat hidang dalam pinggan ya...


Makan macam ni menambah oiii... Sedap sangat-sangat... Favourite anak2 ikan keli berlado dengan maknya... Apaknya tak makan ikan keli... Selamat tak payah nk berebut dengan apaknya.. Berebut2 dengan anak2 nya pulak πŸ˜‚


Senang ja kan buatnya... Tak susah pun... Kalau nak kena mngoreng guna kuali tu memang bercinta la.. Makan kedai ja lah senang.. Tapi masalahnya musim2 pkp ni paham2 lah kan 😒










 Ada peminat Kdrama dekat sini? Kalau korang peminat Kdrama dekat sini mesti hampa akan selalu tengok yang orang korea ni kalau depa makan.. Depa ada banyak gila side dish... Kimchi la.. White radish kimchi la.. Taugeh celur sesame la.. Salad timun pedas la and macam-macam lagi. Kiranya side dish saja da penuh meja haaaa...

Kalau kimchi kita selalu tengok kan.. And nak beli pun banyak supermarket ada jual yang ready made tu... Kalau yang salad timun pedas korea atau Oi Muchim tu buat sendiri ja sebab senang ja and ready to eat terus.. Tak payah nak peram2  ka apa ka.


Oi Muchim yang nyums.. Ratah saja pun sedap kome oii.. 

Jom lah kita tengok bahan-bahan yang digunakan ya :

1 batang Japanese cucumber
1 biji bawang merah dipotong halus
Daun bawang yang dipotong
2 ulas bawang putih dicincang
2 tsb kicap soya
2 tsp cuka putih
2 tsp hot pepper flakes
2 tsp sesame oil
2 tsp biji bijan yang dah disangai
1 tsp gula

Cara-caranya:

1. Potong timun jepun korang bulat2. If nak potong semi bulat lepas tu pun ok. 
2. Masukkan timun yang dah dipotong ke dalam big bowl. 
3. Kemudian masukkan semua bahan-bahan di atas ke dalam mangkuk bersama-sama timun tadi. 
4. Gaulkan kesemua bahan serata supaya timun tadi diperasakan dengan bahan-bahan tadi. 
5. Ok da siap.. Boleh la masukkan ke dalam mangkuk yang lain untuk kemasan. 


Sedap ok.. Sumpah tak tipu. 


Buat pulak dishes lain ala-ala korea... Kimchi jigae... Yang lagi satu tu pakai main hentam ja konon-konon ala Korea la kan sebab guna elemen-elemen masakan ala korea. 

Apa masakan elemen ala korea ni? Selalu yang aku tengok kalau orang korea ni bila dia masak... Chilies flakes atau serbuk cili tu element penting dalam masakan depa. Semua nanti nampak merah-merah ja. 

Nampak macam pedas kan sebab merah-merah ja.. Tapi tak pun.. Sebab bila cili ni dimasak betul-betul takkan rasa pedas mana pun... Biasanya gabungan pedas masam... Adalah element masakan korea. Kalau Malaysia ni macam orang Melaka la... Suka pedas-pedas and masam-masam  ni. 

Senang ja kan nak buat Oi Muchim ni... Tak complicated pun macam nak buat kimchi. Hahahhah. Sapa yang suka makan masakan Korea boleh la cuba buat Oi Muchim ni ya. Memang simple sangat. Tapi sedapppp.... Husband aku pun meratah hari tu. 









Rindu Nak Makan Dekat Kedai

by Alia Farhan, 1:56 PM

 Ada yang macam aku tak? Rindu nak makan dekat kedai macam dulu2 πŸ˜‚

Baru-baru ni rasa rindu gila nak makan Siakap Laprik. Selalu makan dekat kedai2 tomyam kan... Kali ni mau xmau kena la buat sendiri kan. Tahap kerajinan kena lah tinggi berbanding biasa kan πŸ˜…

Tapi xpa. Yang penting boleh feeling2 makan macam dekat kedai tomyam pun dah ok kan.. Apa boleh buat...sekarang tengah lock down kan.




Feeling sangat macam makan dekat kedai. Siap plating pun buat ala2 dekat kedai kan... 

Buat macam ni lepas tu gu kan pulak dengan tomyam campur.... Fuhhhh sedap tidak terkata yaaaa... 😜😜😜😜



Ikan ni besar ya beli dekat tesco/lotus ja. Baru dalam RM10.90 mcm tu. Ni kalau dekat kedai tomyam yang besar macam ni busuk2 kena RM40 kot. 

Tapi takpa janji licin semuanya. Ingatkan besar ni nanti tak abih ya. Sekali licin wakkkkk.... 




Ikan licin.... Tomyam pun licin... Tu ja lah nak cakap... Tiada pembaziran di situ...lepas ni boleh buat  siakap steam limau pulak.. Miang pla ke... Memang perasan.. Anak2 aku kalau buat yang ikan macam ni memang laju jaaaaa... 

Mama ja malas sikit nak buat siakap macam ni sebab kalau yang kena goreng-goreng ni sebab kena pakai minyak yang banyak. Paham+paham la kan nak kena deep fried dia tu macam mana kan... Tapi ok la asalkan habis makan... Xda la pembaziran di situ... Dah syukur dah sangat-sangat. 

Korang tak rindu ka nak makan dekat kedai macam dulu2? Cepat la habis covid ni..kesian tengok orang2 yang terjejas. Sedih baca hri-hari da kes bunuh diri. Semoga Allah lindungi kita semua ❤️❤️❤️


Maggi Asam Laksa

by Alia Farhan, 10:27 PM

 Hari tu a nite before my husband kena outstation atas urusan kerja.. Tengah duk pillow talk tibehhh lapaq pulak kan... Biasa la kan.. Tengah2 malam saka masuk. Mula la lapaq bagai...

Tiba2 husband cakap u know what.. I kinda hungry... Jom makan meggiπŸ€”

Aku pun on ja lah... Tiba2 dah terbayang kesedapan maggi asam laksa...

Oh sedapnyaaa....

So apa lagi lepas ketung ketang sat kat dapoq... Dah tiappppp



Feeling2 korea betholllll lahhhh... Siap masak dalam periuk korea ni lagi haaa... 

Kebetulan masa dinner malam tu aku buat kueytiaw sup.. So ada la kuah sup lebih kan.. Aku guna as based kuah maggi asam laksa ni... Lepas tu geram tengok kaler tak bangkit... Aku letak chilies flakes dalam kuah tu... Lately jadi mcm orang korea obsessed dengan chili flakes n chili powder pulak dahhhh... Penangan duk tengok vlogger Korea masak πŸ˜‚

Ni satu bungkus maggi asam laksa ja ya.. Aki letak filamen ketam tu.. Isi ayam dari sup ayam tu.. Rincik2 sikit and then masukkan sayur apa yang ada... Tengok2 dah banyak pulak jadinya.. Ok la tak la rasa bersalah makan maggi banyak kan... At least 1 peket tu share 2 orang kan... 

Sedap makan mcm ni sebab berebut2... Teringat zaman dekat Uni dulu masak makan meggi ramai2 dalam multicooker tu.. Pastu berebut2 makan sambil tengok cerita korea.. Tak cukup topup lagi meggi.. Kadang2 sampai 3 x round baru nk kenyang... 

Masing2 nanti letak maggi masing2 untuk dikorbankan makan beramai-ramai dalam multicooker... Nikmat berebut2 tu..yalah duduk hostel kan asyik lapaq ja.. Selalu akan buat perangai ni waktu time malam weekn.. Sebab time tu la time releks skit sebab esok ya takda class n tak kalut kena siapkan assignment or tutorial ka lab report ka... Heaven bila ingat balik kenangan-kenangan ni... 

Tu belum lagi waktu diploma dulu laki aku tengah2 malam lapaq mintak aku buatkan maggi.. Sebab aku memang jenis buat maggi bertumis.. Letak teloq.. Paling2 busuk.. Dried shitake mushroom tu mesti ada utk letak dalam maggi masa zaman study. Agaknya sebab tu la kot laki aku suka aku kan.. Pandai masak even masak maggi pun another level.. Takmain la maggi buh perencah n teloq ja πŸ˜‚

Kalau budak bilik aku tu.. Sekarang ni msg rindu la maggi cuka kak alia tu.. Kami buat tak jadi.. Hahahha... Buat maggi pun ada teknik ya uols.. Baru another level πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

Lastly aku geram la kalau nak beli Maggi ni.. Kenapa la diorang ni xleh buat satu pek 5 bungkus tu buat perasa lain2 campur ehhh.. Stress makkkkk nokksss.. Nak makan yang kari..asam laksa..itik...dah kena beli asing2.. Matilamaknakkkk nak.. Ehh tapi aku paling suka megi jenama Mamee... Maggi suka yg pedas giler ayam bakar tuuuu😍😍😍


 Hai semua... Rasa mcm lama gila ja tak update blog ni.. Dah bersawang dah pulak... Hahahhaha... Tapi takpa... I'm trying my best to update it frequently.

Baru-baru ni ada buat Mee Goreng Udang.. Kes tengok Ig Rita Rudaini buat mee goreng basah-basah sikit. To be frank... Aku ni ada fobia sikit dengan mee ni sebenarnya. Dulu masa kecik2 aku tak suka makan mee goreng and bihun goreng... Mee goreng tu sebab dulu kecik2 selalu makan mee goreng dekat kantin ka rasa dia macam rasa kapur2 skit... Adoiii poting stim betul la... Rasa mee yang tak masak betul2 sebab stil rasa kekapurannya. Lepas tu rasa la perut kembung lepas makan mee goreng tu..fobia!

Kalau bihun goreng tu pulak fobia dia sebab masa aku duk sbp dulu... Bihun goreng dekat dm tu Allahu... Rasa mcm dawai and kadang2 ada rasa pahit macam hangit... Sampai sekarang aku boleh ingat lagi d taste and d smell.. Gila melekat dekat otak akuuu...

Fast foward bila da makin kertu ni da pandai masak sendiri idok ler gedik2 nak fobia menda dah... Dah pandai kannnnπŸ˜‚ but still my mee goreng kenot beat my sister punya kesedapan mee goreng. Kalau dekat rumah my mom tu... Speciality aku adalah kueytiaw.. Be it kueytiaw sup ka goreng ka.. Dats my jammmm... Kalau kakak aku memang mee goreng dia padu gilaaa... Kalau mak aku pulak bihun goreng dia padu terukkk.. Sampai lani xdapat nak tiru lagiiii πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯

So untuk mee goreng ni memang aku cilok cara kakak aku la kan... Alhamdulillah makin lama makin improved la...



Alhamdulillah sedap! 

Jom lah kita tengok bahan-bahan and caranya:

Bahan-bahan :

Sepeket mee brand Gardenia, Numee
1 sudu makan bawang besar blend
1 sudu makan bawang putih blend
3 sudu makan cili blend
2 sudu makan sos cili(aku pakai cap Maju/Arnab..2  Brand ni best sebab sos dia padu teruk.. Sedap buat goreng mee) 
1 sudu makan sos tiram
1 sudu kicap manis
Sedikit minyak bijan
Kubis yang dah dipotong
1 biji tomato dipotong 8
Udang
Sedikit isi ayam (bahagian dada) 
Daun selasih (nak bagi bau wangi and potong bau mee) 
1 batang lobak merah dipotong panjang2 
Gula 
Garam
***maggi cukup rasa
Daun bawang
Bawang goreng 

Cara-cara:

1. Panaskan minyak... Tumis bawang merah dan bawang putih blend ke dalam kuali. 
2. Bila bau dah naik, masukkan cili blend, sos cili, sos tiram, kicap manis dan sedkit minyak bijan. Kacau sehingga sebati. 
3. Bila kesemua bahan tadi sebati.. Masukkan ayam dan carrot.... Dan masukkan mee serta daun selasih.. 
4. Kacau mee sekata dengah kuah yang disediakan tadi. Kalau tak bersalut mee tu tambah air ya,biar mee tu bersalut dengan kuah.
5. Guna api kuat time nak kacau mee ni supaya ada rasa char-char dekat sini. Kemudian masukkan kubis,tomato dan udang.
6. Kacau sekata kubis,tomati dan udang dengan mee tadi. Kemudian boleh rasa, kalau tak cukup rasa boleh tambahkan garam, gula atau maggi cukup rasa kalau mau. 
7. Bila rasa dah ok.. Boleh la tutup dan hidangkan ke dalam mangkuk yang cantik. Boleh la garnishing dengan daun bawang yang dipotong dan bawang goreng.


Dah tiapppp.. Senang ja kannnn... Aku suka pakai Numee Gardenia ni sebab memang tak rasa kapur /acid boric tu. Memang good product by Gardenia betul. Suka sangat. 


Makan dengan telur goreng gedek2 macam ni memang umphhhhhh gila... Sedap beb... 
Ni kalau letak sawi lagi cantik.. Tapi sebab aku takdak sawi.. So aku tak letak la... Hampa kalau ada.. Letak ja.. Lagi menarik warna dia nanti... 

Oh ya... Aku memang sejenis manusia takkan masuk udang or sotong awal2 ya sebab aku taknak sotong or udang aku overcooked and kecut. Other way aku buat kalau rajin adalah goreng dulu dengan minyak.. And then keluarkan dulu.. Then follow step2 yang aku cakap tadi. Tapi biasa yang tu buat kalau udang yang tak buang kulit lagi la kan... Ikut la mana rajin... 
Yang penting udang tak kecut and stil nampak woww gitohhh... 

Oh ya peel aku kalau makan mee ni aku kena makan mee yang tak nampak kuning2 warna dia tu... So far yang aku tak makan mee sup and mee Singapore.. Ntah rasa takleg telan sebab duk terasa macam mee mentah tak masak lagi and rasa kapur.  Tiba2 rasa perut nak bloated πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ 








 


Heloo hampaaa...

Confirm hampa semua suka masak spaghetti kan di kala-kala lock down kena bertapa sendiri dekat dalam rumah ni kan? Spaghetti ni pun versatile kan.. Boleh masak macam-macam cara.. Carbonara boleh... Marinara boleh.. Aglio olio boleh.. Bolognese pun boleh.... 


Macam dekat rumah ni kami semua penggemar Aglio olio.. So senang la mak depa ni nak melayan permintaan nak Aglio Olio tu.. Sebab senang and mudah. 



Aglio Olio seafood


Aglio olio with aubergine 

Haaa.. Memang pentegar Aglio Olio kan... Sedap sebab rasa pedas2. Tekak melayu kan.. Nak gak pedas rather than masam2 tomato aja πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Tapi masalah aku satu ja bila buat spaghetti ni aku tak pandai nak bajet banyak mana nak kena masak spaghetti tu kan.. Ya la. Benda tak masak lagi kan. Mana kita nak tau.. Kalau nasi tu.. Beh la bajet... 2 cup kecik tu untum sekali makan 4 beranak kami kan...kalau spaghetti ni mcm mana pulak nak buat. Memang selalua terbuat lebih kan sebab tak reti nak bajet.

Sampai la ada satu time tu aku tengok AFC channel.. Dia ajaq guna ruas jari kalau nak tau banyak mana untuk portion sorang makan.. Dua orang and 3 orang... 


Credit to Google. 

So lepas ja dapat tips guna ruas jari ni... Macam masak nasi guna level jari gak kan... Ni pulak mcm ni ya... 
Kalau macam aku untuk 4 orang makan.. Biasanya aku guna yang 3 orang ni ja.. Sebab 2 orang lagi si kenit tu consider la macam sorang makan.... 

Lepas daripada tu memang guna tips ni ja untuk masak spaghetti... So far kira ok la portion dia.. Kalau ada lebih pun sikit ja.. Tak banyak macam selalu la kan... So takdak la banyak sangat pembaziran tu. Biasa yang lebih2 tu skit ja.. Sorang skit ngap.. Habis la dia... 


Aduiii sekarang ni teringin pulak Aglio olio seafood macam ni 😭😭😭😭

So nak tanya.. Hampa guna method apa untuk sukat kalau nak masak spaghetti ni? Ka main hentam ja macam aku dulu-dulu? πŸ˜… 











 Assalamualaikum...

Hai hampa semua... Tengah busy pdpr anak2 ke? Boleh terlondeh kain-kain bila pikiaq nak kena hadap benda ni lama lagi kan...but what to do... Kita terpaksa hadap jugak kan benda ni...

Stress memang stress.. Bukan kata mak2 ja stress.. Anak2 pun stres ya.. Dalam keadaan sekarang yang diorang takleh pi sekolah.. Belajar berdepan dengan cikgu-cikgu... Takleh jumpa kawan2 seperjuangan untuk bercoleteh dan bercerita.. Kesian sebenarnya dekat diorang ni.. Fasa energy tengah full kan..kesian terpuruk dekat rumah ja...

But it's okay.. As mother.. Kita kena la creative kan... Tambah duduk rumah kayangan atas langit ni xboleh la nak biar bagi main dekat bawah kan. Lock down kanπŸ™„... Sebab tu baru-baru ni ternampak ada membe aku order DIY cupcakes kit kat anak dia.. Terus aku pun order 1 set.

Actually anak2 aku dah lama ajak aku buat cupcakes n deco2 cupcakes ni.. Tapi aku bab2 ni failed la skit kan... Nak buat cream2 semua ni bukan kepakaran aku πŸ˜…... So bila nampak ja ada orang jual DIY Cupcake Kit ni terus la order kan...



Jom start deco! 








Kemain tau masing-masing kusyuk deco


Malam tu aku bake cupcakes guna tepung kek butter yg beli kt kedai eco.. Cukup-cukup 6 biji ja. 


Ok la utk beginner kan... Messy tapi cute gituuu haaa


Ni aku buat.. Asal boleh ja... 


Susun banyak-banyak macam ni comel jugak kan... 


Heppy face! 


Kemain lagi si adik

Kepada orang Penang yang nak buat aktivit DIY dengan anak2.. Boleh la beli DIY Cupcake Kit ni..hampa boleh pilih theme utk boy ka utk girl... 

Hampa boleh contact :

Wanda 

0175676358









 Ada yang suka makan dumpling tak dekat sini? Kalau korea diorang panggil mandu..kalau japan panggil gyoza.. Aku memang suka sangat makan dumpling ni...kalau makan dekat kedau 3 ketul dah berapa dah... Kalau beli yang frozen pun.. Mahal jugakkk... Hahhahaha...



Nak puas. Memang buat sendiri la cerita dia. Boleh buat banyakkkk siap pakej boleh frozenkan lagi....

Aku suka buat guna isi udang and isi ayam. sedap betul rasa dia...jom tengok bahan-bahan dia... 

Bahan-bahan:


Isi ayam yang dicincang

Isi udang yang dicincang

Daun bawang dicincang halus

1 biji telur

3 ulas bawang putih dicincang

1 sudu tepung jagung

1 sudu kecil garam

1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa

Sedikit minyak bijan

Kulit wantan




Cara-cara:

1. Campurkan kesemua bahan-bahan di atas shingga serata. 

2. Basahkan si sepanjang hujung kulit wantan, letakkan isi di tengah-tengah kulit wantan jangan letak terlampau banyak... Takut nanti pecah terburai pulak. 

3. Kelim kulit wantan kemas-kemas supaya tak dumpling kita tak terburai. Boleh refer utube untum tengok cara kelim dumpling.. Senang ja. 

4. Repeat la proses 2 dan 3 di atas sampai la isi dumpling semua habis. 

5. Untuk masak dumpling, panaskan sedikit minyak dan masukkan dumpling.. Letak bontot dia dekat bawah and masukkan air sedikit. Kemudian tutup pan dengan penutup dan biarkan dumpling kita masak. 

6. Selepas 5 minit, boleh la angkat dumpling tu and sejukkan. Kalau nak makan terus pun boleh. Kalau nak makan dengan sup pun best gilaaa... 


Tadaaaa.. Siap 35 ketul semuanya... 


Makan dengan suhun sup... 


Letak chilies oil pulak.... Sedapnyaaa 


Ni buat simpan stock frozen untuk kecemasan nanti... 

Selamat mencuba korang.... 
Kalau beli 8 ketul yang frozen tak silap aku harga dia rm8-10 jugak..ikut tempat... Menda boleh jimat.. Kita buat la sendiri sekali sekala kan... 












 Seperti yang kita sedia maklum KKM kekurangan kakitangan, sehubungan dengan itu KKM menjemput rakyat Malaysia untuk mendaftar sebagai sukarelawan bagi membantu KKM dan PPV mengatur orang menerima vaksin. Digalakkan bagi mereka yang terputus punca pendapatan untuk mendaftar sebagai sukarelawan. 



MyVac akan memberi elaun sebanyak  RM50 sehari. Kepada yang berminat untuk menyertai boleh la  mendaftar  di sini. Kepada orang lain, boleh la berkongsi info ini kot-kot la  ada saudara mara atau kawan-kawan  yang yang kehilangan pekerjaan boleh juga mencari pendapatan dengan menyertai sebagai Sukarelawan Bukan Kesihatan di musim pandemik ini untuk memastikan program vaksinasi negara berjalan dengan lancar. 





https://www.myvac.com.my/


Jom kongsi mana tau ada rezeki untuk kawan-kawan kita di luar sana. 

 



Tengah boring kewww tewww?! Kalau boring... Xtau nak tengok cerita apa.. Sila lah tengok Cruella ni....

Tak silap aku cerita ni hanya available dekat Disney channel ja sebab cerita ni stil baru kan... Cerita bagi aku ok la best jugak.. Takdak la bosan ka dragggggg panjang-panjang or meleret ka... 

Kalau nak tau cerita ni kira ada kaitan dengan 101 Dalmatians. Yang si Cruella De Vil tu dia ni la.. Ni cerita masa dia muda gitu... 

Cruella ni dilahirkan sebagai Estella dan membesar dengan seorang ibu tunggal. Dia ni seorang yang genius dan suka dengan fashion. Tapi dia ni jenis bermasalah sikit la... Bermasalah bukan sebab apa sebab dia suka bergaduh dengan orang yang duk buli dia and kawan dia. 




So satu hari mak dia bawak dia pindah ke London untuk start hidup baru di London. Masa kat London, mak dia ni ada la pi jumpa ex majikan dia si Baroness of Hellman ni untuk minta bantuan... Tup2 macam mana ka mak dia ni jatuh gaung dekat tepi tu sebab kena serang dengan Baroness ni punya Dalmatians. 

So start dari situ, Si Estella ni lari dari situ sebab ingat dia punca mak dia jatuh n mati sebab at the first memang anjing Dalmatians yang garang tu ligan dia. So masa dia lari tu dia jumpa la lagi dua orang budak lelaki yang sama yatim piatu macam dia and depa hidup as family bertiga. As for the record dua orang ni depa ni pencuri yang licik. 

Fast forward Estella ni dapat la jadi fashion designer dekat dalam company Baroness ni and dia adalah nampak si Baroness ni pakai necklace yang mak dia pernah bagi kat dia tapi tercicir masa dia kena ligan dengan Dalmatians Baroness tu.




So start dari situ la watak Cruella tu ada... Dia nak dapatkan balik necklace mak dia... Start dari situ la dia nak kenakan si Baroness ni. Sebab si Baroness ni memang sejenis manusia yang tersangat narsistik... Paham2 la manusia narsistik ni macam mana kan... 


Cruella pun start buat kacau dekat macam-macam fashion show yang Baroness ni attend.. So the whole fame pi dekat Cruella ni... Baroness ni ko paham-paham la narsistik kan mana boleh fame tu pi ke orang lain kan... Ala macam dekat Malaysia ni pun ada gak sorang kan 🀣🀣🀣.. So Baroness ni da start menggelupur dah... 



Dah macam banyak pulak tercerita... Ehhhh.. Nak tau jadi apa dekat Estella, Cruella dengan Baroness ni.. Hampa kena tengok sendiri la kan😝😝😝

Cerita ni aku bagi 4.5 🌟 la... Best jugak nak layan banyak-banyak kali pun time-time bosan tu kan.... 

Kalau korang perasan kan... Kalau dulu Disney banyak buat cerita princess fairy tales macam Sleeping Beauty tu, Si Maleficent tu jahat kan.. Zaman sekarang diorang banyak dah buat cerita pasal "the evil" side pulak yang tak berapa nak evil tu kan.. Contoh macam Maleficent tu. Sama la dengan cerita Cruella tu. Kalau dalam cerita Dalmatians 101 tu kan dia ni jahat... Tapi dalam ni cerita the other way around la... Paham tak apa cakap ni? Kalau tak paham.. Buat2 paham ja ok... 

Ok la nak prepare mental n fizikal ni esok anak da start pdpr balik ni





 Dah musim-musim lock down ni... Mak2 sampai buntu la kan nak masak apa... Jadi jemmmm gila nak masak... Aduhhhh....padahal barang mentah banyak ja dalam peti sejuk tu.. Tapi idea nak masak tu tak kunjung tiba... Kejung la kat situ sampai lebam...

Tu la masalah negara bagi mak-mak ni.. Sebab tu kami memerlukan inspirasi dari rakan-rakan mak-mak untuk idea memasak πŸ’‘ πŸ’‘πŸ’‘

Hari tu pun sebab aku da kejung rasa malas nak masak lauk kan.. Sebab tu macam alahai.. Nasi frozen ada banyak jugak (nasi balance jangan buang.. Tak abih frozenkan...) so moh le kita buat nasi goreng.. Nak bawak keluar benda lain dekat tempat beku tu makan masa nak defrost bagaikan... Sardin ada.. Petai ada onz...

Nak buat pun senang ja bukan susah mana pun.. Kali ni kita buat version healthy la kan.. Sebab aku letak semangkuk bunga kubis yang dicincang (nampak macam nasi).. Ni untuk trick anak2 aku untuk makan vege... Disamping tu boleh jugak replace portion nasi untuk orang-orang yang diet sebab korang takkan perasan punya.


Tak nampak pun kan bunga kubis kar mana kann...

Aaaa jom lah tengok bahan-bahannya:

Bawang putih
Bawang merah
Minyak untuk menumis 
1 cup nasi sejuk
1 cup bunga kubis yang dicincang 
1 tin sardin besar
2 biji telur
Petai
5 atau 6 biji cili
Garam
Maggi cukup rasa

Cara-caranya :

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi. 
2. Masukkan satu tin sardin dan kacau hancur ikan sardin.. Aku hancurkan bagi besar-besar ketulan/ chunky dia tu sebab nak ada texture and rasa ikan sardin tu. 
3. Then pecahkan dua biji telur and biar telur masak seketika, then kacau hancur telur tu. Kemudian, baru masukkan nasi sejuk dan bunga kubis cincang. 
4. Kacau nasi dan bunga kubis sehingga sebati dengan sardin dan telur tadi. Dah sebati and sekata baru masukkan petai dan cili dan gaul.
5. Bila petai dan cili dah sekata, boleh perasakan dengan garam dan serbuk perasa.... 

Dah tiappppppp


Sedap uiiii... 

Nampak ja stupid-stupid... Tapi sedapnya Allah ja tahu... 






 Cakap pasal The Conjuring ja mesti ada yang terbayang aksi-aksi seram hantu omputih kan... Valak la.. Coii betui Valak tu.. Macam nak sekeh2 ja πŸ˜… taboh satgi baruuu tauuu



Cerita dia macam biasa la kalau takdak kejadian gangguan makhluk-makhluk Syaitannnn ni tak sah la kan.. And seperti yang kita semua sedia maklum kan... The Conjuring ni based on true story ya. So pada tahun 1981, Ed dan Lorraine Warren lakonan Patrick Wilson dan Vera Fermiga attend untuk document kerasukkan seorang budak ni nama dia David di sml town di Brookefield. Horror jugak la budak ni kena rasuk... Sebabkan teruk gila dia kena rasuk, bf kakak si David ni, Arne ni kesian la tengok si David ni kena terukkan.. So dia offer dekat Devil ni untuk lepaskan David.. And instead he offered himself. 

And dalam masa yang sama, Ed yang sebelum tu kena serang dengan David da collapsed and kena serangan jantung. Tapi masa dia dum kena serangan jantung ni.. Dia nampak la yang syaitan ni da masuk ke dalam Arne ni sebab Arne ni offer diri dia kan... 

So malam tu, Ed ni dikejarkan masuk ke hospital.. And after 1 month baru dia  sedaq and terus bagitau dekat Lorraine yang Devil tu da masuk dalam Arne ni... So Lorraine n Ed ni cepat2 la cuba contact family David ni tapi xdapat. 

So on the other side pulak Si Arne ni da start rasa pelik2 dah. Dia da macam da start nampak Demon and hallucinations dah... And the worst is dia da bunuh orang masa dia kena posses tu... 

Memang kesian la kt Si Arne ni sebab dia macam budak baik ja. So si Ed and Lorraine ni nak buktikan la dekat mahkamah yang Si Arne ni kena posses masa dia bunuh orang ni.. Mula2 peguambela Arne ni xpercaya pasal hal2 ni..sampai la Ed ajak dia mai dinner kat rumah n nak kenalkan peguam tu dengan Annabelle... Hahhaha.. Lepas tu peguam tu terus percaya πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Dalam duk cari punca kenapa si David ni kena posses... So Ed N Lorraine ni duk siasat punya siasat punca dia... Sekali ni cerita pasal black magic and pemujaan setan la kan... Pahan-paham la jenis black magic ni dia nak korban untuk ritual pemujaan depa ni kan... 

Tak kira la Melayu ka Siam ka.. India ka Indon ka Chinese ka kalau jenis-jenis black magic ni memang horror gila kan... Nak tak percaya benda ni tak boleh.. Sebab syaitan ni memang wujud... And golongan yang menyembah syaitan ni pun wujud. Contoh terdekat geng2 Freemason tu.... Geng anti-christ la tu... 

Kalau orang Melayu.. Geng2 ni macam orang yang test hantaq santau la.. Saka la mcm tu la.. Ishkkkk horror pulak syialll lahhh... 




So berjaya ke tak Ed n Lorraine ni jejak sapa yang duk buat ritual black magic ni? Apa yang jadi dekat Arne, Ed n Lorraine? 

Hint dia... Ed pun kena posses hampa weiiii πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…


Hampa kalau nak tau.. Pi la tengok sendiri... Kahkahhhhh... 


Bagi aku cerita Conjuring 3 kali ni tak seram sangat.. Maybe sebab banyak plot tak gelap and cerah/siang.. Selalu kalau cerita Conjuring ni malap2.. Gelap2.. Sampai cering bulu roma aku... Kali ni ok.. Steady... Tak dak la reja duk amim bantai cover muka.. Kahkahhh 



 Tajuk mcm aneh2 ja kan... Tak tau la aneh ka idak...aku ni macam-macam jenis barang duk beli dekat si shopee tu... Pokok2 hidup la.. Latest ni beli petai.... Dalam list nk beli genuak dengan jering muda pulak.... Aiyokkk.. Taste orange kampungdotcomdotmy sangat kannnn....

Ajerrr nak buat macam mana weiiii... Aku ni memang spesis suka masakan kampung.. Ulaman kampung.. Sebab tu la aku jemmmm sikit kalau laki aku beli lauk ja lauk-lauk mamak ja kalau kt Penang ni.. Sampai aku tanya lauk2 melayu memang takdak ehhhh... Cemuih tauuu cemuihhhhhh....

Salah satu yg aku suka adalah peteiii lerrr... Busuk2 pun asyukkkk orang kata.... Memang best dapat makan petai fresh2 ni... Aahhhh jom lah tengok dulu apa kandungan dalam petai ni and kebaikkan petai ni... 




Tinggi kalium tu bagus utk darah tinggi ya. 


Betul la tu makan petai buat aku heppy... Belum makan lagi da heppy tengok petai... Cuma  part kurus tu mcm erkkkk.. Takut sedap sangat petai ni.. Asyik nak bertambah ja.. So celah mana yang kurusnya 😭😭😭



Sebelum unboxing... 



Hasil mencadat di Shopee dan shaklee .  Yang dalam kotak besar tu collection barbie aku.. So xleh share dekat sini 😝😝😝


Muka bahagia wei.. Nak jumpa petei mata besaq mcm ni kt penang ssh wei



Tengokkk besauuu dan penuhhhhh

Sapa nak beli petai mata besaq...
Nah ni link untuk hampa



Ni pulak petai tempoyak 


Da try semalam... Ok la.. Cuma ada kurang rasa sikit... Utk tekak aku la.. Payah gak kalau tekak banyak songeh ni... Tapi rata2 review cakap ok... So anggap ja lah tekak aku terlampau premium... Nanti aku try adjust2 ikut taste tekak aku... 

Harga dia murah la utk botoi yg besaq juga RM13 ja... Cuma dari segi bahan tu.. Petai dia tak banyak sebab tu aku kena tambah sendiri petai ftesh aku beli... And ikan bilis dia pun jenis yg murah... Tapi ok la dengan harga dia... Sesuai beli utk spare di musim2 covid ni sebab kedai pukul 8 da katup... Nanti pukui 12 malam lapaq nasi.. Boleh tibai hat ni ja... 

Ni link kalau hampa nak beli... 



Ni pulak petai jeruk... 
Satu bekas ni rm18
Ok la... Da teringin.. Beli ja... Selalu duk beli dekat pasar malam Baling tu murah lagi.. Tapi xpa la.. Bab makan ni kalau teringin beli ja.. Jangan berkira.. Anggap la rezeki peniaga ni... 

Sebab ada orang tanya dekat fb... Suruh aku review skit petai jeruk.... Ok aku Da selamat food sensory time lunch tadi.. Ok la petai dia takdak la benyek ka apa ka. Nak review pasal petai jeruk ni pun tak reti... Sebab rasa dia macam petai jeruk lain la.. Cuma takdak la benyek macam stok2 lama ka apa... So kira approved la.. Cuma aku tambah cabai melaka fresh dalam bekas petai jeruk ni sebab aku suka petai jeruk yang fermented dengan cabai melaka.. Rasa best skit... 

Nah peminat petai jeruk... Ni link untuk hampa



Ok la sekiannnnn sahaja episod meroyan petai di shopeee peee peee.... Okbaiiii








© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS