Jenis-jenis Cili Kering

by Alia Farhan, 8:30 AM

 Assalamualaikum semua

Esok dah nak kena start rutin hidup macam biasa kan. Biaslah 3 hari cuti ni memang seronok. Anak-anak tak payah sekolah. Mak ayah cuti kerja and cuti jadi supir anak-anak kan. Maunya tak seronok kanπŸ˜…


So mak-mak da ready mental and fizikal ke tu. Ya lah kan, semua benda nak kena catch up buat untuk anak-anak kan dengan tuntutan kerja-kerja lain lagi kan. Kalau nak listkan tu panjang lebar pulak kan.


Kalau part nak kena prepare food tu kadang-kadang rasa memang penat gila. Part yang paling tak suka kalau tanya aku of course la part nak kena bersiang benda2 nak masak and nak kemas balik dapur lepas guna kan. 😝😝😝 kalau dah ada benda-benda yang da siap blend or paste segera ka macam ibu sambal ka memang heaven sebab senang gila nak masak lepas tu. 

So kadang-kadang memang allocate satu masa yang free utk prepare segala bawang blend,bawang putih blend and buat ibu smbal atau cili kering blend. Tapi pernah juga la terkena sambal tu terlampau pedas sebab tersilap beli ciki kering. Sudahnya jenuh nak habiskan cili tu and terpaksa guna sikit and lebihkan paste bawang besar and bawang putih untuk bagi tak pedas sangat. Hampa pernah dak jadi macam ni?

Time tu kecoh jugak kt fb orang pakat bising stock cabai kering time tu pedas-pedas sangat. Selalu kalau beli xda la pedas sangat pun. Rupa-rupanya time tu aku rasa import baru masuk cabai kering yang jenis pedas berdesup tu kot.

Nah korang tengok la jenis-jenis cabai kering and level kepedasan 

Kalau dekat sini nampak tak confuse sangat kan.

Tapi kalau tengok gambar kat bawah ni akan confuse sikit yang mana pedas and tak pedas


Credit to SisLin76

Haaa ko nampak tak?kiri dengan kanan tu kalau takda yang tengh-tengah tu  memang nampak sama ja kot. Kalau perhati betul-betul baru la nampak yang kiri tu lagi berkedut-kedut yang kanan tu haa berkilat sikit. Tapi kalau nak cepat memang tak perasan pun yang mana saru. Kahkahhh.. so kadang-kadang aku nak selamat, aku akan beli tiga-tiga jenis ni. Bila nak menyambal aku akan campur tiga jenis cili kering ni. So xda la pedas berdenggung ka apa ka. Lepas tu sambal ko pun sedap secukup rasa ja. 

Korang macam mana pulak kalau nak buat sambal? Suka pakai cili kering yang mana satu?




SHARE 3 comments

Add your comment

  1. hahaha jarang la beli yang jenis gemuk tu sebab satu family makan pedas

    ReplyDelete
  2. kat rumah sekarang ada 3-3 jenis cili kering ni sbb salah beli. so dekat luar bekas kene label cun-cun sbb selalu pak incik yang ambik duty memasak during weekdays. silap baca satgi pijar bibir

    ReplyDelete
  3. Biasanya kalau beli cili kering, tanya dulu mana yang tak pedas

    ReplyDelete

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS