Hai hampa,

Lama pulak rasanya tak update blog kan. Kali ni nak cerita perihal kucing kami tu. Biasa orang-orang yang bela kucing ni dia akan familiar la with the word litter ni. Litter ni pendek kata pasiaq dia buang benda-benda alah tu la.

Masa mula-mula dulu memang kami pkai pasiaq biasa yang bentonite tu la kan. Biasa la awai-awai tu mana reti apa pun. Memang bidan terjun kami adopt si Ivy tu. Geram sangat dengan kecomelan dia time tu kan🤪


Da besaq anak bulu pertama kami ni..gerammm bethollll lahhhh

Ok back to the story,  yang kami stress bil pakai jenis ni habis berpasiaq rumah wei. Memang rasa macam kt pantai😵‍💫 stress gila . Asyik kena on si Mimi untuk bersihkan lantai. So bila duk stress tu mula lah cari alternative to this litter and kami terbaca la pasal Tofu/Soy litter ni. 

Tapi bila pakai tofu ni yang bestnya rumah dah tak berpasiaq la kan. Tapi masalah lain la pulak kan, bilanya sesetengah litter yang jenis tofu tu clumping dia tak elok. Bila kucing kencing tu dia akan pecah berderai dan jadi dusty. Lepas dia macam tak nikmat tau bila nak scoop out yang kucing hang kencing tu dia x berketul tau. Instead dia berderai jadi berhabuk. Tak bestttt betui lah. Lama la jugak aku duk mencari brand tofu litter yang ok ni kan.

Macam-macam brand jugak la aku try tapi semuanya menghampakan. Sampai la aku try brand Cindy & Friend ni. Memang betul la dia clumping elok gila pada shi2 kucing2 aku ni. Lepas tu , kalau yang poops pun cover helok wei. Seronok nyaaaahhh


Haaa packaging pun nak kena comel kan.


Bagusnya kalau pakai tofu litter ni boleh ja dispose dkt dalam toilet tu. Dia akan dissolved dalam water.


Memang proven xda dust. Suka. Lepas scoop tu litter tu rasa macam litter baru ja. Sebab takda la sememeh berhabuk ka apa ka.

Overall harga dia dalam RM16 + kalau beli dekat Shopee. Tapi kan, kalau aku beli yang brand ntah hapa2 tu kan…tendency aku nak buang tofu litter tu lagi cepat. Ladang-kadang 4hari sekali aku dah buang semua sebab aku geram bersepah sebab dah jadi habuk-habuk kan. Lepas tu cepat berbau. Yang ni pakai seminggu pun steady lagi,cuma topup2 la kan. So far memang puas hati walaupun mahal la skit tapi dari segi kualiti n kuantiti dah jimat juga kot kan.


Yeahh clumping elok yaa…
Mak suka!


Ni pun lepas aku da try and puas hati dengan kualiti Cindy & Friend tofu litter ni terus aku suruh laki aku order lagi. So roughly untuk 2 bekas seminggu pakai 1 peket and topup la pek kedua tu. Kalau pakai yang bodo-bodo tu nanti aku dah kena pi buang dua peket dah sebab berbau dan kepam. Stresss hakuuu. Sekarang ni da stress free sikit dah sebab kadar absorption dia memang cepat gila and aku pun puas hati dengan kualiti dia. 


Takda la nampak tak semenggah sangat kan. Elok ja rupa deme dalam ni. 



Ni ada satu lagi brand aku baca and survey macam bagus jugak. Nanti la aku try lain and bagi review dekat sini kan.


Bila da ada dua ekor anak bulus ni fuhhh terasa makanan diorg cepat ja habis.. pastu litter tu pun kena beli macm ayorr. Masing-masing berebut ya nak melabur. Haiiii geram pulak kita. Tapi xpa lah, semoga makin murah rezeki kami untuk bagi yang terbaik untuk anak bulus kami ni. Aminnnn

Koeang kalau nak beli Cindy and Friend tofu litter ni boleh beli dekat Shopee ya 











SHARE 0 comments

Add your comment

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS