Resipi Udang Goreng Bawang Putih

by Alia Farhan, 4:26 PM

 Pejam celik pejam celik dah bulan 11. Fuhhhhh rasa mcm baru hari tu ja masuk 2022. Fast foward dah bulan Nov dah. Cepatnya masa berlalu kan.

Korang pernah tak rasa malas nak masak tapi tup2 ehhh dah siap masak dah. Aku la tuuuu🤷🏽‍♀️🤷🏽‍♀️🤷🏽‍♀️ 

Masak Apa Hari Ini?

by Alia Farhan, 8:30 AM

 Assalamualaikum 

Fuhhhhh dah sebulan tak update blog. Sibuk apa ntah tuuuuu kannnn….buat2 sibuk la tu kannnn…

Tapi sebab hari ni tibehhh rasa nk update blog. Rugi pulak bayaq domain kt netkl tapi x update blog kan. Timbul rasa keinsafan hari ni.

 Assalamualaikum 

Disebabkan last week my family n jejirans ke Hatyai. Maka haruslah nak share apa yg terjadi . Hakhak. Actually Hatyai ni kan kalau orang Jitra macam aku ni kan boleh pi balik hari ja. Pi pi makan balikkkkk. Haaa mcm tu la

Kalau ikutkan Hatyai ni makanan dia dah agak mahal dah sebab orang Malaysia rajin masuk JJCM kat sini. Tapi stil la murah dari harga kt Malaysia tu. Kat sini hotel murah, transport murah. Sebab tu orang Malaysia suka mai tang ni kan. 

 Sementara mood semua duk mai kan. So haruslan kita upload rajin2 secara pukal. Bukan senang kerajinan nak kena borong mcm ni🤪🤪🤪

Kali ni nak cerita pasal cerita JJCM ke Tanyong Poh di daerah Satun Thailand ni. Kalau nak tau untuk ke sini better hampa masuk kot border Wang Kelian, kalau belah Siam Wang Pranchan. 

Jalan-jalan Bawak Bekal

by Alia Farhan, 10:32 AM

 Sebenarnya malas nak masak. Tapi bila nak jalan-jalan tu kadang auto jadi rajin masak utk family. Bukan sebab apa, lagi-lagi kalau check in hotel. Nanti lepas anak-anak berkubang nanti mula la mama lapaqqqqq!

So sebagai persediaan mental dan fizikal mamanya..kita hadap la masak yang simple-simple pun jadiklah kan. 🤪🤪🤪

Bela Cendawan Tiram

by Alia Farhan, 9:52 AM

 Assalamualaikum


Hai hampa semua. Kali ni nak cerita pasal cendawan tiram yang aku bela dekat rumah. Aku letak dekat balcony ja dekat shelf bawah sekali. Dekat situ agak redup. Masa musim panas leting hari tu memang slow la cendawan nak keluar kan. Sebab terlalu panas n kering sangat cuaca time tu. Macam sekarang yang selalu huja ni best la. Orang kata humidity tu agak tinggi and kadar kelembapan air tu pun tinggi kan. So sesuai la cuaca ni dengan growth untuk cendawan kan.

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS