Showing posts with label makanan
Dah lama nk try mkn kt swensens ni...selalu kan swensens ni fames amos ngn eskrem dia kan...so dis time ajak la hubs dine kt sni....
Selalu lalu mcm xnmpk kt dlm...hr jumaat lpas masa decided nk dinner kt situ..bila bukak pintu...mak aihh...ramai jugak...
So bila nmpk ja menu mula la meroyan semua nk makan...aku ada penyakit ni...korang hado??
Dlm hati bergolak2 nk try burger dia lah...nk try steak la..salmon lah...last2 si amir yg pilihkan salmon kt aku....ok la..ok la fine....takut bini dia yg sedia gemoo ni gemok lg la tu bila mkn steak bagai...so ber dinner salmon la kita mlm tu....
Order ceaser salad jgk...mak aih...big potion nya...suka mak!


Rm29.90 not bad la...tp sedap lg aku wat hr tu...dan pastinya cannot beat salmon yg sedap nk mams kat hard rock kafe penang tu kan...



Hubs' beef lasagna...rm17.90++ kalau xslap...



Creamy mushroom soup rm13.90...gila big portion nk mam....



Cheezy mozarella...rm7.90...sedap..not bad..utk pngemar cheez mcm aku...



Cser salad...ada fried chicken lgi...sedap..sbb salad mmg sedap kan...ko pndai letak dia pnya gravy..maka sedap lah ia...ni pun big portion jugak



My hero..my king



My princess...tdoq je lah keja dia masa kt swensens..tp ni gmbaq p before p

posted from Bloggeroid

Food lately

in , , by Alia Farhan, 6:53 AM

Char kuey tiaw parit my fav!
Delicious siput belitong...srooot sroot
Yummylicious kepah...nyum2

Where to find?
Penang of coz....

Hairan bin ajaib...

in , , by Alia Farhan, 9:59 PM
Ok al kisahnya aku ni..sejak2 preggy ni mmg la suka sgt bedai nasik ayam...mcm suka sgt lah...xtau nk xplain mcm mna kt hampa semua...
So tgh hri tadi...before laki aku p jmpa tukang dia...kami singgah la dulu kat Astaka Medan Suri ni..laki aku ckp kt situ ada nasik ayam best...nk jdi crita plak...kedai tu plak tak bukak....so kami p la makan kt satu lgi kdai ni...siap order ayam double lagi...wahhh kemain berselera dua2 nak baham....

Nmpk sempoiii kan..org penang kata..
tapiiiiii.......
Rsa dia tastelessss........
Adoiiii nasik ayam pun ada jugak org tak reti wat....sambil mbebel2 dalam hati aku....yalah...org meniaga plak tu...xkkn la tak reti2 kot...aku wat sekali bgi satu family makan pun menjadi...ayam kukus hainan lagi tau dak....
Rasa marvelous...semua makan shingga menjilat jari......x caya p la tanya adik....
Sampai laki aku pun kata nasik ayam aku taraf chicken rice shop...hohooiiii...ok lebeh2...tpi mmg laki aku mmg suka la ngat chicken rice aku...
Serius aku frust makan tdi...sbb bagi aku...chicken rice ni la menda paling simple nk masak...kenapa la rsa dia mck tu...alahai makcik pakcikkk....nak saya bagi resipi saya ka?nnt check la kat dlm blog saya ni...ada ja recipe chicken rice tu...
Ksian kat bebi saya tau....
Bukan la aku nk komplen or tak brsyukur aku dapat jgk makan...tpi kalau wat meniaga ni...msak kena la sedap2 tip top...no wonder la...aku ngn laki aku ja yg p mkn stu tdi...
Cessss

posted from Bloggeroid

Hungryyyy!

in , , , , , by Alia Farhan, 6:18 PM
Pagi td da bfast da pkul 7.30 kt canteen...ni kui 9.30 perut berkeroncong kencang lagi!baby mama lapaq ehhh....sabaq naa sayang...satg kita mamam k...mama da beli da mknan siap2 tdi..mama tau sayang tak suka makanan kt canteen compny mama ni..tak sedap kan sayang..


Sayang mama nk makan doyan crepe ka?nnt mama suh abah order ag k...jgn nakai2 kt dlm tu...


Hat ni xpa...ada lg kan dlm peti ais kt unah tu ya baby..satg balik petang ni kita mamam k...

Oh ya...doyan crepe n rainbow cake in jar ni tersangat la sedapppp....ni aku order kt hasben aku pnya kezen...kak mam....sedap oi dia wat...aku yang tak brpa gemar doyan pun leh suka kat doyan crepe ni...rainbow cake ni pun sodap...sapa nk order kat dia leh roger aku...order utk org2 skitar perlis n penang ja lah..utk penang pun kena check dulu bila dia balik k....

posted from Bloggeroid

Mama

in , , , by Alia Farhan, 5:24 PM
Betul org cakap..kasihnya ibu membawa ke syurga kan?xkira lah kita da umoq 30 ka brapa ka...as long as our mother still alive..kita tetap akan menjadi anak kecik dia...kita tetap akan kena marah bila ada menda yang tak kena di mata dia..tetap kena puji melambung2 bila kita wat sesuatu yang membanggakan dia...tetap jugak dibelai dengan penuh kasih sayang tak kira la berapa umoq kita kan?!
Look at me...tak kira la macam mana aku ni kuat membangkang kata2 mama pun tetap jugak mama sayang...tetap jugak bila balik rumah mama..cakap ja nk makan apa..kalau ada mesti mama akan usahakan lagi2 tgh pregnant ni...lagi ngengada aku...hikhik...bukan aku ok...baby aku ni yg nak...selalu bgi alasan macam ni kan...rsa nk lempang dak?!jangan jeles....
Bukti kasihnya ibu....


nasik goreng kerabu yang super sedap



tomyam seafood yg marvelous!

Walaupun simple...tp tetap lah sedapppp

posted from Bloggeroid

Makanan

in , , by Alia Farhan, 9:31 AM
Sedapnya lah bihun sup mcm ni....
Mode;melantak is ON


posted from Bloggeroid

Moi

in , , , , , by Alia Farhan, 9:24 AM
Well eating moi kinda referesh my memories that i have wif my late abah..like seriously..T__T
Sebab apa?sebabnya i stil remember those days after SPM it was only me n abah at home..mama n adik pulak p kl...so both of us have a bad food poisoning...nak makan nasik...well mmg tak lah kan!minum ayaq pun keluaq balik...its either cherry berry or muntah...dua tu ja...so bila da ok sket by petang tu...i decided to cook for abah n me...a porridge!ok main hentam ja masak....letak ayam la...then letak isi ikan yang da direbus la...hahaha...never thought that abah loved it so much...n so do i....rasa mcm best ja...ya lah first time masak da ada org suka n appreciate sangat...tak ka suka nama nya..he's one of d reason i love cooking so much...u know why?sebab dia tak pernah kondem masakkan aku tak sedap eventho sometimes sangat miserable n xsedap!ok now i miss him so bad....wut eva it is....i hope he's doing well there...bcoz God love him more than i do....
Ok lah abah....
Gtg now...
Al Fatihah....
Lots of loves from your daughter,
Acik
Please enjoy the pics....
Oh ya moi is loghat utara...which is stand for bubur nasik or porridge...


Moi kosong+ayam



Ikan bilis goreng wif bawang, teloq dadar+bawang puteh goreng



Serunding daging nyum2



Campurkan semua..finally!yummylicious

posted from Bloggeroid

dinner di malam minggu

in , , , by Alia Farhan, 5:19 AM

Disebabkan kemalasan yg menimpa2...dan tahap kerajinan memasak yang makin menipis...malam ni layan je lah maggi goreng mamak kat kedai mamak kt umah aku ni...
Ya ya aku tau makan megi tak bgus utk kesihatan..bukannya aku makan selalu pong...da brpa bulan da xmakan...baby dalam perut ni pun nk gak tau apa rsa meggi goreng mamak tu ye dak....xpa..dun wori...aku request mamak tu letak sayoq byk2...bgi balance balik kan ke tak bagusan memakan megi ni...ya lah..megi ni kan kaya ngn wax...utk pngetahuan anda wax mngambil masa 3 hri utk di digest sepenuhnya oleh perut anda...so for d next 3 days aku xleh makan menda2 yg kaya ngn wax mcm megi n mee....oh ya...fyi...wax ni can lead to cancer tau....so jgn gila sangat hentap mee meggi tu tau..
Tapi percaya la...kat kedai mamak kat umah aku ni...meggi goreng mamak dia adalah super marvellous...sedap aih...buh apa pun tak tau haih...pastu siap request ag ayam goreng bahagian thight...nyumm2...tpi aku selalu kata kt hasben aku bahagian hips dont lie....ya la sbb dkt sexy part ayam kan...hewhew...apa kau merepek ni alia?!cabai potong is a must!kalau dqk..xnama la alia farhan cik oiii...
Oklah...tara makan2 mcm ni ngn ayaq teh o ice pun kena rm7.90...mau tak kaya ane ni...ntah2 bini kt india pun 2 3 org kan..xpa la ane...disebabkan i malas nk masak hari ni...n gaji pun baru masuk...maka aku dengan baik hatinya rela di pow oleh anda dgn harga sedemikian rupa...
Sekian...

Xoxo....
Poyo ja kan!

(ekeleh blog psai dia makan kt kedai mamak ja pun...kecoh aa minah ni....->ayat stalker!)

Published with Blogger-droid v2.0.8

Baru ja upload gambaq kerabu so'un yg prepare utk dinner td...kawan aku saina aku cik eta request nk resipi...tgk2 tup2 dak ain jenny pun nk jugak...
Ok lah...ni utk korang dua...pasni kena wat sdiri okeh...memandangkan menu adalah simple thap gaban...hinggakan org pemalas mcm aku ni pun leh wat...
Well actually hari ni xdpt nk p reja...sbb dri smlm lagi perut aku ni senak2...bangun pagi pun stil senak gila perut ni...sudahnya setengah hari atas katil...
Ckp la nk ckp aku ni manja ka apa ka...haah mmg aku manja pun...org tak pernah preknen mmg takkan paham apa aku rsa...
Dushhh...emosi nyah!
Ok lah back to topic...
Sorry ter emo skit....
Memandangkan nenek moyang aku mmg ada berasal siam mari...maka nya...masakan2 aku mmg byk dipengaruhi oleh siam...apa pun
Next~~

Bahan2:
-so'un...nama pun kerabu so'un kan...
-udang
-sotong
-ikan bilis da digoreng ranggup
-cabai melaka
-lime juice~yg ni aku beli kt kedai siam byk juai...aku rsa belah2 utara mmg byk juai lime juice dlm botoi ni...tp kalau tak dak...guna ja limau kasturi tu...perah n amek juice dia...
-daun rempah
-bawang besaq
-bawang puteh
-tomato~tpi aku xbuh pun sbb stok tomato da ilek...
-namfla~atau kicap ikan or sotong...
-pak aji~nomoto sket..
-bunga kantan~xdak stok so xbuh...kalau buh for sure sedap gila...

Cara2:
~rebus so'un...da lembut semua boleh toskan...tos lama pun xpa...biaq xdak ayaq kalau boleh...
~pastu didihkan ayaq...agak ayaq duk membuak tu...masukkan sotong n udang yg da dibuang kulit...pantas tutup api n biaq sat..pastu terus tos udang ngn sotong td...takut kalau lama nnt kecut sgt la pulak
- sonutk seasoning dia..aku tumbukkan garlic skali ngn cabai melaka...then campurkan dengan lime juice tdi...
-then buh bawang besaq yg da dipotong...pastu buh namfla...jgn lupa buh pak aji sket...agak patut padan ja...jgn over!
- pastu buh daun rempah yang da dipotong halus2...
- then kalau ada tomato ka bunga kantan pun boleh buh skali...
-pastu campak masuk ja so'un tdi..sotong ngn udang yg da rebus tdi....finally jgn lupa ikan bilis yg da digoreng tadi....
- then da siap n ready utk dibaham...

Best serve with tomyam seafood....
Selamat mencuba

Xoxo

Published with Blogger-droid v2.0.8

Since my kak ipaq n frens been askin me for so many times about dis resipi...let me tell ya how to do it....

Bahan2;
Kuey tiaw
Udang
Kerang~rebus n perisi ya
Daun kucai
Taugeh
Serbuk cabai~bancuh sket dgn ayaq panas
Kicap
Bawang merah
Bwang puteh
Garam
Pak aji

Cara2;
-panaskan minyak...tehn tumis bawang merah n bawang puteh yg da dipotong halus smpai naik bau...
-then masukkan serbuk cabai or cili yg da dibancuh tdi...tambah ayaq sket...bgi cabai tu masak sket...then buh plak kicap...ohh ya...serbuk cabai tu xyah byk sgy...agak patut padan saja ya..
-bila da nmpk kicap n cabai td da blend well...then seasoning kn dia...buh garam n pak aji ckup rsa ok...
-then masukkan kuey tiaw...agak ayaq kurang top up sket...kalau tak ckup rsa...buh la apa yg patut...
-then masuk plak udang...n then baru masuk kerang...
-jgn smpai udang tu overcooked n kecik sgt...then terus immediately masukkan daun kucai yg da dipotong  n taugeh td...kalih2 sat...trus tutup api...
-taraaa...da siapp dah...senang ja
Kalau nak sedap boleh la makan ngn cabai jeruk...but since xwat pun cabai jeruk...potong ja la cabai or cili tu n then buh kicap ikan/sotong...pastu bleh mnikmati kuey tiaw kerang ni dgn penuh nikmat...ewahhh...dan2 pagi2 ni lapaq kuey tiaw kerang!ishkkkk

Published with Blogger-droid v2.0.8

Since we are on a short n super quick weekend get away...we decided to have our dinner here...near to our chalet....yeah...later will tell u more about d chalet for those who are planning for super quick get away....super dekat dengan pantai...super cheapo place to stay...will let you know later..
Since we r having our dinner at hard rock cafe...both of us decided to go for grilled salmon...super sedap...comes with the butter+cheese yg akan melt...secara totalnya akn wat pencinta salmon lagi melting and nak makan kt sni bila pikiaq psai salmon..believe me!dis is d best salmon i ever taste...kalau yg ikea tu..uhh my goodnesss....sangat lah tak sedap bagi aku...huahua..
For pencuci gigi....we decided to go for strawberry cheese cake!yet d best ever cheese cake i ever taste....so for those yg nk try dinner kt hard rock cafe penang...u guys can go for dis menu..actually d burger is not bad...but since i'm so i love wif their salmon...so this will be my forever choice if i go for dinner here....
Total dinner cost here~rm131.10..
But if u r using cimb or citibank credit card..u are entitled for 10% off..

Published with Blogger-droid v2.0.8



Isnin lepas aku pesan la kat laki aku beli ayam percik kt param...tpi yg aku dpt hnya lah ayam panggang yg cenoet...dah la mahai...seketoi sampai rm4...rsa mcm hampagas...uiii...sakit hati oiii...then hri selasa lpas msa duk tgh drive blik keja trus kol mama mntk resipi ayam percik mama...tgh duk menurun tu tetiba line putus...bila kol blik bleh mama duk wat lawak...afc channel...aku mcm apehal plak mama aku ni...demam ka?...aku terdiam...dua kali plak tu repeat afc channel...pastu aku terus...mama ni acik kol main2 plak...pastu mama terus jawab...u ngn adik u kol mama ja mntk resipi...haihhh...hahaha...ingat aku ja wat perkara terkutuk ni...adik aku pun sama...hg mmg adik aku betoi la...oh ya..adik aku ni lelaki..tpi dia pndai msak...so kt umah sewa dia tu dia la chef...tapi dia tak auww yer...gf dia cik shud tu untunglah kalau berlaki kan adik aku ni...ehh apehal aku duk puji mamat ni...oh ya...dia selalu perasaan dia remy ishak..n aku akn kata podahhh sbb aku kan suka remy ishak...tapi hakikatnya mmg ada pun rupa sket2...cuma aku mlas ja lah nk admit..puihhh...
Oklah back to d recipe...

Bahan2 untuk ayam percik versi makjah:
Ayam
Bawang besaq 2 labu
Bawang puteh byk2~bgi naik bau mama kata
Serai~2 batang
Halia patut padan
Cili padi 4~5 biji
Serbuk cili
Santan pekat
Garam
Gula
Pak ajinomoto

Cara2:
1. Blend kan bawang puteh, bawang besaq,halia, cili padi, serai satu batang...
2. Then tumis bahan2 yg da diblend tdi...msukkan serbuk cili bagi merah sket.
3. Then masukkan santan pekat agak patut padan..
4. Masukkan ayam yg da dicuci...biaq msak skali senang...pastu buh segala garam...pak aji n gula..balance serai satu batang lagi tumbuk2 ngn lesing batu n buh skali dlm kuah.
5. Bila da nmpk ayam tu da msak..terus keluarkan panggang...
6. Yang kuah tu biarkan api dia..biaq smpai pekat...
7. Bila dok gril tu...tempek2 sket kuah yg makin pekat tu...
8. Then angkat ayam...buh atas pinggan...n atas ayam tu...curahkan kuah percik yg pekat tu...
9. Sedia utk dimakan wktu berbuka...

Nyum2...heppy trying ya

Published with Blogger-droid v2.0.6

daging masak asam

in , , , , by Alia Farhan, 11:17 PM

Seperti yang di request oleh bu ayu....ibunya si aqeel abbas...
Beb..menda ni simple dimple jak lah...mcm wat daging goreng kunyit...xtra nya hang buh ayaq asam jowo...

Bahan2 untuk daging masak asam;
Daging...
Kunyit
Garam
Gula..
Asam jowo..
Pak aji~ni ikut org la..kalau aku buh ja..tpi buh sket..
Bawang besaq
Bawang puteh...
Cili padi...

Cara2nya;
1. Tumis bawang besaq n bawang puteh...
2. Agak nmpk layu..buh daging yg da dipotong...pastu buh kunyit...
3. Pastu buh ayaq asam jowo yg da dbancuh..then tmbah ayaq...nk bgi daging lembut...
4. Agak da nk kering baru la buh garam...pak aji n gula secukup rsa...aku suka bgi rsa dia msam2 manis...so gula tu lebeh sket...
5. Then last buh balance bawang besaq n cili padi yg da potong tdi..kalau suka kering biaq ja agak kering...tpi aku ni bangsa yg suka ada kuah...menkelan org kedah kata kalau xdak kuah...
6. Pastu angkat msuk dlm pinggan...tunggu ja nk berbuka...

Ok mekyu...senang ja kan?kacang ijoo saja

Published with Blogger-droid v2.0.6

From my instagram...
Follow me on my instagram:aliafarhan

Published with Blogger-droid v2.0.6

i found this...

in , , , , by Alia Farhan, 4:58 AM
found these photos in my dslr....
jamu mata jom
 glorious laksa penang

 mixed grill @Nan Western...only in Penang


 siput belitung msak cili @Padang Kota


 seafood lasagna @Pizza Hut

 three platters apa ntah @Pizza Hut




© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS