Showing posts with label breastfeeding


Saja nak share...
Lately ni Aishah macam refuse nak direct feeding sebab maybe tak puas and prefer bottle feeding (but still bmilk). Yes diakui, memang susu drop. Maybe due to pola pemakanan yang tingtong. Makan ikut dan, kadang2 tak sempat makan. Kadang-kadang makan pun macam tak makan. Ohoiii...pastu badan penat. Pastu bammmmm...susu drop. Serius jenuh kot, dah la duk kat rumah, tak nak direct feeding pulak tu???nak yang pump ja? Bila pump pun dapat sikit. Tak macam masa bf kat Adriana, 6oz satu session tu adalah biasa. Siap over supply and penuh 1 deep freeser lagi. Memang jenuh jugak pikiaq nak wat lagu mana ni...ni nak dapat 3oz pun bercinta untuk both side. Stresss T___T

Terus teringat dulu2 masa bf Adriana selalu minum air rendaman halba or fenugreek ni. Memang serius takdak masalah milk supply.  Awat la kali ni aku tak minum2 air halba ni dah? Semalam terus p kedai mamak kat rumah ni untuk beli.

Bammmm, pagi tadi engorged gila and lepas df Aishah sebelah, 1 side lagi pump dapat 4oz+ . Satu peningkatan la. So hari ni, dari pagi dia direct feeding ja maybe sebab dia dah rasa susu tu banyak  balik kot. Kalau tak, memang dia alihkan ja muka dia. Stress woi kalau anak tak mau direct feeding. Memang susu boleh drop kaw2 punya. Ni Alhamdulillah la dia start mau direct feeding balik macam biasa.

So hari ni akan teruskan minum air halba. Nanti aku update lagi hasil dan kesan dia dalam masa seminggu.

Silap aku jugak, sebab aku ingat dulu aku oversupply so dengan Aishah ni aku wat lek wat pis ja. Kadang-kadang nak p luar semua aku pump susu dalam botol sampai satu peringkat dia selesa lagi minum kat botol sebab tak payah susah2 sangat mnghisapnya kan. My bad. So lepas ni, minum botoi bila mama takdak kat rumah pi zumba or spa ja ya Aishah. 

Korang2 yang ada prob dengan milk supply. Silalah try halba ni. Aku rendam dengan air panas and mnum masa suam2. Takda rasa pun. Kalau nak ada rasa letak madu sikit. In Sha Allah, ni antara d best milkbooster ever yang aku pernah try. 

And jangan lupa kena banyakkan direct feeding dengan baby. Yang bekerja, ikut jadual pump masa kat kerja. Makan kena on time , takyah gatai nak diet bagai. Pastu air minimum 4L ya. Penting tu tau. Ingat jangan ngelat direct feeding, pump and minum air tau! And hubungan dengan Allah pun kena jaga, sebab nak bagi ke tak tu kat Dia. Banyakkan zikir Ya Matin tau. Ingat, nak bf ni memang bukan mudah. 

Apa pun, enjoy and cheerish the breastfeeding moment ya. Nanti bila anak da wean off mesti rindu gila bonding tu.
***Disclaimer siap-siap tau. Tujuan post ni untuk bagi few tips about breastfeeding. Tiada tujuan lain di sini.

Hai hampa. Ada first time breastfeeding mom kat sini? Kalau ya, tahniah and selamat berjuang dalam nak complete kan 2 years journey. 2 years breastfeeding journey bukan satu journey yang mudah.

Bercakap tentang pengalaman yang lepas, memang 2 years tu penuh dengan dugaan dan air mata juga la dalam nak menjayakan misi 2 tahun penyusuan susu ibu ni. Lain anak lain ragamnya. Si kakak pattern menyusu lain si adik lain. Memang tak sama.

Tapi entry kali ni nak cerita macam mana nak simpan susu perahan hampa and bagi jimat space kat dalam peti ais hampa.

First of all, kebiasaannya susu perahan awal-awal biasanya kita akan simpan di bahagian chiller. Sebab mana tau kita nak pakai bagi anak minum ka masa kita keluar and tinggal dia kat rumah. Tapi after a few days biasa dalam 4 ke 5 hari kalau tak guna lagi aku suka pindahkan dia ke dalam bahagian beku.


Hasil perahan selalunya time kemuncak dapat banyak time tengah-tengah malam la. 8oz pun boleh dapat.


Berbalik kepada cerita penyimpanan tadi, kiranya dari dalam botol susu, aku akan pindahkan ke dalam plastic storage. Biasa aku guna yang 12oz tu and isikan 6 oz. 6 oz ni untuk dua kali feeding ya. Untuk sekali feeding aku akan letak dalam 3oz satu botol so untuk 1 plastic storage ni akan dapat 2 botol susu 3oz kat dalam dia.



Bila da isi, jangan lupa baringkan dia and susun macam ni. So dia akan leper ja.


Then masa nak bekukan simpan la secara meleper kat dalam tempat beku korang tu. 

Lepas da beku tu, korang boleh la simpan secara menegak dalam tempat letak barang  or bakul yang untuk organize tu. Biasa kat Mr Diy ada banyak jual. So bila korang letak dalam bakul an menegak gitu akan jimat la space dalam peti ais korang.  Aku takleh nak tunjuk sebab aku tak beli lagi bakul untuk simpan tu.  Nanti aku da balik Penang aku update ya macam mana cara aku letak dalam deep freeser aku ya. Sekarang ni mat rumah mak aku, tak boleh la nak ni kan. 

So basically, macam tu la ya kalau nak simpan susu perahan korang supaya senang and jimat space korang. 

Seronok bila tengok hasil perahan macam ni kat dalam peti ais tau. Hope that this post will help you guys yang mana still new to this journey.

Akhir kata, heppy breastfeeding to u and me yang sedang dalam journey breastfeeding ni.






Hasil pump bila Miss B bengkak kadang-kadang bila Aishah tdoq and Miss B mula bengkak.

Memang anak sentiasa ada dengan aku tapi disebabkan bengkak and nak practise juga ajar dia feeding guna bottles so kena juga ada stock ebm kalau tak nanti jenuh la mama dia nak tinggal pun tak boleh.

Aishah pun sama dengan kakak dia Adriana pakai bottles and teats  NUK  yang latex yang botol biasa tu. Alhamdulillah so far so good. Takla pening mama dia nak beli macam-macam jenis botol n teats kan. 

Aishah hangover. Milk drunk punya pasal.

Paling best pagi tadi pukul 5.30 pagi bangun susukan Aishah sambil sebelah tadah Haakaa Pump. And then continue lagi pump tengok-tengok dapat hasil 8oz.
Mak aih best nyaaaa. Rezeki Aishah.

 Pikir punya pikir makan apa la malam semalam, sekali baru teringat makan coklat cadbury hazelnut. Husband belikan sebelum balik Penang hari tu. Dia kata makan ni, bagi susu u banyak 😊😊😊
Tenkiu la en husband yang selalu support bini dia ni.

Korang suka makan apa untuk bagi susu banyak?

Thank you nuffnang

in , , by Alia Farhan, 10:52 PM

Dapat dari nuffnang tu memang Alhamdulillah la kan.
Tapi yang aku suka tu sebab dapat untuk kempen MOH breastfeeding campaign.

Al maklumlah ada orang kata kami ni obsess sangat dengan bf ni. Pffftttt.

Ok lah. Tu ja lah nak cerita sebenarnya.
Ni otw kat dalam ferry ke langkawi ni.
Short getaway jap.

Nanti hakak story mory ok?

posted from Bloggeroid

Terkejut bila tengok kt timeline fb khabarnya ada ibu berpantang terjun dari tingkat 26 sebab stress tak dapat susu kan anak dia yang berusia 10 hari.

Allahu. Sedihnya aku.
Tak cukup dengan tu ada pulak yang jadikan isu breastfeeding ni kononnya la penyebab. Kononnya ibu-ibu yang taksub bf ni la yang jadi penyebab. Ewah-ewah. Sedap-sedap mulut kau ja kan. Pastu pakat-pakat share kononnya ibu2 bf ni penyebab. Adoiyai. Bengap ke apa ni?

Maaf cakap. Selalunya mak-mak yang tengah berpantang ni bukannya stress dengan mak-mak lain yang boleh bf, stress selalu sebab orang asyik cakap topup la fm. Tak payah la mnyusu nanti sebab nanti nak p reja payah la apa ( tak pernah dengaq ka perkataan breastpump bhai???duduk zaman mana ni bhai???)
Tolonglah. Perkataan-perkataan macam ni la lagi mengundang stress kat ibu-ibu yang tengah berpantang. Banyak la lagi perkataan lain yang langsung tak membina. Bukan nak encourage tapi down kan.

Perlu kita tau yang perempuan dalam pantang ni sangat-sangat fragile. Si suami dan kaum keluarga, support lah keputusan si isteri. Beri sokongan moral kepada mereka. Aku sendiri pun pernah berdepan dengan post partum blues, tetiba nangis bila en suami balik penang. Pastu tetiba nangis rindu sebab kat en suami. Pastu abih pantang nak balik penang pun nangis lagi sebab sedih nak tinggalkan mama yang bersusah payah jaga kami 2 beranak masa dalam pantang. Serius weh bukan saja-saja nak p menangis ok! Satgi kol suami nangis-nangis sebab ntah hapa-hapa. Adoyai. Nasib si suami akan selalu cool kan aku.

Aku takleh bayang kalau suami aku jenis wat derk ja dengan aku. Mau jenuh gak la aku.

Si suami di luar sana, post partum depression is real ok! Jangan pandang sebelah mata. Aku ada sorang vendor ni dia cerita wife dia memang kena post partum depression and sampai lani duk depression tak hilang-hilang. Anak dia dah masuk 5 years rasanya and disahkan mild autisme. Bayangkan baik nya dia ni, every month akan p bawak wife dia check up. Anak dia, dia yang uruskan. Dia cakap my wife n kid are all i have, alia. Sebab aku pernah tanya dia tak plan for second child ka. Dia kata i nak tapi my wife dia kena post partum depression masa bersalin dulu. So i memang xkkan paksa dia untuk mengandung and beranak lagi. Wah rasa nak menangis aku dengar. Lepas tu dia cerita pulak anak dia mild autisme. Lagi la aku jadi sebak. Tabah gila dia kot. Aku ingat kan diorang memang nak anak sorang ja sebab biasa kan chinese memang anak sorang dua ja kan. Rupa-rupanya ada cerita disebalik tu tau dak.

Aku ni memang ada tabiat suka p duk belajaq dengan vendor perongkah equipment-equipment aku dulu tu masa duk reja. Kadang-kadang sambil duk testing nak calibrate ka apa memang akan keluar la cerita macam-macam. And cara dia cerita tu, dia agak regret bila keadaan wife dia sekarang. Mungkin he put the blame on himself. Tapi aku cakap aku memang kagum dengan dia sebab dia seorang yang kuat.

So guys ingat, berikan support yang tak berbelah bahagi kepada wife korang. Emosi kitaorang memang tak stabil time tu. This is not a breastfeeding issue!! The post partum blues/ depression is real.

And kepada ibu-ibu yang tengah preggy tu, persiapkan diri anda. Banyakkan pembacaan. Join support group and cari kawan-kawan yang berjaya dalam penyusuan. Sebab aku tak rasa ibu-ibu yang menyusu ni akan bagi korang down. We will support each other.




Picture from Mr Google.


Ibu mana tak sayang anak wei. Baik kau feed bm ke fm ka. Tetap lah kita sayang anak.

Para ibu-ibu sekalian let dig more n more knowledge about breastfeeding. And para bapak-bapak sila lah support bini anda tak berbelah bahagi. Jangan la tetiba cakap bini mengada-gada ka hapa pulak!

posted from Bloggeroid

Aku sepatutnya heppy sebab aku da berjaya dengan bf journey aku...2 tahun menyusu Adriana dengan susu aku sendiri....

Ya bukan mudah...seriously mmg bukan mudah...lagi2 bila kat rumah..asyik nak mengempeng tak kira masa....even da besaq ni pun asyik..mama susu..mama susu....

Penat!perkataan yang paling sesuai...ya tipulah kalau aku kata aku tak penat kan sepanjang 2 tahun bf journey ngan mek kenit ni...sumpah penat! Sebab tu la Allah pun angkat darjat wanita yang menyusukan anak2 hingga 2 tahun ni...bukan mudah wei...banyak emosi kau nak kena hadap..tu belum lagi emosi masa keja dulu..stress gaban..nak pump susu lagi..nk hadap keja lagi...nak hadap bos ka hapa ka...heeeiiii.....malas lagi nak ingat semua tu....

Dan sekarang ni aku hadap plak dengam emosi nak kena wean off Adriana...serious ni part lagi sedih..sebab kau main ngan emosi diri kau sendiri n dengan emosi anak kau sendiri....perghhh...bayangkan tetiba anak kau mintak susu..kau dalih2 itu la ini la...pastu nanti mula la maktok dia pulak suruh letak pulak akar seruntun la apa la...

Oiiii...sedih oiiiii....
Ya aku penat...lagi2 sekarang ni aku migrainne..denyut2 kepala aku ni...then anak pulak nak susu...aku tau dia tak puas....ni pun tengah2 malam nangis2 sebab tak puas kot minum susu..tapi susu da kurang..maybe sebab aku penat or terlampau stress...lagi2 period pulak...memang merudum la kan...ni pun aku da bangun bancuhkan susu dutch lady coklat untuk dia minum....



Mula2 nampak la dia taknak minum susu tu..tapi aku pujuk2 letak kat mulut dia..last2 dia minum jugak..walaupun tak abih botol 5 oz tu..ada la setengah dia minum..ya anak aku mmg dr dulu lagi pkai botol 5 oz ja...dari zaman hantaq kat umah bonda dia lagi mmg 5oz tu ja...impian aku nak beli botoi besaq ntah bila ntah nak jadi kenyataan kan...

Pastu tepuk2 bontot dia..pujuk2..Adriana kena la minum susu ni...susu mama da kurang..lagipun Adriana kan da big girl sekarang ni....

Hoihhhh emosi okey...
Emosi hakak ni....
Nak lepaskan precious bonding ni...
Bukan mudah...but have to....

Nak wat macam mana kan...
Niat di hati memang nak bf selagi mampu...tapi rasanya da lepas tempoh wajib ni pun da kira ok la kan....
Memang bukan senang nak wat decision macam ni...tapi kadang2 kena jugak wat...
Walaupun hakak tengah berperang dalam hati..bermonolog dalaman bagai nak rak!
Lagi sedih wei kalau nak bg dia isap nenen yang letak akar seruntun kot...
Mama is tak sanggup!

Akhir kata....
To my precious Adriana....
Sorry sayang....
Mama have to ya
Bukan sebab mama tak sayang Adriana...
Mama tetap sayang Adriana...
Mama tetap akan rindu bonding kita dua..lagi2 bila tengah bf tu Adriana suka main2 mata dengan mama...tengok ja mama dengan kusyuknya...
Serious mama akan rindu gila nanti...

Takkan dapat satu moment pun dalam dunia ni akan ganti moment bonding kita yang kuat tu sayang.....




Even Adriana da jadi kakak ka nnt..Adriana tetap lil girl utk mama n papa...




Mama love u sayang!

posted from Bloggeroid

Doakan aku...

in , by Alia Farhan, 8:11 AM


Yerp bayangkan...aku rsa aku apply utk attend course ni dari 2013 or maybe dr awai thun lepas...i cant recall back...

Tapi perghhhh...bila dpt jwapan mcm ni...rsa mcm best la jugak...
Dan harap2 sgt aku dpt join program ni...
Fully sponsored weiiii...xnak ka?siap module kali ni lain dari sebelum2 ni...

Ya Allah...semoga aku dapat la..doa kan aku ya...

Semoga dengan ini..aku dapat tolong ramai lagi mak2 kat luaq sana yang nak bf tapi kurang knowledge or lack of moral support n etc....

Aku nak kalau boleh ...breastfeeding ni adalah benda yang biasa dan normal..bukannya bila kau nak bf anak kau kt mall even with nursing cover on u...orang pandang kau macam alien...ya macam alien!kau tau alien tu macam mana kan???dan orang pun xkkan cakap yang gmbar susu tu adalah aurat/aib(wut the heck???UAI pun da ckp susu ibu bukan aurat..yg aurat tu nenen ibu...tapi aku pasti utk Muslim bukan sj2 nak p selak bg jantan2 selain laki dia bg tengok aihhh...kadang2 secara tak sengaja...yang hampa yg tertengok tu takyah la nk otak blue n imagine maciam2 sangat lah!!!aku rasa lelaki yg waras takdak la nak pikiaq n imagine smpai gila2 mcm tu kan...)

So tujuan aku tak lain tak bukan hanyalah nak educate more mommies utk bf...n to normalize breastfeeding....ya cita2 aku utk tgk more n more mommies ada kesedaran nk bf ni sangat tinggi...sbb tu la knowledge dalam breastfeeding ni penting...aku pun banyak membaca psal ilmu bf ni..n walaupun skrang anak aku dah 2 tahun..aku still cari buku2 yg related to bf...sbb kadang2 lain org lain cabaran dia....n perjalanan bf aku pun bukan la seindah yang disangkakan...klau kau rasa aku berjaya dalam bf journey aku ni sbb susu aku byk..kau salah...aku ada jugak up n down jugak dalam dapatkan yield susu utk Adriana...di uji demam panas bertalu2(sampai 40C)..tonsilitis yg cronic...smpai kena operate buang tonsils semua tu...semua tu cabaran utk aku...tapi yang pasti aku bukan yg jenis cepat mngalah dan asyik pikir negative ja susu aku takdak..susu aku takdak...aku mmg akan pikir..susu aku ada...susu aku ada...Ya Allah..limpahkan aku dengan susu untuk anakku...tu yang aku doa hari2...n Alhamdulillah aku dah berjaya tempuh semua tu...

So untuk mama2 ..mak2..ibu2...mommies..bonda2 kat luar sana...dunt give up...susu anda adalah hak anak anda....



To my lovely Adriana Arissa...thanks for being a good girl to mama...
N to my shuben..thnx for being my backbone throughout my breastfeeding journey...
I love both of u mucho2...

And to u yg membaca ni...
Tolong doakan aku ya

posted from Bloggeroid

Hi...
Banyak ibu2 yang baru terjebak ngn bf ni agak blur2 dgn cara nak simpan susu perahan...
Berapa jam tahan suhu bilik? Berapa hari kt chiller?berapa hari kat tempat beku atas tu?dan tak kurang jugak deep freeser kan...

Memang seriously akan blur2 jgk awal2 tu...sbb ada tang cakap mcm ni..ada tg cakap mcm tu...

Apa pun...depends jgk ngan korang pnya observation....selain dari observe dengan mata kasar..korang boleh bau...boleh jugak rasa..elok lagi ke tak...geli nak rasa??? Helooooo...susu korg kot....nak geli kenapa plak jemah oii

Ok lah...ni some reference utk new mommies out there ya...






Ok ni ada sekali untuk yg dah thawed(nyah beku) sekali macam mana...

**oh ya...btw dalam deep freeser boleh up to 2 years ya...

Aku punya deep freezer penuh lagi dengan stok susu beku Adriana....huhu..
Ni dia da masuk 2 tahun..n currently i'm a WAHM...mmg takdak maknanya dia nk feed dr bottle...try bg dutch lady choc pun dia taknak...ntah macam mana ntah nak wean off dia..n bagi dia mnum susu lain ntah....
(Ni da masuk dilema mak nak wean off anak dah ni)

Ok lah...
Apa pun...
Ilmu breastfeeding ni luas tau...
Kena sentiasa gali dan gali yer...

Ok lah...
Majulan breastfeeding utk anak kita

posted from Bloggeroid

Apa itu Power Pumping?

Power Pumping adalah satu teknik mengepam susu ibu yang boleh meningkatkan penghasilan susu ibu. Teknik mengepam guna cara Power Pumping ni adalah sama seperti kita mengepam selalu. Tapi, ada teknik dan cara perlaksaan yang special bila kita mengepam menggunakan teknik Power Pumping ini. Ideanya adalah untuk meniru gaya bayi menyusu dan secara tak langsung akan meningkatkan hasil susu ibu yang di pam oleh ibu.

Siapa Perlu Buat Power Pumping?

1- Ibu yang kekurangan susu - Kekurangan susu adalah berpunca daripada pelbagai faktor. Period, perubahan hormon, emosi ibu terganggu dan lain-lain.
2- Ibu yang menyusukan anak angkat - Teknik Power Pumping digunakan untuk merangsang susu keluar.
3- Ibu yang ingin relaktasi / menyusukan semula anak yang telah berhenti menyusu susu ibu.

Macam Mana Nak Buat Power Pumping?
Jika anda menggunakan Single Pump: Pam breast kanan selama 10minit kemudian tukar pam breast kiri pula 10minit dan bertukar semula ke breast kanan 10minit dan begitulah seterusnya untuk kedua-dua breast selama 1jam.

Jika anda menggunakan Double Pump: Pam kedua-dua belah breast secara serentak selama 10minit. Kemudian rehat atau stop pam 10minit dan sambung semula pam kedua belah breast 10minit dan rehat semula 10minit. Teruskan sehingga 1jam.

Saranan Waktu Mengepam?

Seelok-eloknya pam pada waktu malam menjelang ke subuh. Ini kerana..pada waktu ini hormon untuk penghasilan susu adalah tinggi.

Berapa Lama Tempoh Nak Dapatkan Hasilnya?

Pertama sekali..kita perlu ingat bahawa bukan sekali buat Power Pumping terus susu mencurah penuh botol 5oz. Kita perlu sabar dan konsisten buat Power Pumping. Sekurang-kurangnya satu minggu kita akan dapat hasil yang menakjubkan. Walaupun pada hari pertama mengepam kita hanya dapat beberapa titis susu ataupun hanya mengepam angin semata-mata, tapi teruskan juga mengepam dan teruskan buat Power Pumping selama seminggu sekurang-kurangnya. Paling elok jika kita buat Power Pumping pada masa yang sama setiap hari selama seminggu. Kerana susu akan di demand pada masa yang sama. Demand semakin kerap dan semakin banyak. Yakinlah Allah akan membantu kita yang ikhlas ingin memberikan yang terbaik untuk anak kita. Banyakkan berdoa. InsyaAllah...

Harapnya perkongsian ini membantu ibu-ibu yang terfikir-fikir nak menambah stock susu. Semoga berjaya!

*kopipes....

Apapun korg...jgn give up ok...buat sehari dua mmg xnmpk hasil lg...teruskan dalam seminggu...
In Sha Allah...Dia akan permudahkan utk anda...perjalanan breastfeeding saya mungkin xsama ngn korang...tp...apa yg penting..DON'T GIVE UP!!!

N bagi yg nak cuba Set Menyusu Shaklee....boleh direct whatsapp ok 0133363775....



Ni stok susu Adriana dlm deep freeser...bukan niat nk mnunjuk...tp nk motivate korang yg korang pun boleh ok...

posted from Bloggeroid

Wanita tabah...

in , by Alia Farhan, 9:34 AM
Selalu tak dengaq hnya wanita tabah ja yg dpt mnyusukan anak depa sampai 2 tahun?
Pernah dak dengaq mcm tu?
Well for me....
Helloooo...
Tak ckup tabah lagi ka kalau mngandung 9 bulan boleh harung...dengan perut boyot...bwak ke sana sini...
Muntah2 alah2...sakit pinggang..kaki bengkak bagai...tak cukup tabah ke tu??

Sebenaqnya bagi aku la kan...yg give up separuh jalan or tak bf anak ni bukan tak tabah...cumanya kurang skit knowledge psal ilmu2 bf ni....
Sebab apa aku kata mcm tu?sebab nya..as preparation nk bf...kita da kena set mind kita...KITA BOLEH!!!BOLEH DAN BOLEH...
xdak istilah..tgk la kalau ada susu mmg nak bf anak pun...
Xpun istilah...untungla hg...susu hg byk..aku takdak...
NO NO NO..
sebagai seorg ibu...kita mng kena set kan otak kita...KITA ADA SUSU!sebab tu la kelebihan mak berbanding ayah...
In Sha Allah with positive thinking...Allah akan kurniakan kita dengan anugerah yg tak ternilai ni...
Positive thinking and doa adalah dua kunci dalam misi bresstfeeding!!!
Sentiasa berdoa...doa dan doa dari start preggy lgi...In Sha Allah...Allah akan permudahkan kita...jangan tak tau...i only breastfeed my baby 3 days after she was born...hari pertama n kedua...susu setitik pun tak keluaq...tapi masa dekat ward da start pump...walaupun pump angin ja..cakap dalam never mind Alia...dont worry...ada tu..jangan sedeh2...In Sha Allah ADA!!! Smpai kakak aku pnggil her nurse yg expert bab bf ni la bg counseling kt aku...aku ok ja..open...sbb mmg aku eksaited sgt nk bf Adriana...
bila balik umah tu hari ke3(cserian so kena tahan ward lama skit ya)..mama kol mak bidan...panggil utk urut susu...
Masa mak bidan tu urut kt tulang belikat she said my susu ni ada..cuma tak kluaq ja lagi...bila dia urut tu..terus bengkak2...n memancut2 keluaq...dat time.... ALHAMDULILLAH...

Key points are postive thinking n never give up!

Then...talking about preparation...ada jugak yg nk bf(niat kalau ada la)...working mother tapi preparation ke arah nk bf baby tu takda...cth dia...invest in pump...NADA...alasan..nnt la..baby da kluaq baru beli..tgk susu ada ka dak...jgn la mcm tu syg2 oi...menda ni kena prepare betul2 tau dak...tau tak time2 baru deliver tu la susu memancut2 n mncurah2..baby pulak mnum ciput ja..time tu la boleh buat stok...
so beli pump tu awai2...takyah nak aim medela freestyle sgtla mcm aku dulu2 tu..walaupun mampu...nasib aku tak jdi beli n bijak pilih Rumble Tuff...sepp duit tau...byk ja pilihan pump2 lain yg best lani...xyah nk freestyle sgt lah..simpan duit tu utk menda2 lain ok;)

Then pendedahan...rasanya lani da meluaskan org brkempen kebaikkan susu ibu ni...kalau tak tau...u can google it...even cara2 nak simpan susu mcm mana pun byk breastfeeding mothers kat luaq sana share kan...tinggai nak type google psai breastfeeding or type beautifulnara...
N percaya lah...kami breastfeeding mother ni sangat supportive for those yg nk brtanyakan bab2 bf ni...
Psai botoi ka...puting ka...plastic ziplock jenis apa yg best...pump apa yg affordable ka bagai....tanya ja kt forum or group tu kompem dpt positive answer...
Even smpai cara nk handle ebm hatta tips2 nk mbanyakkan susu pun kami sydi share...mau ngn takmau ja tanya kat org..
Ingat..lepas ni rajin2 type psai breastfeeding ya...bukan beautifulnara ja..ok?
Plus kami2 yg breastfeeding ni mmg suka brkongsi cerita n ilmu yg kami ada...menda baik...mesti la kena kongsi kan





Together...we support breastfeeding...

If u happen to have any personal breastfeeding matters...u can whatsapp me at 0133363775

posted from Bloggeroid

Amboihhhh...pjg nauuu tajuk entry hahhhh....mak jemah kan..biasa lah pokpek2...so hari ni nk cita psal plastic storage plak utk breastmilk...eden suka guna plastic..jimat space haa...
Ehhh...sorry yer ni entry utk bf mama ya...yg tak suka or haters aku yg suka dok stalker tu sila tekan button X kt atas tu...takyah lagi nk ckp aku ni pura2 suci dgn susu aku la blablabla...mulut mcm haharemmm jaa...
Ok back to tajuk...
Aku pkai dua2 brand ni...
Ada pro ada cons la both...

Jingle Jungle


Apa yg aku suka?
Kat label dia sebab kt atas tu kan..senang nk label..
Pastu yg aku suka..aku kan bubuh tak penuh..dlm 6 oz gitu ja utk 2x minum...so aku kan leperkan n simpan dlm keadaan leper...n dia tak mngelembung

Apa yg aku kurennggg suka?
Dia senang terkoyak kalau ni...
Cth kat bwh


Gmbaq ni dr tenet...tak sangka org lain pum sama ngn aku...maybe kami ganas kot...tapiiii....
Pastu cepat bocoqqqq....masa simpan tak bocoq...bila thaw tu tgk2....ayaq ada susu...means ada kebocoran kt plastic tu...sedeh oiii kena buang susu cenggitu ja

Ok now move to Autumnz plak


Apa yg aku suka?
Lgi tebai
Boleh brdiri lebih kukuh dr Jingle Jungle. .
Ziplock dia lgi ketat
Tak pernah bocoq so far

Apa yg aku tak suka??
Label dia kat tgh2...so ssh skit kalau nk mlabel kalau susu tgh sejuk...mula la pen zebra tu pun xlekat
Bila da beku dia mengelembung...mcm boroi brbanding Jingle Jungle tu

Yg aku tak suka kat Autumnz sikit sgt...n plus aku tak pernah lg hadap msalah bocoq ngn Autumnz...maka....aku dengan sebulat suara mmg suka kat Autumnz...n sbb tu la aku amik keputusan utk juai brg2 Autumnz...sbb mcm lgi best...
Tapi semua ni terpulang kt diri masing2...
Mcm aku lebihkan penting kan safety...safety yg aku mksdkan susu aku takdak la terkorban...

So kalau korg berminat nak beli Autumnz Ziplock plastic storage...korang leh whatsapp aku terus tau...
Ni num aku 0133363775

Harga biasa RM12.90
Tapi aku juai RM12 ja...tpi beli above 3 kotak..dapat la kasik RM11 satu kotak
oh ya..dlm tu ada 25 pcs...
So klau nk jimat...beli la byk2 skit...postage pun jimat korg...

Ok lah...
Till now...
Assalamualaikum

~Breastfeeding is Sunnah~

posted from Bloggeroid


posted from Bloggeroid

Wahhh...kemain pjg berjela tajuk entry..aku yg type ni mcm seriau ja takut tak cukup column utk type...ehhh...

Oklah...disebabkan aku skrg ni unpaid leave utk bbrpa hri sbb nk jaga Adriana..so aku da listkan da bbrpa entry yg mmg aku patut kena wat utk panduan mama2 kat luaq sana...bajet mcm la ramai sgt mbaca nya..sebenaqnya...aku da janji dgn Mas...kawan aku dr darjah satu lagi nk update hal2 brkaitan bf ni...so janji ditepati okeh! Ohmai...intro merapu...

Oklah...back to d tajuk...
Sebenaqnya...utk aku...ni aku la kan...aku akan hantaq stock susu aku buh dalam botoi siap2...kiranya aku siap2 wat numbering kt cap botoi tu siap2..guna zebra pen ja..ya2 ja p MR DIY nk cri sticker cun2 nk tepek bagai..sudahnya tak jmpa..dah guna zebra pen sudaaa....

Let say mcm Adriana ni average dia minum kt rumah pngasuh dia dlm 4 botoi...n avg skali dia mnum dlm 3 oz..roughly la kan...

So aku wat la numbering tu kan...numbering tu bukan saja2 gatai buat okey..
So utk stock susu ni...biasanya 2 botoi aku akan bekalkan susu yg dah dinyah bekukan...kiranya susu yg aku bekukan la..yg stock simpan dlm deep freezer tu...
2
Another 2 botoi...stock susu yg chill relax2 ja kat peti ais bwah tu...kiranya...stok yg aku perah a day before dat...yg ni la aku akan hantaq...
So based on aku n pmerhatian2 aku trhadap methods org2 lain...maka susunan aku pnya stock susu adalah mcm ni
1) stock susu beku (ebm)
2 ) stock susu chill yo
3) stock susu beku (ebm)
4) stock susu chill yo
5) stock susu chill yo* yg ni depends la..ada stgh2 org ank depa kuat mnum susu..

Sebab apa dua last tu stock susu chill yo jer? Sebabnya kan kalau anak tak mnum or tak usik...stock ni boleh simpan utk dibekukan...tpi kalau stock yg beku n dah thawed tu mmg takleh bekukan balik...wajib abihkan dlm masa 24 hrs...

Reason why aku hntaq botoi byk2 mcm ni? Kenapa tak hntaq ja dlm plastic ziplock tu mcm sstgh org buat?
Sebabnya aku nk mudahkan bbsitter...mcm aku...aku just sruh dia bilas ja..nk cuci lebih2...aku akan cuci n sterile kan kt rumah...n lagi satu kalau dia guna satu botoi ja..mana tau tym2 dia kelam kabut tu...pastu anak korg menangis gila2 nk susu...susu plak da habeh n dia takdan nk basuh elok2 botoi td...tak ka naya ja..sudahnya..susu korg tu might be contaminated. ..oh no!! Its a big NO ok...perah susah2 then senang ja contaminated mcm tu ja...tak ka rugi...biaq kita susah skit xpa..asalkan mutu n kualiti susu kita tu trjamin...n baby kita dpt yg trbaik!!

Lagi satu...sebab tu aku suka msukkan dlm plastic zip lock aku tu 6 oz terus...kiranya utk 2 bottles...so sapa yg anak dia mnum 4 oz sekali hadap...boleh la simpan 8 oz siap2 dlm plastic zip lock tu...tp make sure guna yg 12 oz la kan...by this way jugak...korg bleh jimat pngunaan plastic zip lock korg kan...

So bila semua da setel msuk dlm bottles ikut numbering...maka simpan la susu2 tu dalam cooler bag...n jangan lupa letak ice pack...at least 2 or 3 ketoi...mcm aku...utk 2 bottles last tu biasa aki mntak bs dia letak dlm peti ais rumah dia...kira tumpang sat la kan...

Ermmm apa lagi ehh...rasanya tu ja kot...
Kalau ada apa2 lagi yg nk tmbah nnt aku update lain...lupa kdang2 tu...nk kena cri ginko bilaboa makan bgi kurang lupa skit..
Ok lah...nk tdoq ni...
Pendek kata...maju lah susu ibu utk anak2 kita...



posted from Bloggeroid

Salam dear mommies n readers...

Kat sni...ada nk juai nursing cover...so korg xdak la masalah nk nursing baby korg msa kluaq kt mall ka kedai makan ka...
Mmg no problemo lah guna nursing cover ni...


So temporary ada 3 design ja
Harga...Rm38...but now sempena MAAL HIJRAH NI...ONLY RM35...
POSTAGE RM7 (SM) RM10 (SS)
so sesapa nk beli boleh directly msg/whatsapp kt num ni ya 0133363775

posted from Bloggeroid

Dalam 3 hri lagi...Adriana will turns to 6 months...yeayyy...means dat da 6 bulan dia fully feed by my milk...yeayyyy....I made it..I know I can make it...
Now pun da start bgi da skit2 solid food because ksian sgt kt dia..mulut tu da mcm mulut ikan emas da yg duk ngunyah2 mkanan msa aku n amir dok makan...oh no..pitty my baby...dia pun ok ja mamam moi nasik ngn carrot...she's OK with it...
So to all new mommies out there yang betul2 nk fully breastfeed ba y2 korang smpai 2 thun... (In Sha Allah ni impian aku)...tolong:
1) pasang niat betul2 kenapa kita nk fully bf anak kita...doa kat Allah supaya journey breastfeeding kita dipermudahkan...
2) start doing your reading as early as u know u are pregnant....dis is what I'm doing...first trisem da baca da psai breastfeeding tawww...eksaited kot...
3) beli siap2 kelengkapan breastfeeding cthnya pump..botol susu utk simpan susu kita..plastic storage. .so bila ada menda2 ni..automatik korg akan jdi rajin gila nk pump...
4) percaya susu sentiasa ada...never ever give up...bcoz we born to produce milk...seriously..kalau baby asik nk menetek tu n berkepit ja ngn badan kita...tak bermakna susu kita xdak...tp sebenarnya sbb mmg tu lumrah dia baby yg breastfeed ni...sebab susu ibu mmg mudah hadam...dats y 30 minit ka sejam sekali ka baby da merengek rengek nk menetek lgi....believe me...Allah jadikan kita dengan tetek ni ada sebabnya ya...
5) kena rajin menge-pump...sebab nya..konsep dia senang ja...makin kerap kita kosongkan breast makin cpt otak hantaq rangsangan more and more milk should be supply...rajen2 la pump at least 3x sehari...ok? No istilah malas2 k....never ever!
6) jangan stress ok...u shud enjoy ur bf journey...take time...sit back n njoy it...kalau stress jgk amik b complex bcoz believe to make us calm...aku consume vit b complex+ folic acid Shaklee..tak tau nk beli kt mana? Meh sini meh beli ngn aku...sgt penting point jangan stress ya...sbb bila stress otak kita pun takleh nk process n ransang betoi2 hormone prolaktin kt dlm badan kita...bila jdi mcm tu..automatically susu akan drop....
7) kalau susu drop...jgn stress...try amik supplement apa yg patut sbb maybe badan kita penat. ..supplement ni BUKAN JAMINAN yer susu akan byk...apa yang penting kena paham konsep supply and demand...bila paham konsep ni..In Sha Allah anda one step foward akan berjaya...semakin kerap menyusu or pump..semakin byk susu akn terhasil...
8) start kumpul stock start 2 weeks after delivery...believe me...u will impress with ur milk collections. ..time ni...susu byk gila...baby plak mnum skit2 jer...perut dia pun baru sebesaq guli or buah cherry...sbb tu kena paham konsep supply n demands. ..n sebab tu jugak perlunya banyak membaca regarding breastfeeding ni...

So...wut else ya...
In Sha Allah I will try my best to feed Adriana wif my milk till she's 2 years old...
After 2 years old...aku pernah dengaq cita...toddlers tak mnum susu fm pun xpa...she or he will get nutrients from her or his food...betul ker ehh? So I think...for dat case..I need to do more readings regarding dis...for time being..kena study dulu mcm mana nk hantaq solid food ke umah bbsitter Adriana ni...heee...xsempat ag nk study mndalam psai solid food ni..



posted from Bloggeroid

Alhamdulillah…Adriana mek kenit tu dah masuk 5 bulan…dan Alhamdulillah jugak…Allah masih memberi rezeki untuk Adriana menyusu badan. Seronok bila tengok anak kita membesar dengan air susu kita sendiri…terima kasih Ya Allah, Yang Maha Pemurah…
Buat kawan2 kat luaq sana yang masih ragu2..takut2 susu takda..jangan macam tu….mindset tu kena always positive. Ingat Allah jadikan tetek kita ni suka2 ka…tak ….sebab Allah tau dari  situ la letaknya susu untuk anak2 kita….Allah jugak jadikan kita ni dengan tetek khas untuk anak2 kita..bukan untuk bapak nya ja ya…..kat sini nak list out kan beberapa tips: selok2nya dari awal pregnancy lagi da start cari bahan bacaan berkenaan breastfeeding ni. Kalau nak tau, aku pernah diperlekehkan oleh kwan2 yang kununnya da brpengalaman (da ada anak terlebih dahulu) bila aku cakap psai breastfeeding ni…n mcm mana pngalaman kakak ipaq aku masa mnyusukan Zakwan dulu…for them alaa..ckap pengalaman org boleh la…cuba try tgk nnt mcm mana…ok now, aku da buktikan(bukan nak riak dlm hal ni..tp aku suka sgt kalau ada kwan2 yg tnya psai aku pnya breastfeeding journey..yg mana aku boleh kongsi kan..aku aku kongsi)
1)      Niat kerana Allah. Dalam Al Quran pun dah menyatakan kewajipan seorang ibu untuk menyusukan anak dia selama 2 tahun…yang penting kena niat kerana Allah

Ini telah disebutkan di dalam surah Al-Baqarah ayat 233. 
Maksudnya:


Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi orang hendak menyempurnakan penyusuan itu: dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). Kemudian jika keduanya (suami isteri) mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan.

                                            

2)      Jangan cakap “Susu saya kurang”….tu adalah pantang larang dalam menyusukan anak….sebab kata2 tu doa…kena sentiasa ckp “alaa…xper…maybe aku letih..japg susu aku byk la tu..In Sha Allah”…sambil tu kena la doa2..zikir2 sama…mcm aku hari tu tonsillitis and demam panas…mmg susu drop byk jugak la…dengan badan panasnya..badan xlarat nya…mmg nk pump pun rasa berat lahai…tp bila pikiaq kewajipan dan amanah Allah dalam nak menyusukan Adriana..terus rsa takleh manja2…hewhew….pastu sambil pump sambil doa n ckap menda2 yg positive ja..Alhamdulillah..sekarang nib ack to normal dah.
3)      Always follow pump schedule….kalau baby taknak menyusu…sentiasa pump kluaq so dat otak kita akan rangsang hormone prolactin supaya sentiasa mnghasilkan susu sebab ada demand…kena paham konsep demand and supply…
4)      Amalkan pemakanan yang sihat…banyakkan makan sayur2 hijau…minum air masak yang mncukupi…air manis pun ok jer..Cuma jgn lebih2 ya..cth:milo, horlicks panas.
5)      Banyakkan amalan rohani dan zikir. Sentiasa berdoa supaya Allah murahkan rezeki untuk kita susukan anak kita sampai 2 tahun…amalkan zikir Ya Matin..In Sha Allah  susu akan banyakJ
6)      Jangan berputus asa kalau tips2 kat atas tak Berjaya….boleh jugak usaha dengan mengambil supplement macam Set Menyusu Shaklee terutamanya Alfalfa yang terkenal sebagai milkboosters. Ni adalah salah satu usaha kita ya. Amalkan pengambilan Habbatus Sauda, madu dan halba untuk menambah susu kita.(rujuk makanan2 Sunnah)

Always remember, bagusnya dan hikmahnya suruhan Allah ini buat ibu yang menyusui anaknya. 
1. first, anak kita dapat susu yang sepatutnya iaitu dari ibunya sendiri bukannya dari sumber lain.
2. Second, bonding itu amat kuat antara kita dan anak.
3. Sistem pertahanan badan anak kuat.
4. Ibu pun sihat, rahim cepat kecut. Sesungguhnya setiap yang Allah suruh itu tidak memberi mudarat dan jika ada sedikit mudarat sekalipun ada penyelesaiannya. Kita kena sentiasa berusaha.



pesanan penaja: sesapa yg nak rsa ke"best"an product Shaklee...boleh whatsapp 0133363775....free consultation regarding breast feeding...because sharing is caring

Cakap psai breastfeeding lgi kan...mcm lani semua entry nk wat psai breastfeeding ja...hahaha....being obsessed with breastfeeding agknya aku ni...hewhew...*lempang satu kali*
Sejak2 amek shaklee ni badan da xrsa penat sgt..kalau tak lemau ja badan ni rsa...eventho puasa xdak la rsa mcm penat sgt ka apa ka..kalau before dis...jangan harap la...badan lemau...nak pump lgi..nk keja lgi..blik umah nk msk lg...basuh baju (walaupun bsuh mesin...nk jugak mention kt sni!! )...lipat kain...kemas umah la (walaupun kemas mcm xkemas ja kdg2 tu...aku kemas ja..sepah balik! )...so bila brdepan ngn semua2 menda ni...bfore amek aku supplement shaklee secara serius da brhemah...aku amatlah penat..dan stress...pastu asik nk emo ngn laki aku...kcian dia selalu aku emo2....bila da stress...emo...badan penat bagai...production susu sdikit sbyk mmg akn trjejas la kn....
So bila da trjejas aku pun amek keputusan drastik...nk join Shaklee....so dat aku boleh bli all d supplement dgn harga ahli kn....ternyata keputusan drastik aku wat tu membuahkan hasil! Hasil extraction aku maybe la x sbyk org lain...biasa aku boleh dpt dlm 20-24 oz...utk 3 or 4 sessions...ok la kn...not bad....aku tau ada org sekali pump every session dpt 10 oz...tp aku bkn mcm tu...biasanya time subuh la wktu aku pling lumayan..tu pun kalau mlm tu aku xpump....
Set Shaklee yg aku amek so far ESP...alfalfa..ostematrix+ vit c...n so far mmg sgt membantu aku...mmg la disamping tu kena jaga makan semua...doa tu pun penting ya...n mcm aku ckp...kita kena rajen mintak kt Allah...n berusaha...In Sha Allah...Allah akn tolong...so ni pun salah satu cara aku berusaha...amek supplement utk jaga kesihatan aku...kalau aku tak jaga...sapa lg kn nk jaga...
So start dari aku amek supplement s Shaklee kt atas...start dri tu jugak aku start wat logbook kecik...to jot down brpa volume aku dpt every session. ..n kalau hr tu less session..aku akan jot down yg aku fully df Adriana sbb cuti ka apa ka...so dis will make things easier...senang aku nk trace back apa yg patut...


So ni la buku 555 stock susu aku perah tu...wat bodo2 ja...kt belakang side buku ni ada menda lain plak...list customers order Shaklee...hewhew...alang2 aku mmg da jdi membe kan...xslah kalau aku kongsikan menda baik ngn korg kn....

Last 2 weeks aku update stock ebm kat dlm deep freezer ada 480 oz...Adriana ni pesen dia..klau hantaq p umah bs kan..4 botol ja 3 oz pnya susu tu..lately ni x abeh...aku pun pelik...bs kata dia mau mnum tp mnum sket...kalau ngn aku...nk bergayut ja kat tetek mama dia ni...sbb tu la stock ebm aku byk...Sbb Adriana mnum sket...kat rumah ja kemain mek kenek tu...


Da nk penuh da deep freezer aku ni...


Susun blik by month. ...senang nk FIFO nnt...da penuh deep freezer ni...boleh amek anak susuan dah aku ni...


Ni la kawan baik aku sekarang...so kalau ada sesapa yg nak try set Shaklee ni boleh whatsapp aku...0133363775. ..aku boleh bg harga special....free consultation n ada jugak free gift! So what are u waitin for....jangan jadikan breastfeeding sebagai alasan utk kita stress...penat n etc...sbb with Shaklee kita mesti OK pnya lah....
Xcaya? Meh ler try!!

posted from Bloggeroid


cakap pasal breastfeeding rasanya ramai da aware psai kebaikkan susu ibu kan...baik utk ibu dan jugak babies kan...n sebelum nk breastfeeding ni...bila start ja pregnant tu cuba penuhkan ilmu breastfeeding di dada...tanya orang2 yang pakar...bykkan mmbaca...cari kat belog ibu2 yg menyusu pun banyak...banyak sangat ilmu yang boleh dapat....banyakkan membaca...collect sebanyak mungkin method yang diguna pakai...n then time nak application tu choose the one which suits you d best...

but as for now.....
for mamas, momies, ibu2, emaks to be out there, here i would like to share what u guys should have if you really want to get serious in this business(ecewah...bunyi mcm serious ja kan...but seriously it is SERIOUS!...hahaha).....menda2 apa yang korang patut prepare:
1)kecekalan hati!
 nk breastfeeding ni bukannya satu menda yg senang....sapa yang tak kuat...msti akan give up..sebabnya for first born especially...baby tak pandai menghisap...direntap rentapnya puting korang dengan gusi dia tu...azab oiii....so bersabarlah!banyak2 kan pujuk baby...pujuk dia minum betul2..In Sha Allah, Allah akan tolong....lagi satu...always set kan kt otak kita ni...susu kita cukup untuk baby kita...bila kita positive...In Sha Allah, Allah akan permudahkan apa yang sepatutnya jadi milik baby kita

2) ilmu
macam aku cakap kat atas tadi....prepare sket2 ilmu...

3) pump
yang ni aku rasa sangat wajibul ghunnah kot....tak kesah la jenis manual ka single pump ka double pump ka mcm Rumble Tuff kesayangan aku tu ka...janji mesti ada pump....
but for me...sapa yang tak berapa nk tabah n bertenang macam aku ni...better go for double pump...sebab bagi aku manual...leceh...penat tangan...bila da penat...mula la demotivated...bila da demotivated mula la susu xberapa byk nk kluaq kan....single pump plak....tak best dia..bila korang pump sebelah...sebelah lgi automatic akan menitis jugak susu korang(for first timer mama to be mst tak tau ni..mcm aku jugak dulu)...so bagi aku rugi la sket kan yang da terkeluaq tu...so for me better go for double pump...save time...boleh pump 2 breast at one time...no milk wasted!ok nnt aku review kenapa aku go for Rumble Tuff instead of Medela Freestyle...walhal kemain sebelum beranak hari tu nk FS kan! ingat yer...pemilihan pump tu pun sangat penting tau...ramai jugak kwan2 yang give up bila pump yg depa pakai tu tak okei...

4) Containers
so yang ni pun penting jugak ya...kena decide siap2 dah nk pkai botoi ka...bekas dadih ka...liners or plastic macam aku pakai tu ka..or perhaps the safest one...glass jar?!hihihi...if me...i'll go for liners gitu...jimat sepes (space)tau

5) Deep freezer*
nk kata essential tu tak la jugak...more to optional actually...tapi for me tetap wajibul ghunnah....tu tara aku pakai liners jer tu dah nk penuh 3/4 aku pnya deep freezer lani...byk eh?3 bulan da nk penuh kan...Alhamdulillah..berkat doa kat Allah and ikhtiar apa yang patut...oh ya..aku start kumpul stock seawal  2 minggu brpantang...lagipun time tu Adriana tak berapa pandai lagi nk menetek...so selalu bgi yg da pump dgn syringe ja...

6) Supplements
yang ni..kira ikhtiar kita la ni untuk perbanyakkan susu...harus diingat...Doa tu sangat penting ok...so for me, i'll go for Shaklee supplements....which is good n suit my body n what i nid...before amek Shaklee...mmg susu aku meriah...cuma tujuan aku amek Shaklee ni untuk add on kan apa yang body aku lost during pregnancy and breastfeeding....so kiranya nk restore back la all the good things in my body kan...nak2 calcium tu haaa....kena la brganti dik non...nnt abeh anak ko sedut..osteoporosis la takdan tua...lagi2 nak posa ni...mana nk collect stock susu nya...so kena la amek supplements to restore back apa yg sepatutnya badan kita perlukan....macam aku, aku amek basic set menyusu ja...nak tau lebih lanjut psai Shaklee nnt aku cita k for the next entry....

oh ya...sesapa yang tgh tunggu masa nk meletup tu...kalau nak try set menyusu Shaklee boleh contact akak yer dik non....ni num ahkak yer...0133363775....jangan malu2..jangan segan2..free consultation okei...lagi2 bab2 breastfeeding ni...ilmu utk dikongsi kan...bukannya utk disimpan...lagi pun boleh la kita brtukar2 pandangan kan....

ok la...da lewat ni...
nk tdoq ni...
nk peluk si kecik busuk masam ahkak kt sebelah ni...
babai
nunite...





Talking about my breastfeeding journey...I must admit it is tough...esp for those working moms...lagi2 kalau keja hg jenis kena entertain org ker...keja kt production side mcm aku ni ka..pendek kata...keja kau bukan la sekadar duduk di meja..sambil mnghadap pc n sambil2 tu boleh mngepam selang 3 jam...fuhhh...paham tak maksud aku...
So sekarang ni...masa keja...aku hanya pump 2x ja...pkul 10.30pg n 3.30ptg...pagi kt umah kul 5.30am aku da pump da siap2...tinggai direct feed adriana ja kadang2 tu...
Kenapa aku tak pump selang 3 jam? Sbb aku rsa ianya tak effective n efficient utk aku...sbb aku da pernah try selang 3 jam sekali...aku nk dpt 2.5oz pun bercinta...ni dalam masa selang 5 jam aku boleh dpt 6.0-8oz....kira ok la tu kan...maybe bila 3 jam aku mcm pressure sket kot kn...ye lah...terkejar2 nk kuar production...salin kasut kt changing room bagai..masuk surau nk londeh2 uniform bagai lg...lahai...bila da stress da tak tenang...takut org cri bla2...mula la aku takleh focus n ilang tumpuan n rsa stress masa tgh pump...
So no no no....its not good....
Admit sekarang stock aku pump agk kurang dr dulu...cuma leh dpt dlm 24oz ja shri...but I already consult my personal doctor, my sis....she will gimme some medicine or supplement or wutever to increase back my milk production...
So now...aku mmg tak follow dah org lain pnya schedule yg tight gila2 3 hrs ja kena pump...sebab aku rasa...3 jam tu tetek aku lembik lgi...xsempat lgi nk refill ngn susu bru...lagi pun aku duk kt production mana boleh makan minum air susu bagai nk bg milk supply aku cpt kan...
N my doc sis also told me that all her breastfeeding friends semuanya p pump bila tetek diorg rasa da penuh n cekang...
So I think yg ni pun ikut org jugak kot kan...so as long as ko dpt brpa oz yg ko target utk shri...da kira bgus kan...aku bajet shri 20oz ja...tp aku dpt kdg2 24oz...so kira ok lah kan..cumanya aku mntk angah amek kan aku supplement tu supaya aku dpt cover utk nx coming fasting month...risau milk production aku merudum time tu...
But anyway...aku enjoy breastfeeding. ..n aku harap sgt aku tak patah semangat! Fighting alia!!


Bila sekali sekala dpt 10 oz mcm gini pnya la eksaited uolls...


Some of d stocks....


Xrugi uolls bli deep freezer mcm gini


A great pump! Ringan n setanding dgn medela FS!

posted from Bloggeroid


So now confinement leave aku da abeh...so kena la aku masuk kojer balik...huwaaa sedeh oiii nk kena tinggai anak....
Kalau tak pikiaq psai commitment yg byk...dah lama aku resign aku rasa....hoihhh...
So Adriana ni aku hantaq ke rumah babysitter...blok sebelah apartment ni jer...nasib dpt xjauh....xpun laki aku membebel kata penat nak angkut...cesss...org lelaki mmg cenggitu....pagi2 laki aku hantaq...sebabnya aku masuk keja awai sgt...kang before 7 nk hantaq kesian kt mek tu....aku lagi la byk beg...dengan beg pump nya...beg keja nya..lagi kalau kena angkut Adriana 2 trip la jwabnya...tpi da sbb laki aku willingly to hantaq aku lagi on jer....cuma kadang2 masa balik tu aku amek la...kalau aku rsa mlas nk masak la.
So far ok...baru 4 hari kan...bbsitter Adriana pun mcm ok...willingly to put her on her CD...feed her with my milk...tp before dat...mmg kena ajar dulu la sbb dia xpernah handle dua2 ni....
Tengok cara dia jaga Adriana pun so far ok...kemas n comey ja anak aku...xyah cakap tu la...umah dia pun sentiasa kemas...mcm xdak anak kecik...umah aku? Anak tak leh merangkak lagi..rumah da mcm tongkang pecah. ..esok boleh mrangkak jenuh haaa
CD n bottle susu Adriana semua aku tak bagi dia basuh...biaq letak ja dlm tu...nnt balik aku basuh...sbb aku takmau bebankan dia...lagi satu Adriana ni pe'el dia kadang2 tu ada la tdoq xsmpi 30mins da meraung2 nk susu balik...ye lah...susu ibu kan mudah handam....terkejut pengasuh awai2 tu tengok Adriana yg comey lotey ni meraung2 nk susu...kahkah....ampun ye kak...anak saya mmg cenggitu...cenggeng sehhh...
Tapi apa yg aku best psai bbsitter aku ni dia ada 2 org anak lelaki...yg kecik 4 thun...yg besaq 6 thun...so dia mmg suka sgt baby pompuan ni...Alhamdulillah. ...akak jaga la elok2 ya mcm anak sendiri...



Ni pun aku da strt rindu kat cik mek molek ni....


Haih...mcm mana la anak mama kt umah bbsitter kan...rindu sangat ni....aku plak mcm catch cold sket..so aku xnk la duduk dekat2 ngn dia...takut jangkit...nnt sian kat baby aku tu pulak

Oklah...gtg...

posted from Bloggeroid

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS