The Ordinary Niacinamide Review

Rasanya dah lama kan aku tak buat beauty review... Ya lah asyik cerita pasal makan.. Makan... Makan ja kan.. Haih laaa...

Takpa.. Kali ni aku nak cerita pasal The Ordinary product yang aku try.. Which is Niacinamide... Bila dah masuk 30-an ni focus utama bukan make up dah... I'd been thru a phase where I spent my money for high end make up... And that phase is no longer bring any satisfaction to me anymore.




So as my skin became my priority.. The things that i put my attention to is my skin cares. Penat bila kulit muka ada problem ni.. Nak make up pun jadi payah... Bila muka break out ka apa ka.. Nk cover dengan make up tu lagi payah. So it's better to rawat dulu kulit yang bermasalah tu...

Last few months after balik dari Legoland tu muka aku nak kata break out tu idak la.. Tapi jadi sensitive maybe sebab ya lah masa kt Legoland tu masa mandi kt waterpark tu eventho pakai sunblock pun... Tapi bila panas sangat pun... And bercampur lagi dengan air yang ada clorin etc... Muka pun jadi kering...

Bila da jadi kering ni biasa la kulit akan rasa flaky.. Fuhhh mnyampah gila... Nak make up pun xbest... So memang time ni kena rajin hydrate kan kulit...minum air banyak-banyak. Vitamin C tak tinggal.. Lepas tu any hyaluronic acid cream memang tak tinggal.

So lama-lama ok kulit da recover la kan.. Cumanya i'm not satisfied how my pores look like. Even tak la worse and nampak menonjol sangat but stil i want to make them invisible 😂

So i baca la review cakap one of the way nak bagi pores invisible adalah dengan pakai niacinamide ni. Kalau dekat Korea.. Memang diorang obses gila dengan  niacinamide n hyaluronic acid. Sebab tu kukit diorang banyam glass skin look.

And i read and watch  lots reviews for this The Ordinary Niacinamide.. And most of them been giving a positive reviews... So here I am...




Jeng-jeng been using it for almost 3 weeks plus i think. 

But before that.. Let me tell you... What is Niacinamide... 


Credit to above web. 


Benefits of Niacinamide. 

For The Ordinary Niacinamide, it can be used twice a day. For morning n evening routine. 

Directions to use :

Apply the entire face  morning and evening before heavier creams/moisturisers. I applied this right after my toner and before my moisturiser. I notice instant glow to my face after apply it 😍


The texture


Easily absorb into the skin. 






Ingredients :

With 10% Pure Niacinamide and 1% Zinc 
Aqua (water), Niacinamide, Pentylene Glycol, Zinc PCA, Dimethyl Isosorbide, Tamarindus Indica Seed Gum, Xantham Gum, Isoceteth-20, Ethoxydiglycol, Phenoxyethanol, Chlorophenesin. 

My comment after using it:

I can see and feel my skin improves a lot. It does help to minimise my enlarged pores. It's not that easy to make it invisible.. But it's ok. I'm satisfied with the outcomes. My uneven skintone also improved a lot. I hope i can reach to the glass skin look that i hope. It' a long way to achieve it. So i shall not givin it up rite. 


I love how it makes my skin feel so glowing and toing2... 

Key to have a glass skin look like Korean did is to hydrate our skin. So main point is doesnt matter if you have oily or dry skin... Or combination skin.. U need to hydrate it. From there.. Ur skin will play it roles to absorb good nutrients into the skin. 
 I'm so glad that I had bought this The Ordinary Niacinamide to help my skin. It really does a wonderful job ❤️






8 Comments

  1. betul tu alia.. make up dah tak berapa penting, yang penting skincare routine dengan produk yang betul memberi kesan pada kulit tu jadi keutamaan bila berumur 3 series ni

    ReplyDelete
  2. Yupe! Glass skin complexion is now the most desirable thing that women and ladies want right now. :)

    ReplyDelete
  3. Sekarang ni memang kena cari skincare yang buat muka nampak natural, sebab sejak dah pakai facemask ni, nak makeup keluar pun jadi malas kan.. bagus produk ni, boleh juga cuba nanti..

    ReplyDelete
  4. Betul sangat tu, skincare yang sesuai memang penting untuk memastikan kulit kita bebas daripada sebarang masalah...saya sendiri, masa zaman awal 20-an tu takde la sangat problemnya... laa ni dah selalu la pulak muncul jerawat kecik-kecik tu... aduh... kadang-kadang saya pun pelik, dah berumur ni pun, ada jugak masalah kulit... bolehlah saya cuba The Ordinary Niacinamide ni...

    ReplyDelete
  5. Tak pernah try . Tapi sekarang ni memang pkai skincare yg ada kandungan niacinemide . Memang best sangat²

    ReplyDelete
  6. Saya dah pernah cuba beberapa produk The Ordinary ni. So far mmg puas hati. Niacinamide belum cuba lagi. Tengok review, ramai yg kata best.

    ReplyDelete
  7. Tak pernah cuba lagi produk ni. Selalu tengok juga tapi taktahu nak beli apa huuu

    ReplyDelete

Post a Comment