Start Up, Korean Drama Review

by Alia Farhan, 9:13 AM



Walaupun agak ketinggalan nak review pasal Start Up ni... Macam biasa la... Orang dah habis tengok aku baru marathon gitu haaa....

Macam aku pernah cakap sebelum sebelum  ni kan.. Aku agak selective kalau part nak layan cerita korea ni.. Especially yang drama ni... Aku mesti tengok dulu hero yang main.. Hahahhaha.. Kalau Lee Joon Gi ka Hyun Bin... Ka pantas la aku marathon... Hahhaha... Ni sebab aku tertarik nak tengok sebab banyak review best cakap cerita ni best sebab ajaq pasal how to start up a business la kan....



As orang yang baru menapak dalam business secara kecil-kecilan ni.. Mesti la cerita ni menarik minat aku... Ya la.. Kadang-kadang bila baru dalam process buat product ni... Kadang-kadang business ni bukan sekadar buat produk... Dah jadi business owner or founder or ceo dah... It's a fucking longgggg wayyy to go!



Ok la back to the story.. Story ni mengisahkan Seo Dal Mi sekeluarga yang terdiri dari emak dia.. Bapak dia dan kakak dia Seo In Jae... Cerita awal2 tunjuk la kebahagian depa as family.. But ada satu hari tu.. Bapak depa come back from work and cakap dekat mak depa yang dia nak stop kerja... N start a business... N being a typical person.. Mesti la mak Dal Mi tu xmau ayah dia berhenti kerja untuk start business... And this lead to divorce of their parents. 

Si Dal Mi ni buat keputusan untuk ikut si bapak and si kakak pulak amik keputusan untuk ikut maknya. So as time goes by, Dal Mi ni sedih sebab terpaksa berpisah dengan mak n kakak dia... Tapi nasib baik la Dal Mi ni stil ada nenek and ayah yang care sangat-sangat pasal dia.


Young Han Ji Pyeong 

At the other side, Han Ji Pyeong ni membesar dekat rumah anak yatim... N terpaksa keluar dari rumah anak yatim sebab dah besar... So dia hilang tempat berteduh..tapi dalam masa yang sama... Dia ni seorang genius dalam bab-bab pelaburan.. Walaupun dekat sekolah menengah/tinggi.. Dia dah menang pertandingan virtual investment. So masa dia hilang tempat berteduh tu.. Nenek si Dal Mi tu la bagi dia tempat berteduh and jaga dia.

And ada satu time tu.. Nenek Dal Mi ni mintak la tolong si Han Ji Pyeong ni untuk tulis surat dekat Dal Mi... Konon2 untuk berkawan la... Lepas tu si Han Ji Pyeong ni gunakan nama Nam Do San untuk tulis surat dekat si Dal Mi ni... Nam Do San ni pulak genius dalam matematik and dia pernah masuk dalam newspaper la... So kiranya nama dia macam kena petik la dengan Han Ji Pyeong n nenek Si Dal Mi ni.... 


Nam Do San mathematics genius... 


Lepas tu ada satu kejadian... Ayah Dal Mi ni accident and meninggal... Mak dia pulak kawen dengan orang kaya and bawak kakak dia pi US... And Han Ji Pyeong pulak lari pi Seoul.... 

So fast foward.. 15 tahun lepas tu... Si Seo Dal Mi ni jumpa kakak dia balik.. Time ni kakak dia dah jadi businesswoman yang berjaya sebab berkerja dekat syarikat bapa tiri dia.. And kakak dia pun da adopt nama bapak tiri dia as Won In Jae instead of Seo In Jae... Time ni dia nak buktikan dekat kakak dia... Pilihan dia stay dengan bapak dia tu dulu adalah betul. So dia nak join satu program dekat Sand Box ni untuk young entrepreneur start up business dia. 



The rich Won In Jae... 

Dalam masa yang sama... Dia duk track si Nam Do San ni.. Padahal Nam Do San tu sebenarnya tak pernah pun tulis surat dekat dia. Time ni la munculnya Han Ji Pyeong dekat sini.. Aduhhh hensem pulak Han Ji Pyeong ni... 

Meanwhile kakak dia pulak rasa tercabar sebab bapak tiri dia mula tunjuk belang untuk buang dia dari company.... So dia pun nak buktikan yang dia pun boleh hidup tanpa guna nama bapak tiri dia and join program dekat Sand Box ni... So both of the sisters join la competition dekat Sand Box ni... 



Si Nam Do San ni pulak in d other hand ada syarikat Samsan Tech dengan kawan2 dia... So depa ni pun tengah stuck dengan nak cari investors untuk product depa... Actually product depa ni AI tech... And depa pun join la program dekat Sand Box ni... Kat sini la jugak Han Ji Pyeong ni kerja... Dia jadi salah seorang mentor dalam program dekat Sand Box ni... 


Ada iras2 Hyun Bin skit la... Sikit la... Time dia punya 😏 nampak lesung pipit tu ada sikit-sikit la... 

So cerita ni basically banyak la cerita how to develop your business.... How to find investor.. Who should be a CEO... what CEO should do... And what a good CEO criteria u should have... How many percentage a good n strong CEO should have and macam-macam lagi... Ada la step-step dalam start up growth ni depa cerita dekat dalam cerita ni....


Bukan senang nak dapat investor hensem macam ni... Ehhhhhh 😜😜😜

And yes... Of course la ada selit-selit pasal cintan tu kan... Basically.. Si Dal Mi ni dapat rasa la... Kenapa Do San yang duk tulis surat dekat dia ni tak sama dengan Do San yang sekarang ni..banyak la si Han Ji Pyeong dengan Do San tu duk berlakon... Tapi kesian la kat Han Ji Pyeong tu.... Dia suka kat Dal Mi tu... Tapi tu la awat dia gatai pi guna nama Do San time tu kan.... 






So cut the story short si Do San dengan kawan-kawan dia yang genius tu kena pi ke US... Selama 3 tahun... Tapi selama ni la aku geram sebab si Han Ji Pyeong ni xdapat2 tackle Si Dal Mi ni.... Ishkkk geram sungguh la aku.... 


Awak terlalu hensem untuk saya Ji Pyeong. Hahhahaha

Ending dia... Macam biasa la... Rasa semua pun tau kot ending dia menyakitkan hati kot. 😒😒😒 Tapi ok la aku suka jugak cerita ni.. Sebab dia cerita step one by one on how to business growth... Business bukan setakat you pandai buat products ja... U need to have a good team in order to grow... Dekat dalam cerita macam mana one by one how business tu nak growth....

Untuk orang yang ada business kecil-kecilan.. Or small business owner.. Of course cerita ni membuka mata aku widely.... Memang bukan senang nak start up a company lagi-lagi yang memerlukan team yang kuat....Untuk small business owner macam aku ni... Banyak menda aku kena buat sendiri... Sendiri buat products.. Sendiri marketing.. Sendiri kena shipping n handle everything... Harap-harap satu hari nanti dapat grow big jugak la kan....


Hampa team mana? 
Aku #TeamHanJipyeong forever... Hahahha
Walaupun aku suka lelaki tinggi... Tapi Han Ji Pyeong punya tinggi pun dah onz...taknak Nam Do San... Wekkkk 😜😜😜

So hampa-hampa yang business minded.. Wajib kena tengok cerita Start Up ni ok.... 


*** all pics credit to Google ❤️





SHARE 4 comments

Add your comment

  1. Eza pun dah habis tengok cerita ni. Memang best! :) Paling penting tak mudah untuk putus asa dan perlu ada strong team work :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yassss... Memang betul... Nak buat bizness ni.. Hati kena kental gila... Bukan setakat kena pndai n krratif buat product ja.. Kena pndai dalam byk aspects jugak

      Delete
  2. Macam best. Tapi belum berkesempatan nak tengok.

    ReplyDelete
  3. orang yg bisness minded sure enjoy tgk cita ni kan

    ReplyDelete

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS