Peka Dengan Sekeliling Kita

by Alia Farhan, 6:54 AM

 Assalamualaikum....

Hari ni officially start total lock down katanya. Walaupun macam ada yang tak berapa essential jadi essential... Tapi of course akan ada hamba-hamba Allah di sekeliling kita yang terjejas.

Sebab tu sebagai hamba Allah yang prihatin kita kena peka dengan orang-orang sekeliling kita. Mungkin ada yang gaji hari tak dapat nak mencari makan time-time macam ni...



Salah satu cara yang kita boleh buat adah buat menderma di food bank yang terdekat dengan kita. Macam rumah aku ni ada kedai borong depan ni dia memang buat satu tempat khas dekat depan kedai tu Food Bank... So whenever u want to join.. You can buy something like beras 1kg ke tepung 1 kg ka minyak pek 1kg ka untuk letak dekat situ...


Photo credit to Google. 

Biasa aku letak dekat situ beras 1kg tu 5 pek. Purposely bought 5 packs of 1 kg instead of 5kg per pack sebab bila letak yang 1 kg.  5 orang boleh dapat... At least it can support 5 people at that time.

Another way to do a good deeds... Is maybe u can cook lebih-lebih sikit untuk bagi dekat orang-orang yang susah. Tak susah pun, macam rumah aku ni yang high rise buildings ni.. Kami ada security guards and cleaners... And yes.. You can send the foods to them... In Sha Allah they will love the act of kindness you are showing to them.


Photo credit to Caterer.com.my 


Allah pun da cakap... U will never get poorer by giving more and more. Mungkin hari ni hari kita untuk memberi dan menolong orang lain. Mana tau in future, kita pun tam tau nasib kita. Who knows, Allah will bring someone to help us.



SHARE 4 comments

Add your comment

  1. Nak bersedekah ni macam-macam cara ada kan. Saya tak berdaya nak menjadi NGO visit rumah or mencari siapa fakir miskin. Saya percaya ada saluran yang akan membantu. Jadi, saya selali pergi lihat saluran tu punya aktiviti. Bukan sekadar poster minta bantuan kewangan. Saya akan visit juga melihat premis. Alhamdulillah bila dah nampak, tiap kali ada payment masuk, saya akan sedekah kat beberapa NGO. Cuma nak cakap, bayar Zakat Fitrah pada bulan Ramadan pun dah ok jika tak mampu buat tiap bulan bantu masyarakat. Kan kak? Tp nikmat bantu orang ni, tak boleh nak dijelaskan. Hati tenang, kehidupan harmoni dan banyak manfaat Allah s.w.t bagi tanpa sedar. Setuju bab tidak akan miskin apabila bersedekah. ❤️

    ReplyDelete
  2. Bagus ada temoat macam ni. Ikut kita la kan nak banyu orang macam mana. Sekurangbkita menolong juga. Lagi wkatu sekrg.. Ramai yang trdesak

    ReplyDelete
  3. Good reminder to help others that in need kan bila kita masih berkemampuan! I selalu lalu depan mart ni.. ada satu cawangan kat KLTS. next time boleh la sumbang sikit mana yang boleh... (Y)

    ReplyDelete
  4. bagus cara bersedakah yang alia amalkan... akk sellau kan..kalau nak bersedekah jangan terllau fikir.. bila kita nampak org then kita start berfikir mcm2 mesti terlepas nak bersedekah.. cth nampak ad amakcik jual tisu.. fikir mesti ada agen disebalik dalang ni.. trs tak jadi (lps tu rs bersalah).. tapi kalau kita niat ikhlas..nampak terus kasi tanpa fikir..kita tenang jer...

    ReplyDelete

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS