Maybe ada yang tak familiar lagi apa itu Rasam. Rasam ni sebenarnya sup untuk kaum India terutama mereka yang berasal dari India Selatan. Rasa dia masam-masam, pedas /hangat dan berempah.

To be honest, before ni pun aku tak pernah rasa Rasam tu apa. But since my husband ni orang Penang and bawak aku makan dejat Tajudin Hussain... And dia ajaq aku minum /hirup rassam lepas makan nasi sekat situ.. Sejak dari tu la aku suka rasam. Cuma before this tak reti la nak buat kan. But since, ada sorang akak ni yang aku kenal dekat fb ni share resipi mak mentua dia... So aku pun try la buat sendiri wei...


Kalau da ada darah cap kari yang mengalir di badan ni.. Mesti mahuuuuu nya rasam gini.. Hahhaha.. My great2 grandfather from my late dad  came from Northern India... Uttar Pradesh if not mistaken la. Hence why muka aku cantik macam Kajol kahkahhhhhh... 

Ok lah... Nak buat dia tak susah.. Senang ja.. Kalau hang rajin buat kari.. Basically benda-benda asas tu memang ada la kan... Aku kari ni menu wajib selang sehari macam tu... Biasala.. K katakan... 🤣🤣🤣

Ok la sebelum melalut2... Jom la kita cerita skit apa khasiat Rasam ni... Mengikut kawan aku yang berbangsa India.. Dia kata Rasam ni biasanya bagus to aid aour digestion system, memanaskan badan kita (musim panas-panas ni amik skit-sikit sudah la kan), kalau selsema or sakit tekak or hilang selera makan, the Indians will eat this to boost their appetite. Kawan aku yang Indian tu pun ajaib macam mana aku boleh kenal Rasam ni.. Sebab selalunya orang India ja yang suka Rasam ni... Welll malas aku nak cita.. Aku ni pun geng Kajol jugak cuma aku a lottttt of mix.. Campoq lagi dengan Sawadikaaaaa... Campoq melayu separuh+Suku India+Suku Siam... Ohoiii.. A lot of mixedd....


Jom la tengok bahan-bahan dia dulu na:

Halba campur (lebihkan biji sawi) 
Daun kari
Bawang merah/besar 
Bawang putih jangan buang kulitnya(tapi cuci bersih) 
Cabai kering dipotong 
Halia
Black pepper
Jintan kecil
Biji rempah /ketunbar
Rempah Rasam 
Tomato 
Minyak untuk menumis 
Air asam jawa
Garam
Gula

Cara-cara:

1.Tumbuk halia, bwg putih sekali kulit, bwg kecik atau besaq.. Agakje na.. Tomato, tumbuk kasaq2 ja and tumbuk daun kari sikit..

2. Blend kering lada hitam, jintan kecik tu, biji rempah..

3. Tumis biji sawi, cabai kering, daun kari, masukkan bahan yg kita tumbuk tadi.., masuk ayaq, ayaq asam jawa, buh rempah rasam 3 sudu makan or  agak2 je..

4. Nak bagi kick ke tak.. Masukkan bahan yg kita belender kering and perasakan dengan garam dan sedikit gula untuk bagi rasa balance.

5. Da siap boleh angkat untuk dihidangkan.. Tabur daun ketumbar kalau ada... Siapppp


Rasam ni kena pulak dengan kari udang+kacang buncis n kambing bakar. Perghhh terangkat beb.. Adriana suka Rasam ni sebab ada rasa masam-masam gitu.. Dia kata sedap la mama letak kuah Rasam ni dengan kuah kari mama... See...very the Kajol Mukherjie... Hampaaa apa tauuuuu 😜😜😜😜

Kat Penang ni pun aku rasa kat Tajudin Hussain and Sri Ananda ja yang aku pernah makan and ada Rasam ni.... Nasi kandaq yang lain ka tak la pernah jumpa lagi.. Or maybe aku xpernah pi tempat lain yang ada kot.. Who knows kan... 
Ni pun sebab rindu gila lama tak pi makan dekat Tajuddin Hussain ni.. Sabit tu buat gak Rasam ni... 


Itaewon Class Review

in , by Alia Farhan, 8:15 PM

 


Itaewon Class... Sapa dah tengok cerita ni? Aku baru ja lepas tengok cerita ni kat Netflix. Ya lah.. Aku ni jarang jugak tengom cerita-cerita Korea kalau bukan Lee Joon Gi or Kim Tae Pyung aka Hyun Bin yang berlakon... Tapi sebab heart broken dengan Hyun Bin....maka aku pun melayan la cerita ni sebab masa aku review cerita Start Up hari tu.. Ada kawan2 aku suruh tengok Itaewon  Class ni sebab cerita dia pasak business gak.

Mana la aku tau Itaewon Class ni pasai business kan..aku ingat pasal sekumpulan remaja yang attend class dekat Itaewon.. Kahkahhhhh

Cerita dia pasal Park Saeroyi yang kiranya seorang yang berpegang kepada prinsip hidup dia yang tersendiri. Kisah dia bermula bila dia pukul Jang Geun Won, seorang anak orang kaya, Jang Dae Hee.. Tokey si Jangga Group..n kebetulan bapak si Park Saeroyi ni pulak pekerja dekat situ. 




Dia pukul Si Geun Won tu bukan sebab apa... Sebab si mangkuk ni duk buli seorang budak ni. But since Geun Won ni anak orang kaya... Cikgu2 semua tak memihak kepada Saeroyi ni.. Lebih teruk lagi bapak si Geun Won ni gunakan pengaruh dia untuk buat Si Saeroyi ni kena buang sekolah n bapak dia letak jawatan dekat company tu walhal bapak dia ni dah lama kerja dekat company tu. Kiranya si bapak Geun Won, Jang Dae Hee ni memang seorang yang kejam and suka menindas orang-orang di bawah dia. 

And lepas bapak Si Saeroyi ni letak jawatan, dia pun decide ka untuk buka bar dengan anak dia Saeroyi.. But something bad happened, Mr Park kena langgar lari and mati dekat tempat kejadian.. And lebih menyakitkan hati lagi yang langgar lari bapak dia tu adalah si Geun Won. Tapi as usual la sebab bapak dia kaya, depa gunakan kambing hitam yang lain konon2 gardener diorg yang langgar bapak dia. Tapi si Saeroyi ni dapat tau yang Geun Won yang langgar.. So memang naik gila la dia... 

Memang kaw2 dia belasah Si Geun Won tu sampai da nyawa-nyawa ikan.. Tapi tak sempat nak ni sebab si Oh Soo A, crush si Saeroyi datang pujuk supaya tak teruskan niat dia tu. Last2 dia kena tangkap and dipenjarakan selama 3 tahun. Masa dalam penjara ni dia banyak belajar selok-belok perniagaan dari buku Jang Dae Hee ni. Oh Soo A pulak dalam masa yang sama seorang orphan ditaja pelajaran dia olah Jang Dae Hee untuk tutup mulut pasal cerita ni. 


Fast foward lepas 3 tahun dia keluar penjara and pi ke Itaewon untuk jumpa Soo A ni.. Masa tu Haloween tak silap.. So Itaewon ni sangatlah happening gila. So he decided to open a bar in d next 7 years. Dalam masa 7 tahun tu dia pi bkerja buruh dekat fishing vessel. Ya la... Dah la school dropped out. Lepas tu ex con pulak.. Tempat mana ja nak amik kerja kan.. Dalam masa tu dia kumpul duit2.. And duit insurance yang Mr Park dulu tu. 

So after 7 years tu dia bukak la pub nama DanBam. Mula-mula tu business dua sangat hambar. Dia tak tau macam mana nam marketkan DanBam ni..yalah dekat Itaewon tu ada macam-macam pub kan.. So of course la banyak persaigan. Nak2 pulak Jangga Group pun ada their own pub dekat situ yang very well known. 

So dekat sini la, Saeroyi jumpa Yo Ji Seo.. Perempuan senget tapi otak geliga ni. Dia ni memang jenis outspoken habis and jenis lantak aaa... Oh she was portrayed as very famous influencer n blogger. Dekat sini la dia lantik diri dia as Manager of DanBam n quit Uni untuk bangunkan DanBam.. She was actually fall in love with Saeroyi. Start dari situla DanBam ni makin berkembang.. Tapi dah elok berkembang.. Tuan kedai pulak jual banggunantu and depa terpaksa pindah sebab owner baru nak meniaga dekat situ. Nak tau sapa yang beli? Si tua kutum Jang Dae Hee tu lah.. Haram betui perangai... 



Menyakitkan hati betuk kalau jumpa orang tua macam ni!!! 🤣 🤣 🤣 


And dalam masa yang sama sebenarnya Saeroyi dah lama beli share dekat dalam Jangga Group ni.. Dibantu oleh Ho-Jin, budak yang Saeroyi tolong masa Geun Won buli sampai dia kena buang sekolah. Disebabkan orang tua tu dapat tau Saeroyi tu ada share dalam syarikat dia.. Sebab tu dia benggang and beli banggunan yang DanBam meniaga tu. And sebab tu la Saeroyi terpaksa liquified dia punya share untuk beli banggunan untuk DanBam. Bila orang tua kutuk tu dapat tau.. Makin benggang la dia sebab dia pernah ugut Saeroyi untuk beli semua banggunan yang DanBam duduk. 

Tapi Saeroyi ni bijak.. Dia pi beli terus banggunan lain untuk DanBam. At first tempat baru ni agak suram. The whole neighbourhood dekat kawasan ni business dia agak suram... Tpi Saeroyi comes out with the idea utk tarik orang supaya mai kt area tu. Dia bukan attract orang ke kedai dia saja.. Tapi dia tolong jugak kedai2 yang berjiran dengan dia.. So secara tak langsung.. Kawasan tu makin menarik and orang sedar kawasan tu best. Haa mcm gitu lah.

So makin lama.. DanBam buat comeback and makin ok business depa. So bila nk corporate kan business depa... So they came out with the name of Itaewon Class (IC). And Yi Seo ni dapat tawaran dari Jangga utk join depa. Si Geun Won ni pi jumpa Yi Seo utk offer job. Tapi ntah macam mana si Yi Seo ni pancing untuk Si Geun Won ni cerita apa yang sebenaqnya jadi antara dia dengan Saeroyi... N she managed to record it. So disebabkan ni si Geun Won ni kena penjara. 

So disebabkan ni Si Jang Geun Soo si adik Geun Won yang bkerja di DanBam tu quit his job dekat DanBam. Oh lupa nak cerita Si Jang Dae Hee ni ada anak lelaki lain si Geun Soo ni tapi dia ni macam tak dilayan sebagai heir la... Kiranya macam abandoned la skit. So di ni balik and tuntut tempat dekat Jangga Group and bapak dia sebab da takdak pilihan lain terpaksa la bagi dia ni tempat dekat dalam company tu. 

First foward 4 years later, DanBam makin maju and depa ni da jadi 2nd Food Retailer and persaing terdekat Jangga Group. And time ni la Geun Soo pun dah buktikan kat bapak dia.. Dia capable and da jadi director.. So kiranya dia ni the next heir la kan. And dalam masa yang sama si tua kutuk ni kena cancer pancreas.. Ada lebih kurang 6 months ja to live. Dah duk sakit2 pun perangai stil terkutuk ya... Eiii gerammm akuuuuu.. 



Duk sakit pun perangai mcm kamjat! 


Meanwhile dekat IC pulak, Saeroyi pulak da start develol feeling dekat Yi Seo... And ada satu time tu Yi Seo pengsan.. And start dari situ dia tau dia bukan saja suka dekat Yi Seo tapi dia dah fall for her. Ya lah. Sebab apa2 pun Yi Seo yang ada dengan dia..jatuh bangun dia... And satu hari tu Yi Seo kena kidnap dengan Geun Won(mangkuk ni dah keluaq penjara dah... Still mcm harommm perangai)... Haa time ni la Saeroyi and Geun Soo bertarung nyawa nak selamatkan Yi Seo..lupa nak cakap.. Si Geun Soo ni pun suka gak kat Yi Seo ni... 



Macam biasa la.. Hero mesti la menang kan.... Lepas tu hujung2 tu Si Soo A resigned and pi bagi maklumat pasal salah saku.. Bribery.. Pecah amanah bla bla dekat polis pasal Jangga Group. Start dengan tu orang tua kutuk tu dah mnggelabah sebab tau Jangga Group nak collapse anytime.. Time tu boleh la datang melutut dekat Saeroyi... Motiffff sangat.. Kalau tak berlagak tak hingat dunia... Terkutuk gilaaa... 

Last2.. Mcm biasa la... Saeroyi dengan Yi Seo.. Soo A bukak cafe and duk ushar2 Chef yang dia nak hired... Jangga da kena absorb and jadi anak syarikat IC. 


Auuuu sweet ending ❤️❤️❤️

Cerita ni bagi aku best... Jalan cerita dia memang best. Xdak hole plot dalam storyline dia. Aku suka... Banyak benda pasal corporate business yang besar-besar kita boleh belajar dalam ni. Business bukan pasal makin profit saja.. It's about people bak kata Saeroyi. Dalan business kita kena ada satu principle yang jelas... Jangan menindas and buat benda yang tak baik dekta orang2 bawahan kita and make it as benda normal. Melakukan penindasan dan buli dekat orang lain tu bukan benda biasa ya. Please bare in mind... Bullying n repression is never ok....
Lagi satu aku suka.. How the view the influencer or blogger punya pengaruh.. Tak macam dekat Malaysia ni.. Xmenghargai langsung esp bloggers ni.. Ada ka patut suruh buat video gelek2 bayaq RM25.. otak hanggggg 🙄🙄🙄

***pictures above credit to Google. 

Pssss...korang tolong suggestkan cerita Korea best2 yang ala2 mcm ni skit kat aku yang ada dekat Netflix ka.. Aku tengok kt Netflix thru phone senang skit.. Boleh speed up to 1.5x...baru cepat skit habis marathon 😂😂😂







Rasanya dah lama kan aku tak buat beauty review... Ya lah asyik cerita pasal makan.. Makan... Makan ja kan.. Haih laaa...

Takpa.. Kali ni aku nak cerita pasal The Ordinary product yang aku try.. Which is Niacinamide... Bila dah masuk 30-an ni focus utama bukan make up dah... I'd been thru a phase where I spent my money for high end make up... And that phase is no longer bring any satisfaction to me anymore.




So as my skin became my priority.. The things that i put my attention to is my skin cares. Penat bila kulit muka ada problem ni.. Nak make up pun jadi payah... Bila muka break out ka apa ka.. Nk cover dengan make up tu lagi payah. So it's better to rawat dulu kulit yang bermasalah tu...

Last few months after balik dari Legoland tu muka aku nak kata break out tu idak la.. Tapi jadi sensitive maybe sebab ya lah masa kt Legoland tu masa mandi kt waterpark tu eventho pakai sunblock pun... Tapi bila panas sangat pun... And bercampur lagi dengan air yang ada clorin etc... Muka pun jadi kering...

Bila da jadi kering ni biasa la kulit akan rasa flaky.. Fuhhh mnyampah gila... Nak make up pun xbest... So memang time ni kena rajin hydrate kan kulit...minum air banyak-banyak. Vitamin C tak tinggal.. Lepas tu any hyaluronic acid cream memang tak tinggal.

So lama-lama ok kulit da recover la kan.. Cumanya i'm not satisfied how my pores look like. Even tak la worse and nampak menonjol sangat but stil i want to make them invisible 😂

So i baca la review cakap one of the way nak bagi pores invisible adalah dengan pakai niacinamide ni. Kalau dekat Korea.. Memang diorang obses gila dengan  niacinamide n hyaluronic acid. Sebab tu kukit diorang banyam glass skin look.

And i read and watch  lots reviews for this The Ordinary Niacinamide.. And most of them been giving a positive reviews... So here I am...




Jeng-jeng been using it for almost 3 weeks plus i think. 

But before that.. Let me tell you... What is Niacinamide... 


Credit to above web. 


Benefits of Niacinamide. 

For The Ordinary Niacinamide, it can be used twice a day. For morning n evening routine. 

Directions to use :

Apply the entire face  morning and evening before heavier creams/moisturisers. I applied this right after my toner and before my moisturiser. I notice instant glow to my face after apply it 😍


The texture


Easily absorb into the skin. 






Ingredients :

With 10% Pure Niacinamide and 1% Zinc 
Aqua (water), Niacinamide, Pentylene Glycol, Zinc PCA, Dimethyl Isosorbide, Tamarindus Indica Seed Gum, Xantham Gum, Isoceteth-20, Ethoxydiglycol, Phenoxyethanol, Chlorophenesin. 

My comment after using it:

I can see and feel my skin improves a lot. It does help to minimise my enlarged pores. It's not that easy to make it invisible.. But it's ok. I'm satisfied with the outcomes. My uneven skintone also improved a lot. I hope i can reach to the glass skin look that i hope. It' a long way to achieve it. So i shall not givin it up rite. 


I love how it makes my skin feel so glowing and toing2... 

Key to have a glass skin look like Korean did is to hydrate our skin. So main point is doesnt matter if you have oily or dry skin... Or combination skin.. U need to hydrate it. From there.. Ur skin will play it roles to absorb good nutrients into the skin. 
 I'm so glad that I had bought this The Ordinary Niacinamide to help my skin. It really does a wonderful job ❤️






Alhamdulillah.. Sekarang ni walaupun stil dalam MCO... Dah boleh dine in kat kedai walaupun satu meja 2 orang kan... Memang rindu wei nak makan kat luaq. 

Sebabkan hari tu rindu gila nak makan Ikan Bakaq and seafood. So memang rasa alaaaaaa.... Rindu! 

Tapi sebab dah teringin punya pasal kan... Pi market kat Taman Tun Sardon tu beli ikan siakap.. Sotong n udang... Balik petang tu mula la ketung ketang dekat dapoq tu haaa.... 





Semua ni total RM32... ikan siakap tu RM12. Udang laut /bukan udang bela and sotong tu RM10.. dalam pinggan dia letak... Kira dekat side lelong.. Actually udang and sotong tu stil elok and ok. 


Buat ikan bakaq sendiri.. Letak dalam aluminium foil..  sebelum letak ikan atas aluminium foil tu lapik dengan daun kunyit supaya bau dia wangiiii ja masa bakar tu.... Lepas tu balut la ikan tu guna aluminum foil and letak atas hot plate ka oven ka.. Aku guna hot plate ja senang. 


Haaa.. Lauk RM32 tu dapat la masak banyak gila.. Ikan bakar... Tomyam seafood... Udang+sotong celup tepung.. Udang n sotong tu macam biasa guna tepung bestari ja. 

Alhamdulillah.. Suami kata sedap... Lepas tu terus mintak upah rm150 sebab kalau makan kat kedai kompem2 kena banyak tu kan.. Dengan sotong n udang celup tepungnya yang banyak gila tu.. Kalau makan dekat kedai iman bakar tu alahai.. Sikit ja sotong celup tepung dia tu.. Stressss mak 😂... Ni buat sendiri.. Makan la sampai termonyeh-monyeh nak habiskan.... Hahahah... Air asam pun boleh buat ikut taste kita.. Nak letak bunga kantan banyak ka kerisik banyak ka.. Tarak hal lah kan... 

Lepas ni kalau rajin boleh buat lagi.. Ya lah... Buat kat rumah boleh makan puas-puas.. Dekat kedai ni kadang2 biasa la... Gaji pekerja nak kena byar lagi kan.. Tapi kalau rasa tak larat nak masak tu boleh ja share rezeki dengan peniaga kan.. Apa salahnya.. Bukan hari-hari makan dekat luar kan... 

Hampa da rasmi makan dekat luar ka? Kami dahhhhh🤣🤣🤣







 

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS