Assalamualaikum....

Kali ni nak sharing pasal kongsi rezeki ni... Kongsi rezeki tak semestinya konsep dia kita sedekahkan duit dekat orang semata-mata.

Kongsi rezeki sekarang ni korang boleh buat macam-macam. Sama ada korang share post promote jualan small business owners ka... Support kawan-kawan meniaga ka dalam masa sekarang yang kita semua tau.. Banyak orang tengah struggle kan...

Aku ni ada satu perangai kalau aku masak.. Aku memang tend untuk masak dalam kuantiti yang banyak. Kalau aku tak plan nak frozenkan benda tu.. Aku akan hantar dekat jiran sebelah. Ya lah.. Kadang-kadang tu buat bihun tu kadang-kadang berlebih-lebih. So sebelum nak makan tu.. Letak satu portion untuk jiran sebelah.

Ni macam sekarang malas gila nak masak.. Aku order ja dekat orang-orang yang buat food delivery. Dari situ pun da kira kongsi rezeki dengan orang lain kan.







Ni hari minggu lepas aku memang malas gila nak masak... So aku order ja dekat 34 Bishop... Aku pernah review cafe ni. Memang aku suka gila makanan dekat 34 Bishop ni... Hampa kalau suka makanan Western.. Aku rekemen order la kt depa... Chicken Chop Honey Stung depa another level of chicken chop... Memang not your average chicken chop la... 

And semalam pun aku malas gila nak masak.. Hahahha.. So aku order ja malam sebelum tu Nasi Kenduri Padu dari fb Shikin.. Memang nampak mengiurkan... Thanks to kawan fb aku wani yang rekemen Nasi Kenduri Padu ni.. Hilang rasa rindu nak makan nasi kenduri woiiii... Nasi Kenduri dia pun serius memang padu gila woiiii 😘😘😘

Memang padu nasi kenduri depa wei.. Aku amik 3 lauk yang berlainan.. Kurma kambing.. Ayam masak merah n daging pakistan apa ntah nama dia... Memang terbaik sungguh rasa dia.. Siap dapat ayaq sirap lagi... Menyesal pulak order 3 bungkus ja.. In Sha Allah next time akan repeat balik... 







Lepas ni boleh try yang ayam sos chiang mai tu pulak.... 

Hampa yang dekat Penang tu kalau rasa malas nak masak and rindu nak makan Nasi Kenduri Padu.... Jangan lupa click sini untuk order ya... 


Ni food yang aku rekemen sebab sedap dan berbaloi la dengan harga dia... It's not a sponsored post pun.. Aku beli guna duit aku sendiri...so this is one of the way #supportlocalbusiness nad kongsi rezeki with the others. 

For those small business owner yang nak aku tolong share hampa punya business kindly email me at : aliafarhansaid@gmail.com 













 Assalamualaikum..


It's been a long time tak update blog kan... Kali ni nak share resipi sedap Ayam Cola. Ayam Cola ni actually kawan aku orang Sarawak, Fiza yang ajar buat masa dekat U dulu. Bayangkan duk kt hostel... Time tu tempat aku belajaq UniKL-MICET tu mcm tempat jin bertendang. So hujung minggy nan hado la aktiviti2 nya. Dah la masa tu berapa kerat ja manusia yang wujud dekat situ. As batch kedua.. Paham2 la intake setiap batch tu xla banyak lagi.

So salah satu cara kami berlibur dulu2 adalah dengan memasak dekat hostel. Time tu ada rice cooker jalan dah. Sekarang ni ja seronok dekat shopee tu macam2 gadjet memasak yang best2. Oh lupa hostel aku dulu boleh bawak rice cooker. Almaklumlah kafe pun kdang2 hujung minggu pun katup.

Cerita dia dari dulu kat hostel pun memang rajin masak. So bila weekn tu dulu2 masak la.. Salah satu menu dia.. Ayam Cola ni la.. Si kawan aku Fiza tu buat.


Jom tengok bahan-bahan yang guna untuk buat ayam cola ni... 

Bahan-bahan :

Ayam yang dipotong
Air coke
Sos tiram
Kicap
5 ulas Bawang putih yang dicincang 
3 biji cili padi dipotong
Serbuk cili 
Chilies flakes 
Bijan
Daun bawang
Minyak

Cara-caranya :

1.Panas minyak dan tumis bawang putih dan cili padi. 
2. Masukkan ayam dan masukkan air coke separas dengan ayam. 
3. Kemudian masukkan sos tiram, kicap, serbuk cili dan chilies flakes. 



4. Renih semua bahan tadi dengan api yang slow sampai kuah tu berkurang. Kalau nak makan jenis kering... Boleh la masak lagi sampai kering. 
5. Bila dah kuah kering or ikut korang punya preference tu... Boleh da angkat untuk dihidangkan. 
6. Jangan lupa garnish dengan bijan and daun bawang

Cantik kan... Rasa dia sedap sangattt




Makan macam ni laju jaaaaa
Simple tapi sumpah sedap gila.. Hahhaha



Jom follow tiktok aku... 

 









Rindu Melaka!!!!

in , by Alia Farhan, 9:00 AM

 Sumpah Rindu Melaka

 

Bulan 12 hari tu masa aku balik dari JB lepas bercuti ke Legoland tu.. Kami ada singgah bermalam di Melaka. Dekat area Bandar Hilir tu. Sampai pun da malam dah. Tapi nasib la sempat singgah makan dekat Pak Putra kan. Pak Putra ni memang port favourite aku dengan laki aku dari zaman bercinta lagi. Sedap roti nan dia wei!





Hey Banda Hilir.. I miss u.. Dapat stay semalam hari tu dah terubat rindu aku ni!

Ni la kawasan aku menghabiskan masa diploma dan degree. Resort apa kat bawah sekali tu ya... Resort baru tu.. Sebab masa kami duk dulu xda lagi. 


Aku  ni rindu Melaka bukan sebab apa… ya lah.. Dekat Melaka tu kira dekat 6 tahun jugak la aku duk dekat Melaka. Dari zaman diploma dekat UniKL-MICET tu sampai sambung ke degree kan.. Kira-kira dekat jugak la enam tahun. Kalau kawasan yang aku belajar dulu tu dah dekat sempadan Melaka-Negeri Sembilan sebab dekat Alor Gajah-Naning. So kawasan ni macam kampung-kampung sikit la kan… but I trully enjoy staying there. Seronok sebab orang-orang kampung dekat situ baik-baik. Kalau tau student yang makan dekat kedai dia selaku nanti dapat murah ja.

 

Banyak la kenangan-kenangan yang tak dapat aku lupakan masa stay dekat sana dulu. Selaku antara batch terawal dekat UniKL MICET tu.. Of course la aku adapat tengok how tempat yang aku stay for quite a long time tu develop and grow kan. Ada satu time tu dulu-dulu aku dengan kawan-kawan aku.. Time tu fames la dengan Akademi Fantasia ka apa ntah… tapi aku ni pulak jenis tak melayan menda-menda macam tu… tapi aku join la jugak diorang-diorang ni pergi lepak dekat warung ni dekat railway  tu.. Sebab nak makan punya pasal… Railway tu sekarang pun dah ada fly over lalu kot atas dah. Punya la dah lain. Dah lain benerrrr Melaka sekarang ni.

Kalau dekat Melaka ni… of course variety untuk hang pilih Hotel tu terbentang seluas-luasnya. akap la nak jenis hotel yang ala-ala servis apartment ka… yang boutique hotel ka yang macam mana ka.. Nescaya berlambak-lambak hampa boleh pilih. Even dekat tempat aku study dulu dekat Alor Gajah tu ada hotel yang well known jugak macam A Famosa Resort. Sini dulu-dulu ada la jugak kawan-kawan aku sewa apartment dekat dalam ni kes hostel penuh and kami kena merempat duduk dekat luaq. Hahahha.. Kenangan sangat. Tapi aku tak la.. Geng-geng aku duduk rumah kos rendah ja… marhaen kata kan…

Tapi tu la.. Kalau weekend tu memang tak pernah lekat di hostel or rumah sewa. Ada ja keluar berjalan-jalan dekat Melaka tu. Selalunya kalau Melaka ni refer to kawasan Bandar Hilir.. Kalau kitaorang lah.. Duk kat Alor Gajah.. Weiii jommm keluaq pi Melaka weiiii… kalau orang xtau mesti macam eh apahal da duk Melaka nak pi Melaka lagi kan. Of course la banyak gila port.. Dekat Jusco Bukit Beruang la.. Dataran Pahlawan la Mahkota Parade la.. Tu yang Jusco baru tapi tak baru tu lupa dah nama tempat tu ha.. Dekat situ-situ pun jadi port jugak tu.

Bila dah tak stay dekat Melaka.. Memang aku akan ajak la jugak husband aku jalan-jalan Melaka to reminiscing the good old days kan. Rindu la kan. Enam tahun stay dekat sana. Takkan la tak leave foot prints to my heart kan. Kalau ikutkan tahun lepas 2020..ada alumni day… supposedly dalam bulan 3 macam tu.. Before Covid 19 hit world wide and averything we plan need to be callee off. Sob sob sob.. Sedih sangat sebab tak jadi. Plannya nak bertemu with my bikui sisters and we planned to rent a villa at A Famosa Resort dah pun. Tapi terpaksa la cancel. But it’s OK… Harap-harap in future dapat la reunion dengan Bikui’s Sister sekat Melaka. Last time Reunion dekat Perth. Kali ni kita reunion dekat Melaka dulu la kot kan. Harap-harap time tu Covid 19 pun dah gone. Boleh booking Hotel Melaka yang best-best. Dah banyak hotel yang duk survey-survey and dalam list untuk cuba kalau ke Melaka nanti.

Aku pun ada quite few numbers of Hotel Melaka yang aku pernah stay. Selalunya kalau ke Melaka aku dengan husband akan pilih ikut lokasi la kan. Selalunya tak akan stay hotel yang sama.. Sebab prefer nak rasa keunikkan setiap hotel tu yang tersendiri kan. Duk cakap pasal Melaka ni.. Memang rindu gila wei dekat Melaka… I miss u Melaka!

Rindu nak makan asam pedas.. Rindu nak makan roti nan dekat Pak Putra.. Rindu nak makan keria melaka… rindu nak minum coxonut shake. Rindu Nasi Ayam Nadia dekat Alor Gajah… rindu Sate Dol dekat Simoang Ampat Alor Gajah.. Rindu nasi kerabu pasar malam Alor Gajah… ah banyaknya rinduuuuu….




Dulu2 masa kami duk Melaka ni.. Kedai dia kecik ja.. Kagum dengan progress depa

Haihhhh.. Cepat lah Covid 19 nyah dari muka bumi ni… dapat la aku ajak lakiku terjah Melaka yang banyak sejarah untuk kami berdua ni.. Hahhahaha…. Meroyan ja kejanya time-time MCO ni sebab nak pi berjalan tak boleh… lepas tu stuck dengan pdpr anak yang tak abih2… meroyan la gi la omakkk kauuuu ni haaa….

 


Rindu omak kau nak makan keria gula melaka lagi haaaa... 



 

 

Hari tu masa aku upload gmbar aku repost dr ig ni yang ada gmbar aku ni kt ig ada kawan aku tegur... Dah seroh skit badan aku. To be frank.. Aku tak perasan sangat pun menda ni. Sebab rumah aku ni penimbang pun xdak... Sejak2 pindah hari tu xtau buang mana dah.


Tak tau la tang mana yang serohhh nya. Ada sikit la kot.. Sebab aku rasa seluaq jeans aku.. Aku boleh cabut lagu tu ja without unbuttoned itπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Nak kata xtreme diet tu idok ler... Makin aku  nak diet2 strict2 bagai ni.. Makin aku stress. Bila makin stress. Makin aku makan banyak... Tambah kalau masuk group diet tu... Lagi stress.. Kita upload makan apa.. Nanti kena kondem 🀣🀣🀣 stressnya lahai... Lantak situ... Sejak dari tu.. Aku diet ikut cara aku la... Yang paling berkesan dengan aku... IF... Suku-suku separuh and deficit kalori. Yang lain2 tu memang kirim salam lah...



Gemok la lagi kalau nak compared dengan Rebel Wilson tu kan 😭😭😭


Oh my dear.. Such an inspiration.. U are not my sweet Fat Amy anymore... 😘😘😘






Big steps yang aku amik dalam nak konon-konon "healthy lifestyle" ni.. Yang penting dalam nk loose weight ni 80% adalah pemakanan.. And another 20% adalah exercise.. Nak jogging so not me... Brisk walk swimming ok.. But sekarang MCO.. Swimming pool kat bawah pun x bukak lagi... So BIG THINGS aku change rice grain/beras and gula aku. Kalau dulu aku memang suka makan beras Siam yang cap umbrella tu...ya lah.. Dulu kan selalu masuk Siam.. So rajin la angkut beras Siam buat stock kan... So start MCO hari tu.. Aku change terus kepada basmathi parboiled.

Salah satu sebab aku pilih basmathi ni sebab basmathi ni beras dia low GI...GI tu apa pulak... GI tu glisemik indeks.. Low glisemik indeks ni pendek kata bagus la untuk control gula dalam badan kita especially kalau orang yang ada potential untuk diabetic.. Serammmm oiii... Meh la tengok kelebihan basmathi parboiled ni 


Baca ni pun boleh tau benefits dia kan 😜😜😜


KELEBIHAN BASMATHI PARBOILED:

1. Tinggi Khasiat dan Lazat:

a. Beras yang direbus/”parboiled” diproses terus dari padi yang dituai. Tanpa membuang kulitnya, padi direndam, distimkan dan kemudian dikeringkan. Setelah itu barulah kulit padi dibuang menjadikan ianya beras rebus/parboiled. Oleh kerana beras tersebut telah menjalani proses stim bersama dengan kulit-kulitnya sekali, beras ini telah menyerap begitu banyak nutrisi dan wujud proses pengubahan kanji di dalam beras sehingga menjadikan ianya lebih tahan dari kepatahan dan lebih berderai daripada beras putih biasa dan beras basmati yang tidak direbus/non parboiled basmati rice.

2. Kandungan Amylose Tinggi yang membantu  diet:

a. Beras basmati ini memiliki kadar 'amylose' yang tinggi. Amylose ini adalah sejenis karbohidrat yang tidak mudah untuk dicerna. Dengan kata lain, bila makan basmathi, lambatlah rasa lapar. Ini menyebabkan kita tidak makan lebih dari sepatutnya. Dengan kata lain, memang cunlah process menjaga portion makanan kita. Otai2 diet suku-suku separuh kata tak penting pun tukaq beras ka apa ka.. Janji jaga portion.. Ya aku setuju part jaga portion tu..tpi aku rasa kalau betul nak change for better and healthier option boleh la change to basmathi ni.. Especially yang parboiled ni... Bayangkan.. Hang da jaga portion cun dah.. Pastu hang dapat cut pulak gula yang wujud dalam basmathi parboiled ni yang dah tentu2 GI dia rendah.. Wehuuu


3. Baik Untuk Pesakit Diabetis:

a. Tahap glycemic index yang rendah membuatkan basmathi menjadi makanan ruji terbaik untuk pesakit diabetis. Makna taknya, GI rendah maknanya kurang gula. Untuk yang dok jaga fit level pun benda2 yang low GI ni mmg bagus ye.


4. Menjaga Jantung Anda:

a. Basmathi ni sebenarnya sangat terbaik ya untuk jantung. Kandungan serat yang tinggi membantu dalam menangani masalah kolestrol tinggi. Sebab tu ia dapat mengurangkan kadar serangan sakit jantung. Power kan.

5. Mencegah Kanser:

a. Hah, bila banyak serat, maka proses nak membuang tu senang. Tak delah masalah usus tu bekerja terlalu kuat ke. Dah usus tu kerja dengan smooth, risiko kolon kenser pun kurang. Remember sugar is toxic to our body... N sugar is the best feed to cancer cells... So by taking basmathi parboiled that contain low sugar level.. We can minimise the risk of getting cancer. 

See banyak kan benefits basmathi parboiled ni. Kadang-kadang tu aku campurkan jugak dengan beras biasa yang ada dekat rumah ni.. Sebab kadang-kadang aku beli jugak beras biasa untuk buat makan hantar ke surau etc. So beras tu ada lebih.. And aku nak kena habiskan rather than membazir bagi kutu beras makan kan. But seriously memang lain wei bila da totally changed to basmathi parboiled ni.. Memang makan nasi dia sikit pun rasa da full. Dats why aku suka ❤️


Another things yang aku change... Adalah.. Sugar... Instead of using white sugar.. Aku memang totally changed to brown sugar. To be precise aku tukar ke jenama CSR Better Brown sebab depa claimed depa punya sugar low GI.. about 55 n below which is in a lower range of GI value. Aku ni bukan jenis makan menda-menda manis sangat. Bukan sejenis yang suka dessert sangat. Hari-hari kena makan kek ka kuih ka.. Apa ka.. Dats not me.. Tapi aku ni memang suka minum teh o.. So one of the way aku nak enjoy teh o aku.. Aku kena letak gula skit.. Bagi ada rasa manis2 ni.. So the choice yang aku ada adalah amik CSR Better Brown ni sebab gula dia claimed as Low GI.. n hopefully apa yang dia claimed tu betul lah kan. Nak cut out sugar terus pun memang tak boleh jugak aku ni.. Kang mngigil macam apa ja. Kenapa tak guna stevia? Ada orang tanya aku... Sebab aku dengar sekarang banyak stevia ni yang synthetic.. Taknak lah aku..kang lain pulak jadiknya... 



Selain brand Jasmine.. Aku suka jugak beli Sunflower Pure Basmathi Parboiled ni... Haa tu yang CSR Better Brown Low GI yang aku cakap tu. 

Jom tengok how Low GI food tu bertindak-->info credit to CSR - Malaysia 









So banyak la lagi aku da change skit demi sikit.. Kalau dulu aku tak suka bahagian dada ayam. Now aku da start makan bahagian dada. But stil bukan sketul besar macam tu. Mesti kena potong-potong marinate ka apa ka. And baru-baru nk aku tertarik dengan ayam yang ada dekat Jusco ni.. Ada ayam nanas and ayam jagung.. Satu lagi tu ayam apa ntah... Ayam dja bebas dari suntikan dan free range.. Makan nanas or jagung macam tu la cita dia. And ayam dia tak besar pun.. Kecik halus ja. Ya lah sebab tak inject pun kan... Seriously aku memang tertarik nak cuba. Tunggu la stock ayam dekat rumah ni habis dulu. In Sha Allah lepas ni boleh  cuba ayam tu pulak



Menarik kan. Aku suka benda-benda macam ni. 


Ni yang ayam nanas tu. 


 Ni yang mana ntah. Harga dia mahal la kalau nak compared dengan ayam injek tu πŸ˜…

Tapi tu la orang kata kan.. Benda sihat ni memang mahal kan... Lagi mahal kesihatan kita ni.... So small step lah untuk jaga kesihatan. Mana yang boleh tukar... Aku try tukar dulu skit-skit untuk kebaikkan aku dan family kecil aku ni. 


Aku tak pernah kurus... Tapi aku nak la kecillllll dari sekarang ni... Sekarang ni berat mata memandang dengan berat nanang betul lahhh 🀣🀣🀣


Tak target kuruih sampai 55kg pun.. Kang jadi 55kg tibeh jadi perangai macam HJ pulak..target nak macam ni ja 😜😜😜

Ok la... Bye2.. Nak lena dulu 




© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS