Hari tu masa aku upload gmbar aku repost dr ig ni yang ada gmbar aku ni kt ig ada kawan aku tegur... Dah seroh skit badan aku. To be frank.. Aku tak perasan sangat pun menda ni. Sebab rumah aku ni penimbang pun xdak... Sejak2 pindah hari tu xtau buang mana dah.


Tak tau la tang mana yang serohhh nya. Ada sikit la kot.. Sebab aku rasa seluaq jeans aku.. Aku boleh cabut lagu tu ja without unbuttoned itπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Nak kata xtreme diet tu idok ler... Makin aku  nak diet2 strict2 bagai ni.. Makin aku stress. Bila makin stress. Makin aku makan banyak... Tambah kalau masuk group diet tu... Lagi stress.. Kita upload makan apa.. Nanti kena kondem 🀣🀣🀣 stressnya lahai... Lantak situ... Sejak dari tu.. Aku diet ikut cara aku la... Yang paling berkesan dengan aku... IF... Suku-suku separuh and deficit kalori. Yang lain2 tu memang kirim salam lah...



Gemok la lagi kalau nak compared dengan Rebel Wilson tu kan 😭😭😭


Oh my dear.. Such an inspiration.. U are not my sweet Fat Amy anymore... 😘😘😘






Big steps yang aku amik dalam nak konon-konon "healthy lifestyle" ni.. Yang penting dalam nk loose weight ni 80% adalah pemakanan.. And another 20% adalah exercise.. Nak jogging so not me... Brisk walk swimming ok.. But sekarang MCO.. Swimming pool kat bawah pun x bukak lagi... So BIG THINGS aku change rice grain/beras and gula aku. Kalau dulu aku memang suka makan beras Siam yang cap umbrella tu...ya lah.. Dulu kan selalu masuk Siam.. So rajin la angkut beras Siam buat stock kan... So start MCO hari tu.. Aku change terus kepada basmathi parboiled.

Salah satu sebab aku pilih basmathi ni sebab basmathi ni beras dia low GI...GI tu apa pulak... GI tu glisemik indeks.. Low glisemik indeks ni pendek kata bagus la untuk control gula dalam badan kita especially kalau orang yang ada potential untuk diabetic.. Serammmm oiii... Meh la tengok kelebihan basmathi parboiled ni 


Baca ni pun boleh tau benefits dia kan 😜😜😜


KELEBIHAN BASMATHI PARBOILED:

1. Tinggi Khasiat dan Lazat:

a. Beras yang direbus/”parboiled” diproses terus dari padi yang dituai. Tanpa membuang kulitnya, padi direndam, distimkan dan kemudian dikeringkan. Setelah itu barulah kulit padi dibuang menjadikan ianya beras rebus/parboiled. Oleh kerana beras tersebut telah menjalani proses stim bersama dengan kulit-kulitnya sekali, beras ini telah menyerap begitu banyak nutrisi dan wujud proses pengubahan kanji di dalam beras sehingga menjadikan ianya lebih tahan dari kepatahan dan lebih berderai daripada beras putih biasa dan beras basmati yang tidak direbus/non parboiled basmati rice.

2. Kandungan Amylose Tinggi yang membantu  diet:

a. Beras basmati ini memiliki kadar 'amylose' yang tinggi. Amylose ini adalah sejenis karbohidrat yang tidak mudah untuk dicerna. Dengan kata lain, bila makan basmathi, lambatlah rasa lapar. Ini menyebabkan kita tidak makan lebih dari sepatutnya. Dengan kata lain, memang cunlah process menjaga portion makanan kita. Otai2 diet suku-suku separuh kata tak penting pun tukaq beras ka apa ka.. Janji jaga portion.. Ya aku setuju part jaga portion tu..tpi aku rasa kalau betul nak change for better and healthier option boleh la change to basmathi ni.. Especially yang parboiled ni... Bayangkan.. Hang da jaga portion cun dah.. Pastu hang dapat cut pulak gula yang wujud dalam basmathi parboiled ni yang dah tentu2 GI dia rendah.. Wehuuu


3. Baik Untuk Pesakit Diabetis:

a. Tahap glycemic index yang rendah membuatkan basmathi menjadi makanan ruji terbaik untuk pesakit diabetis. Makna taknya, GI rendah maknanya kurang gula. Untuk yang dok jaga fit level pun benda2 yang low GI ni mmg bagus ye.


4. Menjaga Jantung Anda:

a. Basmathi ni sebenarnya sangat terbaik ya untuk jantung. Kandungan serat yang tinggi membantu dalam menangani masalah kolestrol tinggi. Sebab tu ia dapat mengurangkan kadar serangan sakit jantung. Power kan.

5. Mencegah Kanser:

a. Hah, bila banyak serat, maka proses nak membuang tu senang. Tak delah masalah usus tu bekerja terlalu kuat ke. Dah usus tu kerja dengan smooth, risiko kolon kenser pun kurang. Remember sugar is toxic to our body... N sugar is the best feed to cancer cells... So by taking basmathi parboiled that contain low sugar level.. We can minimise the risk of getting cancer. 

See banyak kan benefits basmathi parboiled ni. Kadang-kadang tu aku campurkan jugak dengan beras biasa yang ada dekat rumah ni.. Sebab kadang-kadang aku beli jugak beras biasa untuk buat makan hantar ke surau etc. So beras tu ada lebih.. And aku nak kena habiskan rather than membazir bagi kutu beras makan kan. But seriously memang lain wei bila da totally changed to basmathi parboiled ni.. Memang makan nasi dia sikit pun rasa da full. Dats why aku suka ❤️


Another things yang aku change... Adalah.. Sugar... Instead of using white sugar.. Aku memang totally changed to brown sugar. To be precise aku tukar ke jenama CSR Better Brown sebab depa claimed depa punya sugar low GI.. about 55 n below which is in a lower range of GI value. Aku ni bukan jenis makan menda-menda manis sangat. Bukan sejenis yang suka dessert sangat. Hari-hari kena makan kek ka kuih ka.. Apa ka.. Dats not me.. Tapi aku ni memang suka minum teh o.. So one of the way aku nak enjoy teh o aku.. Aku kena letak gula skit.. Bagi ada rasa manis2 ni.. So the choice yang aku ada adalah amik CSR Better Brown ni sebab gula dia claimed as Low GI.. n hopefully apa yang dia claimed tu betul lah kan. Nak cut out sugar terus pun memang tak boleh jugak aku ni.. Kang mngigil macam apa ja. Kenapa tak guna stevia? Ada orang tanya aku... Sebab aku dengar sekarang banyak stevia ni yang synthetic.. Taknak lah aku..kang lain pulak jadiknya... 



Selain brand Jasmine.. Aku suka jugak beli Sunflower Pure Basmathi Parboiled ni... Haa tu yang CSR Better Brown Low GI yang aku cakap tu. 

Jom tengok how Low GI food tu bertindak-->info credit to CSR - Malaysia 









So banyak la lagi aku da change skit demi sikit.. Kalau dulu aku tak suka bahagian dada ayam. Now aku da start makan bahagian dada. But stil bukan sketul besar macam tu. Mesti kena potong-potong marinate ka apa ka. And baru-baru nk aku tertarik dengan ayam yang ada dekat Jusco ni.. Ada ayam nanas and ayam jagung.. Satu lagi tu ayam apa ntah... Ayam dja bebas dari suntikan dan free range.. Makan nanas or jagung macam tu la cita dia. And ayam dia tak besar pun.. Kecik halus ja. Ya lah sebab tak inject pun kan... Seriously aku memang tertarik nak cuba. Tunggu la stock ayam dekat rumah ni habis dulu. In Sha Allah lepas ni boleh  cuba ayam tu pulak



Menarik kan. Aku suka benda-benda macam ni. 


Ni yang ayam nanas tu. 


 Ni yang mana ntah. Harga dia mahal la kalau nak compared dengan ayam injek tu πŸ˜…

Tapi tu la orang kata kan.. Benda sihat ni memang mahal kan... Lagi mahal kesihatan kita ni.... So small step lah untuk jaga kesihatan. Mana yang boleh tukar... Aku try tukar dulu skit-skit untuk kebaikkan aku dan family kecil aku ni. 


Aku tak pernah kurus... Tapi aku nak la kecillllll dari sekarang ni... Sekarang ni berat mata memandang dengan berat nanang betul lahhh 🀣🀣🀣


Tak target kuruih sampai 55kg pun.. Kang jadi 55kg tibeh jadi perangai macam HJ pulak..target nak macam ni ja 😜😜😜

Ok la... Bye2.. Nak lena dulu 




Biasa la kalau suruh anak2 simpan baju.. Kadang-kadang kelaut betul susunan dia.. Main sumbat pun ya. Datang mama punya sheikh tak boleh tengok.. Siap la korang...habis melibas semua...

Bila da susun-susun atur balik... Sekali banyak nya baju-baju yang lama... Yang da senteng tak leh pakai dah... So one shot terus sambil-sambil simpan sambil tu declutter mana yang size kecik-kecik tu boleh la kita letgo mana yang elok-elok lagi kan... 



Ni drawer baju adik si Aishah. Setiap drawer tu ikut jenis. Ni seluar and baju tangan panjang. 

 


Ni pulak tshirt dia. Banyak betholllll lahhh πŸ˜…


Ni section baju tidoq dengan dresses. Dresses kakak pun selit dekat sini jugak




Nin dia declutter baju-baju kakak and adik. Banyak gila oiiii! 


Ni section kakak... 
Mama no idea nak susun atur macam mana dia punya cupboard ni. 


Asal boleh ja letak dalam bekas tu macam tu. Sapa ocd xleh tengok ni nanti sakit mata sebab susunan ntah hapa2 🀣🀣🀣


Ni baju yang dah declutter. Ada lagi skit kat tempat lain. Tengok bila-bila rajin nak upload kt carousel ja. 


Tu la dia cara simpan baju anak-anak aku... Tapi rasa nk standardize baju kakak letak macam adik jugak.. Nak kena cari ikea rast lagi satu nampak gayanya ni... Yang cupboard dia tu nnt mana tau ada baby baru boleh baby baru guna... Ehhhh 🀣🀣🀣








 Baru2 ni terjebak balik dengan planner... Sebenarnya... I found its quite therapeutics to jot down something in our planner.

Lagi2 bila buat cute2 muit ja... Lepas ni kena jot down la balik dalam planner lawa2... 




Basically aku ada 3 planner.. 1 planner yang monthly tu.. Situ aku ada la jot down benda2 penting ikut tarikh dalam month tu...



Another one planner utk house chores planning etc. Kat situ la nanti aku akan jot down barang2 rumah yang stock dah nak habis ka.. Stock sayur dalam fridge ka... Stock home cooked meal frozen yang aku buat dalam freeser section.



Reminder jugak untuk aku bila belek2 yang aku tulis ni untuk beringat apa yang kena buat. Kadang-kadang kita ni selalu lupa apa yang patut kita buat. 

Ni ja lah bagi nampak hidup tu organize skit. Penat la kadang-kadang hidup lintang pukang macam ntah hapa2 ja.. At least this is my kinda healing points...ntah hapa2 ja kan... Tapi tu la.. It works at some point 🀷‍♀️🀷‍♀️🀷‍♀️


Another planner tu private skit untuk aku... Idok ler nak share yang tu... Stickers tu banyak aku beli dekat Mr DIY ja sebab kt situ murah-murah and lawa2...kalau kena stock lawa... Lawa la..Kadang2 nan hado gak yg best2... Tu belum lagi stickers mak kena tapau dengan anak2 dia... πŸ€ͺπŸ€ͺπŸ€ͺ


My stickers collection...washi tape aku semua da kena main dengan anak2 aku.. Stressnyaaa... Nanti nak kena kumpul balik lahhh... 

Ok lah korang.. Tata... 







Sedih bila pikir-pikir pasal Covid 19 ni.. Banyak menda yang kita dah tak boleh nak buat. Antaranya... Tengok wayang. Aku rasa cerita last aku tengok wayang adalah Bad Boys III... Time tu tengok midnite movies dekat First Avenue Penang dekat TGV.  Tu la last movies yang kami tengok dekat cinema empat beranak kami. Sob sob sedih gila lah.... 


Lagi sedih hari tu bila tau The Witches lakonan Anne Hathaway ni bulan November lepas tak silap dah masuk cinema. Tapi memang takla kan dapat pi tengok sebab restriction budak-budak tak boleh masuk cinema kan.... Sedih weh... Aku memang suka tengok lakonan Anne Hathaway ni... Dari The Devils Wear Prada, Princess Diaries sampai la ke Ocean 8 hari tu... 




But.. Aku nak share ni.... HBO GO.. dah bawak masuk cerita The Witches ni pada 29 January ni. Yahuuuuuuu.... Boleh tengok lakonan Anne Hathaway ❤️❤️❤️


THE WITCHES DITAYANGKAN 29 JANUARI MENERUSI HBO GO|


Akhirnya, para peminat Anne Hathaway dapat menyaksikan kehebatan wanita berbakat besar dan versatil dalam menjayakan pelbagai peranan ini sebagai ganjaran istimewa di HBO GO. Dari ‘cat buglar’ kepada usahawan, saksikan bakat ikonik wanita ini dalam koleksi filem hebat seperti Locked DownDark WatersThe HustleThe Dark Knight RisesLes Miserables dan The Intern!




 

 Para peminat Roald Dahl tidak perlu menunggu lama lagi untuk  menonton filem terbaharu yang dibikin semula, The Witches apabila ia akan ditayangkan buat kali pertama dan secara eksklusif di HBO GO dan Astro On Demand dari Jumaat ini, 29 Januari!

 


Dibintangi pelakon jelita, Anne Hathaway (“Les MisΓ©rables”, “Ocean’s 8”) yang menjayakan watak sebagai Grand High Witch bersama bintang baharu Jahzir Kadeem Bruno sebagai Hero Boy, filem klasik yang memberi nostalgia zaman kanak-kanak ini mendapat sentuhan penuh teatrikal daripada sutradara yang pernah menggondol Oscar, Robert Zemeckis (“The Polar Express”, “Who Framed Roger Rabbit?”, “Forrest Gump” dan trilogi “Back to the Future”) dan pasukan impian termasuk penerbit Alfonso CuarΓ³n (“Harry Potter dan  Prisoner of Azkaban”) dan Guillermo del Toro (“Rise of the Guardians”, “Book of Life”), penulis skrip Kenya Barris (“Barbershop 3: The Next Cut”) serta komposer Alan Silvestri (“Ready Player One”, “The Mummy Returns”).

 

Distrimkan terus ke skrin di rumah anda menerusi HBO GO, kombinasi hebat itu turut dibintangi Octavia Spencer (“The Help,” “Onward”) sebagai Grandma, Stanley Tucci (“The Devil Wears Prada” dan filem-filem “The Hunger Games”) sebagai pengurus hotel iaitu Mr Stringer, Kristin Chenoweth (Drama “Glee”, “American Gods”) sebagai tikus ‘Daisy’ dan Chris Rock yang menaratifkan pengalaman Hero Boy ketika dewasa.


 

Sebagai tambahan kepada barisan pelakon yang mengagumkan, tidak ada satu pun perincian yang ditinggalkan dalam mewujudkan pengalaman yang autentik dan menarik kerana pereka set, pakar prostetik dan pakar kostum mengambil inspirasi dari era yang lalu dan menggabungkannya dengan ‘special effects’ untuk menarik penonton ke dunia yang membuatkan penonton percaya ahli sihir sebenarnya memang wujud! Dari cetakan vintaj dan alat peraga autentik hingga rambut palsu mewah serta transformasi fizikal yang dramatik, filem ini adalah karya moden yang tidak boleh dilepaskan!

 

“Ia satu kisah yang diabolikal (jahat),” kata Zemeckis, yang teruja dengan peluang untuk membikin semula novel kesayangan itu. “Buku-buku Roald Dahl sebenarnya bukan sahaja untuk kanak-kanak. Sememangnya karakter kanak-kanak memegang watak utama, oleh itu mereka sangat menikmatinya, tetapi pembaca dari semua peringkat usia boleh menikmati bukunya, dan filem ini juga serupa.”




 

Dalam pembikinan semula karya Roald Dahl yang disukai ramai ini sebagai filem, Zemeckis menceritakan kisah komedi gelap dan menawan hati mengenai seorang anak yatim piatu pada akhir 1967 yang tinggal bersama neneknya yang penyayang di kota Demopolis, Alabama. Apabila budak tersebut dan neneknya menemui beberapa ahli sihir glamor tetapi sangat jahat, dia dengan bijaknya membawa cucunya melancong ke pusat peranginan mewah di tepi laut bernama Grand Orleans Imperial Island Hotel. Malangnya, mereka tiba pada waktu yang sama ketika Grand High Witch telah mengumpulkan rakan-rakan ahli sihir dari seluruh dunia untuk melaksanakan rancangan jahatnya untuk menukar kanak-kanak dunia menjadi tikus.






 

Seperti yang dijanka, Hero Boy tidak dapat membiarkan itu berlaku tanpa berlawan, dan dia bekerjasama dengan kawan yang baru dikenalinya, Bruno Jenkins, penuh dengan semangat keberanian yang luar biasa untuk menghadapi ahli sihir jahat yang benar-benar menakutkan. 




Ini lebih ketara apabila rambut palsu, sarung tangan elegan dan sepatu menawan mereka ditanggalkan untuk mendedahkan kepala mereka yang botak, kuku tajam dan kaki yang tidak berjari!






 

Ikuti HBO Asia di laman sosial dan gunakan #TheWitches dan #HBOGOExclusive untuk menyertai perbualan:

Facebook: HBOAsia

Instagram: @hboasia

Twitter: @HBOAsia

 

Muat naik aplikasi HBO GO dari App Store atau Play Store melalui peranti anda atau akses HBO GO menerusi Astro atau melalui pautan https://www.hbogoasia.my/. HBO GO tersedia di Android TV, Apple TV, LG TV, Samsung Smart TV - dan dilengkapi dengan fungsi AirPlay dan Google Cast.

 


Astro On Demand tersedia untuk semua pelanggan melalui kotak Ultra atau aplikasi Astro GO. Selain itu, pelanggan Astro Movie Pack dapat menikmati akses HBO GO tanpa bayaran tambahan.



Yeay.. Lepas ni boleh tengok The Witches dekat rumah ja guna HBO GO. 


***all pics above credit to Google except the last picture ❤️


© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS