Hak Merancang Keluarga Hak Isteri

by Alia Farhan, 1:43 AM




Wajib merancang dan menghadkan jumlah anak jika:


1. Anda tak mampu nak sediakan bilik yg cukup dan selesa untuk anak². mengasingkan anak² lelaki dan perempuan.


2. Anda tak mampu nak beli pakaian yang elok² untuk anak² anda.


3. Anda tak mampu beli makanan yang berkhasiat dan elok² untuk anak² anda. (real food)


4. Duit bersalin isteri pun tak mampu nak bayar. Tiada kenderaan yang selesa dan selamat untuk bawa semua anak.


5. Kerja anda main Game siang malam pagi petang


6. Anda tak boleh nak redhakan emosi anak anda yang paling kecik untuk terima adik baru. Semua bini buat, laki buat donno, menangislah anak itu minta didukung dan anda tak mampu nak dukung sebab berpantang dan dilarang oleh orang tua.


7. Anda tak mampu beri pendidikan terbaik untuk anak². Anak² minta beli pencel colour 26 batang pun tak mampu. Nak kertas warna pun tak mampu.


8. Hari-hari gaduh laki bini pasal duit


9. Kerap sangat pinjam duit mak bapak/mertua/adik beradik/kawan² sampai org dah nampak true color laki bini


10. Emosi ke laut, asyik.jadi rimau je dengan anak² 😂


11. Hubungan dengan Tuhan berantakan



Hak merancang dan menghad bilangan anak adalah HAK ISTERI. Ustaz pernah pesan, tak perlu minta izin suami pun kalau suami memang sejenis tak membantu dan selfish, sampai biarkan bini pregnant setahun 2x sebab isteri yang membawa perut ke sana ke mari, pertaruhkan nyawa, risiko mati, tumpah darah dan banyak lagi. 


Belum masuk bab menyusukan, bab penjagaan pantang, emosi dan financial. Bagilah mereka berehat selama yang mereka mahu sehingga mereka bersedia. Suami perlu dimaklumkan dan tolong bersetuju. Positif dan empati.


Lahirkanlah anak² yang berkualiti. Bukan semata² bangga dengan kuantiti tapi anak lepas kat mak bapa dan mertua suruh jaga. Jangan kerana anak ramai berderet, menyebabkan depress. Anak² jadi mangsa marah² hingga tercalar emosinya kerana anak tu tak minta lahir ke dunia. Anda dah buat tolonglah jaga amanah tu sebaiknya! 


Siapa yang penyabar dan mampu untuk menyediakan kelengkapan di atas, teruskanlah punya anak² yang ramai. Kepada yang tidak mampu, janganlah membawang mereka. Keluarga mereka, hak mereka. Tak perlu campurtangan hal keluarga mereka. Rancanglah jumlah keluarga masing². Jangan sibuk plankan keluarga orang lain.m

Ingat, anak-anak bukan semata-mata rezeki tetapi AMANAH. Rezeki pun bukan turun dari langit terus tetapi perlu dicari, di ikhtiar. Stop serahkan semua konon ketentuan tetapi tak ada usaha untuk perbaiki kualiti dan ekonomi hidup.


Sumber: Nurul Fitriah

 Hari tu ada up and puji diri sendiri buat nasi kari sedap dari Nasi beriyani hameediyah.. Matilamaknakkkk puji diri sendiri oiii... Tapi serius la kalau hampa rasa teringin nak makan nasi beriyani ka apa ka.. Apa kata hampa try la buat nasi kari hampa sendiri... Bahan2 pun dah tentu ada kat rumah.. Tak payah nak beli rempah kari bagai wei... Dan yang pasti sedap gilaaaaaa... Hahahhahah


Sebab ramai duk suruh aku up resipi ni.. Maka aku up la satu kali dekat sini ya.... 



Sedapppp kannnnnn nampakkkk diaaaa. Hahhahahah

Aaaa jom lah kita tengok bahan-bahan yang kita perlukan... 


Bahan-bahan :

1. Rempah Kari Daging Adni (rempah dia piauuuu elokkkk)

2.  2 pot beras basmathi (nak pakai beras biasa pun ok)

3. Rempah 3 serangkai untuk menumis

4. 2 tangkai daun kari

5. 1 biji Bawang besar dipotong

6. 3 ulas Bawang putih dipotong

7. Minyak untuk menumis

8. Telur rebus / ayam /daging lembu /daging kambing.

9. 1 biji tomato dipotong

10. Daun pudina(ada boleh letak bagi wangi.. Xdak tak payah) 

11. Garam

12. Maggi cukup rasa


Cara-caranya:

Guna rice cooker /periuk nasi biasa




1. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih, rempah 3 serangkai dan daun kari. 

2. Bila dah naik bau.. Masukkan rempah kari.. Kacau2 dalam minyak tu and tambah air.... 

3. Bila dah nampak pekat masukkan sedikit air... Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.... Kalau nak masukkan ayam, boleh masukkan ayam dan masak ayam separa masak... Jangan lupa tambah air...and bagi air kering skit baru masukkan beras... Tomato.. Daun pudina dan telur rebus and biarkan beras masak. Sukatan kena ikut jenis beras yang kita pakai. 

Aku guna cast iron pot ja... So memang kejap ja nasi dah masak and cantik kejadian dia... 


Masak guna Philip Pressure cooker


1. Untuk Philip Pressure Cooker... Macam biasa la kalau nak buat nasi yang berperasa dalam ni... Panaskan minyak.. Tumis la follow la step yang sama dengan kat atas tadi tu. 
2. Aku suggest kalau nak buat yang guna daging lembu or daging kambing ni elok la guna pressure cooker sebab jimat masa hampa... Mula2 aku masak dulu kambing tu.. Set dekat mutton, pastu keep pressure time dia tu kepada 20 minutes... 
3. Lepas 20 minutes + mcm tu aku release pressure dia.. And then bukak tengok kari kambing aku tu... Perasakan apa yang patut... 
4. Lepas tu aku masukkan la beras aku... And set pulak dekat rice... Dalam 14 minutes + mcm tu ready la nasi kari kambing aku tu. 


Cantik kan kejadian nasi dia tu.. Nak lawo panjang2 tu sila lah pakai basmathi ya... In Sha Allah lawo la kejadian dia... 


Ni yang aku buat Ahad hari tu. Makan dengan kurma kambing and salad ja.. Ya Rabbi sedap nak matiiiii okehhh... 


Sumpah aku yang terliur sekarang ni... 
Okla hampa.. Selamat mencuba yaaaaaa.... 












Preparing Frozen Food

in , by Alia Farhan, 11:45 PM

 Sejak2 anak da start balik sekolah walaupun online ja.. Tapi tetap lah mak ni nanti lagi bz kedaung nak pikiaq macam2... Si kakak dah banyak class melalui google meet pagi-pagi. Si adik pulak dah start tadika...

Tadika si adik pulak bukan online... Kena pi ke sekolah... At least yg ni aku lega la skit kan.. Kalau dua orang dekat rumah rasa macam nak pecah dada. Tara sorang dekat sini sorang dekat sana pun rasa terkejar-kejar jugak.

Mana kan nak tengok anak kena kelas online.. Dengan mak2 sekali kena heret duduk sebelah... Dengan nak masak lagi.. Lepas tu terkejar-kejar nak masak lagi.. Nak siap2 amik si adik balik sekolah lagi pukul 12. Memang pecah peluh betul. 

Kalau ada hari yang suami aku boleh ambilkan si adik tu... Boleh la tarik nafas lega lagi... Kalau tak... Memang kaget bangattttt oiiii... 

So start dari last week, aku da masak dalam portion yang lebih. So akan ada extra satu portion masa aku masak tu. Dalam dua hari aku masak lebih tu.. Aku dah dapat 2 lauk frozen dalam bahagian peti ice tu.

So masa weekend hari tu.. Aku buat kari/gulai ikan lebih2... Sebab dah lama x buat kari sama... So aku masak la berlebih-lebih sebab budak2 ni memag suka kari kan... Ada la sebelanga besaq aku masak.



Amik haaa... Sebelanga besaq... Satu portion untuk makan hari tu... Lebih tu kita bahagi-bahagi untuk simpan n frozenkan. 


Ingatkan dapat 2 portions.. Sekali dapat 3..sebab ada kepala ikan aku masukkan sekali masa buat tu. So dapat la satu bekas untuk dua kepala ikan sahaja. Yang lagi dua bekas tu bahagian isi saja. Ni portion untuk sekali makan ya. 

Lepas tu dah alang-alang weekend and tak terkejar apa-apa. So aku pun buat la sekali harung kurma kambing untuk frozenkan. Sebabnya esknya ahad tu memang aku plan nak makan kurma kambing. So boleh buat dua portion alang2 kan. 


Kurma kambing campak2 dalam philip pressure cooker ja. Sedap kejadian dia. 


Nah dua bekas. Untuk dua kali makan. Aku jarang masak kurma ni. Sebab aku tak suka sangat kurma. Tapi aku hanya suka makan kurma kambing ja. So alang-alang nak buat biar piauuuu and berbaloi2 kan. 

So keesokkan harinya aku dah xpayah beria-ria nak masak.. Sebab da ada 
lauk kurma kambing.. Aku cuma buat nasi kari n salad ja. 


Nanti aku share macam mana buat nasi kari ya. 


Ni list frozen foods yg ada dalam freeser aku ya. 


Lepas ni nk guna bekas kaca yang beli tu.. Lupa.. Slowly change skit2... 


Ni topup lagi buat pulak stock untuk masa2 kecemasan dan kecedaraan orang tua2 kata. Mostly aku buat frozen food ni untuk main dish la.. Kalau sayur2 tu tan buat la kan.. Cuma buat yang macam ni ja. 


Dah bertambah pulak stock cooked frozen meal. 


Asam pedas tenggiri frozen... Sedapppppp ja... Sedap sebab rasa tu meresap masuk ke dalam isi ikan tu... Dapnyaaa... 


Oh bagi yang bertanya ok ka rasa frozen food ni... Ok ja.. Pi makan dekat Secret Recipe ka Johnnys ka semua dish diorang tu dari frozen food dik non... Takda maknanya dia nak buat goreng kat ko fresh2 noks... 


Teringat pulak frozen food yang Air Asia serve dekat atas langit tu... Sedapnya Nasi Ayam Pak Nasser and nasi lemak depa tu kan... Hahahhahaha.... 


Rindu nak travel...rindu nak makan nasi lemak AA... Nasi ayam AA... stay strong Air Asia! 



















How to Remain Calm During MCO?

by Alia Farhan, 9:19 AM

 As i walked from 2020 entering 2021..i was so excited and this year will bring a more worry less from all this pandemic... But BAMMMMMM... suddenly the numbers of peope infected with Covid 19 now hit the numbers of 4000+



(Pic credit to Google) 


As we know the government also have take another step to control the infection from spreading bigger and bigger. And here we go another MCO.... It's been a week of MCO 2.0...n i hope that the numbers will show some improvement...



This is so me!!! 🤣 🤣 🤣 

I hope I can remain sane and calm for this entire MCO period (ya.. For sure we didn't know how long it will take this time) 

But let me share you some of my tips to remain sane and calm.... 

Boost your immune system 

It's very important to boost our immune system at this season. A weak body can be an easy spot for the viruses to host in our body. So don't forget to have your vitamin C with you. Mine favourite is Berocca, i normally share a glass of Berocca with my husband. And we also give our kids Vitamin C every day. 


(Pic credit to Google) 



Eat properly & stay hydrated 


Not only your body needs a good immune system, your body also needs good nutrients in our body. Eat more fruits and vegetables is good for our health. Green and colourful  vegies and fruits are really good for our body. They not only delicious, but also bring benefits to our skin and can reduce any other illness. 


(Pic credit to Google) 



Organize your life

Plan ahead what you need to do in your day. You can plan your meal and meal prep so that it won't be time consuming for you especially for those work from home mom. Plus the kids already go back to their online learning.... It's quite hectic day if you dont plan your schedule properly. 


(Pic credit to Google) 




Dissconect  and connect

It's ok if you wish to take a break from your social media. I know social media sometimes can be so judgemental. When Malaysia went for our first MCO last year. I have diactivated my Facebook for weeks as i found myself being suffocated with all the Covid 19 things... I got panick attack and anxiety attack at the same time. I have a sleepless night and Alhamdulillah i got over it. Stay connected with your loves one... Your family is your treasure... Ask them is everything ok.. Is everyone need anything... Or need help? Yes... Ask and connect to your family first... 


(Pic credit to Google) 




No need to be perfectionist 

In a time like this... I'm not going to be a super perfectionist... I'm not goin to be a bossy mama... I teach my kids how to do some house chores... Even they are just 4 years and 7 years... I even ask the kakak t9 fold the clothes for all of us 😝😝😝.. Yeah her skills may not up to my standard... But it's ok... As long as she done within the my spec.. Then it' still ok... Oh.. You are talking to the retired engineer mama.. Who have spec limit to everything... 😂😂😂




My little helper


I found this is a perfect for a 7 years old girl to fold the clothes. 
 



It' OK to be NOT OK

As i said before... Staying at home withour going any where is so stressful for a person like me. Yes i can be homebody... But at the same time going out to the mall and lepak at coffee shop with my lil family is still a nice therapy for us. So it's ok sometimes if you find yourself have no mood for cooking and let the Food Panda or Grab Food deliver the food for you... Or when you find yourself so lazy to so your own laundry and decide to send to laundry service.. It's ok... I'm not going to judge you! Because i do that too.. Hahhahha



Ask for help 

Always ask for help if you need to. If you cant handle yourself the housechores. Always share with your spouse. Ask your kids to help you with the simple things like picking up the plates in the tables after eating can less your burdens. Always ask for their help... We are not Wonder Women... So don't push yourself too hard to be a perfect and wonderful mom /wife. They also need to play their part whatttttt.... 


My lil helper.. Not child abuse ya. 🤣🤣🤣



This is what I'm doing.... 
I'm not a perfect mom.. I want my kids and husband to help me with the housechores because we lived in the haus as the team. Housechores are not just one person job. It's involve all the crews /members. 



(Pic credit to Google) 
Tea plissss ❤️❤️❤️ what important at this stage.. Self care is important... You cant neglect your own body. You need to love yourself first in order to give the best to others 💋💋💋


Last but not least.... 


(Pic credit to Google) 



Take care everyone... 
We can fight this 💪💪💪














© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS