Thomas & Friends™ Meneruskan Pengembaraannya ke Pulau Pinang Untuk Meraikan Hari Kanak-Kanak Malaysia



Bersedia semua! Satu-satunya taman tema Thomas & Friends di Malaysia membawakan Thomas Town ‘Mini and Mighty’ Tour ke Gurney Paragon Mall, serta pameran eksklusif  70 enjin MINIS, sesi bertemu peminat dan banyak lagi!




Pulau Pinang, 1 Oktober 2016 – Thomas Town, Puteri Harbour, dengan kerjasama Mattel Asia Tenggara dan Gurney Paragon Mall meraikan Hari Kanak-Kanak Malaysia lebih awal dengan Thomas Town ‘Mini & Mighty’ Malaysia Tour yang berlangsung pada 1 hingga 16 Oktober 2016.

Berlatar belakangkan Pulau Sodor, ‘Mini and Mighty’ Tour akan memberikan pengalaman terindah kepada  pengunjung kanak-kanak di Pulau Pinang. Ia menyediakan aktiviti kekeluargaan yang menyeronokkan seperti Thomas Town Track Challenge, Thomas Train Ride,  Story-telling Adventures, Thomas Maze Challenge dan sesi bertemu peminat dengan watak-watak Thomas &Friends, iaitu Rusty & Dusty dan Sir Topham Hatt. Kesemua acara dan aktiviti ini adalah sama seperti yang terdapat di Thomas Town, Puteri Harbour, Johor!






Istimewanya, buat pertama kali di Penang, para peminat cilik Thomas turut berpeluang menyaksikan sendiri pameran 70 buah enjin Thomas & Friends setinggi satu meter! Menerusi  pameran yang merupakan replika siri televisyen popular Thomas & Friends ini, pengunjung boleh melihat sendiri enjin-enjin popular seperti Thomas, Percy, James, dan Gordon, dan juga enjin-enjin lain yang dihias dengan tema istimewa seperti Dino, Heroes, Spooky, Racers, Neon, Robo, Chillin’ dan Metallic.




“Kami teruja dapat menjadi hos ‘Mini and Mighty’ Pulau Pinang pada bulan sambutan Hari Kanak-Kanak. Di Thomas Town, Puteri Harbour, setiap permainan (rides) dan aktiviti dicipta khas agar seluruh ahli keluarga boleh mencipta memori indah bersama dan menggalakkan hubungan mesra di antara ibu bapa dan anak semasa melakukan aktiviti yang disediakan. Besar harapan kami agar setiap rakyat Malaysia dapat merasai sendiri nilai pembelajaran melalui pengalaman dan meluangkan masa bersama keluarga tersayang di Thomas Town ‘Mini & Mighty’ Tour,” kata Fahruddin Najumudeen, Pengurus Besar Thomas Town, Puteri Harbour.




Turut serta dalam perasmian ni , Ketua Menteri Pulau Pinang, Yang Amat Berhormat Lim Guan Eng.




Thomas & Friends mempunyai legasi selama 70 tahun dan Mattel berbangga dapat menjadi sebahagian daripada  ‘Mini & Mighty’ Malaysia Tour sebagai tanda penghargaan kami terhadap salah satu karakter yang paling popular dan disayangi di seluruh dunia,” kata Fong Jia-Li, Pengurus Pemasaran untuk Kategori Bayi dan Prasekolah Mattel Asia Tenggara. “Watak-watak yang berwarna-warni dan mudah disayangi ini membantu kanak-kanak belajar sambil bermain, ia sejajar dengan visi kami di Mattel, dan kami berbesar hati dapat berkongsi pengalaman ini dengan peminat-peminat cilik di Pulau Pinang.”




“Mengujakan, interaktif dan mesra keluarga - ini yang boleh anda jangkakan di Gurney Paragon Mall dan ‘Mini & Mighty’ Malaysia Tour 2016 sememangnya menawarkan kesemua itu dan lebih lagi. Kami menjangkakan jelajah ini pasti mendapat sambutan hangat daripada pengunjung” kata Khor Tze Ming, Pengarah Eksekutif Kumpulan Hunza Group. “Acara ini telah mengubah ruang legar Gurney Paragon Mall menjadi dunia penuh keajaiban untuk peminat Thomas & Friends dan kami berbangga dapat menjadi hos untuk acara yang dapat merapatkan hubungan kekeluargaan ini.”




Thomas Town, Puteri Harbour (dahulunya dipanggil The Little Big Club) merupakan tarikan taman tema dalaman keluarga yang menawarkan permainan (rides) dan aktiviti-aktiviti menyeronokkan dan bermanfaat dengan membawa kanak-kanak ke dunia Thomas dan rakan-rakannya. Ibu bapa bersama anak-anak mereka yang ingin melawat Thomas Town, Puteri Harbour boleh membeli tiket pada harga promosi iaitu RM 99 untuk dua pas masuk (harga asal RM 170), tiket boleh dibeli secara eksklusif di ‘Mini Mighty’ Tour.



Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Thomas Town, Puteri Harbour ‘Mini & Mighty’ Tour Malaysia 2016, sila layari www.puteriharbour.com/play/thomas-town.

Khas sepanjang dua minggu berlangsungnya showcase ini, para pengunjung di Gurney Paragon Mall yang berbelanja RM200 ke atas dalam 2 maksimum resit pembelian di mana-mana outlet dalam mall ni atau di Thomas Town, Puteri Harbour booth tiket atau di bahagian barangan Thomas & Friends bolehlah menebus sepasang pas untuk kanak-kanak berusia empat hingga 12 tahun untuk menikmati perjalanan keretapi di showcase ini. Atau boleh lah membeli tiket perjalanan yang bernilai RM80. 



Jadual Aktiviti 

Thomas & Friends Train Ride (1-16 October, 2016)
10.00am-12.00pm
1.00pm-6.00pm
7.00pm-9.00pm
1 October, 2016
5.00pm Rusty & Dusty Meet and Greet Session On-Stage
6.00pm Thomas Town Maze Challenge
8.00pm Thomas Town Track Challenge
9.00pm Thomas Town Trivia

7 & 14 October, 2016
1.00pm Thomas Town Maze Challenge
4.00pm Thomas Town Trivia Contest

8.00pm Thomas Town Track Challenge

 8 & 15 October, 2016
12.00pm Rusty & Dusty Meet and Greet
1.00pm Thomas Town Maze Challenge
3.00pm Sir Topham Hatt Meet & Greet
5.00pm Thomas Town Track Challenge
7.00pm Thomas Town Storytelling Session
9.00pm Rusty & Dusty Meet & Greet

2,3,9 & 16 October, 2016
12.00pm Rusty & Dusty Meet and Greet
1.00pm Thomas Town Maze Challenge
3.00pm Sir Topham Hatt Meet & Greet
5.00pm Thomas Town Track Challenge
7.00pm Thomas Town Storytelling Session


Bukan anak-anak ja yang teruja, mak-mak budak pun teruja juga. Bersama blogger Kak Eyda pada hari pertama showcase.

*** untuk orang-orang Penang, jangan lepaskan peluang untuk ke Gurney Paragon Mall dan boleh saksikan sendiri kesemua 70 minis Thomas & friends di situ.  Boleh rujuk schedule di atas untuk rujukan korang ya.






Selesai sight seeing di Busselton Jetty, maka kami pun bergerak ke destinasi seterusnya iaitu Margaret River untuk beli bahan masak dekat Coles situ. Perjalanan dari Busselton Jetty ke Margaret River akan melalui banyak pemandangan menarik antaranya vineyards (ladang anggur-khas untuk pembuatan wine) .


Perjalanan dari Busselton Jetty ke Margaret River ambil masa lebih kurang 40 minutes ya. Kebetulan masa kami bertolak dari Buseelton Jetty pun da lebih kurang pukul 4. Sampai kat Margaret River memang da nak gelap dah.

Tapi sebelum sampai ke Margaret River, akan lalu satu town kecil ni yang dinamakan Cowaramup atau dikenali sebagai "Cow Town" dikalangan masyarakat setempat kat situ. Memandangkan kami pun da lewat dah masa tu. So kami tak singgah pun. Kalau dapat singgah memang niat nak singgah jugak. So kita share gambar dari Mr Google je lah ya.



Memang time lalu kat Cowaramup ni abih slow da husband bawak sebab kitaorang duk tertengok-tengok pekan kecil ni. Memang menarik sangat sebab banyak gila patung Moo Moo gitu kat sepanjang tepi jalan tu.

Perjalanan diteruskan sampai la ke Margaret River, cepat-cepat sebab dah nak malam kan. Kitaorang punya last pit stop dekat Augusta kan. So risau la jalan gelap ke apa ka kan.

Margaret River yang tenang gila. Husband suka Margaret River ni. Macam aku personally suka Busselton tu.

Selesai ja beli barang kat Coles, Margaret River kami pun terus shoot ke Augusta, time tu da pukul 5.30 ptg dah. Memang da senja-senja dah. Kiri kanan ke Augusta macam hutan paya skit. Memang takdak rumah orang ya. Nasib baik sewa gps kan. Kalau pandai-pandai taknak sewa gps and nak bergantung kat Waze matilamaknakoi. Buatnya takdo tenet, mati!



Sampai-sampai ja Augusta memang da gelap gila dah. Augusta ni lagi la pekan kecil gila! Petrol pump ada satu je kot. Kedai makan pun boleh kira dengan jari ja. Tapi by the time kami sampai tu hujan rintik-rintik tau tapi sejuk dia gila punya hazab sebab tengah winter season kan kat sana. And time kami sampai tu semua kedai da katup! Memang orang-orang Ausie ni menghargai masa dengan family kat rumah lagi la dari duk lepak tak tahwan kat kedai-kedai ni.

 Tapi takpa, apa-apapun terus cari tempat penginapan yang kami booked untuk malam tu. Nasib senang ja nak cari tempatnya. Kami stay dekat Augusta Escape. Masa kami sampai tu, nasib la owner tempat ni ok ja. Dia pun paham dia kata sebab biasanya memang pelancong akan singgah Augusta as last pit stop sebelum ke mana-mana keesokkan harinya.


Ni hasil rembat kat Coles untuk letak dalam meggi malam tu and untuk bekal bawak keesokkan harinya.


Jom usha apa yang ada dalam rumah kami malam tu. Bak kata memang lengkap la.


Baru sampai, kat luar tu da gelap gila padahal baru ja pukul 7pm.



Bawak sabun taharah setel boleh guna dengan kompidennya.



Si suami tengok basketball sambil tunggu makanan dipanaskan.



Kenit dalam bilik. Bilik ni memang selesa la, satu katil queen, satu katil super single!


Dapur yang spacious gila 


Toilet pun bersih!


Lauk yang masak kt Scarborough tu tak abis ya. Bawak ke dinner la jawabnya. Senang ja kita heatkan ja guna microwave. Licin.



By the time pukul 9pm perut bergendang lagi. Apa lagi, meggi la jawabnya! Nikmat oi time-time 11 degree C makan meggi macam ni.


Lepas ja makan meggi masing-masing berebut nak masuk bilik tidoq. Pukul 10 malam da tidoq tau. Sejuk-sejuk gitu memang berselubung habih haaa. Kat sana memang tidor awai betul, almaklumlah kul 10 da rasa mcm kul 1 pagi. Lagipun esok awai-awai pagi nak keluar awal kan. nak kena prepare breakfast and bekal untuk makan dalam perjalanan lagi kan.

Next entry kita sambung pasal the next day pulak ya. Tak lain tak bukan, antara tempat favourite aku sepanjang di Western Australia sana, Cape Leeuwin Lighthouse.










Resipi Daging Goreng Kunyit Sedap dan Mudah

Bahan-bahan:

* daging lembu yang dipotong nipis-nipis
* bawang besar 2 labu (lagi banyak lagi sedap)
* bawang putih 6 ulas (lagi banyak lagi sedap)
* cabai melaka 5 biji ( ikut tahap pedas yang korang suka)
* minyak masak untuk menumis
* garam
* serbuk perasa
* sedikit gula
* sedikit cuka
* serbuk kunyit

Cara-caranya:

1. Tumis sedikit bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan daging dan biarkan keluar air seketika, then masukkam sedikit cuka.
3. Masukkan sedikit air dan serbuk kunyit.
4. Biarkan sehingga air agak kering dalam 10-15minit macam tu.
5. Kemudian masukkan garam, serbuk perasa dan sedikit gula untuk perasakan daging tu.
6. Jangan lupa masukkan balance bawang besar, bawang putih dan cabai melaka ya.
7. Agak semua da kering and perfect, da siap ya. Sedia untuk dihidangkan.


Taraaaa. Senang ja. Kami memang suka betul kalau daging goreng kunyit stail gini. 


Kena pulak dengan "gu" dia orang Kedah kata. Ni masak padprik ayam ja untuk matchkan dengan daging masak kunyit yang marvellous ni. Menambah beb.

Selamat mencuba!

Berdegar2 kat wall fb dengan isu Dr yang tak Dr yang jual modal air liur ja kejanya tu. Ya lah, tak dapat dinafikan dia pun banyak gila kot pengikut dia.



Aku pun hampir2 nak join jugak. Tapi bila aku tanya sorg kawan aku ni yang da terlebih dahulu join dunia bisnes ni baru la aku mcm "celik mata" skit. Bukanlah nak cakap pengikut dia tu tak celik mata. Bukan ya. Cuma bila kawan aku cakap, satu menda ni aku jadi berfikir balik.

Kawan aku cakap menda ni ja kat aku, ala wei. Apa yang dia cakap tu semua ada dalam buku marketing. Cuma tinggalnua kita ni bangsa malas nak membacaaa.... dengggg baby! Macam kena penampaq pun ada. Hahahha. Serius dulu masa kelas entrepreneurship and management tu adalah kelas yang terpaling membosankan bagi budak engineering macam aku ni!

Start dari tu aku start la baca skit2 marketing tips dari internet. Ala yang study notes gitu. Banyak rupanya tips2 tu mai dari buku saja. Hahahah. Aku yang malas membaca! Sebab tu dalam Al Quran Allah duk suruh sedia kita ni IQRA! sebab ni la ya.

Aku bukan nak sentuh bab2 Iqra dalam post ni. Tapi cuma satu saja, matlamat tak menghalalkan cara. Tak perlu pun sebenarnya nak tipu orang guna gelaran Dr bagai tu. Sebab bagi aku kalau knowledge kau memang power gila, orang akan follow ja kau! Tapi at the first place kau da salah gunakan title Dr tu untuk tarik audience supaya tertarik kat kau. Aku suka ja baca bisnes tips dari Puan Ainon tu. Takdak pun nama Dr kat depan dia.

Bayangkan, orang yang bermati-matian struggle bagai nak gila siapkan thesis utk PhD. Study journal, kumpul data, buat research bagai semua. Alih2 ada yg suka suki salah gunakan title Dr ni. Tak ke menyirap namanya. Dulu masa aku amik diploma aku rasa diploma tu senang je sebab aku dapat 3 pointer la katakan. Bila masuk level degree, aku rasa awat hazab kebedah sangat macam nak mampos aku struggle aku nak habiskan degree aku ni. But i made it! Cer check one of the toughest engineering course apa...hahahha.

So sebab tu la aku sampai sekarang memang duk angan2 kosong ja lah nak amik Master! Ya memang angan2 kosong ya sebab aku tau, aku ni memang jenis Research punya orang. Tapi bercinta la dengan ada anak bagai nak wat research n masuk lab bagai kan walaupun ada ja lecturer2 yang offer aku wat Master under depa. So sampai sekarang tu semua hanyaaaa angan-angan sajia. Nak sapat Dr? Jauh sangat impian aku tu. Dulu mak aku sruh amik medik jadi Dr aku takmau (sory mama, acik bukan bookworm, lagi pulak nak main2 darah bagai ni...euhhh)

So bagi pentaksub2 Dr tak Dr ni, aku cuma nak cakap...sudah-sudahla tegakkan benang yang basah dik non. Tak kira la korang cakap dia banyak tolong orang ka apa ka. Dia tolong pun bukan FREE dik non. Ingat ciri2 orang yang MUNAFIK adalah MENIPU. MENIPU TU BERDOSA. lagi2 menjadikan sumber pendapatan dengan MENIPU. so hampa rasa betul ka apa dia buat?



Ni bukan kes nak dengki kat Melayu sama Melayu ka apa ka. Aku sedih gak tengok kadang2 orang Melayu asyik kena kencing ja, modai ayaq lioq pulak tu. Sabun aura? Check tarikh lahir pasangan. Eh...macam2 btul ni. Metafizik bla bla bla....Harap2 pihak berkuasa mengambil tindakan yang keras ke atas mereka2 yang menggunakan gelaran Dr bogus ni.



***siap ada pentaksub yang sanggup merendahkan profession Dr2 yang ber PhD ni dengan tanya apa sumbangan Dr2 ni terhadap masyarakat? Ewah2 cakap sesedap rasa ja. Tu la aku cakap, nak jugak tegakkan benang yang basah. Tak paham aku. Kau hingat buat PhD boleh habis setahun ka???
© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS