Showing posts with label travelog perth

Credit to Maverick.com


Haishhhh lamanya menyepi dari blog ni.. Kali nak cerita skit pasai macam mana nak claim GST masa beli barang dekat Australia.


Hahahha. Setelah setahun lebih from my last visit kan. Untuk claim GST ni of course la kena claim dekat Airport kan. Ada dua cara, satu dengan berator dekat kaunter kastam diorang. Atau boleh drop off ja macam yang aku buat.


Credit to Google. 
Bayangkan dua tiga pagi nak beratoq menghadap Muka officer hat mengantuk2 tu. Baik tak payahhhh

Aku pilih method drop off instead off beratoq dekat kastam diorang tu. Satu sebab masa aku nak masuk dalam departure tu dah tengah2 malam buta. Time tu rasa nya dekat2 pukul 3 pagi. Kena pegawai yang kena tu mood tak baik.. Chances nak kena reject tu tinggi gila kan. So aku opt for second method ja.

Kalau kat Perth Airport dia ada kaunter untuk tulis2 n isi detail untuk nak claim. Kat dalam borang tu boleh tulis kan num Bank card korang. Aku masukkan ja num debit card aku. Sebab sepanjang dekat Perth memang aku banyak shopping Guna debit card aku ja. FYI aku xda credit card.




So bila da isi semua borang2 tu hampa kena tulis address hampa dekat sampul tu. Jangan lupa letak semua receipt2 yang hampa Dapat masa shopping. Kalau kat Chemist Warehouse, boleh sekali kan satu receipt tu. Then kepilkan sekali. Kiranya number ABN untuk company yang hampa shopping tu kena sama mcm tu la. Macam aku ada dua or 3 kot. Kmart, Pandora and Chemist Warehouse. So aku kena isi Rig borang yang berlainan untuk claim GST refund untuk tiga2 kedai ni. Rasanya min untuk boleh claim balik min pembelian adalah AUD300. Masa tu aku ada open order untuk perfume dengan Pandora. So banyak la aku beli kan.


Ni sampul yang kena tulis nama n address sendiri tu. 


Oh ya dekat bahagian ni tak leh tangkap gmbaq hence why no pics here. Dah la pegawai2 kat situ cengei2 Muka dia. Aku baru bukak fon nak tgk details apa.. Nanti dia mai kata no picture please. Seram aku...

So kalau hampa punya ni lulus atau kena reject.. Nanti depa akan hntaq surat mai macam aku punya ni. Untuk pengetahuan rasanya dalam seminggu dua da sampai surat ni. Mula2 tengok sampul ni ingat kan ada saman dari Ausie yang sampai sekali tengok ehh tulisan aku la. Ni GST refund.

Bila buka tengok wahhh Dapat balik noksss. Sebab hat first time aku pi Perth aku xdapat dia kata ada yang tak lengkap. So aku tak sure apa yang tak lengkap. So untuk hampa yang nak try refund GST masa kt Ausie elok lah try macam aku ni instead of pi kat kaunter.  Sebab aku tengok yang beratoq kat kaunter semua Muka pasrah ja. Ada yang blah Muka hampa xleh claimed kot.


Boleh la habuan nak makan kepsi anak beranak kan kat Malaysia. 


Benda boleh buat senang kan. Buat apa nak kena pi hadap orang yang tak ckup tidoq kan. Kiranya masa aku Dapat surat ni aku perasan duit da masuk dalam account aku. Awal dari surat ni sampai. So kiranya nk refund GST ni tak la susah pun.

OK lah... Sampai ketemu lagi Ozie.



Mode: tengah pening pikiaq next iti. 




Haaaa... Disebabkan mood nak perabih entry Travelog Western Australia ni memuncak-muncak... Well hello.. Pi May 2018 kot... Ni dah Jan 2019...pastu berangan nak jadi blogger cemerlang terbilang gemilang gitohhhh... Puikk
Ok lah back to the story, sambungan dari entry sebelum ini (SINI).

Disebabkan hari sebelum nya tu kan election dekat Malaysia maka aku pun dengan tidoq pukul 2 am nya time sana yang dah macam ala2 pukul 4am kat Malaysia ni... Oh time zone Perth dengan Malaysia sama ya.. Cuma beza gelap dengan cerah ja. Tu pun depends dengan musim. Masa aku pi ni Autumn.. So kul 4.30am tu dah Subuh ya. Kul 6 am tu matahari da naik ya. Pukul 5.30pm dan Maghrib ya. Lebih kurang winter gak masa aku pi 2016. Kalau summer masa siang tu panjang skit la kan.

Ok la berbalik cerita tadi... Pagi tu dah la bangun kul 5.30am..tidur kul 2am sebab nak tau result election kennn. Sambil layan2 news kat WA kluaq pasai Najib bagai. Kahkah.

Punya la berdenggg kepala aku sebab tidoq tak cukup kot. Nasib la tak payah nak masak ok hari tu. Sebab kami dah masak siap-siap masa kat Busselton..balik tinggal masukkan dalam peti sejuk and rehear guna microwave dekat dalam bilik ja. Serius wei hampa kalau pi ke Ausie silalah cari hotel yang ada sediakan microwave tau. Sebab ada sesetengah sediakan microwave. Ini lah kegunaan microwave ya tuan2 dan puan2. Hahhaha. Tinggal pagi tu masak nasik dalam mini rice cooker ja. Kitaorang pakat2 bawak travel rice cooker. Satu bilik 1. So ada la 3 mini rice cooker. Cukup la untuk semua jemaah ya.

Dalam pukul 7.15am macam tu kami semua pakat-pakat turun breakfast di cafe hotel Indian Ocean ni. Breakfast spread dia biasa ja. Ada roti.. Ada cereal.. Ada kopi... Ada susu... So western gitohhh. Aku layan cereal dengan susu la kan. Susu kat Ausie ni memang stock fresh2 macam direct dari nenen lembuuuu. Bahhaha. Sedap kot. Lain rasa yang kat Malaysia ni. Hahaha.

Selesai ja breakfast dalam pukul 8am tu kami bergerak ke Lancelin. Untuk pengetahuan hampa, Lancelin dan The Pinnacles ni terletak di bahagian utara Perth. Kiranya ala2 nak menuju kawasan outback gitu la.

And macam biasa kalau dah memandu luar dari Perth hampa akan nampak banyak signboard aware dengan wilflife depa tau. So untuk first drive thru stop kami singgah ke Yanchep Park. Dekat sini kami just lalu di hutan taman negara Yanchep ni untuk tengok wildlife depa. Nasib kami baik dapat tengok wallaby  and kangaroo berlompat-lompat dengan anak2 dia.






Dekat sini kami tak stop pun ya.. Just drive thru and keluar balik ke jalan nak ke Lancelin tu. Lebih kurang sejam perjalanan kami pun sampai di Lancelin. Satu pekan kecil di tepi pantai. Peaceful gila dekat sini. 

Lancelin ni terkenal dengan daya tarikan sand boarding nya. So sebelum masuk ke kawasan sand boarding situ, jangan lupa untuk sewa sand board tu ya. Tak silap aku nama kedai tu Lucky Star ada kat tepi jalan belah kiri kalau dari arah mai dari Perth. Kalau tak silap aku kadar sewa dalam $5 satu sand board tu. Kalau tak silap la. Or maybe $ 10. Sory aku lupa. Tertelan semut banyak agaknya.



Lancelin ni kiranya kawasan pasir putih halusss gila dekat tepi pantai. Kalau nak tau, masa kami pi tu kan angin kuat gila.. Habis pasiaq2 halus tu terbang masuk dalam mulut la.. Laki aku n anena penuh gila ok kat rambut and telinga depa. 



Dinasihatkan silalah pakai spec/shades or goggles for kids tau. Kesian depa kalau pasiaq haluih tu masuk mata. 





And nasib baik jugak la Aishah lena time tu.. So mama aku dia dah pernah main dah dekat sini willing to jaga Aishah kat kereta. Thanks ma. Tak dapat bayang kalau Aishah tak lena nad join.. Mesti mengmuk2 dia kena pasiaq haluih tu. Aku yang pakai spec pun ada kena2 gak tempias pasiaq2 halus tu. Merah mata2 habis. Baju sejuk bulu2 aku tu pun habis melekat dengan pasiaq tu. Stress gila ok. 
Tapi best la jugak kan. Dapat rasa pegang pasiaq haluih gika lepas tu kena lawan arus berjalan dalam angin and pasiaq berterbangan. Tu belum lagi masa main sand boarding tu lepas turun kena daki balik gunung pasiaq tu. Hazab kebedah tapi best gila ok! 










Lepas ja main2 dekat sini kami semua pum dah tak taham dengan sejuk.. Dengan angin kuat with all those pasiaq haluih.. Kami pun cepat2 jalan balik ke kereta. Itu pun hazab wei nak nk jalan atas pasiaq haluih dengan angin kuatnya. Sampai dekat kereta jenuh ketuk2 dulu bagi hilang pasiaq. 

Lepas pulangkan sand board tu.. Kami gerak cari park dekat Lancelin untuk makan bekal yang kami bawak. Ok lincin semua sebab semua kelaparan ok. 




Kami picnic dekat port2 biru yang ada kerusi tu. Actually park ni pun tepi pantai wei. So bayangkan lah sejuk dia bila angin lalu membawa diriku sepintas lalu ku terkenangkan mu. Memori silam meresap..  
Ehhhh.. Apo nyanyi2 pulak ni. 






Selesai semua..kmi pun bergerak ke Carventes untuk mencuba Lobster Shack nya. Carventes ni agak panas.. Tapi sebab autumn kan angin agak kuat... So dia macam panas2 sejuk berangin gitu. Matahari terik tapi sejuk. Maybe jugak sebab bila makin naik ke part mengarah ke utara Australia.. Climate dia agak berbeza. Tapi overall best la..cuma kalau summer tak lalu la haiii aku nak ke sini.. Mau rentung la. 



Nampak tak nun di sana lautannnnn. Ahhh rindu gilaaaa. 


Ok dekat Carventes ni ada holiday park besaq gila gak la. Banyak gila mat salleh duk melepak and berjemoq dekat luaq motorhomes and caravan depa. Aku like seriously weiii.. Panaih kot.. Walaupun bila angin tu sejuk... Tapi panas dia terik.. Cahaya matahari tu terik.. Pakat2 duk sunbathing pulakšŸ˜šŸ˜šŸ˜

Kalau dah sampai ke Carventes ni mesti la ken cuba Lobster Shack dekat sini kan. Tips dia mai ke sini jangan la kebuluran sangat. Kang menderita la nak membayar wei. Hahahha. Nasib kami dah membedal nasik sebelum tu. So perut tu masih ada nasi lagi. Masa dekat Lobster Shack ni pakat2 rasa la lobsternya. 





Me n mama. 




Nampak tak kat luar tu apa.. Laut... Cantik gila kot. 


Abalone tapi kami tak try la. 


Mr Lobster. 




Aduhhhh.. Kenapa la kena tengok time2 ni. Aduhhhhh. 



Sedap ke idak? Sedap la sebab lobster tu fresh ok. So sapa yang sampai awai boleh la pi mcm factory dia kat sebelah kedai makan ni. Bukan la factory buat lobster... More or less  tempat depa nk asingkan sizing lobster tu. Kami xdan and kejaq iti kan. So memang tak pi la. 

Lepas ja makan dekat Lobster Shack ni kami terus gerak ke The Pinnacles yang terletak di Nambung Park. Nak masuk Nambung Park ni satu kereta kena bayar AUD12 ya. Kalau Lancelin tadi padang pasiaq warna putih... Yang ni pulak padang pasiaq warna kuning. Dah rasa macam ada kat planet lain pun ada gak. Sama gak macam Lancelin, The Pinnacles ni pun terletak di tepi pantai gak. Tapi jauh jugak lah. Dari jauh memang boleh nampak pantainya. 



Be careful na dekat sini.. Hampa dilarang untuk panjat batu2 kat The Pinnacles ni sebab takut nanti boleh merosakkan batu2 tu. Orang putih kan bab2 ni depa jaga sikit and satu lagi takut kat batu-batu especially yang berlubang2 tu tempatnya ulaq2 berbisa. Macam ulaq orok2 tu. Hee bayangkan yang tu pun aku da geli gila dah. Meremang habis syall. 




Dah penat gila time ni sebenarnya. Muka pun sememeh ja. 



Pose wajib okeh. 










Merasa la pengalaman acah2 outback dekat sini. Serius walaupun penat. Worth the journey la kan. Unik sangat The Pinnacles ni k. Untuk orang yang suka dengan nature macam kami ni. This is a MUST visit tau. 

Lepas ja sesi bergambar di sini.. Kami pun terus gerak balik ke Perth. Seelok2 nya kena keluar dari sini pukul 3.30pm macam tu. Tapi sebab kami punya iti dah lari.. Kami start gerak balik ke Perth dalam pukul 4.30pm mcm tu. Perjalanan dari The Pinnacles ke Perth dalam 2 jam 30 minit ok. And please bare in mind dekat Ausie ni tak suggest ok untuk travel jalan luar bandar dia malam2. 
Disebabkan husband aku dah mngantuk.. Aku take over la drive. Ya Allah dugaan betul drive time2 nak masuk senja sebab jalan2 situ memang kiri kanan hutan. Memang extra careful la. Dah lah kereta pun memng tak banyak kan. Dengan diorang ni pakat2 lena dekat belkang.. Nasib la mama aku tak lena.. So kami duk borak berdua la. Yang tiga beranak tu selamba pengsan ok! 

Lagi kami sampai dekat Perth dalam pukul 7pm. Dah gelap ok. Lega jugak xda apa2 masa drive tu. Takut terlanggaq kangaroo ja bika da gelap ni. Sampai ja Perth terus waze set ke McD Mirabooka yaa. 



Excited pulak bila dapat makan McD kat dif country kan. Ya lah selalunya tak halal kan. Ni dah certified halal ya. 


Time kami pi tu kat Malaysia xda lagi mesin order ni. So agak kejakunan di situ. Kahkah. 


Last2 takut nampak sangat jakun dia.. So kami order la manual. Kahkah


Nah halal certificate for McD Mirabooka ni. 

McD Mirabooka ni halal mekdi kt Perth tau. So hampa kalau teringin nak rasa mekdi depa boleh la pi makan kt McD Mirabooka ni nah. 

Lepas makan terus balik hotel. Selesai mandi dan solat terus membongkang and terkangkang sampai pagi esok. 

BERSAMBUNG next time ya. 



Bersambung dari hari sebelumnya, Rujuk Entry Day 2. Seawal pukul 7.30 pagi kami dah turun breakfast di hotel. As usual la makanan yang disediakan hotel tu pun simple ja. Ada roti, cereal, fresh milk and coffee ja. Ok la nak alas perut kan.
Selesai breakfast dalam pukul 8.00 pagi kami terus check out dari hotel untuk meneruskan perjalanan kami ke Busselton. Perjalanan daru Perth ke Busselton mengambil masa kira-kira 2 jam 30 minit tanpa berhenti minum,bubuh minyak, kencing dsb. As usual kalau dah namanya berjalan ada saja berhenti dia so xda la jadi 2 jak 30 minit ya.

Tapi on the way ke Busselton akan lalu dekat area Bunburry, cumanya kami tak ke pekan Bunbury tu. Kami cuma singgah di Bunbury Farmers Market di situ.


Kalau nak tau Bunbury Farmers Market ni senang ja nak carinya sebab dia terletak betul-betul di tepu hiway nak ke Busselton. So korang takkan missed punya lah pit stop yang best ni.
Untuk pengetahuan korang dekat sini la petani-petani tempatan diorang akan jual hasil pertanian dan ladang depa. Kiranya all locally grown and produce  kat situ la kan. Selain dari sayur-sayuran dan buah-buahan ada gak hasil tenusu, pelbagai jenis daging, produk-produk seperti homeade sosej dsb.


Jom jamu mata tengok hasil pertanian local farmers di situ.

















Nota kaki kalau singgah di Bunburry Farmers Market jangan lupa beli yogurt diorang. Ya Allah sedap giloss wei..rasa mcm makan cheese cake gitewwww...

Lepas ja shopping apa yang patut di Bunburry Farmers Market ni kami pun meneruskan perjalanan ke Bussekton. Tapi on the way tu masing-masing da kelaparan kot si kami decide la untuk berhenti makan bekalan yang kami masak.  Gambar masa picnic and makan ni pun tak sempat nak amik dah sebab masing-masing dah kelaparan kot. Hahahha.


Selesai saja makan dan cuci kawasan yang kami tumpang picnic tu maka kami meneruskan perjalanan ke Busselton. Tiba saja di Busselton kaki terus ke Busselton Jetty yang dibina semasa zaman kedatangan British ke Australia.


Busselton Jetty ni dibina menganjur 1.81km ke tengah laut. And along the jetty u either can walk or naik diorang punya tram. As for us kami decided untuk jalan kaki ke hujung jetty tu. Actually masa 2016 dah pernah mai ke sini but due to bad weather (winter time tu)..boleh baca di  ENTRY ni it was temporary closed. And this time kami mai ke sini dapat kami jalan-jalan and releks amik udara segar dekat laut.


Macam tak percaya jugak boleh jalan sejauh ni. Hahahha. Kalau kat Msia kompem peluh keti. Ni panas terik pun angin sejuk oii.




Ni dekat hujung jetty tu. Memang dekat tengah laut la kan. Sejuk and gigil wei.


Sambil jalan menikmati keindahan alam sambil tolak budak ni. Nasib dia mau duk diam-diam dalam ni. Lali je mek ni kena angin sejuk-sejuk gediiii tu.


Balik naik tram oiii.

Memang sayup jugak la berjalan kat tengah-tengah laut ni kan. Tapi tu la it's a must try experience kot kan. Taknak la terlepas lagi chances macam ni.
Setelah bergambar and koya apa yang patut maka kami pun decide untuk pulang ke pangkal jalan dengan menaiki tram...hahaha..save d best dor the last giteww...lagipun dah makin lewat. Cuaca panas terik time tu...muka aku pun da burn tapi angin dia Ya Rabbi sejuk gila wehhhh...so autumnz dekat Western Australia can be hot damn cold gitew.. hahahhaha.
Selesai ja lepak-lepak dekat area jetty tu maka kami pun decide untuk chalo sebab nak ke Coles Busselton beli ayam, udang, ikan dan seangkatan dengannya. Lagipun jam da lebih kurang pukul 3.30 petang and pukul 5 nanti dah maghrib ok.


Look what I found in Coles. Nyaris nak beli tanpa arah tujuan. Cute sangat sapa suruh weiiii.


Selesai ja membeli belah di Coles kesukaan aku tu maka kami pun bergerak untuk mencari homestay yang aku sewa di Busselton. By the time kami sampai dekat area kawasan perumahan tu hari da makin gelap and it was a bit tricky to find the house.


Bayangkan dah senja kawasan perumahan diorang tu tak macam kita ada orang lepak2 sapkoklu apa kan..diorang takde ok. Sorang makhluk pun xda ya duk lepak2 kat luaq...semua da kat dalam rumah kot.


Mencari-cari la kitaorang rumah tu. Nasib la jumpa oi. Dah jumpa rumah nya..nak kena cari keys pulak..ada dekat secret box..secret box tu pulak ada dia punya pin bagai. Nak mencari secret box dalam2 gelap tu pun boleh tahan la..dah macam treasure hunt masing2 macam duk kena pikir kat mana..kat mana.. hahahahha.

Last-last sekali jumpa jugak weiii...
Canggih sangat wei depa ni.....
And terpaling kagummm sekali bila masuk rumah tu bilaaaa.....

BERSAMBUNG.. jeng jeng jenggg


Gambar rumah di siang hari.

(Jangan maki makjem noks)

© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS