Showing posts with label resipi

Quick update.. Sebab lama dah tak update blog🀣🀣🀣


 Bahan-bahan :

Dried squick ink pasta




Shrimp head n skin

3 cloves of garlic

Chilies flakes

Shrimp

Lime juice

Oil

Salt

Maggi cukup rasa

Thai basils

Cherry tomato... 


Cara - cara :

1. Rebus squid ink pasta dengan sedikit minyak dan garam hingga ala dente dan toss kan. 

2. Panaskan minyak dan goreng kulit + kepala udang sehingga garing.. Guna api sederhana panas. 

3. Angkat kulit+kepala udang dan tumiskan bawang putih... Sehingga naik bau... Then masukkan udang. 

4. Jangan lupa kacau-kacau dan masukkan Chilies flakes dan lime juice.... 

5. Dah boleh masukkan squid ink pasta yang direbus tadi. Masukkan sedikit air.. And kacau2...

6. Perasakan dengan garam dan meggi cukup rasa... Dan kacau2 sampai sebati kesemuanya. 

7. Dah boleh angkat dan letakkan cherry tomato yang dibelah dua dan thai basil as garnishing and plating.... 



Dah siapp...sennag gila... Dekat kedai mahal gila ok squid ink pasta ni... Tapi yang dia punya dried  pasta yang tak masak lagi ni pun dah mahai dah... Satu peket ni RM15 dah aku beli kt shopee ya... 


So dont expect this dish dekat luaq akan murah ya... Daaaa 

Bela chiao




Ehhhh dah macam blog chef pulak.. Asyik update resipi ja kan... Alang2 mood da mari kannnn....belasah ja lahhhh... 

Kelmarin balik Juru as usual la singgah kedai Aceh nak beli skit ikan topup stock dalam freeser.. Walaupun freeser 500L ku dah penuh macam apa ja.. Tapi xpa lah... Musim2 covid 19 ni seeloknya takyah la nak pi kedai or merket hari2 kan.... 


So dekat Juru semalam beli la 3 ketul besar ikan seludu/pelotan yang da dipotong.. 3 ketul besar isi ikan jenahak. Untuk seludu/pelotan.. Isi yang da siap dipotong RM20/kg... Jenahak pulak RM28/kg... Murah kannn.... So balik2 rumah terus potong2 sebab ketulan tu kan besaq... 

Ni la ikan seludu/pelotan. 

Dalam pada masa duk bersiang2 and cuci2 bagi bersih tu duk terpikiaq la sebab hari ni janji nak lepak dengan bff aku acik moonah kat kedai nasi daun pisang.. Tapi bila laporan Covid 19 yang membimbangkan lately ni.. Aku amik keputusan untuk lepak kat rumah aku and masak ja. 

So dalan otak ni ligat la duk pikiaq nak masak apa kannnn... Dah ada seludu ni kita buat masak asam la kan. Aku kalau seludu ni suka buat masak asam ja. Kari ka apa ka aku kurengggg kalau ikan ni. And nak buat masak asam ni senang ja wei... Tapi bila buat malam ni makan esok lagi umphhh jadinyaa.. Sebab kuah tu dah meresap ke dalam isi ikan. 

So apa lagi..moh lerr kita buat masak asam kata Alia kepada Farhan. Ehhhh... 


Masak asam macam gini lah diaaaaa 😜😜😜

Kalau nak tau.. Nak buat dia pun simple gila ja... Jom lah tengok bahan-bahan dan cara-cara dia. 


Bahan-bahan:

ketul isi ikan seludu /pelotan
Garam
Kunyit
Air asam jawa
Gula
Bawang besar
Bawang putih
Cabai besar yang dipotong serong
Cili padi(ikut la nak banyak mana.. Takyah potong pun xpa) 

Cara:

1. Goreng ketulan isi ikan selidu/pelotan dengan garam kunyit. Angkat dan toskan minyak.
2. Dalam belanga lain, tumis kan sedikit bawang besar and bawang putih.
3. Masukkan air asam jawa.
4. Masukkan garam dan gula, balance kan rasa masam dan manis.
5. Masukkan ikan yang digoreng tadi dan masukkan bawang besar, bawang putih, cili besar dan cili padi. 
6. Tutup api. Dah siap! Nak makan terus pun ok.. Tapi aku suka makan selepas semalaman... Lagi umphhh.

Masak asam ni buat ikan apa pun sedap sebab kuah dia tu buat sedap.. Jadi la sedap dia. Aku suka taste masam2 manis dia tu.. Umphhhh... 

Lauk pauk hari ni nak menjamu kawan baik kami... 

Sebelum dia sampai.. Kita jejai dulu.... 

Balance kuah kari keli semalam ada banyak.. So kita lepas lagi isi keli and ikan apa ntah untuk buat satu lauk hari ni... Cubaan nk diet hancusss.. Suka makan nasi weiiii😭😭😭 buat masa lani kena tukaq la nasi biasa dengan nasi parboiled /steam basmathi sebab basmathi ada low GI compared to beras lain. Nak pulak amik yang parboiled or steam.. Lesa guilty skit🀣🀣🀣

Cita2 nak kurus.. Tapi hobi suka makan.. Macam mana nak buat tuπŸ€”πŸ˜…

Resipi Pajeri Rebung Sedap

in , by Alia Farhan, 2:33 AM


Ada yang suka makan rebung tak dekat sini? Aku memang suka gila makan rebung especially rebung madu. Ya Allah sedapnya rebung madu tu. Husband aku tak makan rebung, dia kata rebung bau busuk. Tapi yang dia makan bau busuk tu rebung beting yang besar-besar tu. Aku ok ja rebung mana-mana pun janji nama rebung memang aku suka. Tapi hari tu dia baru try rebung madu dia cakap eh yang ni ok x masam and takdak bau macam rebung beting yang dia pernah makan masa dekat Melaka dulu. 

Tapi biasanya kalau dekat belah utara ni especially Kedah banyak orang jual rebung madu yang kecil-kecil comel tu. 

Ni lah rebung madu. Kalau aku yang fresh-fresh tu kalau lepas rebus suka buat ulam... Cicah dengan sambal belacan. Wowww sangat. 

Nak tau tak banyak rupanya khasiat rebung ni antaranya, dalam beberapa laporan saintifik, rebung telah pun diketahui mengandungi berbagai khasiat yang terdiri daripada Air (dengan kandungan tertinggi sebesar 91%), protein, thiamin, karbohidrat, lemak, kalium, vitamin A, vitamin C, besi, fosfor, dan lainnya. Kandungan karbohidrat, protein dan lemak sebenarnya hampir sama jika dibandingkan dengan berbagai jenis sayur-sayuran yang lain. Begitu pula dengan kandungan kalium pada rebung yang cukup tinggi iaitu 533 mg per 10 gramnya. Makanan yang kaya dengan kalium sekitar 400 mg didakwa sangat bermanfaat untuk mengurangkan risiko serangan stroke. Penderita stroke biasanya mengalami kekurangan mineral ini. Orang yang menderita kekurangan kalium, biasanya akan mengalami kekejangan otot. Mereka boleh mengambil sayur rebung untuk mencukupi keperluan unsur kalium harian dalam badan. Kajian juga mendapati selain kalium, Rebung juga sangat kaya dengan serat (Fiber) iaitu sebanyak 2.56%. 

Banyak kan khasiat rebung ni. Khasiat rebung dah cerita. Aahhh jom lah aku share salah satu resipi favourite aku untuk rebung ni.... Tak lain tak bukan.. Pajeri rebung. Nyumssss... 

Kecur air liur tengok gambar ni. Aduhaaiiiii. 


Bahan-bahan:

Rebung yang dah direbus
* 1 biji bawang besar(sederhana besar) 
* 4 ulas bawang putih
2 sudu besar serbuk kari ayam /daging
Rempah herba 4 serangkai(bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga)
Minyak untuk menumis
1 peket kecil Kerisik
Santan
Garam
Gula

Cara-cara

1. Blendkan bahan-bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak, dan tumis rempah herba 4 serangkai tu, dah naik bau tumuskan pulak bahan-bahan yang dible d tadi. 
3. Kacau sampai naik bau dan agak garing sedikit, lepas tu masukkan serbuk kari ayam /daging. 
4. Kacau-kacau serbuk kari tu bagi rata dan masukkan air.
5. Bila dah mendidih, masukkan kerisik dan santan. 
6. Biarkan mendidih lagi, boleh tambah air 
kalau terlampau pekat. 
7. Masukkan rebung yang dah direbus terlebih dahulu. Masak dalam 5-7 minit macam tu bagi rebung tu masak. 
8. Lastly, perasakan dengan garam dan gula. Gula kena lebihkan ya sebab pajeri kena rasa manis-manis baru sedap ya. 

Nyumeeehhhhh. Sedapnya. Laki aku yang sebelum2 ni tak makan rebung pun dah jatuh chenta dengan rebung yang aku buat pajeri ni. Licin woooo. Sedappp kannnn... 

So korang... Selain buat pejari, gulai dan masak lemak dengan rebung.. Masak apa lagi yang sedap eh? 



Sebelum ni aku pernah share resipi sardin homemade aku yg gone viral.. Kahkahhh... Ada la page yang tak bagi credit pun hado.. Tu la nama dia manusia kan.

So macam biasa la sebab puasa pun tak lama lagi kan. So kita buat la stock. Kebetulan ikan selayang/sardin tengah murah kan lani.. Dapat la sekilo rm9. Tapi ikan dia tak la besaq sangat. Tadi aku dapat 26 ekoq dalam rm8+. Tapi 6 ekoq da selamat goreng untuk makan tengah hari. 

So kali ni nak buat version pedas pulak. Ala2 sambal gitu. Nak tengok rasa dia macam mana kan. 

Resipi:

Bahan:

Ikan selayang/sardin (nak guna makerel pun boleh...nanti jadi makerel homemade la bukan sardine homemadeπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†)
2 senduk Paste cili
Sos tomato (aku pakai kimball dalam paket refill tu..sapa rajin nak buat sos tomato sendiri silakan)
Minyak untuk menumis (lebihkan sebab minyak ni akan preserve sardines kita in case kita da defrost or letrik xdak) 

Cara-cara:
1. Ikan sardin ni aku potong kepala..buang segala sirip dan perut ( aku tak potong 2 sebab ikannya kecik ja)
2. Dalam philip pressure cooker, masukkan minyak agak banyak, then masukkan chili paste 2 senduk, 1 senduk sos tomato.
3. Then masukkan semua ikan dalam tu. 
4. Tekan menu STEAM, then preset time kepada 59 minutes and let the  pressure knob dekat seal. 
5. After 59 minutes, timer dah off.. Boleh VENT kan steam. 
6. Boleh bukak untuk kacau2 skit ikan dalam tu. Then repeat STEP 4, tapi timer set kepada 30 minutes.
7. After 30 minutes, repeat STEP 5 dan boleh sejukkan dulu sardines korang sebelum di packkan. 




Kali ni aku guna plastic untuk jimatkan space dalam peti sejuk. 




Aku pack kan satu plastic tu 4 ekoq ikan untuk sekali makan family aku. 


Haa meh aki ajaq cara nak frozen kan.. Kalau guna pek mcm ni.. Ko baringkan dia dlu.. Lpas da beku nanti baru la tegakkan dia balikkkkkk. Baru la cantik nnt susunan kat dalam peti tu. 

Tadi rasa skit. Pedas jugak. Ni kalau nak makan nanti boleh adjust2 lagi rasa dia letak sugar ka apa ka.. Aku mmg tak letak perasa apa2 siap2 kecuali chili paste and sos tomato tu... 

So for those nak cuba.. Good luck.. Korang da sepp banyak dah buat sendiri ya. 




Dah official duduk kat rumah baru ni seminggu lebih dah. Dah rasmi dah dapoq baru.. Dah rasmi dah peti ice baru...

Benda paling best bila nak penuhkan peti ais dengan segala haiwan2 untuk dijadikan stock makan.

Masih lagi duk angkut stock ikan di kedai Aceh bila balik Juru sebab mana nak dapat ikan jenahak bahagian isi RM24/kg.. Kepala jenahak RM20/kg uiiii... Ikan kerisi RM11/kg.... Murahhhh kannnn.. So harus lah bila balik ke Juru.. Sambil2 tu tangkap la jugak haiwan2 di kedai Aceh.

Balik Juru hari tu hari Rabu... Dah beli ikan jenahak 6 ketul dengan harga RM20 macam tu. Lepas tu beli ikan kerisi 8 ekoq dalam RM10 macam tu and beli udang 20 ekor size L mcm tu dengan harga RM8+. Memang heaven gila balik Juru shopping ikanw dekat kedai Aceh ni.

2 hari lepas tu ke Tesco Extra dejat rumah baru ni.. Plannya nak beli pencuci stainless Steel ja. Tapi biasa la mak2 ni kan. Mana tenang lalu saja dekat bahagian2 binatang2 laut ni. Hahhaha.


Ya beli lagi ya untuk memenuhkan freeser. Mana boleh kalau freeser lompong2 ni. Tak tenang hidup ku. Lagipun rumah ni jenis makan ikan. 

Campoq dengan stock beli dekat Kedai Aceh masa rabu lepas and lepas masak untuk hari khamis hari tu.. Lepas la untuk seminggu lagi. Memang kuat makan lauk kita orang ni. Kalau makan dekat luaq tu macam2 lauk ambil. Tau2 dah berapa kena. At least bila beli ni.. Masak sendiri..puas makan kan. 

Ikan nyoknyok yang beli tu memang plan nak buat kari ja. Sebab nyok2 dan kari berpisah tiada.  Ikan kerisi tu goreng ja pun dah sedap. Ikan bawal emas pun selalunya kari ja. Tapi esok plan nak buat masak lemak cili padi tengok macam mana rasa dia. Harap2 ngam la kan. 

So hari ni..hari Sabtu.. Mengkari la lah lagi kita.. Baru hari khamis hari tu masak kari jenahak.. Laki cakap kari lagi.. Eleh dia ni lupa ka orang utara dengan kari /gulai berpisah tiada. 


Tengok ni balik rasa terlioq pulak... Ahh sudahhhh... 
πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Rasa macam banyak kali dah upload resipi kari ni. Basically buat dia sama ja. Maybe bahan2 dia macam lauk tu guna ikan lain.. Sayur tu guna sayur lain. Bahan utama dia tetap sama. 

Jom tengok bahan-bahan dan cara-caranya.

Bahan-bahan:

1. Seekor ikan nyok2(aku amik bahagian isi ja.. Kepala simpan nanti boleh buat kari kapla ikan)
2. 1 biji bawang besar ( blend) 
3. 4 ulas bawang putih. (blend)
4. Serbuk kari ikan ADNI(4 sudu makan/1 peket kecik)
5. Serbuk jintan manis (1 sudu kecil)
6. 2 tangkai daun kari
7. Satu sudu halba campur.
8. Sedikit minyak untuk menumis
9. Air asam jawa
10. Garam
11. Serbuk perasa
12. Tomato
13. Buncis (dipotong panjang  mancis) 
14.Cabai besar(dipotong serong) 
15. Cabai melaka


Cara-cara:
1. Panaskan minyak.
2. Tumis halba campur dan daun kari dan bawang2 yang diblend. 
3. Kemudian masukkan serbuk kari, jintan manis dan serbuk cili dan kacau.
4. Then tambah air asam jawa and tambah air.
5. Biar kari merenih dalam 15-20 minit supaya rempah masak dan pecah minyak dan kuah makin pekat. 
6. Agak rempah kari da start masak dan pekat masukkan ikan, garam dan serbuk perasa dan tambahkan air
7. Lepas tu , masukkan la segala tomato, cabai besar dan buncis dan cabai melaka. 
8. Jangan masak lama-lama sangat nanti hancoq ikan tu. Dah mendidih sekali terus tutup api tu.

Dahhh siap. Sedap gila oiii!!!

Ni makan dengan sambal belacan... Lepas tu goreng ikan kerisi skit. Lepas tu ulam terung bakaq.. Tudieeennnn sedap nya.. Ni lah lauk kami hari ni. Makan la dari tengah hari bawak ke dinner. Bapak dia tambah goreng teloq dadar ja dinner tdi. 

Yang lain licin... Sedap kerrr.. Dalam duk kata kari lagiiiii.. πŸ™„πŸ™„πŸ™„

P/s: kalau guna rempah kari brand lain.. Aku prefer tambah skit serbuk cili untuk bagi pedas and nampak merah2 skit. Aku memang suka kari aku nampak2 merah skit baru menarik. Kalau hampa guna rempah kari brand Adni ni memang tak payah dah bubuh. Rasa rempah kari dia memang terbaik dan meletop gila. Cuba la kalau tak percaya. 


Assalamualaikum

Sejak dua mejak ni busy skit jadi reporter utk Channel Awatnii. Penat nak kejaq cerita pasai politik negara. Kahkah. Penat dah sampai rasa takmau amik tau langsung. Aduhaiiii.

Tapi tu la sebelum mereput dan blog bersawang elok lah kita lepak2 sini sepatah dua kata...

Nak cerita hari tu ada buat pasta... Anak2 and laki nak makan pasta bolognese. Mak nya pulak kureng skit dengan bolognese ni.. Muak.. So kita pun dapat la akai utk buat spaghetti masak lemak daging salai ni.. Fushion style gitohhhhh haaa.


Jom tengok bahan-bahan dan cara nak buat dia.. Sennag ja... 

Bahan-bahan:

*Cili padi 3 biji
*Bawang kecil 3 biji
*Bawang putih 3 ulas
*Kunyit hidup sikit
Asam keping setengah/kecil
Santan
Serbuk kunyit (kalau perlu.. Kalau dah suka warna kunyit hidup tak perlu masukkan dah serbuk kunyit) 
Daging salai
Daun selasih/thai basils
Garam
Serbuk perasa
Gula

Cara-cara:

1. Blend bahan-bahan yang bertanda *. 
2. Masukkan kan bahan-bahan yang dah diblend tadi ke dalam periuk/belanga.. Tak kesah la suka hati hampa. 
3. Masukkan asam keping. Kalau warna tak berapa nk kuning masukkan serbuk kunyit. Tapi aku tak letak pun. 
4. Tambah air dan biarkan bahan-bahan menggelegak. 
5. Masukkan santan dan kacau-kacau jangan biar sampai pecah minyak. 


6. Masukkan daging salai, dan daun selasih dan perasakan masakan ikut taste kita. 
7. Lastly masukkan spaghetti yang dah direbus. 

8. Dah boleh hidang cantik2 dah. 


Allahu tengok gambaq ni dan2 rasa nak pi buat lagi sekali. 


Done... Senang sajaaa kannnnn.. Tapi sumpah sedap gilaaa





Bila cakap pasal peria. Mestu ada yang suka.. Mesti ada yang tak suka sebab dek kepahitan dia ni. Bagi aku yang suka peria ni.. Kalau tak pahit.. Tak peria la nama dia kan. 

Before u hate this beautiful food plant... Jom kita tengok benefit bitter melon ni. 


Ada jugak kata bitter melon/peria ni boleh turunkan darah tinggi. 


Selalu aku suka goreng kunyit.. Pastu pecah teloq ja dalam tu. Kadang2 letak udang.... Perghhhh meratah kadang2 tu. Tapi kali ni aku try buat ala2 goreng2 belacan pulak. Nak tengok ke idak. Sekali memang ngam sangat-sangat. So moh ler kita share macam mana buat. Simple jek.. Tapi sedap gilos. Tu yang penting. 

Yang nak tips macam mana taknak peria pahit sangat... Korang potong2 peria tu.. Then rendam la dalam 20 minit dalam air garam yg agak pekat. Macam aku x rendam pun sebab ok ja pahit2 peria ni jadi ubat orang tua2 kata. 




Bahan-bahan:

 Peria yang dah siap dipotong
Ikan bilis
Bawang kecil
Bawang putih
Sambal belacan
Sebiji telur
Garam
Serbuk cukup rasa
Air
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara:

1. Panaskan minyak untuk menumis. Masukkan ikan bilis dan masak sebentar sampai agak garing. 
2. Lepas tu masukkan bawang kecil yang dah dipotong dan bawang putih yang diketuk kasar. 
3. Bila dah naik bau masukkan sambal belacan dan tambah sedikit air dan pecahkan telur. 
4. Then masukkan peria. Kacau2 dan masukkan garam dan serbuk cukup rasa. Dah nampak agak layu and masak peria tu boleh tutup api... 
5. Tadaaa da siap. Boleh angkat dari belanga dan hidangkan. 

Aku kalau makan lauk peria semata pun dah ok dah. Lepas tu ratah2 bila nasi dah habis. Nikmattttt... 


Disebabkan baru ja tuai bayam brazil dekat depan rumah (koridor) ni. Kebetulan lani menumpang sat rumah arwah fil aku.. Koridor dia memang mnghadap matahari... So memang meriah gila la kalau letam pokok depan tu.. Direct sunlight.


Meriah tak bayam brazil dalam pasu kecil2 tu. Ada 4 pasu semuanya. Sekarang ni aku biakkan lagi sebab nak banyakkan lagi sebab aku memang suka makan bayam brazil ni. Nak biakkan pun senang ja. Kalau nak tau macam mana boleh tengok SINI ya. 


Ni hasil dari 4 pasu tu ya. Banyak tak? Aku start dengan satu pasu ja dulu... Bila cantas buat ulam. Makan daun ja. Batang dia aku biakkan balik dekat pasu lain.


Tapi bila dah masak.. Jadi banyak ni ja. Hee cukup lah untuk sekali makan kan. 

Nak buat macam ni pun senang ja. Bukan susah pun. Macam mana hampa duk buat kangkung goreng belacan. Macam tu la buat dia.. 


Tapi takpa la.. Nak share jugak kannnn. Hahhahahah

Jom tengok bahan-bahan dan cara kami buat. 

Bahan-bahan:

 Daun Bayam brazil
Bawang kecil
Bawang putih
Sambal belacan
Garam
Serbuk cukup rasa
Air
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara:

1. Panaskan minyak untuk menumis. Masukkan bawang kecil yang dah dipotong dan bawang putih yang diketuk kasar. 
2. Bila dah naik bau masukkan sambal belacan dan tambah sedikit air. 
3. Then masukkan daun bayam brazil. Kacau2 dan masukkan garam dan serbuk cukup rasa. Dah nampak agak layu boleh tutup api... 
4. Tadaaa da siap. Boleh angkat dari belanga dan hidangkan. 

Fuhhh makan nasi dengan ikan goreng dengan bayam brazil goreng belacan ni pun dah sedap. Terangkat oiii. 

Seronok bila tanam pokok sendiri ni. Dapat la jugak jimat duit belanja dapoq untuk sayoq ni. Lagi best bila timr tanam pokok ka siram pokok ka.. Ajak anak2 join sekali.. Memang depa suka la. Lagi2 bila time nak tuai hasil tu. Happy sangat depa pun tengok pokok hat depa jaga tu jadi hasil and boleh makan. 





Bila dah duk kuarantin duduk dekat rumah ni.. Mula lah kan duk pikiaq nak masak apa kan. Dah la sejenis jemu and cemuih skit masakan jenis2 Penang ni yang kadang2 terlampau ni sangat untuk tekak kampung people macam aku ni kan.

Kenapa kena kuarantin? Tak reda lagi dengan Influenza.. Ni haa 2019 - ncov pulak.. Baik la kita berjaga2. Walaupun hati ni boring dan memberontak woiii nak pi jalan2. Tapi xpa lah.. Macam aku cakap kt ig la kan.. Kalau kerajaan xboleh n xmau jaga kita dari sekat tourist dari China.. Kita sendiri kena jaga diri kita dan keluarga kita.

So menu kena kuarantin and duduk dekat rumah hari ni adalah masak lemak cili padi ikan jenahak dengan peria, ulam bayam brazil, ayam goreng kunyit dan sambai belacan. Nampak macam banyak kan. Ayam tu campak dalam air fryer. Lepas tu biaq AF tu buat keja dia. Bayam brazil tu petik2 ja kat luaq rumah. Lepas tu sambal belacan tu yang maktok bagi hari tu duk ada lagi. So kita habiskan dulu stock yang ada.


Simple ja.. Menu orang pemalas hari ni. 

Masak lemak ni memang fav aku sangat2 tau. Lagi plak dulu2 masa aku kt UniKL MICET tu duduk dekat sempadan melaka-nogori kan... Dekat Naning tu kan.. So aku ni selalu lepak makan dekat Kendong... Memang selera nogori tu ngam sangat dengan tekak aku. Tu yang time belajaq tu gemuk sebab makan kena dengan selera oiiii. 

Tapi part nak masak masak lemak ni memang dulu2 aku failed gila sebab nanti pecah minyak lah. Mak aku punya masak lemak sedap tapi mak aku jarang buat sebab ya la renyah kan nak kena timbuk2 dia xbagi pecah minyak bagai kan. Tapi lama2 lepas dah banyak kali duk masak.. Makin lama makin better la. Eh bukan makin better.. Makin sedap oiii.. Ok puji diri sendiri. Hahaha. 

So jom aku nak cerita macam mana aku buat masak lemak cili padi cara aku. Ya lah cara orang Kedah buat masakan orang nogori kan. Janji sedap kat tekak aku ok lah kan. Walaupun resipi derhaka. 

Bahan-bahan:

*cili besar 
* cili padi
*  bawang kecil/ besar
 * bawang putig
*kunyit hidup
Santan
Asam keping
Gula garam
Serbuk perasa
Isi ikan jenahak
Peria yang dah dipotong

Cara-cara:

1. Blend semua bahan-bahan yang bertanda *. 
2. Masukkan bahan-bahan yang diblend tadi ke dalam periuk dan panaskan. 
3. Masukkan asam keping dan sedikit santan cair. Kacau-kacau kuah dan masukkan ikan. Biar nampak ikan dah mendidih dan kuah makin pekat, masukkan santan pekat. 
4. Masa dah masukkan santan pekat ni kena rajin timbuk2 ya. Orang kedah panggil timbuk.. Aku tak tau orang negeri lain kata apa.. Tpi macam kacau2 kuah dekat atas tu. Sebab nak elakkan santan tu pecah minyak. Nanti kalau dah pecah minyak tak sedap and tak cun la masak lemak hampa kan. 
5. Masukkan peria, jangan lupa timbuk/kacau kuah and jangan biar santan tu pecah minyak ya. Lepas tu boleh dah perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa kalau nak. 


Buat masak lemak ni memang kena rajin kacau/timbuk kuah dia supaya tak pecah minyak ya. 



Tengok.. Mengacau ja tak berhenti. 


Taraaa its donee... 

Resipi ni derhaka la skit kan. Sebab the real nogori cuma pakai cili padi.. Kunyit hidup dengan santan ja. Harap dimaafkan la orang Kedah yang xleh move on dengan makcik2 bawang ni ya. Janji laki and anak2 suka kan.. Kira ok la. Serius sedap gila letak pulak peria tu. Fuhhh haroi cing2 πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

P/s:  kalau hampa nak pakai ikan lain pun boleh gak takdak masalah pun.... 

Selamat mencuba. 





Assalamualaikum

Baru2 ni balik Jitra sebab mak aku kakak n adik aku semua ada dekat sana.. So macam2 la makan kan... Mak aku punya masakan paham2 la kan... Dia punya sedap tak boleh bawak berbincang. Lepas tu anak2 gemuk bising... Erghhh

Tapi bising2 gemuk pun.. Tetap belikan aku petai kegemaran aku. Yess aku memang hantu petai.. Lantak lah busuk ka apa ka.. Janji petaiiii tu sedappppp.

Disebabkan mak aku bagi aku dalam berbelas2 papan petai.. Maka dengan itu aku haruslah membuat sesuatu dengan petai ituuuu....


Sedap ke idokkk? 
Of course la sedap kannnn

Nak resipi tak? Kalau korang xnak pun xpa.. Sebab kita share ni untuk jadi panduan anak2 kita nanti kalau nak masak. Hahahhaha

Jom tengok bahan-bahan dan cara nak buat dia ya. 

Bahan-bahan:

5 papan petai
4 biji cili besar
6 biji cabai melaka
1 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
Minyak 
Cuka /asam keping
Garam
Serbuk perasa
Gula

Cara-cara:

1. Potong cili besar, bawang besar kepada saiz yang lebih kecil. 
2. Panaskan minyak, goreng semua cili besar, cabai melaka, bawang besar dan bawang putih. 
3. Dah nampak semua bahan masak and layu. Boleh angkat and tosskan. 
4. Tumbuk and lenyek semua bahan yang digoreng tadi dengan lesung batu. Bila hampa goreng dulu.. Hampa tak perlu nak teruk2 sangat tumbuk bahan-bahan ni. Lenyek2 pun dah hancur. Tapi hancur dia kasar2  mcm tak hancur sangat. Paham tak apa aku cakap ni. 
5. Dah siap lenyek/tumbuk, panaskan minyak yang tadi dan masukkan bahan2 yang dilenyek/tumbuk tadi. 
6. Tambah air skit kalau nampak terlalu pekat, masukkan cuka/asam keping. Aku takdak asam keping sebab dah habis. So aku replace dengan cuka. 
7. Dah nampak macam ok.. Boleh peradakan dengan garam, serbuk perasa and gula. Yang tak mau buh serbuk perasa hampa boleh skip hat ni. Perasakan tu ikut hampa punya taste bud la ya. 
8. Lastly, masukkan petai yang dah diperisi. Aku tak suka masak petai lama2 sangat. Masuk2 terus tutup api sebab aku nak rasa the crunchiness of the petai ni.hhahahhaha

Dah siappppppp.... 
Senang ja kan... 


Awas... Diet ke laut kalau makan depa ni. 
πŸ€ͺπŸ€ͺπŸ€ͺ




Assalamualaikum

Wahhh hari ni dah 3ist dec.. Esok dah masuk 2020..yeayyyy..i'm looking forward for a brand new year.. Some more its 2020.. I bet those 80's kids will looking forward for 2020 kannnnn...

And sedar tak sedar... My 1st child, Adriana will be going to primary school. Mama yang nervous. But she seems OK during her orientation on last Nov... I bet the preschool at Pra Sekolah Kerajaan  environment at least helping her to face the "real school" environment. Alhamdulillah

And as for penutup on this year...i had prepared Gulai Ayam Rebung for our lunch /dinner perhaps. Malas nak masak banyak2. If xnak makan.. I will frozen it.

Actually dah lama gila tak makan Rebung. Nampak dekat kedai Aceh kelmarin terus amik 2 peket. The first plan is to make Pajeri Rebung. Tapi hari ni ke LS Mart depa juai rangka ayam each RM1. macam sedap ja buat rangka ayam tu gulai. Tambah skit isi dada n kepak potong kecik.. Letak Rebung... Fuhhhh sedapnyaaa. Dah terbayang dah kesedapan Gulai Ayam Rebung tuπŸ˜…


Dah siappp. Hahhahaha
Nak buat pun bukan payah mana pun. 

Jom tengok bahan-bahan dan Cara buat Gulai Ayam Rebung ni. 

Bahan-bahan:

Ayam bahagian rangka+dada+kepak yang da dipotong-potong
Rebung
I peket rempah kari daging Adni
Air asam jawa
1 sudu kerisik
Setengah kotak santan
Bawang besar dipotong utk menumis
Bawang besar + bawang putih blend
Bunga lawang+bunga cengkih+buah pelaga+kayu manis (4 serangkai) 
Garam
Serbuk perasa

Cara-cara:
1. Panas kan minyak, Dan tumis bawang besar yang dipotong  bersama 4 serangkai. 
2. Dah naik bau masukkan bawang besar+bawang putih yang diblend. 
3. Masukkan rempah kari daging Adni yang dicampur dengan air dan masukkan air asam jawa. And jangan lupa masukkan kerisi sekali ya. 
4. Kemudian masukkan santan dan biar kan kuah gulai sampai menggelegak. 
5. Bila dah nampak OK Dan makin pekat and rempah dah masak,baru masukkan ayam. 
6. Dah nampak ayam masak.. Boleh masukkan Rebung. Kalau nampak kuah terlalu likat boleh masukkan air skit. Sambil2 tu.. Tunggu Rebung masak dan boleh tutup api. 
7. Da siap.... 


Dah siap. Adriana la paling suka. Mek tu bab kari ka gulai ka mmg num 1...kikiki

Mama dia lega Dapat makan REBUNG. Ada 1 peket lagi nak  buat pajeri. Fuhhhh
Esok da nak kena gerak masuk pulau sebab lusa kakak da sekolah.. I will miss this house. 😭😭😭

For those yang nak Cuba Guna rempah kari Adni.. Boleh la ke:

Instagram :


Assalamualaikum 

Nak Tanya skit ada tak peminat peria atau yang lebih extreme skit peria katak macam aku ni? Yesss aku memang peminat peria... Tak kira la peria biasa ka peria katak ka dua2 aku suka. Selalunya makan dekat kedai la sebab kat rumah ni takda orang makan pun kan.. Aku sorang ja yang nak makan.. Tak berbaloi nak beli peria besaq2 tu makan sorang kan...kalau nampak dekat kedai makan kompem2 aku akan amik punya lah... 


Credit to Berita Harian

Lani tak perlu risau lagi dah sebab laki aku pun kena makan peria untuk jaga kesihatan dia kan. So mau takmau dia kena la makan jugak peria yang dia rasa tak best sangat ni. Siap tadi suruh beli peria katak lagi... Extreme pulak dia ni. Dia tak tau peria katak lagi pahit dari peria biasa tu... 

So being a good wife mesti la aku masak kan apa dia nak.. Masa kat Sabah hari tu ada la 2 kaki jugak dia makan peria goreng kunyit pecah teloq tu. Satu makan kat kedai.. Satu lagi aku masak. So tadi dia request nak macam hari tu. So apa lagi.. Cargass la buatkan. 

Tapi sebelum tu... Hampa tau dak... Peria ni banyak khasiat dia... Tak kira la peria biasa ka peria katak ka both of them are beneficial to our body. 

Khasiat peria untuk badan. 

1. Membantu menyerapkan bahan terkandung pada peria ke dalam hati dan otot seterusnya merangsang kandungan glikogen untuk tenaga.
2. Melewatkan pengosongan uncang perut, meningkatkan sel beta dalam pankreas dan seterusnya melambatkan kadar penyerapan glukosa.
3. Mengandungi phytoinsulin yang boleh menurunkan kadar gula dan mampu menangani masalah berat badan berlebihan.
4. Kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, magnesium, folat, zink dan kadar Vitamin dua kali ganda berbanding brokoli.
5. Ada sejenis multi vitamin semula jadi kerana sarat dengan nutrisi dan 20 bahan kimia aktif bertindak sebagai anti HIV, anti diabetes dan anti kanser.

Jom kami nak kongsikan macam mana kami buat sayur peria katak kami ni... 


Bahan-bahan:

1biji peria katak size seder hana untuk sekali makan. 
Bawang kecil 
bawang putih 
Udang 3 Ekor size sederhana(potong kecil)
Sebiji telor 
Kunyit
Garam
Serbuk perasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak, kemudian tumis kan bawang kecil dan putih hingga naik bau. 
  2. Pecahkan telur dan kacau hingga telor masak dan masukkan udang yang da dipotong. 
  3. Kemudian, masukkan sedikit air dan masukkan peria bersama serbuk kunyit, garam dan serbuk perasa.
  4. Masak sehingga nampak peria dah lembut dan masak. 
Dah siap untuk dihidangkan. 

Tips:

Kalau nak kurang kan pahit peria katak ni.. Boleh la Cuba rendam kan peria katak yang da dipotong dengan air garam selama 15 Minit. Macam aku tadi nak cepat sempat buat 5 mjnit ja. Memang pahit jugak la cerita dia. Tapi jangan tak tau aku boleh buat peria katak ni as ulam mentah cicah dengan sambal belacan tau. Janji peria tu mesti baru lepas petik ya. Baru krup krap gitoh Haa... 

OK la.. Chow sin chi... 

Aku lani duk buat eat clean dengan laki aku ni... Doakan kami dua istiqomah naa


© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS