Showing posts with label resipi

Baked Chilies Chicken & Garlic

in , , by Alia Farhan, 12:31 AM

 


Nyummehhhh 

Nak buat dia pun senang ja..aku letak dalam oven ja…
Ni pun buat masa balik my hometown hari tu untuk makan ramai-ramai

Tajuk tak boleh blah langsung kan

Acah2 mee kari sedap la sangat kan.. tapi ehh memang sedap pun laki cakap…hahhaha… so maksudnya sedapnl tu kan sebab laki den ni punya tekak the pun another level gak tu πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Actually nak buat mee kari tu senang ja..cuma malas aku part nak kena celur jap sawi la potong segala mak nenek condiments tu la…nyampehhh makkk

Resipi Ayam Negro

in , , by Alia Farhan, 3:07 AM

 


Ayam negro nama di beri negro


Assalamualaikum.. Lama dah tak share resipi kan kat blog ni.. Rindu pulak nak masak2 semua tapi tu lah haiii malasnya. 
Tapi bila buat menu macam ayam negro ni sedap ja. Menu ringkas tapi semua orang suka... 

 Assalamualaikum...

Sihat ke tu? Aku Alhamdulillah sejak2 dua menjak ni rasa happy la skit bila tengok angka2 jangkitan Covid 19 da nampak trend menurun.. Alhamdulillah rasa syukur sangat. Semoga Allah jaga kita semua kan.

Semalam ada la survey-survey 1 ekor ayam.. Mak2 boleh masak berapa kali. So macam-macam la jawapan yang aku dapat. Ada yang sekor ayam sekali makan... Ada yang sekor ayam dua kali makan... Ada yang boleh 4 kali makan... Wowwww sangat... Macam aku ni... Memang selalunya kalau nak masak ayam ni memang biasanya akan masak kalau potong 12 tu... 10 ketul tu buat masak untuk dua kali makan. Kadang-kadang kalau budak2 ni repeat makan nasi masa petang tu sebab lapar.. Ada chance malam tu ayam dah habis and kena goreng ikan untuk makan malam tu.

Tu baru dua orang anak makan lauk.. Fuhhhh... Memang boleh tahan la.. Lauk beli tu sat ja luak dalam peti sejuk tu. Ayam pulak sekarang ni makin mahal.. Ikan lagi la tak payah cakap.. Sama naik ja dengan harga daging πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Ok la... Dah habis bab tu... Aku nak share satu resipi yang best. Ayam Masak Chiangmai nama diberi.  Actually ni aku pernah makan masakan ni masa order food delivery yang buat Nasi Kenduri.. Lauk2 dia semua ala2 nasi kenduri. Salah satu menu dia Ayam Chiangmai ni lah... Sedap pulokkk rasa dia. Nak buat pun senang ja.. Tak susah mana pun... Tapi sedap! Tu yang penting!

 Assalamualaikum... 

It's a good day today. Senyummm ja sebab ya lah... Anak2 kan cuti pdpr... Dapat la mak nya ni relax sikit. Sebab kan cuti sekolah kita bagi la free pass untuk diorang bangun lewat skit. Sambil tu mak nya me time dekat dapur masak maggi goreng seafood,and makan sorang-sorang. 



To be honest, dulu masa kecik2 jarang makan dekat kedai... And tak tau pun ada menu maggi goreng /sup dekat kedai πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚Sebab mak aku ni jenis berjimat cermat amalan mulia... Dan dia sangat lah suka masak untuk kami adik beradik makan. Maggi ni jarang lah kan dapat makan. Ya lah... Taboo kan dari dulu maggi ni tak elok. Bila masuk SBP... Maggi ni pulak wajib ada untuk alas perut bila masa makan dekat DM tu lambat lagi.. Especially time hari cuti tu. Sebab tu la aku anti betul dengan maggi rendam ayaq panas ni. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜….. Kalau nak...kena masak betol2.. Or tak pun makan maggi cup yang kecik tu. 

And ada satu time tu.. Aku pi ke rumah kawan aku masa weekn.. Time tu aku tak balik ke rumah.. Tapi aku ikut balik ke rumah kawan aku yang dekat la jugak dengan sekolah time tu. And kawan aku ada tapau maggi goreng & kuah untuk aku makan.. Mak aih.. Ada rupanya menu maggi goreng n kuah ni dekat kedai ya. Aku ingatkan tu menu2 budak hostel ja. Hahahha. Tapi sedap betol ingat-ingat balik time tu... Huhuhu... 

Untuk maggi goreng seafood aku ni... Aku buat pun simple ja... Xyah nak try hard buat yg payah2 pun... Yang penting rasa dia Onzzzz.. Meh aku share kan cara aku buat Maggi Goreng Seafood Simple tapi sedap cara aku... 

Bahan-bahan:

1 keping maggi kering direbpppus dan ditoss
1 biji telur
3 ekor udang
1 ekor sotong dipotong bulat 
2 biji bawang merah dipotong nipis 
3 ulas bawang putih dipotong nipis/diketuk
1 biji tomato
Sedikit carrot dipotong panjang 
Daun bawang dipotong panjang
Minyak secukupnya

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dan pecah kan telur ke dalam kuali. Biarkan telur masak sedikit kemudian kacau dan hancurkan telur yang digoreng tadi. Jangan hancurkan kecil sangat... Sebab kita nak texture telur goreng tu ya. Ketepikan telur goreng tadi ke sisi kuali. 
2. Masukkan bawang putih dan bawang merah ke dalam kuali... Kalau minyak kurang boleh tambah sedikit minyak. Bila dah naik bau.. Masukkan carrot dan maggi yang di rebus tadi. 
3. Masukkan satu sudu ibu sambal, tomato, udang dan sotong ke dalam kuali dan kacau sehingga rata ke seluruh maggi tadi. 
4. Kemudian perasakan dengan garam dan sedikit perasan. Goreng dan kacau sehingga semua rasa sebati dan boleh lah masukkan daun bawang. Aku suka goreng kering2 and ada rasa char sikit... Baru best... Bila da nampak semua ok boleh la tutup api... 


Nampak tak texture telur tu... Haaa mcm gini baru la besttt hampaaa... Sedap sangattt... 



Lagi satu nak share...aku guna maggi kering yang banyak2 tu.. Beli cap Tesco ja.. Guna cap Tesco meggi kering ni best sebab megi dia halus ja tapi springy😜😜😜 kalau buat goreng best.. Buat steamboat pun best.. Rasa satu peket besar tu rm3+ something ja... Amik yg packaging hitam bukan yg clear tu.. Dia ada 2 jenis.. 1 yg rm2+.. Satu lagi yang ni...kalau tak percaya hampa try la beli yang cap Tesco/Lotus ni... Untuk Masak macam ni... Guna yang maggi kering kosong macam ni dah la.. Xpayah la beli maggi goreng yg packing ada perisa tu... Boleh jimat skit... Biasa la apa-apa kena berjimat kan... 












 Dek sebab rindu nak makan Siakap Tiga Rasa ni.. Maka kena la buat sendiri ja kat rumah.. Nak dine in tak boleh lagi.. Almaklumlah x fully vaccinated lagi...biasa ka geng2 #oxfordclan ni memang lain dari yang lain kanπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Nak buat Siakap Tiga Rasa ni bukannya susah pun.. Balance kan rasa masam manis pedas tu jadi la 3 rasanya. 

The tak best part kalau aku adalah nak goreng siakap ni ja lah... Nak kena guna belanga besaq gila and kena guna minyak yang banyak untuk deep fried kan.. Kalau tak deep fried memang tak best la Siakap Tiga Rasa tu. 

Jom tengok cara aku buat Siakap Tiga Rasa... 

Bahan-bahan: 

Untuk Ikan

Seekor ikan siakap dicuci bersih
Tepung beras
Garam

Untuk kuah Tiga Rasa:

2 sudu makan ibu sambal
1 biji bawang besar saiz sederhana besar*
5 ulas bawang putih*
 3 biji Cabai melaka merah*
5 biji cabai melaka hijau*
Sos tiram
Air limau/cuka
Sos cili
1 biji tomato besar dipotong dadu
2 helai daun limau purut
Gula
Garam
Maggi cukup rasa /ajinomoto
Minyak untuk menumis

Cara-cara:

Untuk ikan

1. Masukkan minyak yang banyak ke dalam belanga/kuali yang besar untuk meggoreng ikan siakap. 
2. Lumurkan garam ke seluruh ikan siakap. Kemudian lumurkan tepung beras ke seluruh ikan siakap itu. 
3. Tunggu hingga minyak panas dan masukkan ikan siakap tadi ke dalam kuali. 
4. Goreng sehingga garing. Dah siap angkatkan dan letak ke dalam pinggan yang sesuai. 

Untuk kuah Tiga Rasa:

1. Blend/chop kering bahan-bahan yang bertanda *. 
2. Dalam kuali lain, panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan yang di-blend tadi bersama daun limau purut. 
3. Tumis hingga naik bau dan masukkan 2 sudu ibu sambal ke dalam kuali tadi. 
4. Kacau-kacau dan masukkan air. Kemudian masukkan sos tiram, sos cili dan air limau ke dalam kuali tadi. Sambil-sambil tu selawat la kan bagi makanan lagi sedappp gituuu. 
5. Then masukkan la tomato yang dah dipotong dadu tadi and perasakan dengan garam, gula dan aji. Rasa kena bagi balance ya. 
6. Boleh pekatkan kuah dengan bancuhan air tepung jagung.. Tapi aku dah suka yang in between pekat and tak pekat sangat sebab aku nak benda ni berkuah kan.. So aku tak letak.. Sapa yang nak pekat2 tu boleh la tambah air tepung jagung skit. 

Dah siappppp... 


Menu simple ja.. Buat 2 lauk ja sebab malas... Jangan tanya kenapa malas.. Sebab memang malas lately ni.. Tapi teringin nak makan macam2... 


Now u see... 


Now u dont.... 
Ecah mintak lagi nak makan lauk ni.. Kesian dekat dia tadi tak puas agaknya sebab ikan ni laju gila habissss πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Esok kalau dia nak lagi.. Maka nya kena la mama ke market untuk membeli siakap lagiπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚siannnn ehh anak mama sorang ni.. Tak puas makan sebab masing-masing macam pirahna serang ikan ni tadi πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Tak tau la kena serang sebab sedap ke.. Sebab semua rindu Siakap 3 Rasa dekat kedai tu.. Mama pun confuse.. Tapi ok la.. At least seronok masak bila semua serang macam  Pirahna kan... Nanti mama buat lagi lat Ecah ya. 

Kita yang tengok balik gambar ni pun rasa nak telan ailio jaπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚











 Assalamualaikum...

Tengah tunggu makanan ni kat kedai.. boring pulak.. So sekali harung kita up satu entry dekat blog. Harap2 sempat la update satu entry sebelum makanan siap.



Rasa sebijik macam bubur ayam mekdi hampa oiii... 

Untuk bubur oat ni.. Aku guna yg rolled oats sebab kat rumah ada rolled oats ja hampa.. So kita guna la apa yang ada kan... Nak guna instant oats pun xdak masalah hampa... 


Tapi sebelum tu mai la kita habaq sikit oats ni bagus untuk kesihatan kita... Kat bawah ni ada kebaikkan oats untuk kita. 


Bagus kan oats  ni... 

Jom lah aku share macam mana aku buat bubur oats ayam ni... 

Bahan-bahan:

Oats
Ayam bahagian dada dipotong kecil-kecil
Halia dipotong panjang
Kiub ayam
Sedikit garam
Ikan bilis digoreng
Daun bawang
3 ulas bawang putih dicincang halus
2 biji bawang merah dipotong nipis
Lada sulah
Minyak untuk menumis
Sedikit sesame oil

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia sehingga naik bau. 
2. Kemudian masukkan air dan kemudian masukkan oats dah ayam . 
3. Masak sehingga oats kembang.. Kalau guna rolled oats kena lama  sikit berbanding insatant oats tu ya... 
4. Bila dah nampak oats tu masak n kembang.. Masukkan kiub ayam.. Lada sulah dan sedikit garam. And juga lupa jugak sedikit sesame oil. 
5. Bila dah nampak semua sebati cantik ja... Boleh la rasa skit.. Kalau tak ckup rasa apa-apa boleh la tambah bagi berasa. 
6. Dah ok boleh la hidangkan... And  tabur la daun bawang and bilis goreng. 

Dahhhh siapppp... Boleh la makan dengan tanla rasa bersalah. Sedap pun sedap and cepat kenyang... Kenyang tu pun jenis kenyang yang lama bila makan oats ni....


Rasa macam bubur ayam McD sebiji.. Tapi yang ni guna rolled oats ja... 

So siapa-siapa yang tengah diet nak makan bubur ayam mekdi version sihat...boleh la buat ni 😜😜😜

Selamat mencuba











Ada peminat kerabu mangga tak dekat sini? Kalau ada gimme 5....aku memang suka sangat dengan any kerabu... Boleh buat meratah gitu ja... Sebab sedap kan.. Masam2 pedas2.. Manis2 skit... Fuhhh balance rasa dia....

Nak buat pun bukan susah mana pun actually... Simple ja... Cuma selalu terjadinya malas nak buattttt.... Bahan pun simple sangat... 

Kalau nak tau... Cara aku simple ja... Tapi sedap gilaaaa.. Bahan pun apa yang ada ja... 

Jom tengok cara aku buat kerabu mangga... 


Bahan-bahan


Mangga muda dicincang/sagat halus panjang2 

Cili padi merah 2 biji

Cili padi hijau 4 biji

Tomato potong nipis.. Aku tak da tomato besar..aku guna ceri tomato potong kecik2 juga

1 sudu makan Udang kering 

Bawang kecil/besar dimayang halus

Gula 

Garam

Kicap ikan

Maggi cukup rasa /ajinamoto


Cara-caranya :


1. Sagat/cincang halus panjang2 mangga muda korang... Lepas tu rendam dalam air sejuk and sedikit garam (ni nak pastikan mangga korang tak jadi lembik2) 



2. Tosskan mangga korang tadi and masukkan ke dalam besen. Then masukkan segala udang kering, tomato, bawang merah dan cili padi yang dipotong tadi ke dalam besen bersama mangga tadi. Jangan lupa masukkan sekali segala kicap ikan.. Garam.. Gula dan maggi cukup rasa. 



3. Lepas tu boleh gaulkan kesemua bahan tadi bagi sekata ya. 

4. Rasa la sikit ok ke tak rasa dia.. Kalau tak balance rasa manis pedas ka apa ka... Adjust la time ni. Dah ok boleh pindahkan ke bekas lain. Masukkan la ke dalam mangkuk yang baru. Baru la nampak semenggah sikit kan. 


Fuh sedap betul rasa dia..... 
Masam-masam.. Pedas-pedas... Manis sikit... Balance semua rasa dia tu... 
Nyummeh sangat....

Senang kan.. X susah pun.. Xyah dah kempunan nak makan kerabu mangga dekat kedai siam... Ni pun dah bapak sedap dari kedai siam. Berbut aku dengan laki aku... Ingat dah buat banyak.. Sekali cukup-cukup ja ya πŸ˜…







 Assalamualaikum


Hai hampa semua....dah lama tak tepek resipi dekat blog aku ni kan... Kali ni aku nak share resipi senang gila... Seperti yang hampa sedia maklum... Aku ni seorang yang tak suka masak benda-benda yang complicated sangat... Pendek kata memang jenis tak suka duduk dapur lama-lama.

So of course la kali ni aku nak share menu yang simple-simple ja untuk hampa buat sendiri dekat rumah. Nak buat benda ni pun senang ja. Bahan-bahan tu mostly memang duk ada ja dekat rumah kan....


Korean Ginger Beef. Simple tapi sedap


Ok la jom tengok bahan-bahan yang perlu untum resipi Korean Ginger Beef ni....


Bahan-bahan:

Daging yang dipotong nipis-nipis

3 ulas bawang putih dicincang/diketuk

Halia 3 inci dipotong nipis

Chilies flakes

Sos tiram

Minyak bijan

Lime juice

Gula

Garam

Maggi cukup rasa

Shimeiji mushroom

Daun bawang

Sesame seed*

********************

Tips untuk yang tak tau macam mana nak potong daging nipis-nipis/slices....


Korang keluarkan daging korang yang tengah frozen tu. Biarkan dalam 5 minit dekat luar, then amik pisau yang tajam terus slice kan daging yang tengah beku tadi. So daging korang akan slice lawooo ja macam kat atas ya. Cantik kan dia punya slice tu. Nak masak pun takyah lama-lama. Daging pun lemah lembut ja πŸ˜‚


Nak goreng kunyit nipis-nipis macam ni pun sedap ja. Buat bbq ka buat sukiyaki pun sedap jugak. Pendek kata memang daging macam ni nak masak apa pun senang sebab masa nak masak tu dah dikurangkan. 

Ok hampa....jom kita share pulak cara-cara nak buat Korean Ginger Beef ni. 

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak, dan masukkan daging tadi. Kacau-kacau ya, at first air-air daging ni akan keluar, bila dah nampak air daging tu berkurangan and dah nampak minyak.. Boleh la masukkan chilies flakes. 
2. Kemudian lepas masukkan chilies flakes hampa boleh la masukkan sos tiram, minyak bijan dan air. 
3. Then masukkan sedikit lime juice, garlic and ginger. Lepas tu dah boleh la perasakan dengan gula, garam dan maggi cukup rasa. 
4. Last but not least masukkan cendawan shimeiji... Baru lah korea kan letak-letak cendawan ni.. Kau apa tauuu.. 
5. Bila cendawan da masak bolehlah masukkan daun bawang pulak. Da boleh tutup api dah and boleh angkat hidangkan. 
6. Kalau nak lagi korea masa ko da siap angkat semua... Ko taburkan la sesame seed atas dia... Terus korea dewata raya. Tapi sebab aku punya sesame seed da habis... Aku xletak la.... Tapi stil korea jugak lah😜


Satu lauk ni ja. Kalau korea betul banyak la side-side dish dia tu. Tapi aku tak rajin dah hari tu...lantak situ. Janji ada lauk nak makan ye dokkkk.... 


Hidang makan dengan nasi panas-panas. Aku masak nasi peyuk kecik lotey aku tu ja.. Biasa kalau sekali makan lepas kami 4 beranak. Papa nya balik lambat and suruh kami makan dulu. Elok dia balik nasi da licin. Kami 3 beranak da setelkan nasi sepeyuk kecik tu. Dah kena masak lain dekat dia. Kahkahhhhh... 


Aku ada upload short video recipe ni kat ig aku n tiktok aku... N ada kawan-kawan da cuba.. Depa kata simple and sedap gila... Pastu xckup and kena rebut-rebut. Hahhaha... Korang tak caya try la ya... 

Jangan lupa follow :















 Rindu betul nak makan dekat Papa Rich. And sedih gila Papa Rich da tutup sebab dah tak mampu survived di musim pandemic ni. Suka sangat makan dekat Papa Rich... Mostly makanan-makanan dia pun sedap! Cuma xla makan selalu kan sebab harga dia quite pricey jugak kan. Kalau dekat sana aku suka nasi lemak dia.. Nasi goreng dia pun sedap jugak.. Tapi paling aku suka... Beef Ginger Kueytiaw dia.... Fuhhhhh dapnya! 

Disebabkan rindu x berkesudahan pada Beef Ginger Kueytiaw kat Papa Rich... Jom la kita buat sendiri πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ nak buat pun xla susah mana.. Senang je... Jom tengok bahan-bahan dan cara-cara nak buat. 




Bahan-bahan:

Kueytiaw

Kicap manis

Kicap pekat *(aku xdak so aku xletak) 

Kicap cair

Minyak bijan

Sos tiram

Maggi Cukup Rasa / stock ayam

Halia

Bawang putih (dicincang) 

Daging

Air bancuhan tepung jagung

2 biji telur (dipukul) 

Daun bawang

Cili besar warna merah


Cara-caranya ;


Untuk kueytiaw


1. Perisi dan perelai kan kueytiaw agar tidak melekat antara satu sama lain. 

2. Masukkan kicap manis, kicap pekat*, sos tiram, kicap cair dan minyak bijan dan gaul ke seluruh kueytiaw. 

3. Dalam pan, masukkan minyak sikit and panaskan minyak. Then terus masukkan kueytiaw and goreng-goreng jap. 

4. Lepas tu masukkan kueytiaw ke dalam plate besar. 



Untuk daging 


1. Potong thin slice daging yang masih beku. Tujuang potong masa beku lagi senang nak buat thin slice. Buat thin slice lagi sedap untuk kueytiaw ni. Atapun nak senang beli yang jenjs slices untuk steamboat.. Tapi agak mahal. 


2. Marinate dengan kicap manis, kicap pekat*, sos tiram dan minyak bijan selama 2 jam. 

3. Guna minyak sikit and pan yang sama goreng kueytiaw  tadi then masukkan daging yang marinate tadi. Goreng /grill sampai la daging-daging tu masak ya. 

4. Boleh angkat bila daging dah masak. Jangan overcooked daging tu nanti keras and tak juicy. Terus letakkan di atas kueytiaw. 


Untuk kuah


1. Dalam pan yang sama, masukkan sedikit minyak dan masukkan halia yang da dipotong. Kemudian masukkan garlic yang dicincang tadi. 

2. Kemudian masukkan sos tiram, kicap manis, kicap pekat*, minyak bijan dan air. 

3. Then kacau, boleh masukkan stock ayam/maggi cukup rasa dan lada sulah. 

4. Dah boleh masukkan air bancuhan tepung jagung dan kemudiannya telur yang da dipukul. 

5. Kacau-kacau sikit then masukkan cili besar merah yang dipotong panjang dan halus.. Then masukkan daun bawang yang dipotong panjang. Jangan lupa kacau sat teruih tutup api ya. 

6. Then boleh terus curah kuah tadi tu ke atas kueytiaw and daging tadi. 

Dah siapppppppp..... 


Simple ja kan buat dia... Memang favourite sangat oiiii


Makan pulak dengan cabai jeruk wei... Sedap teruk lahaiiiii... 


Cabai jeruk tu pun baru ja buat 2 jam sebelum tu. Sedap! 

Nah video untuk tengok.. Lagi senang and clear untuk hampa.... 



Akhir kata selamat mencobahhhhhhhhhh..... 
Tibehhhhh




 Cakap pasal ikan keli ni... Ikan keli antara favourite aku la jugak. Suka sebab ikan keli ni murah.. Lepas tu sedap pulak tu. Goreng saja sedap.. Bakar pun sedap.. Haaa semua pun sedapppp.... Buat keli berlado lagi sedap. Ada peminat ikan keli dekat sini tak? Hampa suka makan keli ni masak apa? Aku memang hantu keli berlado.. Sedap uiiii.... 



Nak buat keli berlado ni pun senang ja.. Kalau dulu ya lah malas nak buat keli berlado ni sebab bila nak goreng tu bercinta asyik terpercik and meletop merata ja minyak dia tu walaupun dah salut tepung ka letak asam keping dalam minyak ka.. Tetap struggle wei nak goreng diaaa... Hahhahah

Cara dia macam mana? 

Guna ja air fryer tu kalau ada! Kahkahhhhhh.. Harus paham  and maklom aku suka beli gadget yang memudahkan hidup aku ya. Cuma thermomix tu out of budget mak nak.. Lagipun da xmuat dapoqπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Cara nak dapatkan texture ikan keli yang garing guna air fryer pun senang ja. Guna aluminium foil.. Then letak ikan keli dalam tu.. Lepas tu tuang sikit minyak kat atas ikan keli tu and aluminium foil sekeliling ikan keli tu sikit... And then ko brush ikan keli tu dengan minyak guna silicone brush yang orang duk baking tu.... 

Masa duk fry dia tu boleh jenguk2 and brush oil dekat atas keli tu.. And kalih keli tu and  ulang buat sampai la dapat texture keli  garing yang hampa suka. 

Untuk bahan-bahan berlado jom kita tengok apa yang aku pakai ya. 

*2 batang cili besar merah
*3 batang cili padi merah
*7 batang cili padi hijau
*1 biji bawang besar (kalau size sederhana guna 2 biji) 
*7 ulas bawang putih 
Minyak untuk menumis
Sekeping asam gelugor
Garam
Gula 
***maggi cukup rasa

Cara-caranya:

  1. Masukkan kesemua bahan-bahan bertanda * ke dalam chopper atau blender. (aku pakai chopper ja sebab malas nak keluarkan blender.. Sapa rajin nak tumbuk ikut sukaaaa). Kalau guna chopper tarik sissss(semongkooo) sampai la dapat texture yang hang nak.... Sama la dengan blender... Blend la ikut taste hang nak texture dia macam mana. 
  2. Sementara duk tunggu ikan keli hang duk bergoreng tanpa letup dalam air fryer (tips aku da bagi dekat atas dah), boleh la start masak kuah berladonya. 
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang da selamat di-blend tadi... Kacau-kacau dan masukkan asam keping dan sedikit air. 
  4. Masak la sambal ni dalam 15-20minit sampai bahan-bahan cili tadi tu masak. Kalau kering boleh tambahkan air ya. 
  5. Dah nampak pecah minyak elok, boleh la perasakan dengan garam, gula dan maggi cukup rasa kalau suka. Bila rasa masam, pedas dan manis tu dah balance dah boleh masukkan ikan keli air fryer hampa tu... 



Cantik tak kejadian ikan keli air fryer mak tu?! 


6. Da tiappp.. Boleh da angkat hidang dalam pinggan ya...


Makan macam ni menambah oiii... Sedap sangat-sangat... Favourite anak2 ikan keli berlado dengan maknya... Apaknya tak makan ikan keli... Selamat tak payah nk berebut dengan apaknya.. Berebut2 dengan anak2 nya pulak πŸ˜‚


Senang ja kan buatnya... Tak susah pun... Kalau nak kena mngoreng guna kuali tu memang bercinta la.. Makan kedai ja lah senang.. Tapi masalahnya musim2 pkp ni paham2 lah kan 😒










 Ada peminat Kdrama dekat sini? Kalau korang peminat Kdrama dekat sini mesti hampa akan selalu tengok yang orang korea ni kalau depa makan.. Depa ada banyak gila side dish... Kimchi la.. White radish kimchi la.. Taugeh celur sesame la.. Salad timun pedas la and macam-macam lagi. Kiranya side dish saja da penuh meja haaaa...

Kalau kimchi kita selalu tengok kan.. And nak beli pun banyak supermarket ada jual yang ready made tu... Kalau yang salad timun pedas korea atau Oi Muchim tu buat sendiri ja sebab senang ja and ready to eat terus.. Tak payah nak peram2  ka apa ka.


Oi Muchim yang nyums.. Ratah saja pun sedap kome oii.. 

Jom lah kita tengok bahan-bahan yang digunakan ya :

1 batang Japanese cucumber
1 biji bawang merah dipotong halus
Daun bawang yang dipotong
2 ulas bawang putih dicincang
2 tsb kicap soya
2 tsp cuka putih
2 tsp hot pepper flakes
2 tsp sesame oil
2 tsp biji bijan yang dah disangai
1 tsp gula

Cara-caranya:

1. Potong timun jepun korang bulat2. If nak potong semi bulat lepas tu pun ok. 
2. Masukkan timun yang dah dipotong ke dalam big bowl. 
3. Kemudian masukkan semua bahan-bahan di atas ke dalam mangkuk bersama-sama timun tadi. 
4. Gaulkan kesemua bahan serata supaya timun tadi diperasakan dengan bahan-bahan tadi. 
5. Ok da siap.. Boleh la masukkan ke dalam mangkuk yang lain untuk kemasan. 


Sedap ok.. Sumpah tak tipu. 


Buat pulak dishes lain ala-ala korea... Kimchi jigae... Yang lagi satu tu pakai main hentam ja konon-konon ala Korea la kan sebab guna elemen-elemen masakan ala korea. 

Apa masakan elemen ala korea ni? Selalu yang aku tengok kalau orang korea ni bila dia masak... Chilies flakes atau serbuk cili tu element penting dalam masakan depa. Semua nanti nampak merah-merah ja. 

Nampak macam pedas kan sebab merah-merah ja.. Tapi tak pun.. Sebab bila cili ni dimasak betul-betul takkan rasa pedas mana pun... Biasanya gabungan pedas masam... Adalah element masakan korea. Kalau Malaysia ni macam orang Melaka la... Suka pedas-pedas and masam-masam  ni. 

Senang ja kan nak buat Oi Muchim ni... Tak complicated pun macam nak buat kimchi. Hahahhah. Sapa yang suka makan masakan Korea boleh la cuba buat Oi Muchim ni ya. Memang simple sangat. Tapi sedapppp.... Husband aku pun meratah hari tu. 









© ALIA FARHAN · THEME BY WATDESIGNEXPRESS